You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
17.10.2016
Read 13 438

KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer

 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer
 • KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer

Super Duke GT lyö pöytään mukavan oloiset kortit. 173 hevosvoimaa ja kaikki mahdolliset avustimet tekevät matkaräyhääjän vailla vertaa.

GT:n pohjana toimii vuolaasti kiitelty raivoisan tehokas Super Duke R. Lähinnä yksioikoiseen pommittamiseen ja hauskanpitoon tarkoitettu R-malli ei kuitenkaan sellaisenaan sovellu pitkien matkojen taittamiseen kovinkaan kummoisesti. Pidemmillä siivuilla tarvitaan rutkasti enemmän ominaisuuksia kuin mitä perusmuotoinen Streetfighter pystyy tarjoamaan.

Prätkämaailman tämän hetken kiinnostavimpia pyörämalleja ovat isoista ja tehokkaista nakupyöristä jalostetut ”sport-tourerit, tai ”supertourerit”, kuinka asia halutaankaan ilmaista. Homman ideana on varustaa tehokas ja helpon käsiteltävyyden omaava nakupyörä paremmin vauhdikkaaseen matkakäyttöön sopivaksi.

Katteet, laukut ja vähän muutakin

KTM 1290 Super Duke GT – Supersport-tourer

Karkeasti ottaen tämä tarkoittaa katteiden asentamista ja matkustusmukavuuden luomista laukkujen, ynnä muiden muutosten avulla. Ohjenuorana kuitenkin on, että nakupyörämäisen keveä käsiteltävyys ja ennen kaikkea hauskuus säilyisi ennallaan. Hyvinä esimerkkeinä tästä toimivat mm. Kawasaki Z 1000 SX ja BMW S 1000 XR, joista varsinkin Bemari suorastaan pursuaa tehoa ja tekniikkaa.

Tähän sakkiin KTM uudella GT:llä puskee, eikä lainkaan huonoin eväin. Jotta Super Duke GT pystyisi taistelemaan luokkansa piikkipaikasta, on sen ominaisuuksien eteen jouduttu tekemään muutakin kuin pelkkä laukkujen ja katteiden asennus. Riittävän kuljetuskapasiteetin saavuttamiseksi, on mm. takarungon vahvistaminen ollut tarpeen.

Lisävarusteisten 30-litraisten laukkujen kiinnitys-systeemi on esimerkillisen siisti. Takakatteessa on molemmin puolin vain pienet hahlot, mihin laukut kiinnitetään. Mitään ylimääräisiä telineitä ei tarvita ja lopputulos on aina siistin ja viimeistellyn näköinen, olivat laukut sitten kiinnitettynä tai ei.

Vakiona melkein kaikki

Viitisen litraa kasvatettu tankki kasvattaa toimintasädettä tuntuvasti ja bonuksena tarjoaa myös tukea isomman fyysisen kokonsa ansiosta. Ajoasento on muuten miltei R-mallin kaltainen, mutta leveämpi stonga sijaitsee hivenen korkeammalla kuin R:ssä. Vaikka asento on selvästi sporttinen, jaksaa mukavalla satulalla matkaa taivaltaa yllättävän hyvin.

Moottorikin on periaatteessa sama kuin R:ssä, mutta laveamman väännön aikaan saamiseksi sylinterin kanteen, imukanaviin sekä pakoputkeen on kajottu. Muutosten jälkeen teholukema on pudonnut R:n 180 hepasta GT:n 173 hevosvoimaan. Pienentyneen huipputehon vastapainoksi GT vetää kierrosalueen keskivaiheilla R:ää reippaammin. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, ettei GT:llä ajellessa tehonpuute ole ensimmäisenä mielessä, vaikka tuoretta muistikuvaa ei R:n vetohaluista olekaan.

Super Duke GT:n varustelista ajoavustimien suhteen on melkoinen karkkikauppa. Tarjottimella on käytännössä kaikki ajateltavissa olevat herkut ja mikä parasta, vieläpä vakiona. Yhtenä makoisimmista on semi-aktiivinen jousitus, joka mahdollistaa alustan säädön kesken ajon. Ajonvakautus, johon yhdistelmäjarrut ja kaarre-ABS:it sisältyvät, pitävät menon vakaana, vaikka paniikkijarrutus yllättäisi kesken kurvin.

Mairea vääntäjä

Luiston- ja keulimisen hallinta, kuten myös ABS:sit ovat kaikki pois kytkettävissä jos ja kun kuskia alkaa lapsettamaan. Ensimmäistä kertaa Kotarista löytyy nyt myös shifteri, joka tosin toimii vain ylöspäin pykältäessä. Vakionopeussäädin, rengaspaineen valvonta, lämpökahvat, itsestään palautuvat vilkut sekä kaarrevalot ovat vielä kuorrutteena korean kakun päällä. Ja jos kattaus ei nälkää taltuta, löytyy lisävarustelistalta vielä mm. mäkilähtöavustin ja säädettävä moottorijarru.   

Valtaisan varusteähkyn jälkeen kelpaa Kotaria lähteä tuulettamaan. Heti liikkeelle lähdön jälkeen vakuuttuu koneen voimavaroista, vaikka kaasua ei ole ehtinyt annostelemaan paljoakaan. Kivitalon siirtävä 144 Nm:n vääntö on läsnä joka hetki ja kuskin on syytä pitää pää kylmänä, jos vaivautunut rupattelutuokio sinitakkisten kanssa ei kiinnosta.

Toisaalta Super Duke GT kuuluu ehdottomasti niihin pyöriin, joilla ei tarvitse ihan joka kerta kiihdytellä itsetehostusmielessä liikennevaloista toiseen. Pyörän olemus uhkuu asennetta ja testosteronia siinä määrin, että jokaiselle vähänkään prätkistä kiinnostuneille pelin henki on välittömästi selvä, kun GT paikalle kurvaa.

Sivistynyt ajonhallinta

Mutta katkeaa se kamelin selkä ennen pitkää jokaiselta. Super Duken syvälle sieluun juurtunut räyhähenki huohottaa sen verran vahvana, että irti se on sopivan paikan tullen päästettävä. Täyskaasukiihdytys on mieltä avartava, mutta toisaalta näköaistia sumentava kokemus. Putkinäkö valtaa kuljettajan välittömästi, kun kaasun avaa levälleen ja väkivahva vääntö kampeaa etupyörän irti maasta melkein vaihteesta riippumatta.

Sport-moodissa keula pääsee nousemaan sopivassa määrin, kunnes moottorinohjaus ottaa tilanteen haltuun ja laskee etusen rauhallisesti asfalttiin. Huomionarvoista on järjestelmän pehmeä ja rauhallisen tuntuinen toimivuus niin keulan nousun hallinnassa kuin luistojenkin yllättäessä. Sport-tilassa takapyörä saa myös sutia hieman enemmän, kuin Street- ja Rain-ajotiloissa.

Erittäin pehmeä sade-asetus tuntuu melkein turhalta, kun normaaliajoon tarkoitettu Street-moodi antaa niin hyvän tuntuman kaasuun. Bonuksena valikosta löytyy erillinen Supermoto-asetus, joka tarjoaa mahdollisuuden pieneen hullutteluun. Tällöin takapyörän ABS kytkeytyy pois etu-ABS:in pysyessä edelleen aktiivisena. Luistoneston ja ABS:n voi myös kytkeä halutessaan kokonaan pois ja plussana on vielä moodivalikoiden helppo käytettävyys.

Helppoa kuin mikä

Kaiken kattavasta ajonhallinnasta huolimatta kuski tuntee edelleen olevansa tilanteen herra. Ripeät paikaltaan kiihdytykset shifteriavusteisen vaihteiston avulla osoittautuvat äärimmäisen helpoksi ja syntisen hauskaksi tapahtumaksi. Testauksen lomassa tarjoutui tilaisuus pieneen kiihdytyskisaan lähes saman tehoisen, mutta ilman ajoavustimia olleen pyörän kanssa.

Vaikka lopputulos onkin hyvin ennalta arvattava, on hauska todeta käytännössä kuinka paljon kyseiset ajonhallintalaitteet menoa helpottavat. Rivakan lähdön resepti on yksinkertainen. Vaihde päälle, kaasu auki ja kytkin ylös. Kotari pomppaa liikkeelle ja yrittää vimmatusti keulia itseään katolleen, mutta sivistyneesti toimiva elektroniikka torppaa aikeen määrätietoisesti.

Vaihtovalon syttyessä isompaa sisään ja sama toistuu taas uudelleen. Moottorin veto on erittäin väkevää noin 3000 kierroksesta ylöspäin, tämän alapuolella V-kakkonen alkaa jytkyttämään moottorityypille ominaisesti. Kone kiertää halukkaasti ja ylärekisterissä voima on repivän vahvaa.

Myös kolmosvaihteella keula nousee iloisesti, mutta meno rauhoittuu sen verran että peileistä ehtii hetken seurata loittonevan kilpakaverin epätoivoisia yrityksiä löytää pitoa takarenkaalle, tai vaihtoehtoisesti saada etupyörää pysymään maan kamaralla. Kotarilla ajoa leimaa kaikenlainen helppous, eikä sen puikoissa tarvitse välttämättä olla MotoGP-kuski, jotta pyörän ominaisuudet saa hyödynnettyä. Niin ja nousee se GT:n keula oikein iloisesti vielä nelosellakin.

Mutkissa kuin supermoto

Vaikka kiihdyttely ja revittely hauskaa onkin, niin mutkatiellä KTM tarjoaa sen kaikkein kauneimman. GT:n alusta mukautuu eri ajotilanteisiin ja siinä on kolme vaihtoehtoista perusasetusta. Comfort-asetus on nimensä mukaisesti mukavuuspainotteinen ja matka-ajossa erittäin toimiva. Routapatit ja railot ylittyvät pehmeästi, eikä iskut pahemmin takamuksessa tunnu.

Street-moodi jäykistää jousitusta hieman ja Sport tuo ajoon nimensä lupaamaa jämäkkyyttä. Kahdella ensimmäisellä asetuksella GT:n keula ei jarrutuksissa isommin painu, mutta Sportilla keula sukeltaa selvemmin. Tällä haetaan ketterämpää kääntyvyyttä mutkiin, kun jarruttaessa keula painuu alemmas ja ohjauskulma jyrkkenee. Kokeilun perusteella systeemi todellakin toimii.

Alustan osat ovat kokonaisuudessaan WP:n valmistamia ja hyvää työtä ovatkin tehneet, sillä jousitus toimii aina tilanteen vaatimalla tavalla. Super Duke kääntyy kurviin kuin puolta pienempi pyörä ja kanttailu on tukevan tuntuista. Jarrutukset hoituvat eleettömästi Brembon radiaalijarruilla ja ne ovat toiminnaltaan kevytkäyttöiset. Painoa pyörällä on tankattuna 228 kiloa, mikä on 19 kiloa enemmän kuin R-mallissa. Tästä huolimatta GT käyttäytyy mutkissa kuin unelma, eikä paino häiritse menoa lainkaan.

Tuulensuojassa toivomisen varaa

Matka-ajossa GT:n kate suojaa kohtalaisesti. Pleksin korkeus on helposti säädettävissä, mutta suojaavuudeltaan se voisi olla parempikin. Pleksi tuottaa myös jonkin verran kypärämelua, joten pidemmällä matkalla korvatulpat tulevat tarpeeseen. Muutoin pidemmätkin siivut sujuvat mukavissa ja joutuisissa merkeissä. Laukkujen kanssa ajaessa GT:llä saa ajaa 180km/h, joten matka etenee, vaikka kyydissä olisi tavaraakin.

KTM Super Duke GT on ehdottomasti yksi tämän kauden kuumimmista pyöristä. Kokonaisuus on viimeistelty, käytännöllinen ja niin kuin tarkoitus onkin, erittäin hauska. Varsinaisia heikkouksia siitä on vaikea löytää, mutta jos jotain negatiivista, niin GT:n hitusen alle 25 000 euron hinta tuntuu aluksi melko suolaiselta. Kuitenkin kun huomioidaan pyörän miltei täydellinen vakiovarustus, halpenee hinta hieman ainakin ajatuksen tasolla. Mammonan vastinetta Super Duke GT tarjoaa taatusti.

Teksti: Sami Puskala, Kuvat: Tuomas Rajala

Kehuja: teho, vääntö, ajettavuus, varustetaso, avustimien toiminta

Parantamisen varaa: hinta, katteen suojaavuus, shifteri toimii vain ylöspäin

 

KTM 1290 Super Duke GT:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1301cm3 V-moottori
Teho:173 hv (127kW) / 9500 rpm
Vääntö:144 Nm / 6750 rpm
Vaihteisto:6-portainen
Jousitus:WP, semi-aktiivinen
Etujarru:2x 320mm levy, Brembo monobloc, 4-mäntäinen puristin, ABS
Takajarru:1x 240mm levy, Brembo, 2-mäntäinen puristin, ABS
Renkaat (etu/taka):120/70-17 / 190/55-17
Akseliväli:1482 mm
Istuinkorkeus:835 mm
Paino ajokunnossa:228 kg
Hinta:24 701€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: KTM 1290

     
4.6
Read user reviews or write your own »

For sale KTM 1290 motos

View all »
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  25 314 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  23 900 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  25 314 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21 , 700 km
  22 900 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  25 314 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  24 990 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  25 314 €
 • KTM 1290
  KTM 1290
  1300cm³, '21
  25 314 €

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.