You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
09.09.2005
Read 37 713  

Triumph Sprint ST - tyyliä...

  • Triumph Sprint ST - tyyliä...
  • Triumph Sprint ST - tyyliä...
  • Triumph Sprint ST - tyyliä...
  • Triumph Sprint ST - tyyliä...
Tämänkertainen testi ajettiin uudenkarhealla Triumph Sprint ST:llä, jonka antoi viikonlopuksi käyttööni H-D Center Helsingistä, www.hdcenter.fi

Taustaa

Sprint ST uudistui Speed Triplen tapaan täydellisesti mallivuodeksi 2005. Perusrakenne on pysynyt samana kuin vanhemman vuosikerran Sprinteissä, mutta lähes kaikkeen on kajottu huomattavien muutoksien muodossa. Rivikolmonen on kasvanut 1050 kuution miehekkääseen kokoon, runko on uusi, ulkomuoto on kokonaan uudistettu. Kyseessä on käytännössä uusi malli vanhan mallinimen suojissa. Tripleen verrattuna koneesta on kutiteltu hiukan maltillisemmat tehot, 125 hevosta kirmaa laukkaan reilussa 9000 kierroksessa, vääntöhuippu löytyy viiden tuhannen nurkilla. Sprint ST pyrkii lyömään kiilaa Baijerilaisten ja Japanilaisten hallitsemaan Sport Touring-luokkaan, ainakin paperilla eväät ovat olemassa.

Kylmät tyypit

Tyylikkään kaunis… Allekirjoittaneen kehuttua nakupyörien ajatonta ja tyylikästä muotoilua on myönnettävä, että myös katettu pyörä voi hivellä silmää oikein isolla kädellä. Sprintin muotoilu vaikuttaa harkitun suoraviivaiselta, linjat ovat selkeät ja ainakin minun silmiäni miellyttävät. Ulkomuodollisena kliimaksina toimivat äänenvaimentimet, mittaristo ja ajovalot, jotka kaikki noudattavat samaa tematiikkaa. Varsinkin pyrstöstä tuijottavat kolme ohuehkoa hormia ovat miehekkään oloiset, silti tyylikkäät.

Ajoasennon kanssa on nopeasti sinut, maltillinen etunoja yhdistettynä sopivaan polvikulmaan mahdollistaa pitkät mutta tuskattomat siirtymät. Hallintalaitteet ovat selkeät ja tutut. Mittaristoon kuuluu ajotietokone, josta käy ilmi hetkellinen kulutus, keskikulutus ja –nopeus ym.

Ajoon…

Kaupunkiliikenne sujuu vaivatta - rivikolmosen nöyrä luonne, sujuvahko polttoaineensyöttö ja erinomaiset peilit tarjoavat puitteet sujuvaan liikkumiseen aina kävelyvauhdeista lähtien. Alhaisilla kierroksilla hormeista kiirii mehevä bassomurina, kolmipyttyisen padan soundit ovat tutut kaikille, jotka joskus Trumpalla ovat ajaneet. Ääni ja olemus ovat 3-sylinteriselle ominaiset, rakenteessa yhdistyvät tavallaan kaksimukisten vääntö ja nelisylinteristen pehmeys.

Länsiväylälle kiihdytettäessä moottorin hienot ominaisuudet käyvät vielä selkeämmin ilmi. Veto on tasaisen väkevää, nopeusmittarin lukema kiihdytyskaistan päässä yllättää. Kone tuntuu linkoavan kuivapainoltaan 210 kg:n painoisen pyörän suuriin nopeuksiin todella vaivattomasti, hampaat irvessä tapahtuvaa piiskausta ei tarvitse harrastaa.

Pyörällä oli mahdollisuus ajaa kaikissa mahdollisissa olosuhteissa, kaupungista moottoritien kautta nelinumeroisille pikkuteille. Vaikka 40 kilometriä pidempää maantiepätkää ei tielle osunutkaan, on helppo arvata uuden ST:n sopivan pitkiin istuntoihin hyvin. Kate toimii, ajoasento toimii ja moottori toimii. Todella tiukkamutkaisillakin teillä runko ja alusta toimivat yllättävän hyvin. Rähinäpyörät ovat toki ketteryydessä omaa luokkaansa, mutta ST:ssä yhdistyvät varsin onnistuneesti vakaus ja ketteryys. Tunne siitä, että minkäänlaisia teitä ei tarvitse vältellä, on osoitus onnistuneesta kokonaisuudesta. No, sorapätkät voisin suosiolla jättää väliin ST:n satulassa…

Silkan suitsutuksen välttämiseksi voi todeta, että japsit yhä edelleen valmistavat herkimmät laatikot ja täsmällisimmät hallintalaitteet. Sprint ST on näiltä osin ihan ok, mutta nousevan auringon maan kasvatit ovat silti omaa luokkaansa.

Jälkilöylyt…

Sprintin radikaalit uudistukset tuntuvat kaikilta osin onnistuneilta. ST ei pyri olemaan hajuton, väritön ja mauton, silti se on onnistunut pitämään omat piirteensä kiehtovina ärsyttävyyden sijaan. Käyttökelpoisuutta ei ole uhrattu omaperäisyyden alttarille. Lisätietoja Triumph Sprint ST:stä ja muista Triumph-malleista antaa H-D Center, www.hdcenter.fi tai 09-68608112.

Tommi Martikainen, tommi@nettimoto.com
 

Nettimoto User Rating for vehicle model: Triumph Sprint

     
4
Read user reviews or write your own »

For sale Triumph Sprint motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.