Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
14.05.2014

Yamaha MT-09 – Japanin kolmisylinterinen vastaisku

  • Yamaha_MT09_etuviisto_kuva
  • Yamaha_MT09_ajokuva_kuva
  • Yamaha_MT09_sivusta_kuva
  • Yamaha_MT09_etuviisto2_kuva
  • Yamaha_MT09_sivusta2_kuva
  • Yamaha_MT09_takaa_kuva
  • Yamaha_MT09_takaviisto_kuva

MT-09 palauttaa hauskuuden takaisin Yamaha-leiriin. Se on persoonallinen uutuus, joka ei jätä kylmäksi.

Yamaha on päivittänyt moottori-ideologiaansa trendien mukaan kolmisylinteriseksi. Ennakkotapauksena toimii supermotoa ja katupyörää sekoitteleva MT-09, jota kuljettaa on 3-sylinterinen ja 850-kuutioinen pata.

Jatkossa samaa konetta on tarkoitus hyödyntää huhujen mukaan myös muussa mallistossa. Vahvimpana uutta kolmemukista konetta ollaan sovittamassa Yamahan adventure-pyörä Tenereen, joka varmasti hyötyisi moottorin tuomasta lisätehosta.

Vääntöä tyhjäkäynniltä punarajalle

Yamaha MT-09 – Japanin kolmisylinterinen vastaisku

MT-09:n ideologia nojaa vahvasti juuri erinomaiseen moottoriin. 850-kuutioinen pata ei kilpaile hevosvoimien huippulukemilla, vaan uskomattoman laajalla vääntöalueellaan. Suurin osa huippuväännöstä tarjoillaan jo 2000 kierroksen tuntumassa ja ruutia riittää aina 10 000 kierrokseen.

Vääntökäyrä on prätkämaailmassa poikkeuksellinen ja sen tuntee ajossa konkreettisesti. Voimaa löytyy jokaisella vaihteella ja keuliminen onnistuu kolmella ensimmäisellä vaihteella pelkästä kaasusta.

Väännöstä on hyötyä myös ohituksissa, sillä vaikka mootori on ainoastaan 850-kuutioinen, ei vaihteita tarvitse pudotella pienemmälle. Yamahan ohjaimissa ei uskoisi ajavansa alle 1000-kuutioista moottoripyörää.

Sähäkkyyttä riittää

Lukemina moottori tuottaa 115 hevosvoiman huipputehon ja 87,5 Nm:n maksimiväännön. Kun lukemat yhdistetään keveään rakenteeseen ja nopeasti reagoivaan moottorinohjaukseen, on lopputulos sähäkkä ja terävä.

MT-09:n ruiskutuskarttaa voi säätää kolmeen tilaan, joista kiihkeimmin kaasun kääntämiseen reagoi A-moodi. B-moodi on tarkoitettu sadekelille ja näiden kahden vaihtoehdon välissä on standard-mode, joka rauhoittaa käytöstä A-karttaan verrattuna.

A-kartalla operoitaessa tuntuma on mallia on-off. Moottorinohjaus reagoi pienimpäänkin kahvan kääntöön ja ajaminen normiliikenteessä vaatii tarkkuutta. Huolimaton kaasun kääntäminen syöksee pyörän ripeään kiihdytykseen, joten rauhallisessa kaupunkiajossa kannattaakin suosiolla turvautua STD-ajotilaan.

Lähempänä supermotoa kuin katupyörää

Käytökseltään tuntuma on samasta maailmasta kuin moottori. MT-09 on ketterä ja kevyt ja ajoasento todella pysty. Se onkin lähempänä supermotoa kuin katteetonta katupyörää. Tehtaalla asennettu ohjaustanko on leveä ja sopii pyörään kuin nakutettu.

Istinkorkeutta on 815 mm, joten persjalkaiset joutuvat olemaan risteyksissä varpaillaan. Painopiste on onneksi kohtuullisen alhaalla, joten käsittely on lyhyemmällekin kuskille kohtuullisen helppoa.

Alustan suhteen Yamaha MT-09 ei ole markkinoiden parhaimmasta päästä. Erityisesti takapää on on löysähkö, mikä aiheuttaa levottomuutta rivakammassa mutka-ajossa, varsinkin jos tien pinta ei ole paras mahdollinen.

Hinta kohdillaan

Alustaan ei ole saatavilla parannusta tehtaan toimesta ainakaan tässä vaiheessa, mutta tilanne ei suinkaan ole kestämätön. Esijännitystä kiristämällä tilanne paranee varmasti hieman.

Huippualustan uupumisen ymmärtää, sillä MT-09 on hinnoiteltu jopa Suomen olosuhteita silmällä pitäen maltillisesti. Lähtöhinta on reippaan kymppitonnin, joten hinta-laatu -suhde on kohdallaan. Keskikokoisten nakujen luokassa Yamaha on halvimmasta päästä.

Ulkonäöltään MT-09 poikkeaa valtavirrasta ja erityisesti Yamahan omasta katalogista. Supermotohenkisyys näkyy selvästi, mutta mukana on myös katupyöräpuolelta tuttuja elementtejä. Se onkin onnistunut hybridi kahdesta eri pyörämaailmasta.

Ennakkoluulotonta suunnittelua

Suunittelupöydällä toiminta on ollut ennakkoluulotonta. Mittaristo on sijoitettu ohjaustangon yläpuolelle, keskilinjasta oikealle ja takavalo on erillinen elementti, eikä perinteiseen tyyliin osa takaosan katetta.

Etulampun sijoittelu poikkeaa nakujen nykysuuntauksesta, sillä se on nostettu tavanomaista korkeammalle. Ratkaisu on persoonallinen, mutta tuo negatiivisessa mielessä mieleen kurapyörämaailman muotoilun.

Korkealle sijoitettu etuvalo yhdistettynä katpyörän etuhaarukkaan ja lokariin ei ole kaikkein tasapainoisin ratkaisu. Varsinkin kuvissa etuvalo näyttää olevan aivan liian korkealla. Paikan päällä nähtynä efekti ei ole niin paha.

Rohkeinta Yamahaa vuosikausiin

Yamahan lanseeraama ilmaisu Dark Side of Japan on osuva, sillä MT-09 on persoonallisinta ja rohkeinta, mitä japanilaisella moottoripyörämaailmalla on ollut tarjota vuosiin. Se on  pitkään aikaan ensimmäinen malli, jolla on mahdollisuuksia haastaa genren eurooppalaisvalmistajien ylivalta.

MT-09:n ehdoton kulmakivi on erinomaisesi onnistunut moottori. Liekö syynä mm. Triumphin ja MV Agustan onnistumiset kolmisylinteristen patojen kanssa, että myös Yamaha on kehittänyt konettaan hartaudella.

Moottori on niin onnistunut, että tällä haavaa ilmaisu ”kakkoskoneen vääntö ja neloskoneen tehot” ei mene kovi pahasti metsään. MT-09 on kiistatta yksi kuluvan kauden mielenkiintoisimmista uutuusmalleista.

Parhaimmillaan MT-09 on hauskana kaupunkipyöränä, jonka kanssa voi helposti kuvitella iloittelevansa radalla. Sen kiivas ja äreä luonne ei sovellu aloittelijoille, mutta vetomiehille Yamaha tarjoaa vertaansa vailla olevan leikkikalun.

Tuomas Rajala

 

Kehuja: moottori, hinta-laatu-suhde, ketteryys, hauskuuskerroin, rohkea konsepti

Parantamisen varaa: alusta

 

Tekniset tiedot:

Moottori:847-kuutioinen, 3-sylinterinen rivimoottori
Teho:115 hv (85 kW) @ 10000 rpm
Vääntö:87,5 Nm @ 8500 rpm
Puristussuhde:11,5:1
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, radiaaliset jarrusatulat
Takajarru:1-levyinen
Runko:Valettu alumiinirunko
Istuinkorkeus:815 mm
Akseliväli:1440 mm
Renkaat:120/70 ZR 17 & 180/55 ZR 17
Paino:188 kg
Tankki: 14 l
Hinta:10 490€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Yamaha MT-09

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Yamaha MT-09 motos

View all »

Also read:

More related articles

See all
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.