Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
14.06.2021

KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi

 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi

KTM 1290 Super Adventure R on isojen adventurepyörien uusi virstanpylväs.

KTM:n suorittaminen adventurepyörä-markkinoilla on ollut jo vuosikausia varsin vahvaa. Markkinoille on kymmenen vuoden aikana tullut niin monta seikkailumoottoripyörää, että päivitystahdissa on ollut vaikeaa pysyä mukana.

Adventure-malliston huipulla on pysytellyt jo pidempään 1290 Super Adventure. Se on järkälemäisellä moottorilla varustettu seikkailupyörä, joka haastaa ennen kaikkea luokan pitkään hallinneen valtiaan BMW:n ison GS:n. Ja vuonna 2021 KTM osoittaa, että kyse ei ole enää haastajasta, vaan uudesta kuninkaasta.

Kun BMW pari vuotta sitten toi markkinoille uuden 1250-kuutioisen seikkailupyöränsä, oli nopeasti selvää, että sen haastaminen tulisi olemaan hankalaa. Gessu on ollut luokkansa suosituin moottoripyörä siitä saakka, kun Ewan McGregor ja Charley Boorman kuvasivat Long Way Down -dokkaria vuonna 2007.

Alun perin tuolle reissulle piti lähteä moottoripyöriksi juuri KTM:n adventuret, mutta itävaltalaistehdas perui lupaamansa pyörät juuri ennen turneen alkamista. Tuo päätös saattoi jälkikäteen hieman harmittaa.
Sittemmin KTM on ottanut BMW:n valtiutta takaisin. Etenkin keskiluokan kohdalla, jossa 790 Adventure on tehnyt vakuuttavaa jälkeä kilpailijoistaan. Myös pikkuluokka on Kotarin hallussa, sillä 390 Adventure on ihan oikea seikkailukumppani, eikä sille löydy vastusta BMW:n G310GS:stä.

Raivokasta taistelua kuninkuusluokassa

KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
Raadollisin taistelu seikkailupyörien herruudesta käydään luonnollisesti luokassa 1000+ -kuutiota. Siellä ostajista kilpailevat Kotarin lisäksi mm. BMW R1250GS, Ducati Multistrada V4, Honda Africa Twin 1100, Suzuki V-Strom, Kawasaki Versys 1000 ja uutuusmalli Harley-Davidson Pan America.

Vaikka luokassa kilpailee iso liuta moottoripyöriä, on Gessulle ja KTM:lle todellisia haastajia vähemmän. Osa pyöristä kun soveltuu paremmin lähinnä asfalttiteille tai ei pysy kehityksen tahdissa muuten mukana.
KTM:n uusittu 1290 on moottorinsa puolesta varsin muhkea tapaus. 1301-kuutioinen moottori on sama, jota tavataan 1290 Super Dukessa. 160-hevosvoimaa ja 138 Nm ovat lukemat, jotka vievät kookasta adventurepyörää sellaisella vimmalla, ettei voimanpuutteesta tarvitse kärsiä missään tilanteessa.

1290 Adventure on siinä mielessä erikoinen KTM, että sen moottori ei ole pelkkää tulta ja tappuraa, kuten itävaltalaisvalmistajalta sopii useimmiten odottaa. Kun moottori on riittävän tehokas ja vääntävä, voi siitä tehdä samaan syssyyn lempeän.
Vaikka lähtökohtaisesti voisi kuvitella, että mitä suurempi pyörä, sen huonompi kokemus metsässä. Super Adventure näyttää, ettei tällaisille ennakkoluuloille ole nykymaailmassa sijaa. Niin hämmentävältä kuin se kuulostaakin, on 1290-kuutioinen Adventure monessa tilanteessa ketterämpi kuin saman perheen 790.

Ketterä kuin mikä

Ketteryys on paljolti seurausta siitä, että 1290 Super Adventure R:n painopiste on juuri optimaalinen. Pyörää on helppoa hallita niin pienessä kuin suuressakin vauhdissa. Se käyttäytyy hiekalla kuin jättiläismäinen crossipyörä. Asfaltillakin ajelee toki mielellään.
Tosin 1290 ei ole kaikkein paras pyörä silloin, kun kuski haluaa ajaa seisten. Ainakaan omiin mittasuhteisiin stonga on aivan liian matalalla ja pyörällä joutuu ajamaan jalat liikaa koukussa. Toki ratkaisuja on tähänkin tarjolla, mutta lähtökohtaisesti 790 ja 890 Adventuret toimivat paremmin seisten ajettaessa.

Eniten 1290 Super Adventure R on eniten kotonaan siellä, missä päällyste päättyy. Nappularenkailla varustettuna R-mallia on suorastaan nautinnollista viedä pitkässä sivuluistossa hiekkabaanoilla. Käytös on johdonmukaista ja helppoa. Vauhdit nousevat täysin yllättäen 100 km/h paremmalle puolelle, eikä meno edes hirvitä.

Järkälemäinen voimapotentiaali on asia, mikä on nautinnollista juuri hiekkatiellä. Kun moottorissa on näin hurja määrä voimaa, ei vaihteita tarvitse kelailla ees-taas. Super Adventuren voi antaa kerätä vauhtia 2500 kierroksen paikkeilta tai huudattaa lähemmäs punarajaa. Voimaa löytyy aina kun rystyset käännetään kohti taivasta.

Alusta vakuuttaa

Erinomaisen moottorin kaveriksi on paritettu alusta, jota on kehitetty kurapyöräpuolella vuosien ajan. WP XPLOR 48 mm etupamput ovat järeät ja täysin säädettävissä ajotilanteeseen ja kuskin mieltymyksiin sopivaksi. Täysi säädettävyys löytyy luonnollisesti myös takapampusta. Maavaraa on 242 mm, mikä on varsin riittävä suurimmalle osalle kuskeista ja ajotilanteista.

Jarrut ovat Brembon radiaalit, joten pysähdysvoimaa piisaa niin hiekalla kuin asfaltillakin. KTM on jo pidempään panostanut pyöriensä kohdalla elektroniikkaan, eikä 1290 Super Adventure ole tässä suhteessa poikkeus. ABS-järjestelmä on Boschin käsialaa ja siitä löytyy luonnollisesti kaarreominaisuudet, joten liinat voi lyödä kiinni vaikka pyörä olisi kallellaan.

Luistonesto on säädettävissä ja kytkettävissä kokonaan pois päältä, mikä on maastoajossa pakollinen ominaisuus. Offroad-ajomoodissa takapyörän ABS on poiskytkettävissä, mikä sekin on irtopäällysteellä välttämätöntä, jotta takarengas saa tehtyä työtään lukittuneena.
Elektroniikkaa hallitaan valtavan kokoisen TFT-näytön ja vasemmasta kahvasta löytyvän säätimen avulla. 7” näyttö on prätkämaailmassa hulppean kokoinen ja tarkka. Se on visuaalisesti näyttävä, mutta myös helppokäyttöinen ja informatiivinen. Kaiken lisäksi näytön katselukulmaa saa säädettyä, jotta aurinko ei pilaa katselukokemusta.

KTM:n hyvä puoli on myös se, että pyörän omaan näytön ja pyörän järjestelmän kautta saa operoitua My Ride -appia, joka pitää sisällään navigaattorin, musiikintoiston ja puhelut. Ylimääräisiä lisälaitteita ei siis tarvita, mikäli satutaan olemaan matkapuhelinverkon ulottuvissa.
Pyörässä on toki vakiona myös vakionopeudensäädin, mutta ainakaan tässä vaiheessa se ei ole adaptiivinen, kuten huhut ovat ehdotelleet. Saattaa kuitenkin olla, että päivitys mukautuvaksi on tulossa hyvinkin pian.

Moni puritanistinen adventurekuski kiroilee KTM:n suurta määrää elektroniikkaa, mutta fakta on se, että avustimet voi kätkeä halutessaan pois. Ja olen täysin varma, että ääni muuttuu kellossa, kun tuore kuski pääsee ensimmäistä kertaa tämän superteknisen adventure-järkäleen ohjaimiin.
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 • KTM 1290 Super Adventure R – Kaupungissa on uusi sheriffi
 

Kuinka vaikeaa on tehdä hyvä pleksi?

Käytännössä ainoa negatiivinen puoli ainakin 183 senttiselle kuskille on pleksi. Tuulenohjaimen ongelmat ovat suoraan sanottuna raivostuttavia, sillä 790 ja 890 Adventurea riivaavia kypärämeluongelmia ei ole korjattu edes malliston huippuversiossa.

KTM 1290 Super Adventure R:n pleksi on säädettävissä mittariston molemmilla puolilla olevista rullista. Matalan pleksin saa säädettyä joko huonoon tai vielä huonompaan asentoon. Pieni muovikaistale heittää ilmavirran juuri keskelle kypärää niin, että ilman tulppia ajaminen on sietämätöntä.

On hieman ärsyttävää, että yli 26 000 euroa maksavaan moottoripyörään pitää heti alkumetreillä vaihtaa pleksi, sillä ajaminen muualla kuin metsätiellä on ylitsepääsemättömän äänekästä.

Yhdestä pienestä puutteesta ei toki voi sakottaa liikaa, sillä muuten 1290 Super Adventure R on niin lähellä täydellistä moottoripyörää kuin olla ja voi. Siitä löytyy samasta paketista ylikokoinen crossipyörä, mukava matkasohva ja mutkateiden valtias.

BMW:n iso-Gessulle on todella annettu myrskyvaroitus, sillä kuninkaan valtaistuimeen on otettu vahva kiinnitys. Uusi KTM 1290 Super Adventure R on nimittäin niin hävyttömän hyvä moottoripyörä, että sitä voi hyvällä syyllä kutsua yhdeksi maailman parhaista prätkistä.

Tuomas Rajala
Kehuja: ajettavuus hiekalla, elektroniikka, optimaalinen painopiste, moottori, alusta
Parantamisen varaa: kehno tuulenohjain
 

KTM 1290 Super Adventure R:

Moottori:1301-kuutioinen, 2-sylinterinen V-moottori
Teho:160 hv (118 kW) @ 10000 rpm
Vääntö:138 Nm @ 7000 rpm
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2-levyinen, 320mm radiaaliset jarrusatulat, kaarre-ABS
Takajarru:1-levyinen, 267 mm jarrusatula, Kaarre-ABS
Istuinkorkeus:880 mm
Maavara:242 mm
Akseliväli:1430 mm
Renkaat:90/90-21 & 150/70-18
Kuivapainopaino:221 kg
Tankki: 23 l
Hinta:26 148€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät KTM 1290 Super Adventure R -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.