Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
13.05.2013

MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja

 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja
 • MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja

MV Agusta nakumallisto täydentyy vihdoin keskiluokan pyörällä. Brutale 800 yhdistää 1000-kuutioisen tehot ja kuusisatasen keveyden.

MV Agusta on tehnyt melkoisen vakuuttavaa kehitystyötä pyörämallistonsa kanssa. Tehdas on suoltanut markkinoille toinen toisensa jälkeen tinkimättömämpiä laitteita, mikä vaatii moottoripyörämyyntien heilahdellessa uskallusta.

Samaan aikaan monet muut pyörämerkit ovat unohtuneet luomaan pyöriä, jotka tavoittelevat uusia kohderyhmiä entistä laimeammilla tuotteillaan. MV Agusta ei siis halua kosiskella helppojen maxiskoottereiden, vaan tehokkaiden moottoripyörien ystäviä.

800-kuutioinen Brutale täydentää MV Agustan entisestään muhkeaa nakupyörävalikoimaa. Sen lisäksi Brutale-sarjasta löytyvät 1090- ja 675-kuutioiset nakut, joiden ideologiaa lainataan myös Brutale 800-malliin. 

Lisää kuutioita kiitos

MV Agusta Brutale 800: Etupyörän nostattaja

Kone on 675-kuutioisen tavoin 3-sylinterinen ja pohjautuu samaan erinomaiseen voimanlähteeseen kuin pikkuveljensä. Iskutilavuutta on kuitenkin kasvatettu huipputehon ja erityisesti paremman vääntömomentin toivossa.

Ja lisääntynyt voimantunne ei suinkaan jää pelkäksi toiveeksi. Kolmemukinen Brutale omaa uskomattoman hienon väännön ja tehon. Sen sarvissa on hankala uskoa ajavansa ”ainoastaan” 800-kuutioisella moottoripyörällä. 

Sama epäusko jatkuu kun vilkaisee Brutalen rekisteriotetta, jossa lukee tehon kohdalla 125 hv ja vääntösarakkeessa puolestaan 81 Nm. Tehot eivät nimittäin kuulosta kovin kummoisilta, mutta todellisuus on sarviin tartuttaessa toinen. Brutale 800 nimittäin nostaa etutassua pelkällä kaasulla vielä nelosvaihteellakin.

Etutassu ilmassa jatkuvasti

Voimantunne on todellakin uskomaton. Kolme sylinteriä kehittävät tehoreservin, joka ei todellakaan jätä kylmäksi. Lyhyehköt välitykset ja pieni akseliväli tekevät käytöksestä ketterää ja räväkkää, mutta ne aiheuttavat myös sen, että etupyörää on mahdoton pitää asfaltin pinnassa.

Erityisesti luistonesto täysillä Brutale 800 pyrkii nousemaan takapyörälle käytännössä millä vaihteella tahansa ja aina reippaan satasen vauhtiin saakka. Sillä on mahdotonta tehdä täyskaasukiihdytystä niin, että etuläski pysyisi koko ajan tien pinnassa. 

Luistonestoa on mahdollista säätää 8-portaisen asteikon mukaan, mutta huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä hytti pyrkii nousemaan takapyörän joutavan lyömisen sijaan. Tiukoissa mutkissa ja rataolosuhteissa tilanne on luonnollisesti toinen.

Laatua alustassa

Harvan alle 1000-kuutioisen sarvissa tulee mieleen ajatus siitä, että käytössä on paikoitellen aivan liikaa tehoa. Radalla Brutale olisi periaatteessa kuin kotonaan, mutta liiallisen keulimisen kanssa pitää olla tarkkana. 

Jos MV Agustan moottoripuoli on kohdallaan, samaa voi sanoa myös alustasta ja jarruista. Etupään iskunvaimennus on Marzocchin käsialaa ja takapää puolestaan Sachsin. Tuntuma on jäykkä ja pyörä istuu tiessä kuin liimattuna. 

Myös jarrut ovat totuttuun tapaan parasta mitä rahalla voidaan hankkia ja edestä löytyy Brembon radiaalit ja takaa saman valmistajat 2-mäntäiset puristajat. Ne takaavat rivakalle vauhdin kehitykselle arvoisensa stopin. 

Lisätehoa kuutioita kasvattamalla

Brutale on luonnollisesti tehty räyhäpyöräksi ja japanilaisvalmistajien nakujen tavoin sen luonnetta ei ole katsottu tarpeelliseksi laimentaa nakukäyttöön soveltuvaksi. Tehoa 800-kuutioisessa Brutalessa on saman verran kuin vaikkapa F3-mallissa. 

800-kuutioisen Brutalen reseptiä voisi suositella myös muille valmistajille. Siinä missä muut merkit kaitsevat huipputehoa useilla kymmenillä hevosvoimilla supersport-versioihin verrattuna, tekee MV Agusta kaivatut lisätehot kuutioita kasvattamalla. 

Kovin monikäyttöinen pyörä Brutale 800 ei tietenkään ole, eikä sen kanssa kovin mielellään lähde suorittamaan pitkiä siirtymiä moottoriteillä. Etulyhty ohjaa ajoviimaa kiitettävästi, mutta nakupyörän rakenne repii silti ylävartaloa melkoisesti. 

Mutta mutkateillä, radalla ja kaupunkiräppäilyssä se on omiaan. Lyhyt akseliväli, ruudikas moottori ja erinomaiset alustaosat tekevät siitä todella nopean ja osaavissa käsissä näppärän pyörä, mutta mikään aloittelijan treenausväline se ei todellakaan ole.

Voimakas ja kone ja kirveellä veistetty ruisku tekevät luovat myös rutaleelle MV Agustan muista malleista tutun luonteen, jota korostaa entisestään ride-by-wire –kaasu. Tasakaasulla ja pienillä kierroksilla ajettaessa pyörä nykyttää pahasti ja kaasun hallinta vaatii muutenkin harjaantunutta otetta. 

Neljällä tonnilla lisätehoa ja ominaisuuksia

MV Agustan hinnoittelu on luonnollisesti erityisesti japanilaismerkkejä korkeampaa. Selkeimpään kilpailijaansa, Kawasaki Z800:n verrattuna hintaeroa syntyy tasan 4000€. MV Agustan hinnalla itselleen saa vaikkapa Z1000:en.

Hintaero toki kuulostaa paljolta, mutta tekniikan puolesta Z800:n ja Brutale 800:n välillä on melkoinen ero. MV Agustan tapauksessa tuolla 4000€:lla saa melkoisen parannuksen alustaan, jarruihin ja moottoriohjaukseen. 

Pelkillä hevosvoimilla mitattuna eroa on 12 hevosvoimaa eli yksi hepo lisää maksaa 333€. Kummalla tahansa mittarilla mitattuna hintaero ei enää tunnukaan niin kovin merkittävältä.

Tuomas Rajala

Kehuja moottori, elektroniikka, alusta, ketteryys, ulkonäkö

Parantamisen varaa karkea ruiskutusjärjestelmä

 

Tekniset tiedot:

Hinta alkaen:798-kuutioinen, 3-sylinterinen rivimoottori, nestejäähdytetty, kaksi nokka-akselia
Puristussuhde:13,3:1
Teho:125 hv (92kW) @ 11600 rpm
Vääntö:81 Nm @ 8600 rpm
Huippunopeus:yli 245 km/h
Vaihteisto:6-portainen
Akseliväli:1380 mm
Etujarru:2-levyiset uivat levyjarrut, Brembon 4-mäntäinen radiaalinen jarrusatula
Takajarru:1-levyinen, 2-mäntäinen uiva jarrusatula
Runko:Teräputkirunko
Istuinkorkeus:810 mm
Renkaat (etu/taka):120/70 ZR 17” & 180/55 ZR 17”
Kuivapaino:167 kg
Tankki:16,6 litraa
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: MV Agusta Brutale

     
4.5
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät MV Agusta Brutale -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.