Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
15.03.2017

KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen

  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen
  • KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen

160 hevosvoimaa ja 140 newtonmetriä seikkailupyörässä. Onko tässä enää mitään järkeä?

KTM päivitti tälle vuodelle adventuremallistonsa kokonaan uuteen kuosiin. 1190 Adventurelle ja 1050 Adventurelle heitettiin hyvästit ja tervetulleiksi toivotettiin uudet 1090 Adventuret ja 1290 Super Adventuret.

Kakstoistaysinolla seikkailupyörä on itävaltalaisvalmistajan mallistossa ollut jo aikaisemminkin, mutta nyt malliston huippu laajenee kolmeen erilliseen versioon: 1290 Super Adventure S, 1290 Super Adventure T ja 1290 Super Adventure R.

KTM:lle tyypilliseen malliston nimeämistapaan R on parhaiten soralle ja vaikeaan maastoon sopiva rupulikumimalli, S viittaa sporttisuuteen ja T puolestaan on varusteltu sopivaksi touringiin. Kävimme koeajamassa 1290 Super Adventure S -sporttimallin.

Kevyempi ulkonäkö

KTM 1290 Super Adventure S - S niinkuin sporttinen

Aiemmassa 1290 Super Adventuressa oli peräti 30 litran polttoainetankki, nyt sellainen löytyy enää touring-mallista. Sporttiadventuressa on 23 litran vetoinen säiliö, minkä ansiosta pyörä ei ole ulkonäöltään yhtä massiivinen. Eikä 1290 ole massiivinen painoltaankaan, sillä kuivapainoksi ilmoitetaan vain 215 kiloa. Toisiovetotapana on ketjuveto, kuten aiemmissakin KTM:n adventuremalleissa.

Silmämunatarkastelussa selviää, että uutta on ainakin pystysuunnassa kaksiosaiseksi halkaistu ajovalo ja kokonaan uusi 6,5-tuumainen väri-TFT-mittaristo. Myös tuullasi on muotoiltu uusiksi ja lisäksi huomio kiinnittyy siihen, että virtalukkoa ei ole lainkaan. KTM on siirtynyt avaimettomaan käyttöjärjestelmään, joka kantaa nimeä KTM Race On. Sikäli osuva nimitys, että kisapyörissähän ei tunnetusti juuri virtalukkoja ja -avaimia ole.

Avaimeton käyttöjärjestelmä kattaa myös polttoainesäiliön korkin. Kaksiosainen ajovalo ei ole pelkkä muotoilukikka, vaan valmistajan edustajat kertovat kaksiosaisella rakenteella saavutettavan tehokkaamman jäähdytyksen LED-tekniikalla toimivalle valolle. Konkreettinen hyöty uudesta muotoilusta on siis se, että rakenne voidaan tehdä kevyemmäksi kun jäähdytystarvetta on vähemmän.

Jotain uutta, jotain vanhaa…

Satulaan istahtaessa pyörä on helppo tunnistaa KTM:ksi. Kytkinkäden peukalon ulottuvilla on tutut neljä nappia, joilla operoidaan ajotietokonetta ja ajomoodeja. Tuulilasin säätö on muutettu helpommaksi, korkeussäätöä varten lasin kummassakin reunassa on säätöpyörä, joten kuljettaja voi valita kummalla kädellä säädön tekee. Uutta on myös kaasukäden puolella starttinapin alla oleva harmaa painike, josta kytketään virrat päälle.

Virta-avaimelle ei pyörässä siis ole paikkaa, riittää että kuljettaja pitää avainta taskussaan. Kun moottori sammutetaan ja sen jälkeen painaa virtanappia pidempään, kytkeytyy sähköinen ohjauslukko päälle. Yksinkertaista, kunhan pääsee irti siitä maneerista että yrittää aluksi epätoivoisesti ottaa avainta taskusta ja etsiä virtalukkoa johon avaimen voisi työntää. Älypuhelimelle on mittariston oikealla puolella pieni vesitiivis kotelo, joka pitää sisällään USB-latauspistokkeen.

Koska joustovaraa edessä ja takana on peräti 200 milliä, tarkoittaa se luonnollisesti samalla mittavaa istuinkorkeutta. Säädettävän istuimen korkeusvaihtoehdoiksi ilmoitetaan 860/875 milliä. Keskivertoa lyhyemmiltä kuljettajilta vaaditaan tarkkuutta pyörän käsittelyssä, sillä 180-senttisellä kuljettajallakin vain päkiät yltävät juuri ja juuri maahan. Toisaalta korkeudesta on se etu, että ajoasento on erittäin väljä ja polvikulma loiva.

Paras KTM-moottori kautta aikojen

Starttinapin painalluksen jälkeen iso V2-moottori käy tyhjäkäyntiä tasaisesti, mutta samalla ääni uhkuu voimaa. Ensimmäiset kilometrit ajetaan kaupunkiliikenteessä ja moottori osoittautuu erittäin pehmeätoimiseksi, jos haluaa ajaa matalilla kierroksilla ja pintakaasulla. Mielestäni selvästi sivistynein ja hienoin KTM-moottori ikinä, kun huomioidaan moottorin kokoon nähden vähäiset värinät ja viritysasteeseen nähden laaja kierrosalue, jolla moottori vetää puhtaasti. Mukava ja samalla turvallisuutta parantava yksityiskohta on automaattisesti sammuvat vilkut. Ne lopettavat toimintansa, kun kytkemisestä on kulunut 150 metriä ja 10 sekuntia.

Moottorista paljastuu kokonaan toinen puoli, kun ajetaan rampista moottoritielle ja kaasun saa avata reippaammin. Voima tulee ulos leikittelevän kevyesti jo pintakaasulla. Kun kahvaa kääntää enemmän, niin Super Adventure syöksyy eteenpäin täysverisen sporttipyörän lailla. PItkästä akselivälistä huolimatta keula kevenee vielä kolmosvaihteellakin ja eturengas nousee aavistuksen ilmaan.

Moottoritiellä havaitsee mittaristossa makean yksityiskohdan; nopeuden kasvaessa myös nopeuslukeman fonttikoko kasvaa helpottaen luettavuutta. Mittariston taustaväri muuttuu nopeasti ”yönäyttötilaan”, kun ajaa tunneliin sisään. Vaihtovalona puolestaan toimii koko mittaristo, sillä taustaväri muuttuu punaiseksi kun KTM kehottaa vaihtamaan isompaan pykälään. Koeajopyörissä on sivulaukkuina KTM:n ”alumiinisalkut”, sillä valmistaja haluaa tarjota mahdollisuuden kokeilla käytännössä miten paljon vakaampi pyörä on nyt kun sivulaukkujen kiinnitys on muutettu ”puolikelluvaksi”. Laukkujen yläosan kiinnike on ”nivel”, ja laukkujen alaosa pääsee liikkumaan sivusuunnassa.

Puuskittaisessa sivutuulessa meno tuntui vakaalta vielä 230 kilometrin tuntinopeudessa. Se taitaa jo lievästi ylittää valmistajan suosituksen suurimmasta ajonopeudesta laukkujen kanssa. Kovemmissa nopeuksissa huomaa myös, että uudelleen muotoiltu tuulilasi suojaa paremmin kuljettajaa eikä 180-senttisen kuljettajan kypärään kohdistu haitallisia pyörteitä.

Itse säätyvä vaimennus

Sporttipyörän ominta aluetta ovat mutkatiet, joten moottoritietä ajetaan vain sen verran, että löytyy liittymä jonka takana odottavat mutkaisemmat reitit. WP:n valmistama semi-aktiivinen jousitus pitää sisällään neljä perusasetusta (comfort, street, sport ja offroad), jotka toimivat lähtökohtana semi-aktiiviselle säädölle. Mutkatielle tultaessa kytken vaimennuksen Sport-asetukseen, sillä edellä ajaa pari pohjoismaista toimittajaa ja odotettavissa on – jos ei nyt ihan kilvanajoa – niin joka tapauksessa reipasta kyytiä.

Semi-aktiivinen jousitus, Brembon radiaalijarrut ja tehokas V2-moottori osoittautuvat tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Pitkistä joustomatkoista huolimatta meno on napakkaa. Ainoa pieni kauneusvirhe on, että Travel Pack -ohjelmistopäivityspaketin mukana tuleva MSR-järjestelmä (Motor Slip Regulation) – joka korvaa perinteisen luistokytkimen jättämällä moottorijarrutuksissa kaasuläpän aavistuksen raolleen vähentäen siten moottorijarrutusta – tekee pienen viiveen vedolta moottorijarrutukselle siirryttäessä. Ilmiöön varmasti tottuu kilometrien myötä.

711 euron hintaisen Travel Packin mukana tulevat myös Quickshifter+ -vaihdeavustin, mäkilähtöavustin sekä KTM My Ride, jonka avulla älypuhelimen voi liittää pyörään niin että mittaristo toimii puhelimen näyttönä. Sytytystä ja polttoaineensyöttöä katkova vaihdeavustin toimii sekä isommalle että pienemmälle vaihteelle vaihdettaessa, joten kytkintä tarvitsee käytännössä vain liikkeelle lähdettäessä.

Valot ja katse samaan suuntaan

Varsinaista koeajopäivää edeltävänä iltana oli mahdollisuus tehdä ajolenkki pimeällä. Tämä siksi, että voisi kokeilla uusia kaarreajovaloja. Järjestelmä käyttää hyväkseen kallistusanturin tietoja ja sisäkaarteeseen syttyy viistoon suunnattuja LED-valoja sitä mukaa kuin kallistuskulma kasvaa. Lyhyen koeajolenkin perusteella järjestelmä toimii moitteetta. Perinteisillä ajovaloillahan ongelmana on se, että ne näyttävät lähinnä suoraan eteen, ei sinne mihin ollaan kääntymässä ja mihin katseen pitäisi olla kohdistettuna.

Uudessa Super Adventuressa näkyy selvästi KTM:n pitkä kokemus adventurepyöristä. Ärsyttäviä ominaisuuksia on vaikea löytää, älykkäitä yksityiskohtia sen sijaan on useita. Tehtaan edustajat painottavatkin, että tuotekehityksessä KTM poikkeaa muista valmistajista siinä, että suunnitteluun osallistuu kolme osapuolta. Perinteisen R&D-osaston lisäksi siihen kuuluu KTM:n kilpailuosasto, joka tuo soppaan oman tietämyksensä ja kokemuksensa.

Kolmantena osapuolena mukana on vielä Kiska Design, joka käytännössä vastaa KTM-mallien muotoilusta. KTM:n adventure-malleja on vuodesta 2003 alkaen myyty jo 75000 kappaletta. Uusien mallien myötä on syytä olettaa, että myyntimäärät kohoavat jopa aiempaa suuremmiksi.

Järkeä vai ei?

Mutta palataan vielä alussa esitettyyn kysymykseen, että onko näin tehokkaassa seikkailupyörässä enää mitään järkeä. 160 hevosvoimaa ja 140 newtonmetriä. Harva motoristi voi suoraan silmiin katsoen väittää tarvitsevansa näitä jokaista hevosvoimaa ja newtonmetriä. Vähemmälläkin varmaan tulisi toimeen. Mutta toisaalta kaasukahvalla voi säädellä tehontuottoa ja suorituskykyä, ja lisäksi käytössä on vielä kuljettajan valittavat tehokartat sekä MSC-ajovakaudenhallintajärjestelmä.

Kun huomioidaan Suomen ajoneuvoverotuksen taso, niin harvalla on mahdollisuutta hankkia erikseen sporttipyörää, seikkailupyörää ja matkapyörää. Näiden yhdistäminen yksiin kuoriin olisi vaikeaa, jos tehoa olisi esimerkiksi ”vain” 120 hevosvoimaa.

Ja nykysillä voimavaroilla KTM 1290 Super Adventuren omistaja voi hyräillä Tapio Rautavaaran ”Korttipakkaa” mukaellen, että tämä KTM on minulle sporttipyörä, seikkailupyörä ja matkapyörä. Hyvät kuulijat, tämä(kin) tarina on tosi!

Janne Huhtala

 

KTM 1290 Super Adventure S:

Moottori:Nestejäähdytteinen 1301-kuutioinen V2-moottori
Teho:160 hv (118 kW) @ 8750 rpm
Vääntö:140 Nm @6750 rpm
Vaihteisto:6-portainen
Etujarru:2 x 320 mm levyt, 4-mäntäiset Brembo Monobloc -radiaalisatulat, kaarre-ABS
Takajarru:240 mm jarrulevy, 2-mäntäinen jarrusatula, kaarre-ABS
Renkaat:120/70ZR19 ja 170/60ZR17
Akseliväli:1560 mm
Istuinkorkeus:860/875 mm
Kuivapaino:215 kg
Tankki:23 litraa
Hinta:21 986€
Janne - Huhtala
Janne Huhtala on kierrellyt moottoripyörällä ympäri preerioita, aina Karkkilassa ja Somerolla asti. Seikkailupyörän peiliin katsoessaan hän kuvittelee näkevänsä Ewan McGregorin, vaikka todellisuudesta peilistä näkyy tienviitta ”Klaukkala 7”. Miehen moottoripyöräily on edennyt vaiheeseen B, eli tallista löytyvät BMW, Busa ja Bimota.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: KTM 1290 Super Adventure S

     
4.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät KTM 1290 Super Adventure S -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.