Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
01.07.2019

Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka

  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka

Suzuki Katana lainaa 80-luvun klassikkoaan modernin nakupyörän aihioksi. Mutta onnistuuko klassikon hengen taltioiminen?

Katana on pitkästä aikaa kiinnostava Suzuki-malli. Edellisen kerran japanilaisvalmistaja onnistui aiheuttamaan painetta motoristien puntissa vuonna 1999 Hayabusallaan. Heti perään kaksikymmentä vuotta myöhemmin saapuu moottoripyörä, joka aiheuttaa kuohuntaa.

No rehellisyyden nimissä on todettava, että väliin mahtuu useampikin Gixxeri-malli, jotka ovat vuosien saatossa viitoittaneet sporttipyörien tietä, mutta oikeasti hypeä herättävät prätkät ovat tulleet muilta valmistajilta.

Katana on siinä mielessä toista maata. Se perustuu löyhästi vuonna 1981 julkaistuun GSX1100S Katanaan. Mukana on paljon muotoilullisia kikkoja, joita nähtiin kasarimallissa. Suurimpana lienee maski, joka muistuttaa vahvasti edeltäjäänsä.

Valtavirrasta poikkeava vain ulkonäöllä

Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka

80-luvulla Katana oli aikansa tehokkain sporttipyörä, joka herätti kauhistusta ja ihastusta. Se oli moottoripyörä, jota pelättiin ja ihailtiin kaukaa. Itselleni koko prätkäharrastus on lähtenyt Katanasta, joten merkit olivat uudessa 2019-mallissa linjassa.

Suzuki on sekä onnistunut, että epäonnistunut Katanan suhteen. Pyörää olisi voinut lähteä tekemään kahdella tavalla: niin kuin Suzuki tällä kertaa teki, eli loi erittäin hyvän peruspyörän, jossa ei juuri ole moderneja härpättimiä. Tai sitten viedä homma äärimmilleen.

Siitä ei löydy shifteriä, säädettäviä ajotiloja, kaarre-ABS:iä, eikä mörkömäistä moottoria. Katana on 1000-kuutioisella moottoriolla varustettu perusmoottoripyörä, joka ei ole erityisen tehokas, erityisen moderni tai muutenkaan valtavirrasta poikkeava, paitsi ulkonäöltään.

  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
  • Suzuki Katana – Kaksiteräinen miekka
 

Olisiko kannattanut haastaa supernakut?

Toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä Katanasta nimensä veroinen kauhua herättävä supernaku, joka haastaisi kaikki muut. Irrottaa tonnisesta padasta 180 hepoa, ladata se täyteen moderneja vimpstaakeja ja näyttää kaapin paikka prätkämaailmassa.

Katanalla olisi ollut kaikki edellytykset haastaa esimerkiksi KTM 1290 Super Duke, Aprilia Tuono, Yamaha MT-10 ja BMW S1000R. Harmi vain, että niin ei tapahtunut.

Tällaisenaankin Katana on viehättävä moottoripyörä. Se on erinomainen ajettava ja mukavalla moottorilla varustettu perusprätkä. Ajoasento hipoo täydellisyyttä ja alusta toimii moitteetta. Lisäksi se näyttää hyvältä, vaikka ulkonäkö vaatiikin totuttelua.

Katanan paras ominaisuus on luonnollisesti vuoden GSX-R:n mosaan perustuva moottori, joka on pehmeästi toimiva nelisylinterinen taidonnäyte. Siitä voi ammentaa voimaa 2500 kierroksesta alkaen aina siihen saakka, kunnes rajoittaja puuttuu peliin. Varsinaista tehopiikkiä ei ole, vaan voimaa löytyy aina.

Se, tuleeko uudesta Katanasta moderni klassikko, jää kansan päätettäväksi. Sillä on ehdottomasti edellytykset olla sellainen. Siinä on läsnä mystinen Katanan henki, jota ilman se jäisi perusnakuksi, joka todennäköisesti hukkuisi massaan.

Katso tarkempi videoarvio artikkelin alusta.

Tuomas Rajala

Kehuja: hieno moottori, ajoasento, ulkonäkö, Katanan henki

Parantamisen varaa: liiaksi peruspyörä?

 

Suzuki GSX-S1000SMO Katana:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 4-sylinterinen, 999 cm3 moottori
Teho:150 hv (113KW) @ 10000 rpm
Vääntö:108 Nm @ 9500 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 310 mm levy, 4-mäntäinen radiaalisatula, ABS
Takajarru:1x 260 mm levy, 2-mäntäinen satula, ABS
Renkaat:120/70-17 / 180/50-17
Istuinkorkeus:825 mm
Tankki:12 litraa
Paino ajokunnossa:215 kg
Hinta:Ei vahvistettu
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

For sale Suzuki motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.