Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
29.10.2021

Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure

 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure

Triumph Scrambler 1200 XC yhdistää tyylikkään retron ja adventurepyörän paketiksi, joka yllättää etenkin maastossa.

Brittiläinen moottoriteollisuus on aina osannut tehdä näyttäviä ajoneuvoja. Mm. Aston Martin, Bentley, Lotus, McLaren ja Jaguar ovat syntyneet saarivaltion sateisessa ilmastossa. Myös moottoripyörämarkkinoilla brittiläiset tepastelevat monesta muusta poikkeavalla polulla ja tyylillä, joka jää mieleen.

Tämän hetken tunnetuin brittiläinen moottoripyörävalmistaja on luonnollisesti Triumph, joka on toiminut vuodesta 1885 saakka. Retroista pyörämalleistaan tunnettu valmistaja ei ole jäänyt makaamaan menneisiin aikoihin, vaan mallistossa on tätä nykyä ultramoderneja moottoripyöriä, mutta retroilu on toki edelleen iso osa toimintaa.

Triumphin Bonneville-mallisto tekee kunniaa menneille, mutta on viime vuosien aikana tuonut peliin paljon modernia teknologiaa. Retron ja nykypäivän yhdistäminen on toimiva ratkaisu ja 1200-kuutioinen voimanlähde venyy varsin monenlaiseen moottoripyörään.

Yksi parhaista Bonneville-moottorin hyödyntäjistä on adventure-henkinen Scrambler 1200 XC, joka yhdistää seikkailupyörän ja retron vastustamattoman hienoksi paketiksi. Scrambler-perheessä on useampia malleja, mutta karkeasti ne voi jakaa XC– a XE–malleihin. XE on maastokelpoisempi ja pidemmillä joustomatkoilla varustettu.

Adventure-luokan persoonallisin

Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure

Triumph kilpailijoiksi voidaan laskea keskiluokan adventuret, kuten BMW F850 GS,KTM 890 Adventure, Triumph Tiger 900 ja Yamaha Tenere 700. Aivan vastaavalla konseptilla olevia pyöriä ei kuitenkaan markkinoilta löydy, joten siinä mielessä Trumppa saa pelailla kentällä yksikseen.

Lähimpänä Triumph Scrambleria ovat Ducati Scrambler Desert Sled ja Husqvarnan Svartpilen. Trumpassa on kuitenkin enemmän seikkailupyörähenkeä ja oikeaa pontentiaalia adventure-luokkaan. Samankaltaista persoonallista otetta löytyy Moto Guzzin V85TT:stä.

Markkinoilla on kahden Scrambler-perusmallin (XC ja XE) lisäksi liuta erikoismalleja: Steve McQueen Edition, Gold Line ja viimeisimpänä James Bond Edition. Näistä viimeinen julkistettiin uuden No time to die -elokuvan imussa, sillä Trumppa on leffassa suuressa roolissa.

Versiosta riippumatta Scramblerin menoa tahdittaa 1200-kuutioinen rivikakkonen. Voimaa suurehkosta moottorista otetaan maltilliset 90 hevosvoimaa, mutta 110 Nm vääntö tekee moottorista jouhevan. Etenkin kun huippuvääntö on pelissä jo 4500 kierroksen kohdalla.

Samaa moottoria käytetään siis Scramblerin lisäksi liudassa muita Trumppa-malleja: Bobberissa, Speed Twinissä, Bonnevillessä, Speedmasterissa ja Thruxtonissa. Hyvästä moottorista on siis moneksi.

Yllättävä laite maastossa

Scrambler on siis retro-adventure, joka on vahvoilla niin asfalttipäällysteellä kuin hiekallakin. Erityisesti pidemmällä joustolla varustettu XE-malli on pyörä, josta ei ikinä uskoisi millaisiin suorituksiin se yltää tiettömillä taipaleilla. XC on puolestaan enemmän yleismalli, mutta ei sekään hiekkabaanaa kaihda.

Perusmalli XC:n joustomatkat ovat sekä edessä että takana 200 mm ja pidempijoustoisessa XE-mallissa 250 mm. Ero on merkittävä ja tuntuva. Molemmissa jousituskomponentit ovat kokonaan säädettävissä. Keulassa on Showan 45 mm putket ja takapamput ovat Öhlinsin valmistamat. Säätöjä on riittävästi.

Pienempijoustoinen Trumppa suoriutuu soratien haasteista hyvin, sillä joustomatkaa on useimmille kuskeille riittävästi. Ensiasennuskumit ovat asfalttipainotteiset, mutta toimivat hiekalla kohtuullisen mukavasti. Sadekelillä niiden kanssa joutuu kuitenkin olemaan tarkkana. Parhaimmillaan kumit ovat kuivalla asfaltilla ja soratiellä.

Jos haussa on totisempaan maastoajoon soveltuva pyörä, tarjoaa XE-malli paremmin vastinetta rahoille. 250 mm joustomatkalla ja 50/50-renkailla XE:n etenemiskyky on vain kuskista ja uskalluksesta kiinni.

Erityisen ilahduttavaa on se, että vaikka kyseessä on retromalli, on varustelu ja elektroniikka huippuluokkaa. Jarrut ovat Brembon Monoblocit, eli pyörä pysähtyy tarvittaessa kuin seinään. Paremmin varustellussa XE-mallissa on kaarre-ABS:t ja XC:ssä normaalit.

Moottorikartat ovat säädettävissä ja samoin luistonesto. Mittaristo on luonnollisesti TFT-mallinen ja valot LED-tekniikalla toteutetut. Kaikki on kuitenkin tehty tyylillä ja retrofiilistä kunnioittaen.

 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 • Triumph Scrambler 1200 XC – Miss Adventure
 

Kaunis seikkailija

Triumphia voi myös rakennella mieleisekseen jo tehtaalla. Saatavilla on 78 erilaista palikkaa, joilla pyörän saa varmasti mieluisekseen. Saatavilla on mm. laukkuja, kaatumaraudat, pleksi ja liuta ulkonäköä parantelevia palikoita.

Vakiokuntoisenakin Triumph Scrambler on yksi markkinoiden hienoimmista moottoripyörämalleista ja kiistatta adventureluokan kaunein pyörämalli. Onkin hieman erikoista, miksi kaikki muut valmistajat puskevat markkinoille toinen toistaan rumempia seikkailupyöriä. Toki kauneus on myös katsojan silmässä.

Pari kehityspaikkaa Trumpasta löytyy ja ne molemmat tulevat esiin hieman pidemmillä siirtymillä. Koska pyörässä ei ole vakiona pleksiä, puhaltaa ajoviima suoraan kuskia peltiin. Sen lisäksi penkki on melko epämukava ja puuduttaa istumalihakset nopeasti.

Scrambler on pyörä, josta ei päällepäin uskoisi, kuinka hieno ja kykenevä seikkailupyörä siitä on leivottu. Mikäli etsinnässä on kaikkiin ajotilanteisiin sopiva seikkailupyörä, jolla käy mielellään näyttäytymässä moottorikahvilassa, kannattaa Triumph ottaa ehdottomasti kokeilulistalle.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, ajo-ominaisuudet hiekalla, ulkonäkö,

Parantamisen varaa: takaosaston puuduttava penkki, heikko tuulensuoja

Lisätietoja: https://www.biketeam.fi/moottoripyorat/triumph_moottoripyorat/modern_classics/triumph_scrambler_1200_xe__xc/?ominaisuudet=

 

Triumph Scrambler 1200 XC:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1200 cm3 rivimoottori
Teho:90 hv (66 KW) @ 7250 rpm
Vääntö:110 Nm @ 4500 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:320 mm levyjarru x 2, Brembon Monobloc radiaalijarrusatulat
Takajarru:255 mm levy, kaksimäntäinen jarrusatula
Renkaat:90/90-21 / 150/70-17
Istuinkorkeus:840 mm
Akseliväli:1530 mm
Tankki:16 litraa
Märkäpaino:230 kg
Hinta:18 350€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Triumph Scrambler

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Triumph Scrambler motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.