Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
14.09.2015

Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija

 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija
 • Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija

Ducati on onnistunut kehittämään uudesta Multistradasta teknisesti vakuuttavan kokonaisuuden, joka ei pelkää huonojakaan teitä.

Ducatin tavaramerkki on kautta aikain ollut kaksisylinterinen voimanlähde, jonka on hehkutettu omaavan upean alakierrosväännön. Käytännössä se on näihin päiviin saakka näyttäytynyt lähinnä kammottavana jytinänä liikkeellelähdöissä. Multistrada on ensimmäinen Ducati-malli, josta tuota paljon mainostettua vääntöä löytyy ihan oikeasti.

Multistradan motti kantaa nimeä Testastretta DVT. Kirjainyhdistelmä juontuu sanoista Ducati Variable Timing, joka kertoo sen mistä moottorin tekniikassa oikeastaan on kyse. Venttiilien ajoitus on säätyvä, minkä ansiosta vääntökäyrä on alhaalla tasainen ja ylhäällä tehontunnetta piisaa rutosti.

Tehokkaimpien joukossa

Ducati Multistrada – Hypertekninen seikkailija

Käytännössä moottori tekee juuri sen minkä lupaa. Alakierrosvääntö on vihdoin oikeasti juurevaa. Multistrada on ensimmäinen Ducati, joka ei tunnu tukehtuvan lähdössä. Kytkimen voi nostaa hiljalleen ylös tyhjäkäynnillä ja pyörä lähtee liikkeelle.

Ducatin moottori on yksi luokkansa tehokkaimmista, ja vastaavaan lukemaan yltävät ainoastaan KTM:n 1290 Super Adventure ja enemmän sport-orientoitunut BMW S1000XR. Fiilikseltään Multistrada sijoittuu noiden kahden välimaastoon.

Vaikka Ducati tuottaa löylyä 160 hevosvoiman edestä, ei sitä ajaessa meinaa tajuta. Moottori vetää niin tasaisesti jokaisella kierrosalueella, että sen luulisi olevan huomattavasti lukemiaan laimeampi. Vaikka kiihdytys tuntuu lempeältä, kerää Multistrada rajusti vauhtia kahvaa kääntäessä.

Ducatin vääntölukema on kunnioitettava, sillä jo 7500 kierroksen kohdalla uusi DVT-moottori tarjoaa 136 Nm:n väännöt. Taakse jäävät mm. BMW R1200GS, KTM 1190, Triumph Tiger Explorer, Suzuki V-Strom ja Aprilia Caponord. Ja juuri vääntö on asia, joka tekee ajamisesta vaivatonta.

Täynnä tekniikkaa

Ducati on panostanut tekniikkaan ja elektroniikkaan viimeisten vuosien aikana, eikä Multistrada tee tässä suhteessa poikkeusta. Adventure-mallissa on semi-aktiivinen alusta, jota valmistaja kutsuu nimellä Ducati Skyhook Suspension (DSS).

Jousitus säätyy automaattisesti vastaamaan ajotilannetta ja antamaan optimaalisen tuntuman ja pidon. Järjestelmä toimii erinomaisesti ja alusta on BMW-linjaston ohella moottoripyörämaailman kehittyneimpiä.

Vaikka alusta on semi-aktiivinen, voi sitä silti säätää esijännitykseltään neljälle eri kuormalle. Ne tarjoavat hyvät lähtökohdat silloin kun kyydissä on pelkkä kuski, kuski tavaroineen, kuski ja matkustaja, sekä kuski ja matkustaja tavaroineen.

Näiden lisäksi alustan toimintaan vaikuttavat ajotilat, joita on neljä: Sport, Touring, Urban ja Enduro. Ajotilan valinta vaikuttaa alustan lisäksi kaasuvasteeseen, luistonestoon, keulimisenestoon, ABS-järjestelmään ja mittariston ilmeeseen.

Ajotilat on tehtaalla ohjelmoituja, mutta niihin voi tehdä muutoksia oman mielensä mukaan, mikä on tervetullut lisä. Useimmiten omia säätöjä saa tehdä lähinnä Individual-ajotilaan, joten säätövaraa on huomattavasti enemmän kuin monessa muussa mallissa.

Muusta moottoripyörämaailmasta poiketen Ducatin ajotilan valinnat vaikuttavat ajo-ominaisuuksien ohella myös mittariston ilmeeseen. Urban-tilassa mittaristossa tapahtuu eniten muutoksia, sillä se hävittää näkyvistä kierroslukumittarin ja nostaa pääasiaksi nopeusmittarin lukeman. Urban-tilassa nopeuden näkee pikaisella vilkaisulla.

Mukavuusseikat kunnossa

Mukavuudessa Multistrada on luokkaansa parhaimmistoa. Kun hienosti toimiva alusta yhdistyy rentoon ajoasentoon ja hienosti muotoiltuun istuimeen,  on Ducatilla ilo tehdä pidempiäkin siirtymiä.

Ajoasento tuntuu tiiviiltä ja pyörä kompaktilta, sillä stongan ja etuakselin etäisyys on lyhyt. Tämä tekee hyvää ajotuntumalle, sillä usean adventure-pyörän kohdalla etäisyys tekee käsiteltävyydestä kankeaa. Multistrada tuntuu olevan jatkuvasti niin hyvin kuskin näpeissä, että sen kanssa pääsee hyvin nopeasti sinuiksi.

Ducati-luonne näkyy Multistradassa juuri sporttisuuden kohdalla. Vaikka kyseessä on adventure-luokan pyörä, on sen sydän urheilullisessa ajamisessa. Multistradalla voi hyvin kuvitella ajavansa ratapäivillä kuusisatasten seassa ilman sen suurempia ongelmia.

Kun kyseessä on Ducati, on tarjolla melkoinen läjä personointimahdollisuuksia, jotka on niputettu erilaisten pakettien muotoon, joita on tarjolla neljä: Touring, Sport, Urban ja Enduro. Ne hankkimalla pyörä muuntuu helposti kuskin haluamaan käyttötarkoitukseen. Toki varusteta on saatavilla myös erikseen ja rajaa ei kovin äkkiä tule vastaan.

Pahin kilpakumppani on R1200GS

Vakiovarustus ei le kaikkein kattavimmasta päästä, mutta Ducati on halunnut painaa lähtöhinnan alhaiseksi ja jättää varustelun ostajan harteille. Tämä tekee hyvää autoverolle, joka Suomen kaltaisessa maassa rokottaa ostajaa huolellisesti.

Ducati pitää hieman yllättäen pahimpana kilpailijanaan BMW R1200GS:ää, eikä vaikkapa uutta S1000XR:ää. Fiilikseltään Multistrada on lähempänä BMW:n sporttista adventurea S1000XR:ää, sillä molemmissa on urheilullinen ajotuntuma ja ruudikas voimanlähde.

Toisaalta Multistrada soveltuu maastoajoon hieman paremmin kuin S1000XR. Tiukempi kamppailu hiekkateiden kuninkuudesta syntyykin Iso-Gessun kanssa, vaikka BMW:llä toki on pidemmät perinteet sorakuoppien koluamisesta.

Ducati soveltuu sporttisesta luonteestaan huolimatta yllättävän hyvin epätasaisempaankin maastoon. Joustomatka on riittävän pitkä ja alusta mukautuu juurakoihin moitteetta. Painopisteen ansiosta Multistradaa on helppo käsitellä hankalissakin paikoissa jopa laukut pakallaan.

Erilaisella rengastuksella Multistrada venynee huonokuntoisten sorateiden koluajaksi, mutta ensiasennusrenkailla se on enemmän mukava matkapyörä. Lisäksi siinä on iso kasa rouheutta, jota Adventure-luokasta tuntuu niin kovin usein hieman uupuvan.

Tuomas Rajala

Kehuja: erinomainen twinimoottori, elektroniikka, ulkonäkö, luonne, ajomukavuus

Parantamisen varaa: korkeahko hinta

 

Ducati Multistrada 1200 S:

Moottori:2-sylinterinen, 1198 cm3 nestejäähdytteinen V-moottori
Teho:160 hv (118 kW) @ 9500 rpm
Vääntö:136 Nm @ 7500 rpm
Puristussuhde:12.5:1
Vaihteisto:6-portainen
Runko:Teräsputkirunko
Etujarru:2-levyinen, 4-mäntäiset jarrusatulat, ABS (kaarre)
Takajarru:1-levyinen, 2-mäntäinen jarrusatula, ABS (kaarre)
Renkaat (etu/taka): 120/70 ZR17 / 190/55 ZR17
Akseliväli:1529 mm
Istuinkorkeus:825-845 mm
Tankki:20 litraa
Märkäpaino:235 kg
Hinta alkaen:25 490€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Ducati Multistrada

     
4.1
Read user reviews or write your own »

For sale Ducati Multistrada motos

View all »

Also read:

More related articles

See all
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.