You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
31.05.2021

Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos

 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos

Lunastaako uusi Suzuki Hayabusa edelleen paikkansa maailman nopeimpana tuotantomoottoripyöränä?

Hayabusa on varmasti yksi moottoripyöräteollisuuden ikonisimmista malleista. Jokaisella kaksipyöräisistä pitävällä lienee mielipide tai suhde tähän prätkämalliin, jonka erikoinen ulkonäkö jakaa mielipiteet kahteen leiriin.

Suzuki Hayabusan tarunhohtoinen saaga sai alkunsa jo vuonna 1999 suuren kohun saattelemana. Kyseessä oli maailman nopein tuotantomoottoripyörä. Pyörä puhkaisi ensimmäisenä yli 300 km/h huippunopeuden, mikä tuntui mahdottomalta ajatukselta.
Ensimmäisen sukupolven Hayabusa säilyi pitkälti muuttumattomana vuoteen 2007 saakka. Päivityksiä tuli vuosien varrella lähinnä värimaailmaan. Malli uudistui isommin vuonna 2008, jolloin markkinoille tuli Hayabusa Gen 2.

Näyttää edeltäjiltään

Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
Pikaisella vilkaisulla uusi Hayabusa näyttää lähes samalta kuin edellinen malli, mutta lähempi tutkiskelu paljastaa yksityiskohtia, jotka ovat muuttuneet. Niistä merkittävin on massiivinen takakate, joka näyttää Aprilia Tuonon keulalta. Erikoinen ratkaisu, mutta kieltämättä Busaan varsin sopiva. Se onko Hayabusa ruma vai kaunis, on edelleen katsojan silmissä.

Uuden Hayabusa-mallin julkaisua on moottoripyörämarkkinoilla odotettu jo useamman vuoden ajan. Tarkalleen sanottuna 13 pitkää vuotta. Nyt uusi Hayabusa on realiteetti, mutta kuinka odotukset onnistutaan täyttämään?

13 vuoden aikana odotukset ovat ehtineet nousta sellaisiin mittasuhteisiin, että mikään lopputulema olisi tuskin riittänyt lunastamaan niitä. Haaveissa odottivat yhtä suurina joko reilu 1000-kuutioinen ja ahdettu voimanlähde, tai vähintään muutaman sata kuutiota kasvanut vapaasti hengittävä moottori.

Totuus on rehellisesti sanottuna tylsä. Moottori on sama vanha 1340-kuutioinen ja tehoakin on edeltäjäänsä verrattuna vähemmän. Mitä ihmettä Suzuki-leirissä oikein ajateltiin?

Vähemmän tehoa ja vääntöä

Paino on uutuusmallissa pitkälti ennallaan, sillä Hayabusan kolmosversio painaa nesteet sisällä 264 kiloa. Tehoa ja vääntöä on entistä vähemmän. Maksimitehoa on enää 190 hv ja maksimivääntö on samaten laskenut 5 Nm:n verran lukemaan 150 Nm. Herranjumala, eihän Hayabusaa tällä tavalla uudisteta.

Moottori on siis pitkälti sama kuin ennen, mutta sitä on muokattu tuomaan voimaa enemmän ala- ja keskikierroksille. Muutos tuntuu, muttei kovinkaan merkittävästi, sillä ei edellinen Hayabusa-mallikaan kärsinyt väännön puutteesta.

Uusi Hayabusa noudattelee Suzukin viimeaikaista ideologiaa. Kun Katana julkaistiin pari vuotta sitten, oli senkin tehoreservi pettymys. Siksi Hayabusan tehokehitys ei yllätä, mutta pientä lisävoimaa olisi mukaan toivonut.

Onneksi elektroniikkaan, alustaan ja jarruihin on panostettu. Etujarrut ovat Brembon Stylemat, eli parhaat mitä markkinoilla on tarjolla. Elektroniikkapuolelle on tullut mm. shifteri, joka toimii hieman yllättäen molempiin suuntiin. Lisäksi Hayabusasta löytyy launch control, säädettävät moottorikartat ja luistonesto. Kaasu on sähköinen.
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 • Suzuki Hayabusa – Ikonin kolmas painos
 

Kovin tutun tuntuinen

Hayabusan ajotuntuma on niin lähellä edellisen sukupolven pyörää, että hyppäys uuteen sukupolveen ei juuri tuo uutta. Toki shifteri on kätevä käytössä ja jarrut pureutuvat edeltäjää paremmin, mutta niin kovin tutulta kyyti edelleen tuntuu.

Kookas pyörä ei ole paras kaveri mutkapätkillä, mutta yllättävän hyvin sillä pärjää reippaammassakin ajossa. Alusta on varsin mukava ja johdonmukainen. Moottoritiellä Hayabusan hienous paljastuu, sillä silloin ajoviima alkaa nostaa yläruumista ylös ja koko paino ei enää ole käsillä.

Uusi Hayabusa on kiistatta erinomainen sport touring -moottoripyörä. Se on mukava, tehokas ja persoonallisen näköinen pyörä. Tekniikkapuoli on kunnossa ja elektroniikka on onnistuttu tuomaan samalle tasolle eurooppalaisten valmistajien kanssa. Mutta tärkeä kysymys onkin se, onko se nimensä veroinen pyörä?

Toivoin kovin, että Hayabusa olisi lunastanut paikkansa takaisin maailman nopeimpana tuotantomoottoripyöränä. Tällaisenaan haukkalinnun nimeä kantava moottoripyörä jää tehokkaaksi matkapyöräksi muiden kaltaistensa joukkoon. Ehkä Suzukin olisi kannattanut kutsua sport touring -uutuutta jollain muulla nimellä.

Katso myös videoarvio jutun alusta.
Tuomas Rajala
Kehuja: persoonallinen ulkonäkö, odotettu modernisointi, moottorin luonne, elektroniikan lisääntyminen
Parantamisen varaa: Hayabusa-nimen taika hieman kateissa, tehoa saisi olla lisää
 

Suzuki Hayabusa Gen 3:

Moottori: Nelisynterinen, 1340 cm3 bensiinimoottori
Teho:190 hv (140 kW) / 9700 rpm
Vääntö:150 Nm / 7000 rpm
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, radiaalisatula, ABS
Takajarru:1-levyinen, radiaalisatula, ABS
Istuinkorkeus:800 mm
Akseliväli:1480 mm
Renkaat:120/70-17 / 190%50-17
Paino:264 kg
Hinta: 23 890€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Suzuki GSX

     
4.1
Read user reviews or write your own »

For sale Suzuki GSX motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.