Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
13.06.2013

Honda CB1100: Tuutin täydeltä retroa

 • Honda CB1100 kuva kaukaa
 • Honda CB1100 kuva etuvalosta
 • Honda CB1100 kuva etuviistosta
 • Honda CB1100 kuva mittaristosta
 • Honda CB1100 kuva jarrusylinteristä
 • Honda CB1100 kuva moottorista
 • Honda CB1100 kuva peilistä
 • Honda CB1100 kuva takavalosta
 • Honda CB1100 kuva takaviistosta
 • Honda CB1100 kuva tankin korkista
 • Honda CB1100 kuva tekstistä
 • Honda CB1100 kuva vilkusta

Hondan uutuuspyörä järkevä käyttöpyörä, joka tarjoaa autenttisen tuulahduksen 70-luvun nostalgiaa.

Monien motoristien mielestä moottoripyöräily oli aidoimmillaan 60- ja 70-lukujen taitteessa, jolloin markkinoille alkoi vyörymään entistä sporttisempia moottoripyöriä. Tuolloin miehet olivat rautaa ja prätkät terästä.  

Kääntöpuoli kotimaan teille rantautuneissa superpyörissä oli se, että kaksipyöräisillä sattuneet kuolonkolarit kasvoivat räjähdysmäisesti. Tuohon aikakauteen juontaa juurensa myös maamme järjetön moottoripyörien verotus, jonka seurauksista kärsitään edelleen. 

Päättäjät nimittäin keksivät, että viikatemiehen vierailut saadaan loppumaan tappamalla prätkäharrastus alkuunsa. Paras keino lajin tukahduttamiseen oli järjettömän kova verotus. Toisin kävi, sillä kaksipyöräiset tekivät idioottimaisen korkeasta verosta huolimatta edelleen kauppansa. 

Tuutti on superpyörien kantaisä

Honda CB1100: Tuutin täydeltä retroa

Superpyörien kantaisänä pidetään monessa suhteessa Hondan CB750:tä eli kavereiden kesken Tuuttia. Tuutti oli aikanaan rouhea ja pelottava moottoripyörä, jossa oli iso määrä tehoa, mutta vaisusti ajo-ominaisuuksia. 

Uutta CB1100-mallia markkinoidaan juuri Tuutti-CB:n korvikkeena ja jatkumona. Se on niin lähellä esikuvansa CB750:n maailmaa kuin vain olla ja saattaa. On pizzan kokoinen etulyhty, mikkihiiri-peilit, kromin väriset metallilokarit ja kahvikuppi-vilkut. 

Kun listaa jatketaan pyöreillä tuplamittareilla, yhdestä palasta muotoillulla kaksipaikkaisella satulalla, 70-luvun esikuvaansa viittaavalla tankilla ja nykymittapuulla kapeilla renkailla, on kokonaisuus kutakuinkin onnistunut trippi menneeseen aikaan. 

Ulkoisesti homma on siis kohdillaan, vaikka kokonaisuuden rikkookin nykyisten melumääräyksien pakottama massiivinen äänenvaimennin, joka ei meinaa millään istua kokonaisuuteen. 

Äänet paljastavat huijauksen


Äänimaailma on myös se seikka, joka rikkoo ulkonäön lisäksi pyörän tunnelman. Kookkaan änkkärin kautta ilmoille tunkeva äänimaailma ei nimittäin muistuta Tuutin ääntä nimeksikään, vaan on lähempänä nykyskoottereiden hiljaista hytkytystä.

Se onkin yksi asia, jonka vuoksi CB1100:sta ei ole Tuutin suoranaiseksi korvaajaksi. Alkuperäisen CB Sevenfiftyn äänet olivat ja ovat edelleen jotain maagista ja rouheaa. Sen rinnalla modernin äänenvaimentajan tuottama äänimaailma on yksinkertaisesti liian vaisu. 

Suurempi ongelma on se, että aikansa CB 750 oli aikansa todellinen superpyörä, eikä suinkaan helpoksi ajettavaksi suunniteltu perusprätkä. Eli CB1100:n ja Tuuti välillä on selkeä ideologinen ero. 

Mutta se ei suinkaan tee CB1100:sta huonoa moottoripyörää, vaan päinvastoin. Se on erittäin mukava peruspyörä, jolla ajaminen on silkkaa nautintoa ja prätkäilyä rehellisimmillään. Honda edustaa järkipyörää sanan hyvässä merkityksessä.


Kaasarikonetta ei tule ikävä


Jokapäiväisenä käyttöpyöränä CB1100 on omiaan, sillä 60- tai 70-lukuisesta esikuvastaan poiketen se on varustettu modernilla ruiskutusjärjestelmällä. Ruisku tekee moottorin toiminnasta sulavaa ja käytöstä huolettomampaa. 

Voimantuotto on jouhevaa ja huipputehoa 1100-kuutioisesta moottorista revitään 90 hevosvoimaa. Se on täysin riittävä määrä takaamaan pyörälle mukavan rivakan kiihtyvyyden. 

Välitykset ovat pitkät, mutta 93 Nm:n väännön ansiosta se ei haittaa. Vääntöä on itse asiassa sen verran runsaasti, että vitosvaihteella pyörä jaksaa vetää jo 2000 kierroksen kohdalta. Vaihteita ei siis juuri tarvitse taajaman ulkopuolella vaihdella, mikä tekee ajamisesta hauskaa ja rentoa. 

Helppoa kyytiä


Parhaimmillaan CB1100 on kaupunkipyörittelyssä ja verkkaisemmassa maantieajossa. Se on kevyt ja helppo käsitellä matalan istuinkorkeuden ja pehmeän kaasuvasteen ansiosta. Toisaalta pehmeä kaasuvaste yhdistettynä laimeaan äänimaailmaan tekevät siitä hieman hengettömän. 

Matala istuinkorkeus helpottaa käsittelyä pienissä vauhdeissa ja kaupunkialueilla, mutta se kostautuu tiiviinä polvikulmana, mikä aiheuttaa kiusaa erityisesti pitkillä siirtymillä. 

Hondaa ei suoraan sanoen ole muutenkaan luotu pitkien matkojen taittamiseen. Penkki on kieltämättä tyylikäs, mutta se puuduttaa istumalihakset nopeasti. Myös ajoviima pääsee puhaltamaan suoraan ylävartaloon ja päähän. 

Ajo-ominaisuudet ovat niin hyvällä tolalla, että CB:n kanssa viihtyy hyvin myös mutkaisilla tieosuuksilla ja sillä voi huoletta ajella polvipala sauhuten. Vaikka renkaat ovat kapeat, toimivat ne erinomaisesti. 

Ylipainoa ei huomaa


Myös jarruvarustus on kunnossa ja Nissinin nelimäntäiset jarrusatulat hoitavat hommansa mallikkaasti. Kuskin apuna on myös ABS-järjestelmä, jonka avulla massiivisen painoinen pyörä pysähtyy kevyesti tiukemmassakin välissä. 

Yllättävää kyllä, Honda CB1100 painaa peräti 248 kiloa. Teknisissä tiedoissa seisovaa lukemaan on hankala uskoa todeksi, sillä pyörän paino ei todellakaan tunnu sarvissa. Alhainen painopiste ja pitkä akseliväli tekevät siis tehtävänsä. 

Honda CB1100 on oiva valinta motoristille, joka nauttii menneitä aikoja kunnioittavasta muotoilusta, mutta haluaa pyörältään helppoutta ja luotettavuutta. Markkinoilla ei juuri ole vakavia haastajia tunnelmalliselle retro-japsille.

Tuutin korvikkeeksi pyörästä ei välttämättä ole, mutta sen rehellisen yksinkertainen ajatusmaailma ja simppeli tekniikka tekevät siitä moottoripyörän josta on mahdotonta olla pitämättä. 

Tuomas Rajala

Kehuja: vääntävä moottori, ajo-ominaisuudet, onnistunut retrofiilis

Parantamisen varaa: turhan tiivis polvikulma
 

Tekniset tiedot:

Hinta alk.:15 490€
Moottori:1140-kuutioinen, 4-sylinterinen rivimoottori, ilma/nestejäähdytetty
Teho:90 hv (92kW) @ 7500 rpm
Vääntö:93 Nm @ 5000 rpm
Vaihteisto:5-portainen
Akseliväli:1490 mm
Etujarru:2-levyiset levyjarrut, 4-mäntäinen jarrusatula
Takajarru:1-levyinen, 2-mäntäinen jarrusatula
Runko:Teräsputkirunko
Istuinkorkeus:795 mm
Renkaat (etu/taka):110/80 R 18” & 140/70 R 18”
Kuivapaino:248 kg
Tankki:14,6 litraa
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Honda CB

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Honda CB -motot

Katso kaikki »
 • Honda CB
  Honda CB
  650cm³, '22
  11 590 €
 • Honda CB
  Honda CB
  1000cm³, '22
  19 890 €
 • Honda CB
  Honda CB
  650cm³, '22
  11 695 €
 • Honda CB
  Honda CB
  125cm³, '22
  3 390 €
 • Honda CB
  Honda CB
  125cm³, '22
  5 995 €
 • Honda CB
  Honda CB
  1000cm³, '22
  19 890 €
 • Honda CB
  Honda CB
  1000cm³, '22
  19 890 €
 • Honda CB
  Honda CB
  650cm³, '22
  11 695 €

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.