Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
04.04.2016

Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu

 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu
 • Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu

Vuosien odotuksen jälkeen legenda on viimein palannut. Ensikosketus tähän uudelleen syntyneeseen adventure-ikoniin tapahtui lumen ja jään keskellä.

Honda Africa Twin on vähintään nimenä tuttu pyörä suurimmalle osalle motoristikansasta. Kysymyksessä on siis adventure-pyöräilyn kiistaton edelläkävijä, jonka ensiesittely tapahtui vuonna 1988 ja sen perustana sekä innoittajana toimi Paris-Dakar-aavikkorallissa voitokkaaksi osoittautunut Honda NXR 750.

Ensimmäisessä Africa Twinissä moottorina toimi 650-kuutioinen V2, ja tehoa se tuotti 57 hevosvoimaa. Sen koko mallihistorian suurin uudistus tapahtui heti seuraavana vuonna, kun V2-moottori kasvoi 750 kuutioiseksi ja teho lisääntyi muutamalla hevosvoimalla. Myös ulkonäköä ja muita yksityiskohtia hiottiin hieman nykyaikaisemmaksi. Pyörä oli lähtökohtaisesti rakennettu toimimaan luotettavasti pitkillä taipaleilla ja huonoissa olosuhteissa.

Africa Twin osoittautui juuri sellaiseksi pyöräksi kuin se oli suunniteltukin. Kestävä ja luotettava perusrakenne ja tasapainoiset ominaisuudet siivittivät Hondan suorastaan legendan maineeseen. Africa Twiniä päivitettiin vuosien varrella hyvin maltillisesti ja se säilyikin miltei muuttumattomana vuoteen 2003 asti, kun sen valmistus lopetettiin. Vanhalla ”afrikkalaisella” on vielä tänäkin päivänä vakaa kannattajakuntansa, joka vannoo sen nimeen niin myötä-, kuin vastamäessäkin.

Hondamiehen joulu

Honda CRF 1000L Africa Twin – Afrikkalaisen jäätävä paluu

Tänä päivänä adventure-pyörät ovat suositumpia kuin koskaan ja Africa Twinin mahdollista paluuta on odoteltu jo hyvän aikaa. Tänä vuonna se Hondamiehen joulu viimein koittaa, kun uusi afrikkalainen saapui markkinoille. Yhteistä uutukaisella ja vanhalla mallilla ei enää muuta ole kuin konsepti, nimi ja verenperintö.

V-moottori sijaan, uudessa mallissa on nyt kaksisylinterinen rivimoottori. Kuutioita on tarkalleen ottaen 998, eli Afrikkalainen on siirtynyt tonniluokkaan. Tehoa moottori kehittää 95 hevosvoimaa ja vääntöä 98 Nm. Tonniluokan adventurepyörien luokassa kilpailu on raastavaa. Monet kilpailijat tarjoavat hulppeita tehomääriä sekä roppakaupalla elektroniikkaa ja ajonhallintaa.

Toki Africa Twinissäkin sähköä ja tekniikkaa riittää, mutta Hondan lähestymistapa aiheeseen on siitä huolimatta erilainen. Moottorista ei ole lähdetty repimään irti viimeisiä mahdollisia hevosvoimia, vaan pääosaan on asetettu tietynlainen yksinkertaisuus ja tarkoituksenmukaisuus.

Koeajo jäällä

Niiltä osin yhtäläisyydet vanhaan malliin ovat selvät. Pyörä näyttää jo kaupan hyllyllä siltä, että sillä voi ensi töikseen lähteä Tuupakantieltä suoraan Saharaan tai synkimpään kaamosaikaan lapin kairaan. Näin asian on nähtävästi tuumannut myös Hondan maahantuoja, joka järjesti Africa Twinin hieman erilaisen koeajotilaisuuden järven jäällä, helmikuun pikkupakkasilla.

Omakohtaiset kokemukset uudesta Africa Twinistä rajoittuivat ennen koeajoa satunnaisiin kuviin ja videoihin sekä MP-messuilla paikalla olleiden yksilöiden hämmästelyyn, joten intoa moiseen koitokseen riitti kosolti. Lähtökohtaisesti jäällä suoritettava uuden pyörän ensitesti kuulosti samaan aikaan sekä jäätävän hyvältä, että tuhoon tuomitulta idealta, varsinkin kun kyseiselle päivälle ennusteltiin lumipyryä. Paikan päälle saapuessa, pyörät odottivat jo rivissä ja maahantuojan pienimuotoisen ohjeistuksen jälkeen, saattoi tutustuminen uutukaiseen alkaa.

Piikkirenkaat alle ja avustimet veks

Pyöriin oli asennettu jäällä ajoa silmällä pitäen enduronastarenkaat, jotta pystyssä pysyminen olisi edes teoriassa mahdollista. Africa Twinin kolmiasentoinen luistonesto ja ABS-jarrut ovat kytkettävissä kokonaan pois päältä ja mikä parasta, se voidaan tehdä nappeja painamalla, eikä hankalasti ajotietokoneen valikoista. Pyörä on korkea, mutta säädettävä satulan korkeus auttaa hieman lyhykäisempiä kuskeja.

Africa Twin painaa tankattuna 230 kiloa, mikä on suurin piirtein saman verran kuin kilpailijoillakin. Liikkeelle lähdön jälkeen paino kuitenkin häviää hämmästyttävän hyvin ja Hondaa on näppärä käsitellä. Painopiste on saatu keskitettyä erittäin hyvin. Helppoa käsiteltävyyttä alkaa arvostamaan ensimetreillä, sillä piikkirenkailla varustettuna korkea Afrikkalainen on lumisella hiekkatiellä hieman yläpainoinen ajettava.

Pienen mökkitiesiirtymän jälkeen on järven selälle aurattu rata on viimein edessä. Ensimmäiset kierrokset tulee ajettua melkoisen varovaisesti, jotta luottamus pyörään ja ennen kaikkea renkaisiin pääsee kasvamaan. Kaksisylinterisen moottorin käynti on tasaista eikä värinöitä juuri esiinny. Tosin ajon tässä vaiheessa paras keskittyminen oli jossain aivan muualla kuin käyntivärinöiden seuraamisessa.

Tehoa tasaisen varmasti

Voimaa mylly tarjoilee tasaisesti ja alakierroksilta lähtien, joten tehoa on myös helppo käyttää hankalissakin olosuhteissa. Hetken totuttelun jälkeen itseluottamus kasvaa kohisten ja vauhti lisääntyy kierros kierrokselta. Paljaalla jäällä piikkirenkaat tarjoavat pitoa uskomattoman hyvin ja Africa Twiniä on helppo taivutella mutkasta toiseen. Ensimmäinen ajovuoro tulee hieman liian nopeasti päätökseen, tietysti juuri kun meno alkaa maistua.

”1000-kuutioinen crossipyörä” on termi, jonka kuulee hetken päästä tauolla useammastakin suusta ja se kiteyttää Hondan käsittelyn helppouden hyvin. Africa Twin käyttäytyy kuin puolta pienempi pyörä. Toki paino tuntuu satunnaisissa lipsahduksissa ja voblauksissa, mitä jäällä sattuu tuon tuosta, mutta kaikkiaan pakettia on helppo hallita.

Seuraavalla ajovuorolla hauskanpito yltyy entisestään ja riskinotto kasvaa selvästi niin itsellä kuin kanssakuskeillakin. Hondan maahantuojan edustaja sekä pari muuta ”hieman” enemmän crossia harrastanutta kuskia näyttää edellä menemisen mallia ja kuljettavat Afrikkalaista kuin pientä crossipyörää konsanaan.

Lumisateessa kuin kotonaan

Lysti päättyy yllättäen, kun mahtipontinen lumipyry yllättää kulkijat. Lunta sataa taivaan täydeltä ja paluutien seuraaminen onnistuu ainoastaan aurauskeppejä seuraamalla. Tässä vaiheessa osaa arvostaa tehokkaita kahvanlämmittimiä sekä pyörässä ollutta korkeampaa pleksiä, joka blokkaa kovan tuulen ja pyryn melko hyvin.

Viimeinen ajovuoro osoittautuu aikaisempaa haastavammaksi, kun vasta satanut lumi tekee radasta paikoin erittäin liukkaan. Piikkirengas ei enää pure jäähän lumipatjan yhtä tehokkaasti ja yllättävät luistot alkavat sävyttämään ajoa. Siitä huolimatta vauhti ja itseluottamus kasvavat kaiken aikaa, eikä hauskanpitoa malta millään lopettaa. Africa Twin puskee eteenpäin luotettavan tuntuisesti ja osoittaa että se on yhtä kotonaan lumen ja jään seassa kuin hiekka-aavikollakin.

Mutta kuten moni motoristi sen hyvin tietää, että silloin kun ajo tuntuu sujuvan paremmin kuin koskaan, on korkea aika lopettaa lysti ja mielellään nopeasti. Kun itseluottamus on korkeimmillaan, on onnettomuuskin hyvin lähellä. Väitteen todenperäisyys tuli todettua tälläkin kerralla.

Viimeisellä kierroksella pitkässä kaarteessa ajolinja poikkeaa aikaisemmasta aavistuksen. Vauhtia on hivenen liikaa ja kun Hondan etupyörä haukkaa puhtaan lumen puolelle, on soppa jotakuinkin valmis nautittavaksi.

Maata kiertävälle radalle

Etupyörä häviää alta äkisti ja Honda nakkaa kuskinsa selästään salamannopeasti. Pian kuski sekä Honda makaavat jäällä kyljellään. Pienen puhaltelun ja äimistelyn jälkeen voi kuitenkin todeta, että suurin piirtein säikähdyksellä selvittiin tälläkin kertaa. Kuin ihmeen kaupalla, Hondan ainoat tuhot rajoittuvat taipuneeseen käsijarrukahvaan, vaikkei kyseisessä pyörässä ollut edes kaatumarautoja ympärillään.

Kuski selvisi rytäkästä kipeytyneillä kylkiluilla ja asteen verran murtuneemmalla itsetunnolla. Lippaamisen jälkeen oli pakko kiertää rata vielä muutaman kerran, ettei hommasta jäisi ns. ”paskan maku” suuhun. Saunan lauteilla haavoja nuoleskellessa on hetki aikaa pureskella päivän tapahtumia.

Vaikka kovin tarkkaa analyysiä Hondan syvimmästä olemuksesta ei tämän koeajon perusteella voi tehdäkään, osoittaa se kuitenkin kuinka monipuolinen pyörä Africa Twin on. Mitä hullummat olosuhteet, sitä paremmin Afrikkalaisen puikoissa viihtyy.

Uusi Honda Africa Twin kantaa edeltäjänsä viittaa kunnialla ja se on edelleen oikea allround-pyörä sanan varsinaisessa merkityksessä. Pyörän tarkempiin yksityiskohtiin palataan kesän mittaan kattavamman koeajon muodossa.

Jälleennäkemistä odotellen:

Sami Puskala

Kehuja: Moottorin tasainen veto, kevyt ja helppo käsitellä, miehekäs ulkomuoto

Parantamisen varaa: Kuski

 

Honda CRF 1000L Africa Twin:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 999cm3 rivimoottori
Teho:70 KW (95hv) / 7500rpm
Vääntö:98 Nm / 6000rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru: 2x 310 mm levy
Takajarru: 1x 256 mm levy
Renkaat (etu/taka):90/90-21 / 150/70-18
Akseliväli:1575 mm
Istuinkorkeus:870 mm
Paino:232 kg ajokunnossa
Tankki:19 l
Hinta:19 995€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Honda CRF

     
4.3
Read user reviews or write your own »

For sale Honda CRF motos

View all »

Also read:

More related articles

See all

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.