Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 57 467   0

Honda CBR 900 RR Fireblade

Honda CBR 900 RR Fireblade
  • Honda F
  • Honda F
  • Honda F
  • Honda F

Tämänkertaiset tyypit otettiin Honda CBR 900 RR Firebladella, joka on myynnissä yksityisellä Helsingissä. www.nettimoto.com/299101

Taustaa…

Fireblade kuuluu mallinimenä eittämättä ”legenda jo eläessään”-kategoriaan. Supersport-pyörien kehitys on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana kulkenut pitkälti kyseisen Hondan viitoittamaa tietä: Vähemmän painoa, enemmän tehoa, ketterämpi hallittavuus. Kun malli vuonna 1992 tuli markkinoille, oli pyörän teho-paino –suhde ennennäkemättömällä tasolla. Kuivapainoksi ilmoitettiin 185 kiloa ja voimalan tehoksi 124 hevosvoimaa. Nykypäivänä jopa jotkut 600-kuutioiset lyövät laudalta tuolloin ihmetystä herättäneet lukemat, mutta kuten todettua, 90-luvun alkupuolella Honda mullisti urheilupyörien kehityssuunnan, jota monet sittemmin ovat seuranneet. R1, GSX 1000 R… sama konsepti, mutta vuosia myöhemmin.

Toki myös Fireblade on muuttunut rajusti vuosien varrella. Luokan pyöriä laihdutetaan jatkuvasti kaikin keinoin, samalla moottoritekniikka harppaa eteenpäin vuodesta toiseen. Vuoden -05 Firebladen strategiset mitat ovat 1000 cc / 172 hv / 179 kg. Että näin.

Koeajettu pyörä edustaa sukupolvea, jonka tekniikka pohjautuu vuosituhannen vaihteessa tehtyihin muutoksiin. Tämän jälkeen Firebladen runkoa ja tekniikkaa on päivitetty muutamaan otteeseen. Vuoden 2001 Firebladen ei tosin tarvitse seistä nurkassa häpeämässä tekniikkaansa. Vajaat 150 konia 170 kg:n pyörässä riittänee. Kuriositeettina mainittakoon, että Ferrari 575 M Maranellossa yksi hevosvoima saa selkäänsä noin 3,5 kiloa, ajetussa Bladessa siis reilun kilon. Kuten sanoin, riittänee.

Useimpia Supersportteja leimaa nykyään aggressiivinen tuplavalomaskilla varustettu keula. Ajetun yksilön nokka ei ole aivan yhtä kiilamainen kuin uusimmat painokset, lisäksi ajovalot on sijoitettu yhden ja saman lasin alle. Vanhanaikaisuudesta on silti täysin turha puhua. Aerodynamiikan vuoksi runko on perusteellisesti verhoiltu kattein, tästä huolimatta Honda on melko siron näköinen. Suurimmat matkasportit ovat selkeästi massivisemman oloisia, esimerkiksi Hondan CBR 1100 XX ja Suzukin Hayabusa näyttävät huomattavasti raskaammilta, jopa 50 kiloa suurempi paino ei voi olla näkymättä.

Liikkeelle...

Koneen käynnistyessä pienen parkkihallin uumenissa hymy nousee huulille ensimmäisen kerran. Yoshimuran putkistosta tulviva käheä murina on jo tyhjäkäynnillä nastaa kuunneltavaa. Konetta lämmittäessäni huomio kiinnittyy kattavaan mittaristoon. Kierrokset näkyvät analogisesti kuten mielestäni pitääkin, suuresta digitaalinäytöstä käyvät nopeuden lisäksi ilmi kellonaika, trippi sekä kokonaiskilometrimäärä. Kaikki nämä näkyvät koneen lämmön ohella samanaikaisesti, joten select-näppäintä ei jatkuvasti tarvitse räplätä.

Hallista ylös ja mukulakiveä pitkin kaupungista ulospäin. Alkaa olla vanhan toistoa, mutta jälleen kerran kaupunkiajon sujuvuus yllättää myönteisesti. Ajoasento on toki muokattu toisenlaista ympäristöä varten, mutta taajamassakin meno maistuu. Suurin syy tähän on mielestäni moottorin nöyrässä luonteessa sekä onnistuneessa ruiskutekniikassa. Joitakin ruiskupelejä leimaa moottorijarrutuksesta vedätykseen siirryttäessä ärsyttävä nykäys, Hondan pata vastaa kaasuun ripeästi mutta ilman nykäyksen säestystä. Toinen kaupungissa viehättävä piirre on äänimaailma, joka täyttää narsistisimmankin kuskin huomiontarpeen. Vaikka kierroksilla ei mässäilisikään, tulvii hormista sellainen serenadi, ettei paremmasta väliä. Pakoäänet eivät lakkaa kuulumasta missään nopeuksissa, joitakin moinen voi ärsyttää, minua tämä kiehtoo.

Ajoasento on urheilullisuudestaan huolimatta melko letkeä, polvet saavat hyvin tukea alaosastaan voimakkaasti kapenevasta tankista, takalistolla ja jaloilla on tilaa liikkua. Toisin sanoen satulassa on maantiellä helppo rentoutua, mikä mahdollistaa pidemmänkin yhtäjaksoisen matkanteon. Äärimmilleen viety rata-ajoon tähtäävä kompromissittomuus loistaa poissaolollaan, Fireblade toimii kadullakin.

Mutkateillä ilmenee ainakin allekirjoittaneen mielestä mallin hurmaavin ominaisuus – 600-kuutioisen ketteryys yhdistyy ison Supersportin hauiksiin. Blade taipuu korvalta toiselle herkästi mutta vakaasti, mitään pystyynpyrkimisaikeita ei esiinny. Vakaudessa ei ole moitittavaa, pitkien nopeiden mutkien keskellä olevat kuopat ja heitot ylittyvät eleettömästi. Voimavaroista sen verran, että koeajolenkillä ei ollut mitään saumaa kierrättää konetta tappiin saakka, ei tosin ollut tarvettakaan. 3000 kierroksen yläpuolella pannu uhkuu menohaluja vaihteesta riippumatta, arvatenkin ruista on yläkierroksilla tautisesti. Kone ei silti yllätä kuskia jollakin tietyllä kierrosluvulla tulevalla aasinpotkulla, pata on niin sanotusti alueella koko ajan. Piste. Hallintalaitteissa ei koko koeajon aikana ilmennyt mitään huomauttamista, kytkin on tunnokas ja jämäkkä, vaihteet kytkeytyvät kiltisti, jarruissa on sopiva tunto ja hyvä teho.

Jälkimainingeissa…

Tässä pyörässä oli kaikkea. Asennetta, voimaa, soundimaailmaa, ajettavuutta. Aiemmin Supersportteja ajaessani harmitti se, että pyörät normaaliliikenteessä tavallaan jatkuvasti ovat kahleissa. Lain valvova silmä, muu liikenne ja toivottavasti kuskin maalaisjärki asettavat rajoja, joiden puitteissa Hondan on toimittava. Toisaalta tieto voimavaroista ja ominaisuuksista lämmittävät mieltä kerta toisensa jälkeen yhä enemmän, vaikka nämä ominaisuudet 99-prosenttisesti pysyvätkin piilossa. Lisäksi Firebladen ominaisuudet on onnistuttu jalostamaan siten, että niistä oikeasti voi nauttia myös järkevästi. En olisi halunnut palauttaa. Tiedustelut Kasperilta numerosta 040-8304840.
  • Honda CBR 900 RR Fireblade
  • Honda CBR 900 RR Fireblade
 

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille : Honda F

     
4.0
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää Honda koeajoja

Kaikki koeajot »
Honda CBR 600 F - the legend

Honda CBR 600 F - the legend

Honda CB 600 F Hornet - kimalainen

Honda CB 600 F Hornet - kimalainen

Honda CBR 1000 RR Fireblade - ohjus

Honda CBR 1000 RR Fireblade - ohjus

Honda CB1000R Neo-Sports Café – Astetta rajumpaa retroilua

Honda CB1000R Neo-Sports Café – Astetta rajumpaa retroilua

Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia

Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia