Lähtökohtaisesti alle 400-kuutioinen ja 44 hevosvoimainen moottoripyörä ei nykymittapuulla vaikuta kovinkaan eksoottiselta. Kysymys on kuitenkin siitä millaiseen pakettiin voimanlähde on kääritty. KTM RC 390 on hyvä esimerkki siitä, että hauskaa voi pitää vähän pienemmilläkin tehoilla.
RC 390 perustuu pitkälti jo aiemmin esiteltyyn Duke 390 -malliin. Duke on ominaisuuksiltaan ja olemukseltaan yleispyörä, siinä missä RC-malli on suunnattu enemmän radalle. Runko ja tekniikka on molemmissa perustaltaan sama, mutta periaatteessa pienillä muutoksilla RC:stä on saatu loihdittua melkoisen hauska pyörä paitsi arkikäyttöön, mutta varsinkin radalle.
Ulkomuodoltaan RC 390 muistuttaa ehtaa kilpapyörää ja olemus on aggressiivinen ja hyökkäävä. Oranssi teräsputkirunko ja siro takapää yhdistettynä matalaan katteeseen luo vaikutelman vain ja ainoastaan radalle tarkoitetusta pyörästä. KTM näyttää yksipaikkaiselta, mutta sulavasti muotoiltu peräosa on todellisuudessa pehmustettu matkustajan penkki, jonka alla on jopa kiinnipitokahvat.
KTM on hyvin pienen näköinen, ja moni luulikin kyseessä olevan 125-kuutioisen pyörän. Pikkuhiljaa keski-ikää lähestyvää kuljettajaa nauratti ääneen, kun piikkikuskit heilauttivat kättä vastaan tullessaan. Tämän päivän kevareihin verrattuna, RC:n menohalut ovat kuitenkin aivan toista luokkaa. Pyörän pienestä koosta huolimatta kuskin paikalle mahtuu myös miehen kokoinen kuljettaja. Mutta kaikkiaan RC on hyvin maukkaan näköinen laite.
Ajoasento vaikuttaa ensinäkemältä äärimmäisen kyykyltä. Etukeno on kuitenkin varsin maltillinen ja asento soveltuu hyvin myös arkikäyttöön. Paino jakautuu tasaisesti eikä rasita käsivarsia liikaa. Myös polvikulma on kohtuullinen, eikä jalkojen puutumista liiemmin esiintynyt pidemmälläkään siirtymällä.
RC 390:n ajettavuuteen ja helppoon hallittavuuteen on panostettu mm. laadukkailla jousitusosilla, jotka tulevat WP:ltä. Hyvistä komponenteista huolimatta, säätömahdollisuutta etujousituksesta ei löydy. Takapäässäkin säädettävissä on ainoastaan esijännitys, mutta jousi on pitkäliikkeinen ja voimakkaan progressiivinen. Selkään istuessa perä painuu melko paljon ennen kuin jousi jämäköityy.
KTM:n mittaristo on yksinkertainen ja pelkistetty. Mittareiden virkaa hoitaa yksi LCD-näyttö, joka periaatteessa tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon. Luettavuudeltaan ratkaisu on kuitenkin luvattoman huono. Varsinkin tämän kaltaisessa pyörässä, jossa moottorin oikea kierrosluku erittäin tärkeä liukkaan liikkumisen kannalta, on kierroslukumittari jätetty turhan pieneksi vaeltavaksi palkiksi näytön yläreunaan. Nopeuslukema on sentään riittävän selkeästi luettavissa taulusta.
RC:n 390:n mallimerkintä on hieman harhaan johtava, kun moottorin tilavuus onkin vain 375 kuutiosenttiä. Tehoa mylly luovuttaa parhaimmillaan 44 hevosvoimaa 9500 kierroksella ja vääntöä 35 Nm kierroslukumittarin osoittaessa 7250 kierrosta. Pelkkiä numeroita tuijottaessa, odotukset kiivaasta kyydistä jäävät melko maltillisiksi.
Luonnollisesti liikoja tämän kokoiselta koneelta on turha odottaa, mutta käytännössä mylly liikuttaa kuivana 147 kiloista pyörää melko mukavasti. Tällöin moottorin kierrosluku on kuitenkin pidettävä tanakasti ylärekisterissä. Tässä tapauksessa myös kuljettajan paino vaikuttaa pyörän kulkuun enemmän kuin tehokkaammissa malleissa yleensä.
Moottorin käynnistäminen nostaa hymyn huulille. Moottori käynti kuulostaa olevan jostain ”mankin” ja ruohonleikkurin välimaastosta. Äänestä päätellen on vaikea uskoa kyseessä olevan pääasiassa radalle tarkoitetun vehje. Lisävarusteena saatava Akrapovicin vaimennin tuonee tähän asiaan jonkin verran parannusta. Liikkeelle lähtö onnistuu ilman isompia ongelmia, kunhan muistaa tarjoilla kierroksia hieman enemmän kuin isommissa pyörissä on totuttu.
Ajoon lähtiessä pyörän keveys tuntuu, ja jälleen kerran mieleen tulee kevytmoottoripyörä. Alakierrosväännöstä ei tämän pyörän kohdalla tarvitse juuri puhua. Alemmilla kierroksilla veto on verkkaista kunnes 5000-6000 kiekan kohdalla alkaa jotain tapahtumaan. Kone vetää sinänsä tasaisesti ja katkotta alhaalta ylös saakka, mutta kiivaamman liikkumisen takeeksi kierrokset on pidettävä 7000 kierroksen yläpuolella.
Rajoitin katkaisee ilottelun noin 10000 kierroksen kohdilla, jonne moottori karkaakin melkein joka kerta kovempaa kiihdyttäessä. Selkeämpi ”rundimittari” auttaisi tässä asiassa huomattavasti. Kone kiertää halukkaasti ja käy yksisylinteriseksi erittäin tasaisesti. Isompia värinöitä ei esiinny edes huippukierroksilla, joten huudattaminen ei vie tuntoa sormista aivan välittömästi.
Hauskana yksityiskohtana voi mainita, että kun aloittaa paikoiltaan täyskaasu kiihdytyksen käyden koko 6-portaisen vaihdeskaalan hampaat irvessä läpi. Tällöin vauhtia tuntuu olevan reippaasti ja reilusti yli sallitun, mutta vilkaisu mittariin muuttaa kaiken, kun nopeutta on juuri ja juuri yli 120km/h. Kysymys onkin lähinnä vauhdin tunteesta minkä sporttisen olemuksen omaava pyörä luo. RC:n huippunopeus asettunee jonnekin 160-170 km/h:n liepeille, mutta kiihdytys sinne asti kestää.
Koeajon aikana oli vakaa tarkoitus pistäytyä moottoriradalla kokeilemassa Kotaria sen omimmassa ympäristössä, mutta kuten niin monesti tänä kesänä on totuttu, sää ei jälleen kerran suosinut tätä ajatusta. Näin ollen tuntumat oli kaivettava irti tieliikenteen puitteissa, missä pyörä kyllä palvelee käyttäjäänsä hienosti.
Mutkiin RC taittuu todella halukkaasti ja ajotuntuma on selkeä. Kokonaisvaltainen keveys leimaa kulkua ja kurveihin voi painaa melko huolettomasti. Ajolinjan viime hetken muutokset on äärimmäisen helppo toteuttaa ja jousitus hoitaa hommansa hyvin näennäisestä pehmeydestä huolimatta, ainakin katuolosuhteissa.
Jarruina RC:ssä toimii edessä yksilevyinen 300mm 4-mäntäinen radiaali ja takana halkaisijaltaan 230mm levy. Jarrutuntuma ja teho voisi olla parempikin, mutta ne riittävät pyörän kulkuhaluihin nähden. Ilahduttavaa on että ABS-jarrut kuuluvat RC:n vakiovarustukseen.
KTM RC 390 asettuu tehopainosuhteellaan suoraan A2-ajokorttiluokkaan. Pyörän päällimmäisenä kohderyhmänä onkin motoristit, joilla ikä ei vielä riitä täysitehoisen pyörän kuljettamiseen, mutta jotka haluavat nauttia hyvistä ajo-ominaisuuksista ja ketterästä käsiteltävyydestä esim. rataolosuhteissa.
Pelkästään rata-ajoon tällaisen pyörän hommaaminen onkin perusteltua myös vähän varttuneemmalle ja kokeneemmalle motoristille. Ei liene helpompaa ja turvallisempaa tapaa tutustua pyörällä rata-ajon saloihin, kuin tällä Kotarin ”pikku RC:llä”. Suomessa toimiikin pelkästään tähän pyörään perustuva oma kilpasarjansa nimeltään KTM RC 390 CUP.
Homman ideana on, että road racingia voi harrastaa helposti ja kohtuullisilla kustannuksilla. Pyörään voi tehdä vain vähäisiä muutoksia ja sarjaan saa osallistua kuka vaan harrastaja, 13-vuotiaasta eteenpäin. Jos ostaa valmiin kilpapyörän, hintalapussa lukee 8990e. Tällöin hintaan sisältyy sarjaan osallistuminen sekä vakio-osat tieliikenteeseen rekisteröimistä varten.
Kotarin kilpailijoina tässä kokoluokassa on Honda CBR 500r, Kawasaki Ninja 300 sekä uusimpana Yamaha R3. Kaikkien näiden pyörien hinnat asettuvat 7000-8000 euron haarukkaan. Pelkästään kadulle rekisteröity KTM RC 390 irtoaa 7300e panoksella, mikä on kilpailijoihinkin nähden varsin kohtuullinen hinta.
Sami Puskala
Kehuja: ulkomuoto, ketteryys, kokoisekseen pirteä moottori
Parantamisen varaa: mittariston luettavuus
KTM RC 390: | |
Moottori: | Nestejäähdytteinen, 1-sylinterinen, 375cm3 bensiinimoottori |
Teho: | 44 hv (32KW) / 9500 rpm |
Vääntö: | 35 Nm / 7250 rpm |
Vaihteisto: | 6-vaihteinen |
Etujarru: | 1-levyinen, 300mm radiaali jarrusatula, ABS |
Takajarru: | 1-levyinen, 230mm perinteinen jarrusatula, ABS |
Renkaat (etu/taka): | 110/70-17 / 150/60-17 |
Akseliväli: | 1340 mm |
Istuinkorkeus: | 820 mm |
Paino: | 147 kg |
Hinta: | 7300€ |
Ducati Streetfighter V2 – Pykälän verran pienempi paholainen
Etsitkö lainaa moottoripyörän hankintaa varten? Muista kilpailuttaa vaihtoehdot
Onko tässä tämän hetken paras enduromoottoripyörä? Tanja Kaitaisen valinta on Kawasaki KX250XC
Kawasaki Z 650 RS – Rennompi retroherkku
Triumph Tiger Sport 660 - Pikkutiikerin isot elkeet
Segway Snarler 600 L EPS T3b – Uutuusmerkin pirteä pelinavaus
Segway – Mönkijämarkkinoiden uusi haastaja
Ducati Multistrada V4 S – Mestaripiirros
Ducati Diavel 1260 S – Piirun verran pirullisempi
Vuoden 2022 uutuusprätkät – Nakuja ja seikkailunnälkää
Kommentit