Luettu 38 483   0

Tyypit: Yamaha FZ1-N - Mukava tehonaku

Tyypit: Yamaha FZ1-N - Mukava tehonaku
  • Yamaha FZ1-N
  • Yamaha FZ1-N
  • Yamaha FZ1-N
  • Yamaha FZ1-N

FZ1 on iso ilmiö maailmalla. Naku- ja S-mallin Yamahalle on perustettu useitakin ”fanisivustoja”, joissa omistajat vertailevat kokemuksiaan aktiivisesti.  Suosiolle on myös selkeä syy, FZ1 on yksi markkinoiden parhaista nakupyöristä. 

Pyörän ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2001. Tuolloin se kantoi nimeä FZS1000 ja pyörästä oli saatavilla ainoastaan varttikatteellinen versio. Muualla maailmassa pyörää myytiin lisänimellä Fazer, mutta ymmärrettävistä syistä kotimaassa ongelmia tuotti suklaajätin nimisuoja. 

Vuonna 2006 näki päivänvalon mallinimi FZ1 ja silloin markkinoille tuotiin myös nakuversio FZ1-N, jota tuotiin ja tuodaan ainoastaan Euroopan markkinoille. Kakkosversion kone perustuu Yamaha R1:n 1000-kuutioiseen moottoriin.

Jostain käsittämättömästä syystä Yamahan insinööriporras halusi kuitenkin tehdä katetun supersportin koneesta laimeamman ja FZ1:n moottori kehittääkin ”ainoastaan” 150 hevosvoimaa. Vääntöä on 106 Nm:ää 8000 kierroksen kohdalla kun R1:ssä sama vääntömäärä tavoitetaan vasta yli 10 000 kierroksella. 

Nettimoto koeajoi vuoden 2009 Yamaha FZ1-N:n, jonka mittarissa on 37 000 km. 

Karmea äänenvaimentaja

Tyypit: Yamaha FZ1-N - Mukava tehonaku

FZ1:n alavääntö on kieltämättä muhkea, vaikka pyörä onkin vakioputkella melkoisen tukossa. Putken tai vaimentajan vaihto ja ruiskun uudelleen säätäminen tekee Yamahan kohdalla ihmeitä. Osa tehtaalla hukatuista tehoista saadaan takaisin hyvin pienellä vaivalla. 

Samalla pyörästä häviää karmaisevan ruma äänenvaimentaja, joka painaa tähtitieteellisen paljon. Pöntön sisällä on melkoinen määrä tekniikkaa ja purettuna se onkin näkemisen arvoinen.

Moottori on tukkoisuudestaan huolimatta hieno. Voimaa ja vääntöä riittää arkiajoon liiaksikin asti, vaikka välitykset voisivat olla tiheämmätkin. Nakupyörällä kun tulee harvoin ajettua kovin suuria huippuvauhteja. 

Ei mitään mullistavaa

Hyvän moottorin ja laadukkaan perusalustan yhdistelmä tekee FZ1:stä on yhden markkinoiden mukavimmista nakupyöristä. Se ei tarjoa mitään mullistavaa, eikä uutta, mutta on siitä huolimatta erinomainen kokonaisuus. 

Ajoasento on mukavan pysty ja rento ja ohjaustanko on sopivalla etäisyydellä ja hyvän levyinen, vaikka osa kuskeista vaihtaakin stongan vieläkin leveämpään versioon. Polvikulma on mukava ja pyörällä ajaa kohtuullisen vaivatta pidempiäkin siivuja. 

Varsinainen matkapyörä nakumalli ei kuitenkaan ole. Etuvalo ei juuri tarjoa suojaa viimalta ja tangossa joutuu moottoritievauhdeissa roikkumaan ihan tosissaan. Pidempien taipaleiden ystävien kannattaakin harkita katetun S-version hankkimista.

Suurikokoisen koneen ja hyvän väännön ansiosta pyörää ei ole syytä huudattaa ylärekisterissä, mikä tekee ajamisesta entistä helpompaa ja mukavampaa. Tehoa kuitenkin löytyy tarvittaessa hyvin.

Kohtuullisen korkeasta painostaan huolimatta Yamaha on mukava kumppani syheröisillä mutkateillä. Alusta toimii moitteettomasti ja alla olevat Michelin Pilot Road 3 –renkaat käyttäytyvät hienosti. Tunne on ensiasennusrenkaisiin verrattuna huomattavasti parempi. 

  • Tyypit: Yamaha FZ1-N - Mukava tehonaku
  • Tyypit: Yamaha FZ1-N - Mukava tehonaku
 

Edelleen tuoreen oloinen

37 000 kilometrin ajokilometrit eivät juuri näy eivätkä tunnu. Ulkoisesti pyörä on siistissä kunnossa ja sama pätee myös tekniikkaan. Alusta on edelleen jämäkkä, eikä moottorissakaan tunnu sen suurempia tehovajeita. 

FZ1 ei myöskään tunnu vanhalta, vaikka se onkin jo useamman vuoden vanha malli. Harrastajat ja fanaatikot ovat kuitenkin odottaneet uutta kehitysversiota jo pitkään.  Kakkosversiohan on ollut markkinoilla jo vuodesta 2006 ja uuden version julkaiseminen piristäisi mallin myyntiä varmasti.

Yamahan kohdalla on todettava, etteivät uudet innovaatiot välttämättä tee onnistunutta pyörää. FZ1:n tehokarttaa ei voi säätää, eikä siitä löydy juuri mitään kummalista elektroniikkaa, mutta silti ajaminen maistuu.

Ilo silmälle

Onnistunut on myös muotoilu, joka sekin noudattelee perinteistä linjaa. Kokonaisuutta hallitsee komea etuvalo, jykevät etuputket sekä hienosti muotoiltu peräkate. Peräkatteeseen on muovailtu myös hienot takavalot, mikä tekee kokonaisuudesta onnistuneen. 

Vuoden 2009 Yamahan kytkin takeltelee aika-ajoin pienemmälle vaihdettaessa, mutta kyse tuskin on mistään sen suuremmasta. FZ1:n kytkin nimittäin oireilee oudosti jo uutena, joten kyseessä on enemmänkin ominaisuus kuin selkeä vika. 

Kolme vuotta vanha ja 37 000 km ajettu FZ1 on myynnissä Tuusmotorissa ja hintalapussa lukee 8800€. Sillä hinnalla saa itselleen erittäin mukavan ja komean näköinen nakupyörän, jolla ei varmasti jää jalkoihin.

Tuomas Rajala

http://www.nettimoto.com/yamaha/fz1-n/1341630

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille : Yamaha FZ1-N

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Yamaha FZ1-N -motot

test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '07, 35tkm
5 499 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '08, 46tkm
5 500 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '10, 22tkm
6 500 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '11, 53tkm
5 300 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '08, 54tkm
5 400 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '06, 47tkm
4 000 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '06, 33tkm
5 500 €
test
Yamaha FZ1-N1000cm³, '07, 44tkm
5 490 €
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettiX – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää Yamaha koeajoja

Kaikki koeajot »
Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?

Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?

MP 18 Moottoripyörämessut: esittelyssä uusi Yamaha Niken

MP 18 Moottoripyörämessut: esittelyssä uusi Yamaha Niken

Yamaha FJR1300 – Pehmeä Jänis

Yamaha FJR1300 – Pehmeä Jänis

Nettimoton MT-01 –projekti – Voitokas Mörkömuskeli

Nettimoton MT-01 –projekti – Voitokas Mörkömuskeli

Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?

Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?