Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
Siirrymme Nettimotossa käyttämään Alma-tunnusta.
Close
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
09.08.2018

Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa

 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa

Husqvarna Vitpilen 701 on markkinoiden tehokkain yksisylinterinen tuotantopyörä. 75 hepoa takaa kevyelle pyörälle rivakat kyydit.

Ruotsalainen Husqvarna on pitkän linjan moottoripyörävalmistaja, jonka tuotteet ovat kurapyöräilijöille tuttuja. Husse on tehnyt syrjähyppyjä katupyöräpuolelle aiemminkin, mm. Nudan muodossa, mutta nyt on aika katupyörämallistolle.

Hussen katumallisto pitää sisällään ensimmäisessä vaiheessa mallia: Vitpilen 401, Svartpilen 401 ja koeajettu Vitpilen 701. Ne on toteutettu kiinteässä yhteistyössä KTM:n kanssa, joten ei ihme, että tuotteet tuntuvat pääosin varsin tutuilta.

Katumalliston järein laite on Vitpilen 701, jonka nimi tarkoittanee valkonuolta. Nimi on hyvä, sillä Vitpilen on kipakka, äreä ja sulavalinjainen. 701-versio on markkinoiden tehokkain yksimukinen sarjatuotannossa oleva moottoripyörä.

Motti perustuu KTM:n LC4:ään

Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa

Husqvarnan moottori perustuu pitkälti KTM:n käyttämään LC4-moottoriin. Sellainen löytyy mm. 690 Dukesta, mutta Husse on halunnut tehdä omastaan hieman tehokkaamman.  75 hevosvoimaa ja 72 Nm:ää vievät Vitpileniä kiihkeästi. Numeroita kannattaa suhteuttaa pyörän painoon, joka on ilman nesteitä ainoastaan 157 kiloa.

Vitpilen ei näytä miltään tehdastuotannossa olevalta moottoripyörältä. Se ei ole sattumaa, sillä Husqvarnan suunnittelutiimi halusi kehittää moottoripyörän, joka houkuttelee asiakkaiksi ihmisiä, jotka eivät ole niitä kaikkein perinteisimpiä motoristeja.

Paha sanoa onnistuuko Vitpilen 701 löytämään uutta ostajakuntaa, mutta prätkämaailmassa se on poikkeus, joka saa veren virtaamaan. Husqvarna on muotoilullisesti erittäin persoonallinen: matala, virtaviivainen ja röyhkeä. Se on kuin supersport-pyörä, johon on istutettu ison enduron moottori ja riisuttu katteet.

Husse on monella tapaa sekasikiö, jonka ei olettaisi olevan nerokas prätkä, mutta sellainen se vain on. Vitpilen 701 on järisyttävän nopea, terävästi kääntyvä ja kiivas sporttipyörä, joka näyttää custom-pajan tekemältä kahvilakilpurilta. Se kääntää katseita, sillä vastaavaa ei ole hetkeen nähty.

Leppoisa cruiser kohtaa ärjyvän sportin

Moottorin teholukemat eivät ensi näkemältä vaikuta kovinkaan kummoisilta. Hyvä nyrkkisääntö on se, että 100 hevosvoimaa ja sata Newtonia tekevät moottoripyörästä ripeän ja hauskan ajettavan mutkateillä. Vitpilen ei ole lähelläkään noita lukemia, mutta siitä huolimatta se tuntuu lähtevän lentoon ripeässä kiihdytyksessä.

Moottori on hieno yhdistelmä leppoisaa cruiser-konetta ja ahnaasti rääkyvää sporttia. Kun Husselle antaa kunnolla kaasua, loikkaa se rivakasti 150 km/h:n lukemiin. Se pistää suun väkisin hymyyn, sillä normaalisti yksimukisella prätkällä ei vastaavia vauhteja ajella. Toisaalta kulku lakkaakin sitten melko pian 160 km/h:n jälkeen.

Kaasun liike on pitkä ja kovemmissa kiihdytyksissä sitä joutuu kääntämään kuin Helkama Raisussa, mutta sehän tuo vaan lisää fiilistä. Rajoittaja puuttuu peliin noin 10 000 kierroksen kohdalla ja siellä yksisylinterisen pyörän äänimaailma on hulppea.

Mutkatiellä ajettavuus vakuuttaa. Vahvasti eteen nojaava ajoasento on tuttu sporttipyörämaailmasta ja Vitpilen hyökkää kohti mutkaa kuin ajatuksen voimalla. Tuntuma on tarkka ja terävä. Hussella varmasti jättää pienemmillä moottoriradoilla taakseen kiloisia kyykkyjä, sillä kevyttä pyörää on ilo heitellä mutkiin.

Ääntä piisaa, muttei liikaa

Koeajopyörä on varustettu Akrapovicin sliparilla, mutta silläkään äänet eivät ole kovat. Siinä on puolensa ja puolensa. Periaatteessa yksisylinterisen pyörän toivoisi pauhaavan suoran rännin välityksellä niin, että tienoo raikaa, mutta toisaalta ilman korvatulppia on kiva pystyä ajamaan edes jossain.

Husqvarnan kohdalla panostukset eivät ole jääneet ainoastaan pirullisen veikeään moottoriin, vaan palikat sen ympärillä on suunniteltu huolellisesti. Alusta on WP:n käsialaa ja laajasti säädettävissä. Perussäädöillä se on mukava, mutta tanakka. Se nielee epätasaisuudet nätisti ja huonompikaan asfaltti ei pilaa ajokokemusta.

Pysähtyminen hoidetaan Brembon jarruilla. Vaikka keulassa on vain yksi levy, on jarrutuntuma hyvä ja tehoa piisaa. Useasti katukäytössä on tullut törmättyä tehottomiin yksilevyisiin kokoonpanoihin, mutta Husqvarna on onnistunut kehitystyössään.

 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 • Husqvarna Vitpilen 701 – Mukillinen raakaa voimaa
 

Epämukava kuin fan

Husqvarna Vitpilen 701:n ainoat puutteet liittyvät mukavuusseikkoihin. Ajoasento on pirullisen tiivis ja epämukava. Lyhyemmillä kuskeilla kassit paukuttavat vasten tankkia ja pidemmillä selkää alkaa pakottaa parinkymmenen kilsan kohdalla.

Penkin pehmuste on mukavuusasteeltaan retkipatjan tasoa, joten persukkeet puutuvat äkkiä. Myös ranteet huutavat hoosiannaa. Hussen kanssa onkin jännittävä miettiä mikä viheltää pelin poikki ensimmäisenä: selkä, hanuri vai ranteet.

Kehityksen paikka voisi olla myös mittariston kohdalla, sillä lähes vaakatasoon asennetusta mittaristosta ei auringonpaisteessa näy käytännössä mitään. Toisaalta, juuri siksi se on kotimaahan varsin toimiva peli, sillä aurinko ei välttämättä kesäisin juuri helota.

Mutta ei Vitpilen idea olekaan olla matkapyörä, vaan kahvilakilpuri, jolla voi nautiskella moottoriradalla ja mutkateillä. Myöhemmin 701:stä on huhujen mukaan tulossa Svartpilen-malli, joka voisi korkeammalla stongalla tarjota hieman enemmän ajomukavuutta.

Husqvarna on yksityiskohtien ja viimeistelyn juhlaa. Tankki, vanteet, perä, valot, mittaristo, kahvat, undertray, lokari, bensatankin korkki ja muut komeat yksityiskohdat tekevät siitä pyörän, jonka katselemiseen ei kyllästy.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, persoonallinen ulkonäkö, tekniset ratkaisut, rouhea konsepti

Parantamisen varaa: erittäin epämukava ajoasento, mittaristosta ei saa selvää auringossa

 

Husqvarna Vitpilen 701:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 1-sylinterinen, 692 cm3 rivimoottori
Teho:75 hv (55 KW) / 8500 rpm
Vääntö:72 Nm / 6750 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru: 320 mm levy, 4-mäntäinen radiaali-sylinteri, ABS
Takajarru:240 mm levy, 1-mäntäinen, ABS
Etujousitus:43 mm USD, esijännityksen, puristuksen ja paluuvaimennuksen säätö
Takajousitus:Monojousi, esijännityksen ja paluuvaimennuksen säätö
Akseliväli:1434 mm
Istuinkorkeus:830 mm
Tankki:12 litraa
Kuivapaino:157 kg
Hinta:13 355€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

For sale Husqvarna Vitpilen motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.