Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
22.08.2016

Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa

 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa
 • Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa

Yamahan kehitystyö kolmisylinterisen moottorinsa ympärillä poikii tälle kaudelle retrohenkisen nakun, joka viihtyy myös radalla.

Yamahan nykymalliston kiinnostavimmat moottoripyörät rakentuvat kolmen sylinterin ympärille. Pari vuotta sitten ensihenkosensa vetänyt MT-09 –tuoteperhe koostuu useasta mallista, joiden voimanlähteenä toimii modernin moottoripyörävalmistuksen parhaimpiin lukeutuva 900-kuutioinen moottori.

Tuo sama kolmoskone tahdittaa myös retrohenkisen XSR900:n menoa. Yamaha itse luokittelee pyörän Sport heritage –nimikkeen alle, mikä kuvaa melko hyvin sporttisen retroa nakupyörää. Toki menneitä kaikuja on huomattavasti ujommin kuin vaikkapa SR400:ssa, joka on rehdisti kallellaan menneeseen. XSR900:ssa kaikkea leima moderni ilme.

XSR900 on erinomainen kompromissi kuskille, joka haluaa hoitaa ajosuoritteensa tyylillä, mutta vaatii samaan aikaan suorituskykyä. XSR900 on moottoriltaan ja rungoltaan pitkälti sama pyörä kuin MT-09, mutta viimeistely on klassisempaa ja selkeästi tyylitellympää.

Upea kolmoskone vakuuttaa

Yamaha XSR900 – Susi retron vaatteissa

Yamahan 3-sylinterinen ja 850-kuutioinen crossplane-moottori on sanalla sanoen upea. Teholukema on 115 hevosvoimaa ja se tarjoillaan sporttipyörähengessä 10 000 kierroksen kohdalla. Vääntöä pata tuottaa puolestaan 87,5 Nm, mikä on alle 1000-kuutioiselta moottorilta oiva saavutus. Kokonaisuus on tasapainoinen ja voimakas.

Teholukemat eivät ole kovin rajuja, mutta oikeassa elämässä paukkua riittää. XSR900 on käytökseltään hyvin pitkälti vastaava kuin sisarmalli MT-09, joka on tunnettu ennen kaikkea ärhäkästä luonteestaan. Voimaa on läpi koko kierrosalueen ja Motoparkin radalla XSR nostaa keulaansa pelkästä kaasusta vielä kolmosvaihteella. XSR:n sarvissa on hankala uskoa ajavansa vain 115 hevosvoimaisella moottoripyörällä.

XSR:n heikoin lenkki on MT-09:n ohessa alusta, mutta oikein säädettynä se ajaa asiansa. Moottoriradalla XSR on helppo kumppani, eikä alustan puutteet vaivaa aktiiviharrastajaa. Vakiokunnossa Yamahan retronaku ei tietenkään vertaudu katteellisiin ratapyöriin, mutta sillä laitetaan hanakasti kampoihin vaikkapa MV Agustan Brutale 750:lle.

200 km/h on paperia

Radalla XSR900 on hieman yllättäen kuin kotonaan. Tämä johtuu siitä, että pyörällä on sama DNA MT-09:n kanssa. Osaavissa käsissä Yamaha on radallakin melkoisen rivakka laite. Kotimaisilla moottoriradoilla XSR:n voimareservi riittää hienosti, sillä 200 km/h:n lukeman kelaaminen nopeusmittariin ei juuri tuota ongelmia.

Yamaha on varustettu säädettävällä luistonestolla, luistokytkimellä ja vaihdettavilla moottorikartoilla. Luistonestoa näillä tehoilla ei juuri sadekeliä lukuun ottamatta tarvita, mutta luistokytkin helpottaa ajamista erityisesti radalla. Moottorikarttoja on kolme, joista käytännössä käyttökelpoisin on täydet tehot tarjoava A-mode. Erot eri karttojen välillä ovat varsin maltillisia, joten niiden kanssa säätäminen kannattaa unohtaa suosiolla.

XSR:stä on tarjolla tällä hetkellä kaksi eri värivaihtoehtoa, joista tyylikkäämpi on Rock Slate –nimeä kantava sinertävä malli. Myöhemmin tarjolle tulee Suomessakin kelta-musta-valkoinen 60-vuotisjuhlaväritys, joka päästää retron ulkomuodon paremmin oikeuksiinsa. Pinnavanteet kruunaisivat kokonaisuuden, vaikka ohutpuolaiset valuvanteet eivät nekään ole paha valinta.

Yamaha lisävarustelistalta kannattaa ruksia takapenkin kate, joka tekee perästä enemmän café racer –henkisen. Samalla mäkeen kannattaa heivata rekisterikilven teline, joka pilaa pyörän kuin pyörän. Näin on myös XSR:n kohdalla.

Mielenkiintoinen varuste on ehdottomasti myös Clubman-ohjaustanko, jolla ajoasento muuttuu kertaheitolla kahvilakilpurimaisempaan suuntaan. Kyseessä eivät ole cliparit, vaan yhtenäinen ohjaustanko, joka tekee ajoasennosta kyyrymmän. Hieman yllättäen stongan hintakaan ei ole karmea, sillä café racerointi onnistuu hieman reilun sadan euron sijoituksella.

Matalammalla ohjaustangolla kokonaisuus vaikuttaa entistä tasapainoisemmalta, sillä vakiokuosissa XSR on hieman yläpainoisen näköinen. Pysty ajoasento on tosin aivan erinomaisen mukava, joten se annettaneen tässä kohtaa anteeksi.

Yksi tyylikkäimmistä prätkämalleista

Pienellä vaivalla Yamahasta kuoriutuu todella tyylikäs pyörä, sillä vakiopeilit ja rekisterikilven telineen heivaamalla XSR900 on yksi tämän hetken tyylikkäimmistä moottoripyörämalleista. Pyöreä etuvalo, takavalo ja mittaristo ovat tyylikkäitä yksityiskohtia, joita ei kyllästy ihailemaan.

XSR edustaa modernia prätkäteollisuutta parhaimmillaan. XSR900 on todella monipuolinen moottoripyörä, jonka voi viedä tyylikäs nahkarotsi yllä ja avopotta päässä kahvilalle näyttäytymisreissulle tai vetää ylleen kunnon perspussilla varustetun nahkapuvun ja suunnata moottoriradalle polvipalaa savuttamaan. Molemmissa tapauksissa hauskaa piisaa takuuvarmasti.

Yamaha sopii pienellä varauksella myös pidemmille siivuille. Moottoritievauhdeissa ajaminen tosin vaatii vihkiytymistä asiaan, sillä viima riepottelee kuskia paikoin aika huolellisesti. Reitti kannattaakin suunnitella valtaväylien ulkopuolelle, sillä mutkatiellä nautintoa riittää.

Pyörään on saatavilla etuvalon päälle tulevia siroja ilmanohjaimia, jotka varmasti tekevät pidemmistä siirtymistä hivenen mukavampia. Niilläkään XSR:stä ei missään nimessä taiota matkapyörää, mutta onneksi niin ei ole tarkoituskaan.

Yamaha näyttää, että monikäyttöisen ja uusia kohderyhmiä tavoittelevan moottoripyörän valmistaminen ei tarkoita umpitylsän peruspyörän tekemistä. XSR:stä paistaa läpi se, että piirtopöydällä projektiin on suhtauduttu intohimolla ja pieteetillä.

Yamaha XSR900 on vakuuttava kokonaisuus, jota ihastellessa ei juuri tule mieleen hankkia vaivoikseen epäluotettavaa ja tehotonta kahvilakilpuria. Yamaha on onnistunut kehittämään klassisen ulkonäön omaavan modernin moottoripyörän, jota on mahdotonta olla rakastamatta.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, monikäyttöisyys, ulkonäkö, kokonaisuus

Parantamisen varaa: alusta varauksin, ominaisuudet matka-ajossa

 

Yamaha XSR900:

Moottori:3-sylinterinen, 847 cm3 nestejäähdytteinen rivimoottori
Teho:115 hv (85 kW) @ 10000 rpm
Vääntö:87,5 Nm @ 8500 rpm
Puristussuhde:11,5:1
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:hydraulinen kaksoislevy, ABS
Takajarru:hydraulinen yksilevy, ABS
Renkaat (etu/taka):120/70 ZR17 / 180/55 ZR17
Akseliväli:1440 mm
Istuinkorkeus:830 mm
Tankki:14 l
Märkäpaino:195 kg
Hinta:13 478€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Yamaha XSR

     
4.7
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Yamaha XSR -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.