Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
14.03.2016

MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä

 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä

Nopea matkapyörä. Hauska ja urheilullinen mutkateillä. Sopii myös ratapäiville. Uusi Turismo Veloce on kaikkien aikojen monipuolisin MV Agusta.

Turismo tarkoittaa matkailua ja veloce on suoraan suomennettuna nopea. Nimi on osuva, joskin se kertoo vain yhden osa-alueen uuden MV Agustan ominaisuuksista. Turismo Veloce ei ole pelkkä yksi uusi malli muiden joukossa, vaan se on italialaisvalmistajan ensimmäinen allroad-malli ja siten kokonaan uusi aluevaltaus.

Kokonaan uuden mallin suunnittelu moottoripyörävalmistajalle entuudestaan vieraaseen segmenttiin ei ole helppo tehtävä. Ei edes isoille moottoripyörävalmistajille. Pienelle valmistajalle se on vieläkin suurempi haaste, mutta MV Agustan voi koeajon perusteella sanoa onnistuneen tehtävässä kiitettävästi. Turismo Veloce ei kilpaile suoraan muiden valmistajien 800-kuutioisten allroadmallien kanssa, vaan asettuu niitä ylempään hintaluokkaan ja tavoittelee merkin imagoon sopivaa premium-leimaa itselleen.

Urheilullisesta leimastaan MV Agusta ei ole luopunut, vaikka kyseessä ei puhdas sporttipyörä olekaan. Moottori on läheistä sukua Brutale 800:n moottorille. Sen luonnetta on vähän tasoitettu ja huipputehoa laskettu 110 hevosvoimaan, joka saavutetaan alemmalla kierrosluvulla.

Väännön maksimilukemaksi ilmoitetaan 83 newtonmetriä. Moottori on muutosten jälkeen joustava mutta samalla väkevän vahva. Perstuntumalla voisi arvoida kuutioita olevan enemmän kuin 800.

Mukavuutta monella tasolla

MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä

Raaka mutta makea sointi on kolmisylinterisen rivimoottorin tavaramerkki. Pakoäänet ovat Agustan muihin malleihin verrattuna jopa laimeat, mikä tietysti sopiikin tällaiseen pidemmille matkoille tarkoitettuun malliin. Moottori vetää puhtaasti nykimättä lähes tyhjäkäynniltä lähtien. Keskialueella riittää vääntöä mukavasti eikä vaihteita tarvitse turhaan vaihdella. Polttoaineen suihkutusta on kehitetty ja nyt se toimii todella sujuvasti.

Pyörä näyttää kilpailijoihin verrattuna sirolta ja jopa pienikokoiselta. Vain 191 kilon kuivapaino ja 1460 millin akseliväli vahvistavat mielikuvaa. Kaikesta huolimatta ajoasento on väljä ja polvikulma loiva. Ohjaustangon leveys on sopiva kompromissi katupyörien ja adventurepyörien välimaastosta.

Moottori on mukavan värinätön, joten pitkätkään ajomatkat eivät puuduta jäseniä. Satula on suhteellisen kova mutta siitä huolimatta mukava, vaikka ajaisi tankillisen kerrallaan. Urheilullisessa ajossa jämäkkä istuin antaa hyvän tuntuman.

Vaatii totuttelua

Tuulilasin muotoilu on onnistunut, sillä se suojaa hyvin ajoviimalta. Yläasennossakaan se ei nouse liian pystyksi, eikä aiheuta haitallisia pyörteitä kypärään ainakaan 180-senttiselle kuljettajalle. Mittariston monipuolinen TFT-näyttö näyttää enemmän tietokonepeliltä kuin moottoripyörän mittaristolta. Nykyaikaisen ulkonäön vastapainoksi sen luettavuus ei yllä parhaalle mahdolliselle tasolle.

Valikoilla ohjattavat ajotietokoneen, tehoasetusten ja luistoneston säädöt vaativat harjoitusta ennen kuin säädöt vaihtuvat sujuvasti. Plussana valikkojärjestelmä jättää nappien määrän vähäiseksi. Peileistä näkee hyvin taakse. Jarrukahvan lisäksi myös kytkinkahvassa on etäisyyssäätö, ominaisuus joka puuttuu valitettavan monesta kilpailijasta. Vilkkukatkaisijan sijoitus on hyvä, mutta se on valitettavan tunnoton.

Kuten muillakin valmistajilla, sähköisen ride-by-wiren yhteydessä kaasukahva on todella kevytkäyttöinen. Sen takia kaasukädellä käytettävän vakionopeussäätimen kytkeminen aiheuttaa helposti samalla kaasukahvan kääntymisen ja pientä nykimistä. Pienen totuttelun jälkeen vakionopeussäätimen käyttö muuttuu sujuvammaksi.

Jarruissa ja jousituksessa ei ole säästelty

Marzocchin valmistama etujousitus tuntuu vakiosäädöissään pykälää tanakammalta kuin Sachsin valmistetta oleva takajousitus. Säätämällä takajousitusta tiukemmalle ajo-ominaisuudet muuttuvat tasapainoisemmaksi. Joustomatkat ovat muutaman sentin pidemmät kuin perinteisissä katupyörissä. Siitä huolimatta keula ei juurikaan niiaa kovissa jarrutuksissa eikä perä painu rajuissakaan kiihdytyksissä.

Jousitus on sopiva yhdistelmä pintaherkkyyttä ja riittävää progressiivisuutta. Pidemmän jousituksen takia istuinkorkeus on kasvanut 850 milliin. Runko on satulan kohdalta niin kapea, että 180-senttisellä kuljettajalla kantapäät ylettävät juuri ja juuri maahan.

Jarrut on lainattu suoraan Agustan sporttimalleista. Etupään nelimäntäisten radiaali-Brembojen teho on vähintäänkin riittävä ja niiden käyttö vaatii vain vähäistä sormivoimaa. ABS-järjestelmä on luonnollisesti vakiovarusteena. Renkaina on Pirellin Scorpion Trailit, jotka hyvän asvalttipidon lisäksi toimivat kohtuullisen hyvin myös soralla.

Sähköisen kaasun mahdollistamat tehokartat ja säädettävä luistonestojärjestelmä kuuluvat vakiovarustukseen. Vaihdeavustin eli shifteri toimii sekä suuremmalle että pienemmälle vaihteelle vaihdettaessa, ominaisuus johon on helppo ihastua. Käytännössä shifteri toimii niin pehmeästi, että yhtä sujuvaan vaihteiden vaihtoon on  vaikea yltää kytkintä käyttämällä.

 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 • MV Agusta Turismo Veloce – Tyylikästä monikäyttöisyyttä
 

Matkustaja kiittää

Turismo Veloce yllättää hyvällä ajettavuudellaan kahden hengen kuormalla. Myös matkustajalta tulee enimmäkseen kehuja, polvikulma on loiva ja jalkatapit on sijoitettu riittävän eteen jotta jaloilla saa hyvin tukea jarrutuksissa. Matkustajan satula on muotoiltu niin, että sillä viihtyy pidempiäkin matkoja.

Pintamateriaali on valittu niin, että gorepukukaan ei luista liikaa satulassa. Miinuspuolelle kirjataan kyytiin nousun ahtaus silloin kun sivulaukut ovat paikallaan. Sivulaukkujen etuosa on muotoiltu niin, että matkustajan jalat menevät laukun etureunaan muotoiltuihin syvennyksiin.

Valitsemalla 2500 euron lisäpanostuksella Turismo Veloce Lusso -luksusmalli, saa semiaktiivisen jousitusjärjestelmän sekä kahvanlämmittimet ja keskiseisontatuen vakiovarusteina. Kokonaishintakin tosin kohoaa silloin jo 1200-kuutioisten kilpailijoiden tasolle. Perusmallin hinnassa tulee huomioida, että sivulaukut on ostettava lisähintaan.

Tasapainoinen kokonaisuus

MV Agusta Turismo Veloce osoittautuu koeajossa hyväksi yhdistelmäksi ketteryyttä mutkateille ja tukevuutta pidemmille matkoille. 800-kuutioinen moottori on vähintäänkin riittävän tehokas, jopa kahden hengen kuormalla nopeus kohoaa vaivattomasti 230 kilometrin mittarinopeuteen. Virallinen ilmoitus huippunopeudesta on samansuuruinen.

Kolmiorakenteisesta teräsputkesta ja painevaletusta alumiinista tehty runko on tukeva. Sivulaukkujen kanssa kannattaa ahtaissa paikoissa huomioida, että pyörän leveys kasvaa suureksi. Ketju on oikea toisiovetoratkaisu tähän kokoluokkaan, eikä nykyisiä ketjuja juuri tarvitse kiristellä huoltojen välissä. 22 litran tankki on riittävän iso matkakäyttöön, sillä toimintamatka on yli 400 kilometriä.

Kokonaisuuden kruunaa italialaisvalmistajien tavaramerkiksi muodostunut tyylikäs muotoilu. MV Agustan tekee erityiseksi vielä se, että pieni italialaisvalmistaja on onnistunut vuosien varrella voittamaan peräti 75 maailmanmestaruutta eri kilpaluokissa.

Janne Huhtala

 

MV Agusta Turismo Veloce:

Moottori:nestejäähdytteinen, kolmisylinterinen 798 cm3 rivimoottori
Teho:81 kW (110 hv) / 10 000 rpm
Vääntö:83 Nm / 8 000 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru:2 x 320 mm jarrulevyt, 4-mäntäiset Brembo-radiaalisatulat
Takajarru:220 mm jarrulevy, 2-mäntäinen Brembo-jarrusatula
Renkaat:120/70ZR17 ja 190/55ZR17
Akseliväli:1460 mm
Istuinkorkeus:850 mm
Kuivapaino:191 kg
Tankki:22 litraa
Hinta:20 495€

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.