You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
10.05.2021

Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla

 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla

Yamaha MT-09 SP haluaa tarjota vastineen eurooppalaisille hyperteknisille nakupyörille.

Yamaha julkisti MT-09-mallinsa vuonna 2014. Tuolloin kolmisylinterinen moottorikokoonpano ei kuulunut Yamahan perusstrategiaan, vaan se tarjosi jotain aivan uutta japanilaisvalmistajan mallistoon.

Sittemmin kolmen sylinterin voimaan on luotettu keskiluokan moottoripyörissä ja juuri MT-09-perheessä. Tuohon katraaseen on kuulunut niin perusmallin MT-09, Tracer kuin Street Rally. Tätä nykyä mallistoon kuuluu MT-09, SP ja Tracer 9.

Kahdeksan vuoden aikana MT-09 on saanut osakseen useamman päivityksen, mutta varsinaisesti malliversio on kolmas. Edellisen kerran MT-09 meni uusiksi vuonna 2018, jolloin uusiksi meni lähinnä ulkonäkö ja moottorinohjaus.

Tälle kaudelle MT-09 kokee merkittävämmän päivityksen, sillä pyörä on joutunut maltilliselle laihdutuskuurille, saanut lisää tehoa ja merkittävästi elektroniikkaa.

Juurevampaa vääntöä

Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
Moottori on edelleen kolmisylinterinen, mutta sen kuutiotilavuutta on kasvatettu 847-kuutiosta 889-kuutioon. Ero ei ole suuri, mutta neljä lisähevosta tulevat tarpeeseen. Etenkin siksi, että kilpailu keskiluokan nakupyörämarkkinoilla on varsin kiivasta.

Uusi polttoaineen suihkutusjärjestelmä on tehnyt hyvää tehon lisäksi myös kulutukselle, sillä uutuusversio niistää kulutuksesta lähes 10 prosenttia pois. Kuusi Nm:ä lisääntynyt huippuvääntö saavutetaan tätä nykyä 1500 kierrosta alempana, mikä tekee koneen luonteelle hyvää.
Yamahan uutuus saa seurakseen kovan vastuksen. Samoista ostajista kilpailevat mm. KTM 890 Duke R,Triumph Street Triple 765, MV Agusta Brutale 800, Ducati Monster 821, BMW F900R, Suzuki GSX-S750 ja Kawasaki Z900. Kawasakia ja Suzukia lukuun ottamatta pyörät ovat huippuunsa varusteltuja ja varsin äärimmäisiä nakupyöriä.

Japanilaiskolmikko edustaa perinteistä japanilaista moottoripyöränvalmistusta. Ajatusmaailma tuntuu olevan piskuisella saarella melko toisenlainen kuin Euroopassa. Japanilaiset ovat yksinkertaisia peruspyöriä ja eurooppalaiset tekniikkaa täyteen ahdettuja.
MT-09:n kohdalla Yamaha tuntuu jollain tapaa lähteneen tavoittelemaan liian suuria. Ajatus on haastaa eurooppalaisvalmistajien pyörät reseptillä, jossa se ei ole aivan niin kotonaan kuin voisi. Edellinen MT-09 -versio kilpaili ennen kaikkea hinnalla ja raivoisalla luonteella, mutta nyt peliin on haluttu heittäytyä varustelemalla.

Liian paljon ja liian nopeasti?

Yamaha on ilmiselvästi halunnut pyöräänsä ne kaikki ominaisuudet, joita esimerkiksi KTM, BMW ja Ducati ovat viljelleet pyöriinsä jo vuosikausia. MT-09:ssä on tätä nykyä molempiin suuntiin toimiva shifteri (vaihdeavustin), jarrujärjestelmässä on kaarre-ABS ja luistonestoa voi säätää omaan ajoonsa sopivaksi. Lisäksi pyörästä löytyy vakionopeudensäädin ja TFT-näyttö.

Elektroniikkaa on siis tungettu mukaan niin reippaasti, että kehitystiimi ei ole aivan pysynyt mukana tekemisessä. Se näkyy mm. siinä, että vakkarin vilkkukahvaan aiheuttaman ”patin” vuoksi vinkkareiden käyttö on inhottavan hankalaa.

Shifteri on monella tapaa todella onnistunut, sillä toiminta on sulavaa ja tarkkaa. Vaihdepoljin painuu alas kuin ajatus. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin kilpailijoilla. Esimerkiksi alaspäin vaihtaminen onnistuu vain silloin, kun kaasu on kokonaan kiinni. Ideana on tietenkin säästää vaihteistoa, mutta ominaisuus rajoittaa käyttöä paikoin harmittavasti.

Myös ajotilojen säätämiseen pätee sama lainalaisuus. Niitä ei saa säädettyä ajon aikana kuin silloin, kun kaasu on kokonaan kiinni. Muut valmistajat vain pakottavat hyväksymään uuden ajomoodin käyttämällä kaasun kiinni ajotilan vaihtamisen jälkeen, mikä on mekanismina parempi.

TFT-näyttö on tätä nykyä pakollinen varuste, mutta se ei ole kaikkein parhaiten onnistunut. Se on hieman sekavan oloinen ja vaikeasti luettava. Myös ajotilojen ja luistoneston säätäminen on hankalampaa kuin monessa muussa pyörässä.
Kritiikki saattaa tuntua kovalta, mutta kilpailun ollessa kovaa, pitää tuotteen olla viimeisen päälle kunnossa. Ja hyvin monella tapaa se myös on.

Uusi ja parempi moottori

Uusittu moottori on edeltäjäänsä selkeästi parempi. Lisääntynyt vääntö tekee hyvää ja käynti on todella pehmeää. 119 hevosvoimaa ja 93 Nm kertovat jo pelkillä numeroilla, että voimaa piisaa luokka huomioiden railakkaasti.

Yamahan moottori on malliesimerkki siitä, kuinka kaksi- ja nelisylinterisen parhaat puolet on saatu yhdistettyä kompromissiksi. Käynti on pehmeää kuin nelisylinterisessä, mutta läsnä on kakkoskoneen kiihkeä luonne ja reipas vääntö.

Ensimmäisen sukupolven raivokkuus tuntuu alussa olevan hieman hakusessa, mutta kahvaa kääntämällä Yamaha osoittaa, että voima on edelleen tehnyt moottorin sisälle pesän. Kun kierrosluku nousee kahdeksaan tuhanteen kierrokseen, alkaa eturengas kohota kohti korkeuksia ja suupielet vetäytyä korviin.

Ajotiloja on neljä ja ne on nimetty pelkin numeroin. Ykkönen antaa peliin kaiken voiman ja kiivaimman kaasunvasteen. Nelonen puolestaan suitsii tehoja raskaimmin ja moottorinohjaus on verkkaisin.

Ensimmäisen kehitysversion on-off-tyylinen kaasu on uudessa mallissa poissa, mutta kaasunvaste on edelleen ykkösasennolla kiivas. Ajotiloja voi vaihtaa ajettaessa vain silloin, kun kaasu on kokonaan kiinni, mikä laskee käytettävyyttä. Luistonesto on säädettävissä kolmiportaisesti.
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 • Yamaha MT-09 SP – Naku kaikilla herkuilla
 

Huikea alusta

SP-mallin alusta on asia, joka ilahduttaa sporttisempaa kuskia varmasti. Takapamppu on Öhlinsin valmistama ja täysin säädettävissä. Esijännityksen säätö tapahtuu säiliön vieressä olevasta rullasta pyörittämällä, joten sitä saa halutessaan ruuvattua jopa ajon aikana.
Vakuuttava on myös keula, joka on KYBin käsialaa. Hyvän alustan ansiosta MT-09 etenee rauhallisesti ja johdonmukaisesti mutkatiellä, eikä ole pienintäkään epäilystä, etteikö Yamaha olisi kotonaan myös moottoriradalla. Hienoluonteinen moottori ja hyvä alusta suorastaan kutsuvat käskyttämään SP:tä rataolosuhteissa.

MT-09 oli jo ilmestyessään persoonallisen näköinen moottoripyörä ja samaa ajatusta on haluttu tuoda peliin myös tällä kertaa. Keulalla tapittava LED-projektorivalo muistuttaa rakentelukulttuurista, eikä niinkään tuotantomoottoripyörästä. Yamaha kutsuu muotoiluajatusta nimellä Dark Side on Japan. Valinta on persoonallinen, mutta ei varmasti miellytä kaikkia.

Yamahan ajoasento on varmasti yksi nakumaailman miellyttävimpiä. Se on hieman supermotomainen, mutta samaan aikaan perinteisen nakupyöristä tuttu. Yamahan stongassa kuski on heti kuin kotonaan.

Yksi kiistaton kilpailuvaltti MT-09:n kohdalla on hinnoittelu. Ronskeimmin varusteltu SP-malli nimittäin irtoaa uudelle omistajalle alle 15 000 eurolla, mikä on keskiluokan hyperteknisten pyörien rinnalla edullinen. Se on toki enemmän kuin Kawasakin Z900, mutta ominaisuudetkin ovat toista maata.

Jos hintaa vertaa KTM:n Duke 890 R:ään tai Triumph Street Triple 765 RS:ään tai MV Agustaan, on Yamaha suorastaan huokea.
Yamaha on tehnyt MT-09:ään päivityksen, jollaista se kaipasikin. Jo perusmalli tarjoaa entistä paremman ajokokemuksen, mutta SP-mallisen MT:n hankkimista kannattaa todella harkita. Valovuosia parempi alusta ja lisääntynyt elektroniikka ovat varmasti jokaisen euron arvoiset.

Tuomas Rajala
Kehuja: edelleen huikea moottori, käytös mutkatiellä, parantunut varustelu, hinnoittelu
Parantamisen varaa: kahvojen käyttökytkimet, ajotilojen säätäminen ajossa, vaikeaselkoinen mittaristo
 

Yamaha MT-09 SP:

Moottori:889-kuutioinen, 3-sylinterinen rivimoottori
Teho:119 hv (87,5 kW) @ 10000 rpm
Vääntö:93 Nm @ 7000 rpm
Puristussuhde:11,5:1
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, radiaaliset jarrusatulat
Takajarru:1-levyinen
Runko:Valettu alumiinirunko
Istuinkorkeus:825 mm
Akseliväli:1430 mm
Renkaat:120/70 ZR 17 & 180/55 ZR 17
Märkäpaino:190 kg
Tankki: 14 l
Hinta:14 991€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Yamaha MT-09

     
4.3
Read user reviews or write your own »

For sale Yamaha MT-09 motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.