You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
07.05.2019
Read 9 476  

Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase

 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase

Triumphin Scrambler 1200 tuo ison annoksen Steve McQueen -henkeä adventureluokkaan.

Triumph Scrambleria katsoessa ei uskoisi, että kyseessä on tällä haavaa yksi ehdottomasti maastokelpoisimmista moottoripyörämalleista. Se lataa vastapalloon niin BMW:n GS-perheelle kuin KTM:n adventureille ja pyyhkii samalla pöytää monella aavikkopyörällä.
On hyvin hämmentävää kuinka hieno pyörä Scrambler oikeasti on silloin kun sillä päästään ajelemaan tiettömillä taipaleilla. Se ei ole kotonaan ainoastaan hyvin tampatulla hiekkatiellä, vaan se sulautuu myös reiteille, joita normaalisti ajellaan lähinnä enduroprätkillä. Kuskin ja pyörän välinen luottamus syntyy välittömästi.
Scrambler 1200:n maastokelpoisuus on ilmeisesti Triumphin tarkoin varjeltu salaisuus, sillä sen hienoutta olisi pitänyt hehkuttaa maasta taivaisiin. Katalogeissa se niputetaan otsikon modern classics alle, vaikka oikeasti se kuuluisi suoraan adventure-osastolle. Toisin kuin siellä oleva Tiger Sport.

XE-mallissa piiiiiiiitkäääääää joustoa

Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
Pyörän elektroniikkaa on hierottu maastoajoa varten ja paremmin varustellusta XE-mallista löytyy parikin Off-Road ajotilaa. Off-Road Pro -ajotilassa luistonesto kytkeytyy pois ja ABS-jarrut pudotetaan pelistä. Ajotila vaikuttaa myös moottorinohjaukseen, joka on Off-Road-ajotilassa varsin raju.
XE-malli on muutenkin viritetty sopimaan perusmallia paremmin maastoon. Keulassa on 50 mm lisää joustoa, mikä tarkoittaa yhteensä 250 milliä. Taakse jäävät mm. Hondan Africa Twin ja KTM:n uusi 790 Adventure, jotka ovat molemmat varsin ketteriä pyöriä hiekka-alustoilla.

Myös takajousituksen joustomatka on 250 mm, joten alustassa riittää varaa ajaa yllättävän karkeita polkuja. Koeajon aikana se osoitti kelpoisuutensa kivikossa, johon ei yleensä katupyöriä kannata viedä. Jos alla olisi ollut karkeampi nappularengas, olisi Trumpalla voinut ilotella vieläkin rajummissa olosuhteissa.
Trumpan markkinoiden pisimpiä joustovaroja ei oikeastaan edes tajua pyörää katsomalla, sillä se ei näytä hiekkadyynien kesyttäjältä, vaan enemmänkin kahvilakelpoiselta retrolta. Mutta kuinka ulkonäkö voikaan pettää.
Kalliimpi ja paremmin varusteltu XE-malli tarjoaa kohtuullisen pienellä lisähinnalla herkkuja, jotka nostavat tasoa useamman pykälän XC:tä korkeammalle. Siitä löytyy vakionopeudensäädin, pidempi takaswingi, säädettävä ohjaustanko ja säädettävät jalkatapit ja polkimet.
Säädettävän ohjaustangon ansiosta ajoasentoa saa hierottua erityisesti seisten ajamista varten paremmaksi, vaikka se luonnistuu hyvin jopa tehdasasennossa. Se onkin asia, mikä ilahduttaa montaa kuskia. Seistessä tankki tarjoaa hyvän tuen jaloille, mutta tapit saisivat olla hieman leveämmät niin pitkittäis- kuin sivuttaissuunnassakin.
Hyvistä maasto-ominaisuuksista on kiittäminen niin maltillista 200 kilon kuivapainoa kuin mittasuhteita. Monesta adventuresta poiketen matka ohjaustangosta eturenkaalle ei ole pitkä, joten tuntuma keulaan on erittäin hyvä. Sitä auttanee myös nakumallinen rakenne.

Muhkeasti vääntävä twini

1200-kuutioinen pata on kotonaan niin kadulla kuin hiekkapätkällä. Erityisesti maastossa ruutia on aivan järkyttävä määrä ja kookkaan enduron lailla käyttäytyvä pyörä ampaisee rajusti kaasua kääntämällä.
Twinikoneen teholukemat 90 hv ja 110 Nm tuntuvat käytännössä suuremmilta kuin numerot antavat ymmärtää. On hankala uskoa, että pelissä on ainoastaan 90 hevosvoimaa tuottava pata, sillä voimaa piisaa hienosti läpi koko kierrosalueen. Hyvästä voimantunteesta voi syyttää huippuvääntöä, joka tuodaan peliin jo 3950 kierroksella. Mylly tuntuu melkein kuin dieselmoottorilta ja vain hyvässä mielessä.
Juurevan väännön ansiosta pata alkaa kehräämään jo 2500 kierroksen kohdalla, joten Triumphilla saa ajella pykälää suuremmalla vaihteella. Vääntöä ei tietenkään ole yhtä massiivisesti kuin BMW:n uudessa 1250-kuutioisessa, mutta painoon suhteutettuna silti erittäin mukavasti.
Ensiasennuskumit ovat pääasiassa asfalttiteille tehdyt, mutta hiekkaa poistavat urat ovat niin suuret, että hiekalla ajaminen onnistuu myös niillä. Toki karkeampi nappula auttaisi entisestään. Scrambler 1200 on sorateiden kruunaamaton kuningas, mutta meno on hienoa myös asfalttipäällysteellä. Siitä pitää huolen hyvä ajogeometria ja elektroniikka.

Täynnä elektroniikkaa

Vaikka ulkomuoto on retro, on Triumph ladannut prätkän täyteen viimeisintä elektroniikkaa. Scramblerista löytyy ride-by-wire -kaasu, kaarre-ABS:t ja hienosti toimiva luistonesto. Kuski voi valita haluamansa ajotilan kuudesta vaihtoehdosta, jotka vaikuttavat moottorinohjaukseen, luistonestoon ja ABS:n toimintaan.
Alusta ei ole markkinoiden kalleimmista adventurepyöristä poiketen aktiivinen ja sähköisesti säätyvä, vaan perinteisemmin naksuttelulla säädettävissä. Säätöjä on kuitenkin riittävästi, jotta jokainen saa pyörästä mieleisensä tuntuisen. Tehdasasetuksillakin alusta toimii moitteetta ja nielee töyssyt niin kadulla kuin maastossa.
Scrambler 1200 on mutkatiellä tarkka ja johdonmukainen ajettava. Se menee juuri sinne minne pyörän olettaakin ja Trumpalla pystyy ajamaan melko reipastakin vauhtia mutkatiellä. Vauhti kasvaa helposti yllättävän kovaksi, sillä alusta toimii hienosti ja moottorissa riittää vetoa.
Ainoa miinuspuoli on se, että ajoviimalta perusmallissa ei juuri ole suojaa. Nakumallissa ei ole minkäänlaista pleksiä, vaan tuuli riepottelee kuskin ylävartaloa kuten tahtoo. Onneksi lisävarustelistalla on eri kokoisia pleksejä, joilla ajoviimaa saa ohjattua pois rintalastasta.
Koska kyseessä on Triumph ja Bonneville, löytyy lisävarustelistalta melko läjä kaikkea kivaa. Niitä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kahlailla, sillä erityisesti XE-mallista palikkaa löytyy melko kivasti.
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 • Triumph Scrambler 1200 – Brittien salainen adventure-ase
 

Tyylikkäin seikkailupyörä päällä maan

Jo tehdaskuosissa Triumph Scrambler 1200 XE on adventureluokan tyylikkäin moottoripyörä. Siinä missä muut ovat joko BMW:n GS-perheen jalanjäljissä pelikaanimaisia järkäleitä tai crossipyörämäisiä aavikkokilpureita, on Trumpassa reipas retrotunnelma.
Triumphin hienous piilee siinä, että se on tyylikäs ja käytännöllinen pyörä samassa paketissa. Scramblerilla voi hyvin käydä näyttäytymässä kahvilan pihalla ja ajella samalla reissulla enduroreittejä kotiin.
Scrambler 1200:ssa on reilu määrä hienoja yksityiskohtia, jotka erottavat sen kaikista muista. Perinteinen bensatankki, veistoksellisen kaunis putkisto, tyylikäs tankinkorkki, mikkihiiripeilit, pohjapanssari, pinnavanteet ja kahvilakilpurimainen penkki tekevät kokonaisuudesta herkullisen ja katseet kestävän.
Kun entisajoista muistuttavat yksityiskohdat yhdistetään moderneihin jarruihin, LED-valoihin, upeaan TFT-näyttöön, on kokonaisuus pitkälle mietitty ja hävyttömän tyylikäs. Scrambler 1200 on yksinkertaisesti syötävän ihana.
Triumph Scrambler 1200 XE onnistuu lähes mahdottomassa tehtävässä. Se tarjoaa adventure-luokkaan tuotteen, joka onnistuu yhdistämään suorituskykyisen ja äärimmäisen maastokelpoisen prätkän tyylikkääseen ulkokuoreen. Jos seikkailupyörää hakevat kuskit tajuavat millaisen kultakimpaleen Trumppa tarjoaa, ovat muut valmistajat pulassa.
Tuomas Rajala
Kehuja: upea ulkonäkö, markkinoiden parhaat maasto-ominaisuudet, elektroniikka, moottorin luonne
Parantamisen varaa: olematon tuulensuoja
 

Triumph Scrambler 1200 XE:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1200 cm3 rivimoottori
Teho:90 hv (66 KW) @ 7400 rpm
Vääntö:110 Nm @ 3950 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:320 mm levyjarru x 2, Brembon nelimäntäiset radiaalijarrusatulat
Takajarru:255 mm levy, kaksimäntäinen jarrusatula
Renkaat:90/90-21 / 150/70-17
Istuinkorkeus:840 mm
Akseliväli:1530 mm
Tankki:16 litraa
Kuivapaino:205 kg
Hinta:19 400€ (XC-malli 17 990€)
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Triumph Scrambler

     
4.3
Read user reviews or write your own »

For sale Triumph Scrambler motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.