Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
06.09.2016

Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä

 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä
 • Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä

Legendaarisen Jytä-Jammun manttelinperijän, Yamaha XSR 700:n olemus huokuu nostalgiaa ja menneiden aikojen humua.

Moottoripyörämaailmassa parhaillaan vellova retrobuumi tuo jatkuvasti markkinoille toinen toistaan näyttävämpiä nostalgiapyöriä, joissa tämän päivän tekniikka yhdistyy ajattomaan ulkonäköön. Yhdistelmä vetoaa niin nuoriin kuin jo hieman varttuneempiinkin motoristeihin, ehkäpä juuri pyörän jossain määrin ristiriitaisen identiteetin takia.

Nostalgiapuuskassa pyörällä voi käydä fiilistelemässä kahvilan kulmilla tai vaikka retrohenkisissä prätkämiiteissä. Toisaalta samalla reissulla voi parhaassa tapauksessa piipahtaa vaikka moottoriradalle polvipaloja kuluttelemaan, pyörän ollessa siellä yhtä lailla kotonaan.

Vintageen pukeutunut MT-07

Yamaha XSR 700 – Jytä-Jammun jalanjäljissä

Hyvä esimerkki monipuolisesta retropyörästä löytyy Yamahan vauhdilla kasvavasta mallistosta. Faster Sons-tyyliin rakennettu XSR 700 on hyvin pitkälti sellainen kuin nykyaikaisen retropyörän kuuluukin. Ulkomuodoltaan kuin 60-70-luvulta, mutta sisuksiltaan silkkaa tätä päivää. Pyörän kerrotaan omaavan samat sukujuuret legendaarisen Jytä-Jammun, eli Yamaha XS 650:n kanssa.

XSR 700 kuuluu samaan Yamahan nimeämään Sport Heritage -luokkaan, kuin isoveli XSR 900 sekä XJR 1300. Sporttinen perintö näkyy ja tuntuu vahvasti XSR:n olemuksessa ja niin moottorityypin kuin ulkonäönkin perusteella vertaus Jytä-Jammuun on hyvinkin kohdallaan. Moottoriltaan ja rungoltaan seiskasatanen perustuu pari vuotta sitten esiteltyyn MT-07:aan, jonka ominaisuudet ovat saaneet viljalti kiitosta maailmalla.

Moottorina toimii 689-kuutioinen kaksipyttyinen crossplane-rivikone, jonka epätasainen 270-asteinen sytytysjärjestys tuottaa jouhevan vedon ja miehekkään käyntiäänen. Tehoa kone puskee 75 hevosvoimaa 9000 kierroksella ja vääntöä 68 Nm 6500 rpm:n kohdalla. Saatavilla on myös tehonalennussarja, jolla teho voidaan rajoittaa 35 kilowattiin. Paperilla teholukemat eivät kovin kummoiselta näytä, mutta käytännössä voima kuljettaa XSR:ää erittäin liukkaasti.

Luonnetta löytyy

On hämmentävää, kuinka jouhevalta nykypäivän 75-heppainen voi parhaimmillaan tuntua, ainakin jos sitä vertaa joitain vuosia vanhempaan saman tehoiseen moottoriin. Yamahan kone vääntää voimalla miltei tyhjäkäynniltä asti ja teho kasvaa kierrosten myötä lineaarisesti. Moottori kiertää erittäin halukkaasti ja kun värinätkin on saatu pysymään aisoissa, on koneen piiskaaminen sujuvasti toimivan vaihteiston avustuksella hyvin nautinnollista. Mylly tuntuu selvästi tehokkaammalta kuin luvuista voisi päätellä ja ainakin tieliikenteen seassa ei voiman puutteesta tarvitse kärsiä.

Koeajopyörään oli asennettu Akrapovicin kokoputkisto, joka antoi käyntiääneen lisää maskuliinisuutta ja tokihan se vetoonkin oman pienen lisänsä tuo. 270-asteen sytytysjärjestys tekee käyntiäänestä hieman epätasaista ja sen tarkoitus on myös parantaa moottorin vääntöominaisuuksia. Täyskaasukiihdytyksessä XSR nyppäisee eturenkaan hetkeksi irti asfaltista vielä kolmoselle vaihdettaessa, joten käytännön vääntöä koneessa piisaa kokoisekseen oikein hyvin.

Vaihtoehtoisia ajomoodeja ei XSR:stä löydy, eikä niitä tämänlaisessa pyörässä tarvitakaan. Erilaisia lisävarusteita on sen sijaan tarjolla runsain mitoin, lähtien useista erilaisista pakoputkisto vaihtoehdoista ja päättyen pienempiin pisteosiin ja satulamalleihin. Helposti irrotettavan takarungon myötä Jampin rakentelu ja kustomointi on tehty kohtuullisen helpoksi.

XSR 700:n ulkonäkö on silmille pelkkää suklaatia. Iso alumiininen bensatankki hallitsee kokonaisuutta ja koeajetussa värivaihtoehdossa se on maalaamaton. Nahkainen penkki, melkein ämpärin kokoinen ajovalo ja pieni pyöreä takavalo tekevät Yamahasta tyylipuhtaan lajinsa edustajan. Stongan päälle asennetusta pyöreästä LCD-mittarista selviää kaikki tarpeellinen tieto, tosin kierrosluvun seuraaminen ajon aikana on melko hankalaa mittarin pienuudesta johtuen.

Rennon letkeä ajoasento

Kuskia kohti taivutettu kohtuullisen leveä ja korkea ohjaustanko tarjoaa hyvän tuntuman ajoon, oli kysymys sitten kruisailusta tai aktiivisemmasta ajosta. Ajoasento muodostuu rennon pystyksi ja periaatteessa pitkätkin matkat sujuvat kohtuullisen hyvin, kunhan vauhdin pitää maltillisena. Moottoritiellä avonainen ajoasento päästää tuulen suoraan syliin ja matkustamisesta tulee ennen pitkää melko tuskaista.

Upean näköinen nahkapäällysteinen ja retrohenkinen satula osoittautuu loivine muotoineen vähän lautamaiseksi istuttavaksi. Näin ollen perskannikat alkavat jossain vaiheessa siirtymää osoittaa vahvasti mieltään. Satulan muodon, tai paremminkin muodottomuuden ansiosta asennon vaihtelu onnistuu kuitenkin helposti, joten pysähtymistä paikkojen puutuminen ei joka kerralla vaadi.

Jouheva ja pirteän tuntuinen moottori houkuttelee varsinkin mutkatiellä helposti pieneen hupailuun ja tankattuna maltilliset 186 kiloa painava XSR 700 tarjoaa siihen hyvät puitteet. Yamahan takahaarukka on melko lyhyt, vain 530 mm ja akseliväliksi muodostuu 1405 mm. Lyhyen puoleinen takahaarukka selittää osaltaan pyörän helpon tuntuista keulimistaipumusta, mutta toisaalta se varmistaa myös erittäin ketterän ajettavuuden.

Herkkä ajettavuus

Supisuomalainen mutkatie istuu XSR:n alle kuin nenä päähän ja ajaminen on silkkaa hupia. Yamaha kääntyy erittäin helposti, eikä ohjaamiseen tarvitse käyttää voimaa juurikaan. Pyörä kääntyy juuri sinne mihin kuski haluaa ja myös pitää ajolinjansa vakaasti. Kesken mutkan tapahtuva ajolinjan muutos onnistuu ongelmitta ja edellä menevät raskaammat pyörät tuntuvat pujottelukepeiltä. Herkästä kääntyvyydestä huolimatta suoremmatkin taipaleet luonnistuvat hyvin, eli myös suuntavakavuuteen on panostettu.

Pienet pyyhkeet XSR saa vähän liian pehmeästä takajousituksestaan, joka vauhdin kasvaessa alkaa isommissa heitoissa lellumaan. Etujousitus pysyvät paremmin ajan tasalla, mutta jonkinlaiset jousien säätömahdollisuudet olisivat selvästi poikaa, jotta pyörästä saisi kaiken irti. 282-milliset etujarrulevyt riittävät hyvin XSR:n vauhtivaroihin ja niiden käyttö on luontevan tuntuista. ABS:t löytyvät pyörästä vakiona.

Yamaha XSR 700 on kiehtova moottoripyörä. MT-07:n pohjalle rakennettu retropyörä lunastaa sille asetetut odotukset helposti. Nostalgisen näyttävä ulkomuoto, moderni tekniikka sekä ketterä ajettavuus yhdistyvät XSR:ssä niin kuin pitääkin ja kun Yamaha pyytää pyörän omistajuudesta edullisimmillaan vain 10 429€, voi hinnoittelunkin sanoa onnistuneen nappiin.

Sami Puskala

Kehuja: Ulkonäkö, sielukas moottori, kevyt ajettavuus, hinta

Parantamisen varaa: Pehmeä  takajousitus

 

Yamaha XSR 700:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 689 cm3 rivimoottori
Teho:75 hv (55kW) / 9000 rpm
Vääntö:68 Nm / 6500 rpm
Puristussuhde:11,5 : 1
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2x 282mm levy, nelimäntäinen jarrusatula, ABS
Takajarru:1x 245mm levy, ABS
Renkaat (etu/taka):120/70-17 / 180/55-17
Akseliväli:1405 mm
Istuinkorkeus:815 mm
Paino:186 kg
Hinta:10 429€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Yamaha XSR

     
4.7
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Yamaha XSR -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.