Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
21.07.2008

Honda CB1000R - rähinää

 • Honda CB1000R - rähinää
 • Honda CB1000R - rähinää
 • Honda CB1000R - rähinää
 • Honda CB1000R - rähinää
Tällä kertaa alla oli uudenkarhea Honda CB 1000R, jonka jälleen luovutti ajoon Lauttasaaren Bike World. www.bikeworld.fi

TaustaaHonda pyrkii iskemään kiilaa tuhatkuutioisten nakupyörien piinkovaan joukkoon lanseeraamalla täysin uuden pyörämallin, CB1000R:n. Pyörää pidetään yleisesti CB 900 F Hornetin seuraajana, mutta näillä rautahevosilla ei juuri yhtäläisyyksiä ole. Uutukaisen kone perustuu Fireblade-ratatykin voimanlähteeseen. Kuten tehtailla tällaisissa tapauksissa on tapana tehdä, on huipputehosta tingitty paremman keski- ja ala-alueen saavuttamiseksi. Hornet oli myös muotoilultaan selvästi uutuutta konservatiivisempi, vaikka CB1000R:kin lasketaan kuuluvaksi perinteisten moottoripyörien kategoriaan. Kyse on kaiken kaikkiaan täysin uudesta pyörästä. Koeajoa ajatellen mielenkiintoa nostatti entisestään se, että pyörä saatiin Suomen markkinoille vasta hiljattain, heinäkuun puolivälissä. Teillämme ei näin ollen kovin monta tonnista ärrää vielä hyökkää, joten kyse on todellisesta uutuudesta.

AlkutunnelmatJo kuvissa Honda CB1000R on hyvännäköinen pyörä. Muotoilu on nykyaikaista, muttei yliampuvaa. Luonnossa pyörä puhuttelee allekirjoittanutta vieläkin enemmän. Pyörä on siron ja kompaktin näköinen kokonaisuus, tuttuna poikkeuksena tietysti kilpiteline, joka mennee vaihtoon lähes poikkeuksetta.

Tuhdolle istuttaessa olo on heti kotoisa. Rähinäpyörille ominaiseen tapaan kuski todella istuu pyörän päällä klassisempiin nakupyöriin verrattuna. Ajoasento on ryhdikäs, kaikki hallintalaitteet löytyvät sen kummemmin katsomatta tai kopeloimatta. Mittaristo koostuu yksinomaan LCD-näytöistä. Kirkas auringonpaiste aiheuttaa näytössä heijastumia, joiden myötä mittariston luettavuus kärsii, pimeällä ja hämärässä ajettaessa näytön valaistus puolestaan näyttää hienolta. Informatiivisesta puolesta mainittakoon, että näytöstä käy ilmi kaikki tarpeellinen, muttei mitään ylimääräistä.

AjossaEnsimmäisiä kilometrejä leimaavat todellinen vaivattomuus ja joustava luonne. CB1000R on taajamassakin kotonaan kuin hauki kaislikossa. Hallintalaitteet ja voimansiirto toimivat herkästi, voimanlähde vetää täysin mukisematta aivan tyhjäkäynnin rajalta. Peilien varret saisivat olla hieman pidemmät, nyt vilkaisun näkymä rajoittuu lähinnä omiin kyynärtaipeisiin. Muuta moitittavaa on kovin hankala keksiä. Rauhallinen ensitutustuminen perjantain menoliikenteen keskellä sujuu kovin leppoisasti.

Mitä pidemmälle viikonloppu Hondan sarvissa etenee, sen vahvemmin pyörän ominaisuuksiin kiintyy. Kone on varsinkin Suomen olosuhteisiin erittäin toimiva. Sopivat voimavarat yhdistettyinä onnistuneisiin välityksiin takaavat sen, että paukkua on tarjolla pelkästään kahvaa kääntämällä. Veto on kautta kierrosrekisterin tasaista ja kuutosellakin voi huoletta lähteä ripeähköihinkin ohituksiin. CB1000R tuntuu muikean tehokkaalta juuri niillä kierros- ja nopeusalueilla, joilla meidän teillämme liikutaan. Älköön kukaan saako tästä sitä kuvaa, että mylly olisi jotenkin lattea – keula on alimmalla vaihteella kovin kevyttä tavaraa. Uskaltaisin väittää, että puolta tehokkaammilla Supersporteilla on normiajossa täysi työ pysyä perässä.

Koeajopäivinä tuuli oli navakkaa ja puuskittaista, joten ei eletty katteettomien nakupyörien kulta-aikaa maantie- ja moottoritieajoa ajatellen. Jälleen kerran on syytä nostaa se, ettei kaikkia pyöriä ole tarkoitettu Hampuri-München –Autobahntykitykseen. Jos nakuihin on tottunut, ei myöskään suora maantie tunnu Hondalla ensinkään vastenmieliseltä. Tavaraa ei paljoa mukaan saa, mutta itse ajettavuudessa ei mitään vikaa ole. Vajaassa 120 km/h:n nopeudessa takalistoon kulkeutuu pientä ylimääräistä värinää, muuten meno maittaa ihan kohtuullisesti. 500 kilometrin päiväetappeihin kovin moni ei tällä pyörällä tähtääkään.

Syheröisille mutkapätkille saavuttua ajo on yksinomaan hulvattoman hauskaa. CB1000R taittuu tiukimpiinkin mutkiin ajatuksen lailla, herkästi mutta silti vakaasti. Linjan muuttaminen kesken mutkan sujuu täysin ilman sykkeen hetkellistä nousemista, samoin jarrutus kesken kaarteen. Kertaakaan pyörää ei joutunut mutkaan käskemään tai vääntämään. Omaa takamusta siirtämällä Honda taipuu jo todella herkästi. Tämän pyörän sarvissa todella toivoo, ettei vielä olisi perillä. CB1000R:llä voi yhtälailla ajaa aktiivisesti painoa siirrellen ja vaihteita hämmentäen kuin tasaisesti kantaten ja riittävästä väännöstä nauttien. Pyörän siro ja keveä ulkomuoto ei missään vaiheessa ilmene rauhattomuutena, pelkästään sopivana herkkyytenä.

LopputunnelmatOmassa kategoriassaan Honda CB1000R on ilmeisen onnistunut lähes kaikilta osin. Leppoisassa menossa pyörä on helppo ja sanan positiivisessa merkityksessä kiltti. Vähän kutittelemalla pyörästä kumpuaa kuitenkin häijyn etumaskin velvoittamaa luonnetta ja suorituskykyä. Kyytiläiselle ja matkatavaroille ei pyörää suunniteltaessa ole juuri ajatusta suotu, kuskille sitäkin enemmän.

Lisätiedot Bike World-liikkeistä, puhelinnumerosta 020 7757 335 (Bike World Lauttasaari)

Tommi Martikainen
tommi@nettimoto.com

PS. Myös yksityinen ilmoittaja voi tarjota omaa ajokkiaan koeajoon. Näitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Polttoainekustannuksia lukuun ottamatta raportti on pyörän omistajalle ilmainen. Yhteydenotot sähköpostitse. Toiveita koeajettavia pyöriä koskien on saapunut ja niitä otetaan edelleen vastaan.
 

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Honda CB

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Honda CB -motot

Katso kaikki »
 • Honda CB
  Honda CB
  650cm³, '22
  11 590 €
 • Honda CB
  Honda CB
  1000cm³, '22
  19 890 €
 • Honda CB
  Honda CB
  650cm³, '22
  11 695 €
 • Honda CB
  Honda CB
  125cm³, '22
  3 390 €
 • Honda CB
  Honda CB
  125cm³, '22
  5 995 €
 • Honda CB
  Honda CB
  1000cm³, '22
  19 890 €
 • Honda CB
  Honda CB
  1000cm³, '22
  19 890 €
 • Honda CB
  Honda CB
  650cm³, '22
  11 695 €

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.