Update notice:
Close
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
23.08.2008

Gilera Cougar 125 – Junior Cruiser

  • Gilera Cougar 125 – Junior Cruiser
  • Gilera Cougar 125 – Junior Cruiser
  • Gilera Cougar 125 – Junior Cruiser
  • Gilera Cougar 125 – Junior Cruiser
Nettimoton lukijoita varten on tähän päivään mennessä ajettu jo nelisenkymmentä pyörää. Niin sanottu piikkiluokka on kuitenkin toistaiseksi jäänyt tyystin huomiotta. Kolmen äärimmäisen suorituskykyisen pyörän jälkeen olikin tällä kertaa vuorossa Gilera Cougar 125, joka on myynnissä yksityisellä Inkoossa. www.nettimoto.com/662403

TaustaaGilera Cougar ei kuulu teidemme yleisimpiin kevytmoottoripyöriin, myytäviä yksilöitä löytyy vain muutama. Malli lienee myös maailmalla melko harvinainen, ainakin netissä käytävien keskusteluiden mukaan. Cougar on ollut myös ilmeisen lyhytikäinen, ainoat myytävät mallit ovat vuosimallia 2002. Kevytmoottoripyörämarkkinoita hallitsevatkin tätä nykyä urheilulliset, isompia sportteja jäljittelevät piikit sekä endurotyyppiset pyörät. Oletettavasti kyseisiä pyörätyyppejä pidetään enemmän nuoria puhuttelevana. Millä eväin Cougar ”altavastaajan” asemasta iskee?

AlkutunnelmatGilera Cougarin ensivaikutelma on positiivisen harhaanjohtava. Ilman ennakkotietoja voisi helposti kuvitella kyseessä olevan luokkaa isompi pyörä, ero 250-kuutioisiin virkaveljiin on fyysisen koon osalta mitätön. Cougar näyttää moottoripyörältä, ei mopolta. Pyörä on pelkistetyn tyylikäs, kromikin kiiltää asiaankuuluvalla tavalla.

Teknisesti moottoripyörä ei juuri yksinkertaisempi voi olla. Yksi sylinteri, ilmajäähdytys, viisi vaihdetta, yksi levyjarru edessä ja rumpu takana - toimivaa perustavaraa. Kuljettajan paikalla kaikki on kohdillaan. Hallintalaitteet eivät tunnu leluilta vaan riittävän jämäköiltä. Pyöreä nopeusmittari ja muutama varoitusvalo antavat tarvittavan informaation. Polttoainetilannetta ei tosin mitenkään ilmoiteta, näin ollen tankattaessa on syytä muistaa kääntää hana ressulta on-asentoon, ettei peli nyykähdä kesken matkanteon. Kunnoltaan ajettu yksilö on hyvin siisti äänenvaimentimen muutamia nirhaumia lukuun ottamatta.

Ensimmäinen pienehkö haaste on ryyppyvivun löytäminen. Kaasuttimessa kiinni oleva nipukka on onnistuneesti piilotettu suoraan penkin alle. Näpelöiminen ajon aikana ei ole järin suositeltavaa. Kun ryypyn on onnistunut löytämään ja kytkemään, pörähtää yksipyttyinen laakista käymään. Kierrokset pyrkivät hiukan tyhjäkäynnillä vaeltelemaan, kone reagoi kaasun liikkeisiin melko ylimalkaisesti.

AjossaHeti alkuun on todettava, ettei Gileran satulaan istunut normaalein 16-vuotiaan mitoin varustettu kuljettaja. Pituutta ja varsinkin painoa on tainnut kertyä kymmeniä mittayksiköitä enemmän kuin juniorimotoristeille normaalisti. Ajoon lähdettäessä käy ilmi, että Gilera Cougar käy ergonomialtaan myös pidemmälle kuskille. Vaikka istuinkorkeus on pyörätyypille ominaisen matala, on jaloille ja käsille riittävästi tilaa. Toisaalta hyvinkin lyhyen kuskin jalat yltävät vaikeuksitta maahan.

Ajon aikana tuntuu siltä, että Cougarin runkoon voisi istuttaa hiukan tehokkaammankin koneen. Jousitus jaksaa kantaa yli satakiloista kuskia kunnialla, jarrutkin toimivat yksinkertaisuudestaan huolimatta riittävällä teholla. Pitkittäiset urat ja halkeamat huojauttavat menoa, mutta pääosin meno on vakaampaa kuin reilun sadan kilon kuivapaino antaisi olettaa. Ergonomiaa ei tietenkään ole kovin räväkkään kanttailuun tarkoitettu, mikä ei ole ollut tarkoituskaan.

Nykypiikkien moottorit eivät teholla jyllää, näin ei myöskään tee Gilera Cougarin voimanlähde. Taajamissa ja pikkuteillä pärjää, maantiellä ylämäet ja vastatuuli pakottavat polkemaan pienempää vaihdetta pykälään ja ajamaan ns. tuppi nurin. Hiukan kepeämmän kuljettajan kuskaamana Cougar kyennee pitämään yllä normaaleja maantienopeuksia, moottoriteille on turha lähteä pyörää vinguttamaan. Kaiken kaikkiaan Cougar on omiaan nuoren kuskin rauhallisessa naatiskelussa, jossa kiireelle ei sijaa anneta. Kuljetettavalle on toki paikka varattu, mutta kyyditykset jättäisin suosiolla myöhemmälle iälle ja isommalle pyörälle.

LopputunnelmatGilera Cougar on sikäli nuorelle motoristinalulle sopiva ensiajokki, ettei se millään muotoa houkuttele räppäämään. Se on silti moottoripyörän näköinen ja oloinen. Pitkän teinin raajoille on myös selkeästi enemmän tilaa kuin isoja sportteja imitoivissa kyykkypiikeissä. Toisaalta pyörä sopii matalan istuinkorkeuden ja helpon hallittavuuden myötä myös nuorille naisille. Mikäli perheen nuoresta aloittelevasta motoristista lisäksi löytyy hiukan Lonely Rider-henkeä, on Cougar koko lailla sopiva ajokki. Lisäksi todettakoon, ettei luotettavan moottoripyöräilyn makuun kovin paljon huokeammalla taida päästä. Lisätiedot Pekalta numerosta 0403565872.

Tommi Martikainen
tommi@nettimoto.com

PS. Myös yksityinen ilmoittaja voi tarjota omaa ajokkiaan koeajoon. Näitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Polttoainekustannuksia lukuun ottamatta raportti on pyörän omistajalle ilmainen. Yhteydenotot sähköpostitse. Toiveita koeajettavia pyöriä koskien on saapunut ja niitä otetaan edelleen vastaan.
 

For sale Gilera Cougar motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.