Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
13.07.2015

Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet

 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet
 • Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet

Matkapyöräluokan klassikko palaa uudella versiolla lähemmäksi juuriaan. Gold Wing on käynyt läpi laihdutuskuurin ja riisunut ylimääräiset hynttyyt.

Milteipä kaikki moottoripyöräalasta vähänkään kiinnostuneet tietävät mistä on kysymys, kun puheeksi otetaan ”Wingi”. Matkapyöräluokan kiistattoman kuninkaan juuret ulottuvat vuoteen 1975, kun ensimmäinen GL 1000 esiteltiin. Pyörän olemus ja idea oli siihen aikaan hieman erilainen verrattuna tämän päivän versioon.

Kysymyksessä oli isokokoinen nakupyörä, jossa moottorina oli 1000-kuutioinen bokserinelonen. Pyörää on käytetty hamasta alusta saakka lähinnä matkakäytössä, vaikka alkuperäiseen Wingiin katteita tai muita tuulensuojia ei pahemmin ollut tarjolla. Pyörä kehittyi vuosien varrella yhä enemmän matkaisampaan suuntaan, kunnes vuonna 1987 pyörään esiteltiin uusi 1500-kuutioinen kuusisylinterinen bokserimoottori.

Sittemmin silkinpehmeästi käyvä kuutoskone onkin muodostunut Gold Wingin tavaramerkiksi. 1500-kuutioisella moottorilla pöristeltiin aina vuoteen 2000 saakka, jolloin nykyinen 1800-kuutioinen versio esiteltiin. Gold Wingin mallit ovat aina olleet hyvin pitkäikäisiä ja isompia muutoksia on tehty harvoin.

Ensimmäinen Wingiin perustuva rinnakkaismalli tuotiin kansan eteen vuonna 1996. Uutuus totteli nimeä F6C Valkyrie, ja se oli tekniikaltaan hyvin pitkälle yhteneväinen sen aikaisen Gold Wingin kanssa. Kone oli siis tuttu 1500cc bokserikuutonen, mutta ulkonäkö oli laitettu kokolailla uusiksi. Isosta matkapyörästä oli kuoriutunut hyvin custom-henkinen nakupyörä, joka kuitenkin henki arvokkuutta ja ylemmyyttä isoveljensä tavoin. Mallia valmistettiin vuoteen 2003 saakka, jonka jälkeen Valkyriesta on nähty lähinnä konseptimalleja eri messujen yhteydessä.

Valkyrien paluu

Honda GW F6C – Keisarin uudet vaatteet

Viimein viimevuoden puolella oli se hetki kun uusi ”valkyyria” talutettiin näyttämölle ihmisten eteen. Idea pyörässä on sama kuin aiemminkin, eli mallista on riisuttu kaikki Gold Wingille ominaiset varusteet ja katteet, ja jäljelle on jäänyt customia muistuttava nakupyörä. Painoa on saatu pudotettua melkoiset 70 kiloa, mutta mistään höyhensarjalaisesta ei edelleenkään ole kyse.

Painoa pyörällä on 341 kiloa tankattuna, mutta matalan satulan ja alhaalla sijaitsevan painopisteen ansiosta paino ei tunnu niin hurjalta kuin mitä lukemista voisi ymmärtää. Moottorina toimii tuttu 1800-kuutioinen kuutoskone, joka tarjoilee tehoa 115 hevosvoimaa, ja vääntöä muikeat 167 Nm.

Tehoa on muutama heppa isoveljeänsä vähemmän, mutta karistetut kilot kompensoivat menetettyjä virmoja. Totuuden nimessä voiman puute ei ensimmäisenä tule mieleen F6C:llä ajellessa. Kone vääntää tyhjäkäynniltä lähtien erittäin voimakkaasti, ja täysin värinättömästi.

Custom vai Cruiser?

Ensinäkemältä F6C:n ulkonäkö hämmentää. Se on sanalla sanoen massiivinen. Etupään leveys tuo etäisesti mieleen V8 moottorilla varustetun Boss Hossin, ja sivuilta esiin työntyvät sylinterit vain vahvistavat mielikuvaa. Edestäpäin olemus on voimaa uhkuva ja raskas. Ensimmäisenä tulee mieleen että pyörä on tarkoitettu lähinnä voimannostaja-kokoluokan kavereille ja että meidän Mikki Hiirten on turha vaivautua.

Takapään muotoilusta sen sijaan varmasti löytyy monta mielipidettä. Peräpää on kuin eri pyörästä, jota Hondan kokoon nähden kapea, ”vain” 180mm leveä takarengas korostaa. Tämän tyyliseen pyörään sopisi ehdottomasti leveä 240 millinen takaläski, jotta muhkean etupään luomat lupaukset toteutuisivat myös peräpäässä. Mitä ylileveä rengas sitten tekisi F6C:n sinänsä hyville ajo-ominaisuuksille, olisikin toinen tarina.

Tyylillisesti F6C:tä on hiukan vaikea sijoittaa suoraan mihinkään kategoriaan. Pyörä näyttää osittain customilta ja toisaalta tehokkaalta powercruiserilta. Kun ajoasento ja tunnelma on vielä hyvin matkapyörämäinen, on luokittelu hivenen hankalaa. Johonkin näiden tyylien välimaastoon Honda kuitenkin sujuvasti solahtaa.

Ulkonäköään kevyempi käsitellä

Hondan raskasta ja leveää olemusta hetken ihmeteltyäni, yllätys onkin melkoinen kun pyörän selkään istuessa huomaan jalkojen ylettyvän tukevasti maahan.  Matala satula on etuosastaan myös sen verran kapea että kevyemmät ja lyhyemmätkin kuskit pystyvät vaivatta suoriutumaan raskaan pyörän käsittelystä. Kun pyörän saa nostettua seisontatuelta pystyyn, painon tunne häviää.

Ajoasento on rento ja mukava. Jalat ja kädet laskeutuvat itsestään niille varatuille paikoille, eikä mihinkään tarvitse kurkotella. Ylimääräiset varusteet F6C:stä on karsittu lähes täysin pois. Ainoastaan ABS-jarrut on jätetty turvallisuutta luomaan, mutta muut Gold Wingistä tutut kilkkeet on radiota ja peruutusvaihdetta  myöten poistettu, eikä niitä tämän tyylin pyörässä jää kaipaamaankaan.

Moottorin käynnistyksessä pyörä heilahtaa aavistuksen omaisesti, ja jää matalan huminan säestyksellä tyhjäkäynnille. Muuten koneen käynti on varsin huonosti aistittavissa, kun minkäänlaista värinää upea moottori ei tuota. Varsinkin jos kuljettajalla on tulpat korvissa, moottorin kierrosluvun arvailu korvakuulolta osoittautuu mahdottomaksi. Kierroslukumittari onkin Hondassa erittäin tärkeä varuste.

Käynti on pehmeää ja täysin värinätöntä moottorin kierrosluvusta riippumatta. Vaikka ääni onkin viritetty hiukan Gold Wingiä kovemmaksi, on se sävyltään edelleen hyvin sivistynyt, ehkä jopa liiankin. F6C:n moottorin jatkeeksi sopisikin huomattavasti avarammat pakoputket, jolloin kuutoskoneen upeat äänet pääsisivät oikeuksiinsa.

Väännön voimalla

Liikkeelle pääsyyn riittää pelkkä kytkimen ylös nosto ja pyörä lähtee pehmeästi lipumaan eteenpäin. Viimeistään tässä vaiheessa Hondan paino väistyy pikkuhiljaa taka-alalle, ja käsittelyn helppous yllättää. Ainoastaan kävelyvauhdeissa paino ja pitkä akseliväli tuntuvat lievänä huojuntana, mutta siihenkin tottuu melko nopeasti.

Kun avarampi baana vihdoin aukeaa, näyttää F6C parhaita puoliansa. Ajoasento on erittäin mukava ja lisävarusteena oleva matala pleksi ohjaa ilmavirran tehokkaasti pois kuskin sylistä. Jopa niin hyvin että ripeä vauhtinen moottoritie matkailukin sujuu hienosti ilman tunnetta käsien venymisestä. Tällöin ainoastaan kovanpuoleinen kypärämelu häiritsee muuten rauhallista ja tukevaa menoa, joten korvatulpat on syytä pitää mukana matkalla.

Moottori vetää väkevästi ja värinöittä vaihteella kuin vaihteella ja nopeisiin ohituksiin riittää pelkkä kahvan kääntö. Tunnelma on varsin herrasmiesmäinen ja moottorista ei tosiaan kuule maantievauhdeissa mitään ääntä. Kierroslukumittaria on seurattava aktiivisesti, jotta kone ei karkaa rajoittajalle asti.

Mittaristo malliltaan digitaalinen, ja kierrosluku osoitetaan palkkinäytöllä. Ratkaisu ei luettavuudeltaan ole paras mahdollinen varsinkaan kirkkaassa auringon paisteessa, mutta kyllä siitä tarvittava tieto selviää. Jousitus on Hondassa hyvin perinteistä mallia, ja kantaa raskaan kuormansa mukisematta.

Mutkatiekin maistuu

Koeajoreitti suuntautui tällä kertaa Porkkalanniemen mäkiselle ja mutkaiselle tielle. Ja siellä F6C sai yllättää kuljettajansa vielä kerran. Kanttailu mutkaisella, ja paikoin huono pintaisella tiellä muodostui oikein hauskaksi puuhaksi. Pyörää voi kallistaa mutkaan melkoisen paljon, ennen kuin jalkatapit alkaa raapimaan asfalttia. Tietysti mihinkään sporttipyörien kyytiin Hondalla ei yllä, mutta saa sillä vauhtia kuitenkin sen verran, että satulassa viihtyy hienosti.

Kaikista maukkaimmat hetket Honda tarjoilee silloin, kun tiukan mutkan jälkeen avautuu peltosuora, ja kaasun voi avata täysin auki. Tällöin F6C loikkaa vauhtiin kuin se kuuluisa pupujussi makuulta, eikä käytössä olevalla vaihteella ole juurikaan merkitystä. Kone vetää kuminauhamaisesti ja voimalla raskaan pyörän äkkiä huimiin nopeuksiin. Kuitenkin jarrutuksissa Hondan paino on syytä pitää mielessä, ja hidastaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Koeajon perusteella Honda GW F6C osoittautui, vastoin ennakko-odotuksia, varsin monipuoliseksi pyöräksi, jolla onnistuu mukavasti niin pidemmätkin matkataipaleet, kuin mutkaisemmatkin tiet. Ja vaikka sillä pitäisikin yllä hieman kovempaakin vauhtia, on menossa aina mukana tiettyä arvokkuutta. Ja toisaalta miksi ei olisi? Onhan se kuitenkin pohjimmiltaan Gold Wing.

Sami Puskala

Kehuja: moottorin luonne, käynnin tasaisuus, helppo ajettavuus

Parantamisen varaa: ulkonäkö varauksin, hinta

 

Honda GW F6C:

Moottori: Nestejäähdytteinen, 6-sylinterinen, 1832cm3 bokserimoottori
Teho:85 KW (115hv) / 5500 rpm
Vääntö:167 Nm / 4000 rpm
Puristussuhde:9,8 : 1
Vaihteisto:5-vaihteinen
Etujarru:2-levyinen, 310mm perinteinen jarrusatula, ABS
Takajarru:1-levyinen, 310mm perinteinen jarrusatula, ABS
Renkaat (etu/taka):130/60-19 / 180/55-17
Pit/lev/kork: 2473/942/1154 mm
Akseliväli:1707 mm
Istuinkorkeus: 734 mm
Paino: 341 kg (tankattuna ja ajokunnossa)
Hinta:31 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: Honda GL

     
4.4
Read user reviews or write your own »

For sale Honda GL motos

View all »
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '23
  50 990 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '23
  52 990 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '23
  52 990 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '23
  52 990 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '23
  52 990 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '23
  41 980 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '22
  50 990 €
 • Honda GL
  Honda GL
  1800cm³, '22
  45 990 €

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.