Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
04.07.2006

Honda CBR 600 F - the legend

  • Honda CBR 600 F - the legend
  • Honda CBR 600 F - the legend
  • Honda CBR 600 F - the legend
  • Honda CBR 600 F - the legend
Ajossa oli tällä kertaa Honda CBR 600 F, myynnissä Pietarsaaressa yksityisellä. www.nettimoto.com/369883

Taustaa

Eri pyörämerkkejä ja –malleja on maailma pullollaan, monilla oma vankka kannattajakuntansa. Legendoiksikin monia kutsutaan, tämä seikka on toki pitkälti myös katsojan silmissä. Eittämättä omalla tavallaan suurimpia pyöriä tällä saralla on ”kuussatku cebari”. CBR on lukemattomien motoristien ensimmäinen iso pyörä ja malli, jonka tuntevat kaikki.

CBR 600 F on saavuttanut parinkymmenen vuoden iän koettuaan toki muutamaan otteeseen hyvin kattavat muutokset. Tiennäyttäjän roolin pyörä otti itselleen 90-luvun alussa, jolloin siitä tuli ensimmäinen 600-kuutioinen, jonka tallissa majailee yli sata kaakkia. Mallin legendaarisuuden lisäksi koeajo tehtiin silmällä pitäen sitä, mitä reilulla neljällätonnilla saa. Pyöriä ovat kaupat pullollaan, mutta kenellä parikymppisellä on kymmentätuhatta pyörään laittaa? Reilu vuosikymmen sitten pyörä edusti markkinoiden ehdotonta kärkeä – mitä pyörä edustaa tänä päivänä?

Kylmät tyypit

Ajettu CBR on alkuperäisessä kuosissaan, täysin tuunaamaton yksilö. Muodoiltaan pyörä on edelleen yllättävän modernin oloinen. Muotoja ei leimaa samanlainen kiilamaisuus kuin 600-luokkaa nykyään, melko sujuvat linjat on kuitenkin onnistuttu kehittämään jo vuonna -91, jolloin ko. versio sai alkunsa. Ero edelliseen, 1987 lanseerattuun malliin on silmiinpistävän suuri. Satulaan kavuttaessa äffäcebarin allround-luonne käy selväksi. Asento on maltillisen urheilullinen, ei missään suhteessa äärimmilleen viety. 190 cm:n kroppa mahtuu kyytiin vaivatta, aihio ei tunnu liian pieneltä. Mittaristosta voisi moni nykyvalmistaja ottaa mallia, selkeydeltään se on aivan eri luokkaa kuin monet tämän päivän LCD-hässäkät. Tekniikka on perussettiä niin alustan komponenttien kuin tekniikankin osalta, mihinkään kikkailuun ei ole lähdetty. Ainoa asia, jota nykypäivänä ehkä kaipaa on bensamittari tai –valo. CBR:n sarvissa odotellaan rauhassa rykimistä ja käännetään ressulle. Toimiihan se niinkin. Ajetut kilometrit ovat kohdelleet tätä yksilöä hellästi. Käytön jälkiä toki on, silti huomattavasti vähemmän kuin monissa vastaavissa ajokeissa. Cebaria kun monissa tapauksissa ei järin kiltisti kohdella…

Ajossa

Kone hörähtää kylmänäkin helposti käymään, käynti on yllättävänkin pehmeää ja värinätöntä. Kaikki hallintalaitteet toimivat moitteitta, niitä pitää luonnollisesti käyttää hiukan päättäväisemmin kuin sisäänajetussa -06 mallissa, ero ei kuitenkaan ole häiritsevä. Mikään ei toisin sanoen vaadi ylimääräistä keskittymistä, helppous leimaa.

Vaikka Pohjanmaa on laukeuksistaan tunnettu, saatettiin lenkki vetää melko vaihtelevassa ympäristössä. Yllä mainittu helppous vallitsi olosuhteista riippumatta. Ajoasento sopii niin kaupunkiin, maantielle kuin aktiiviseen mutka-ajoonkin. Alusta on riittävän vakaa, silti riittävän mukava. Jarrut riittävät mainiosti sekä teholtaan että tuntumaltaan normaaliajoon, jousitus kantaa heitot kunnialla hiukan suuremmassakin vauhdissa. Ikä näkyy tässäkin suhteessa yllättävän vähän. Kone on alakierroksilla melko hengetön. Pata ei varsinaisesti kakistele, veto tulee kuitenkin vasta reilulla kierrosten käytöllä. Tämä ei toisaalta mikään ihme ole, huippuvääntö, reilut 60 Nm, löytyy yli kymppitonnissa. Kierroksia käyttämällä pyörä poistuu pirteästi. Kohderyhmän kuskeja tämä tuskin harmittaa, alavääntö taitaa olla enemmän meitä vanhempia parruja varten… Cebarit tunnetaan laajasti myös nokkaketjun ääntelystä, koeajettu yksilö ei ole poikkeus, varsinkaan koneen lämmettyä. Nokkaketju on kuitenkin ajallaan vaihdettu ja kiristimien kunto hyväksi todettu, joten haitta on auditiivinen.

Jälkilöylyt…

CBR 600 F:n suosio on helppo ymmärtää. Se on sovinnaisuudestaan huolimatta aktiivisessa ajossa riittävän räyhäkkä pitääkseen kuskin virkeänä useammankin ajokauden. Mitoitukseltaan se sopii hyvin laajalle kohderyhmälle pituudesta tai sukupuolesta riippumatta. Iästään huolimatta pyörä ei missään suhteessa vaikuta fossiililta, ei ominaisuuksiltaan eikä ulkoiselta olemukseltaan. Vankka peruskonstruktio toimii yhä edelleen, ja mikäli tietyn turhamaisuuden pystyy itsestään karsimaan, on toistakymmentä vuotta vanhassa prätkässäkin uskottavuutta kotitarpeiksi. Hintaa on uuteen nähden alle puolet, silti kuskin ole syytä nöyristellä.

Lisätietoja antaa Jani numerosta 050-552 8683.

tommi@nettimoto.com
 

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Honda F

     
4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.