Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
26.09.2017

BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä

 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä
 • BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä

BMW:n Heritage-malliston retroin vaihtoehto Urban G/S on tyylipuhdas kunnianosoitus muinaiselle seikkailupyörien esi-isälle BMW R 80 G/S:lle.

BMW on onnistunut luomaan varsin näyttävän tuoteperheen pari vuotta sitten esitellyn nakupyörän, R nineT:n ympärille. Alun perin BMW-Motorradin 90-vuotislahjaksi rakennettu RnineT on koko BMW:n Heritage-malliston sydän, jonka pohjalta kaikkiaan viisi eri tyylistä pyörää on nähnyt päivän valon.

Ns. kantamallin lisäksi valikoimasta löytyy R nineT Pure, joka on perusversion riisutumpi versio niin varusteiltaan kuin hinnaltaankin. Aavistuksen retrompi Scrambler-malli puolestaan laajentaa pyörän käyttöaluetta järeine nappularenkaineen jossain määrin myös kestopäällysteen ulkopuolelle. R nineT Racer taas on katteineen, clip-on ohjaustankoineen ja makaavine ajoasentoineen kuin suoraan 70-luvun TT-ajoista.

Kaikki mallit perustuvat koko lailla samaan tekniikkaan. Pyörien erot tulevat esiin lähinnä ulkonäössä ja erilaisten renkaiden sekä ajoasentojen myötä ajotuntumassa. Ominaista mallistolle on myöskin laaja lisävarustevalikoima, jolla jokaisen pyörän voi helposti personoida oman mielen mukaan enemmän massasta erottuvaksi yksilökseen.

Hatunnosto esi-isälle

BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä

Malliston ehkäpä puhdasverisin uutuus Urban G/S, on sellaisenaan selkeä kädenojennus maineikkaalle R 80 G/S:lle, joka oli jo 80-luvulla etunenässä tasoittamassa tietä nykyään niin suositulle seikkailupyörä-genrelle. Tunnetusti retropyörien identiteetti nojaa vahvasti menneiden aikojen sankareita mukailevaan ulkonäköön, eikä Urban G/S tee tässä poikkeusta.

Uuden ajan vintage-pyörä Urban G/S noudattaa esi-isänsä värimaailmaa sekä muotokieltä melko etevästi, kuitenkin niin että R nineT:lle ominaista karismaa ei ole sysätty taka-alalle. Karkean kuvion omaavat nappularenkaat, ajovalon kate, sekä korkealle nostettu etulokari luovat vaikutelman ehdasta aavikkokilpurista, kun taas matala ja varsin retrohenkinen satula näyttää enemmän kahvilaraaseriin kuin montturassiin soveltuvalta.

Kokonaisuus on kuitenkin eheän ja tyylipuhtaan näköinen ja Urban G/S:ää voi varauksetta kehua yhdeksi komeimmista tyylisuuntansa edustajista markkinoillamme.

Urban G/S:n tekniikkapuoli on siis tuttua huttua paitsi R nineT:sta, myös vuosien varrelta monesta muustakin Bemarin mallista. Ilmajäähdytteinen 1200-kuutioinen bokseri-twini edustaa moottorityypin vanhempaa versiota ja on niin fiilikseltään kuin ominaisuuksiltaankin nappivalinta R nineT:n sydämeksi.

Voimaa moottorissa riittää tilanteeseen kuin tilanteeseen, parhaimmillaan 110 hevosen ja 116 Nm:n verran. Voimantuotto on tasaista ja vääntöä riittää turkasen paljon jo alakierroksilla. Uudemman vesijäähdytteisen moottorityypin hienostuneisuuteen ei ilmajäähdytteinen kone yllä, mutta se juuri onkin tämänlaisen pyörän suola.

Koneessa on luonnetta ja ”räkäisyyttä” Urban G/S:n tarpeisiin juuri sopivasti. Kovemmassa ajossa pakoputki paukuttaa moottorijarrutuksessa asiaan kuuluvasti ja rivakoissa täyskaasuvaihdoissa pitkittäisestä kampiakselista juontuva, koko pyörää sivusuunnassa heilauttava voima tekee tunnelmasta käsin kosketeltavaa.

Eli vaikka Urban G/S ei tarjoilekaan sitä kaikista viimeisintä kiimaa tihkuvaa tekniikkaa, korvaa koneen sielukkuus ja luonne tämän ”puutteen” helposti.

Verraton sepelilinko

Vakiona Urban G/S: varustetaan katurenkain, mutta halutessaan sen saa myös nappularenkailla, kuten koeajopyörässä. Vakiovanteet ovat valumalliset, mutta tyyliin paremmin sopivat pinnavanteetkin on saatavilla lisävarusteena. Kokoa etupyörällä on 19 tuumaa, mikä tekee siitä hivenen paremman käsiteltävän kuoppaisella tiellä, kuin jos alla olisi perinteinen 17-tuumainen valssi. Takapyörä on tavallinen 17-tuumainen ja erilaisia rengasvaihtoehtoja siihen on tarjolla enemmän.

Mikään keijukainen Urban G/S ei ole. Tankattuna painoa kertyy pyörälle 221 kiloa, joten kovin pehmeälle alustalle pyörää ei karkeasta rengastuksesta huolimatta mielellään vie. Jo pyörän nimi vihjailee sen olevan tarkoitettu lähinnä urbaaniin ympäristöön, mutta kuitenkin kun kyseessä on itsensä ”Gessun”, eli seikkailupyörien esi-isän kunniaksi tehty laite, on vierailu kestopäällysteen ulkopuolella tietysti paikallaan.

Asfaltin vihdoin loppuessa ilmenee, että Urbanilla sujuu soran linkoaminen hävyttömän hauskoissa merkeissä. Kun lisävarusteisen luistoneston napsauttaa pois, revittää väkivahva bokseri soratien pintaan uraa juuri niin pitkään, kun kaasu on auki. Voima ei lopu kesken pitkissäkään luisuissa ja tuntuu, että sladitusta voisi jatkaa loputtomasti. 320- milliset tuplalevyt Brembon puristimilla taltuttavat raskaan pyörän teutaroinnin tehokkaasti. Hiekkatiekikkailua helpottaa myös ABS:n poiskytkentämahdollisuus.

Tien kunnon huonontuessa Bemarin lopulta hieman vajavaiseksi jäävät maasto-ominaisuudet alkavat paljastua melko nopeasti. Urban G/S:n jousitus on käytännössä sama kuin ”katumalleissakin”, joten kovin suuria monttuja etuhaarukka ei pysty suodattamaan.

Kun vauhtia on sopivasti hauskanpitoon, jo hyvin tavallisetkin soratien töyssyt lyövät käsille haarukan vaimennuskyvyn ja joustovarojen loppuessa yksinkertaisesti kesken. Säätöjä 43-millisessä etuhaarukassa ei ole ja Paralever-takajousituksesta löytyy esijännityksen sekä paluuvaimennuksen säädöt.

Katupyörän mittasuhteet

Ajoasento Urbanin selässä on katupyörämäinen ja jopa hivenen etukeno. Tästä johtuen offroad-tyylinen ajo tapeilla seisten ei tunnu kovinkaan luontevalta, eli käytännössä ajoalustan kuopat tärskäyttävät terveiset suoraan persauksille. Urbanin näyttävä, mutta ahterin alla hieman puiseva satula on samanlainen kuin sisarmalli Scramblerissa, tosin muutamaa senttiä korkeammalla.

Tien kavetessa pikkuhiljaa poluksi ja lopulta pelkäksi uran tapaiseksi, alkaa metsäpoluille lähtö Urbanin ohjaustangon takana kaduttamaan. Pyörän ronski massa ja pitkä akseliväli tekevät poluilla rymyämisestä tahmeaa ja pohjakosketusten vaara on alati läsnä. Kun vauhtia ei kinttupoluilla tohdi jousituksesta johtuen liikaa pitää, tulee ajosta hikistä selviytymistaistelua.

Tasaisemman tien viimein kääntyessä etupyörän alle, alkaa meno taas maistua. Ajoasento palvelee asfalttikurvailussa erinomaisesti, eikä tunnelman tahmeudesta ole enää tietoakaan. Pyörä kääntyy kokoisekseen erittäin helposti ja pitää suuntansa kaarteissakin vakaasti. Soratiellä vietävän hauskat nappularenkaat eivät tietenkään asfaltilla ole parhaimmillaan, mutta lievästä huojakkuudesta huolimatta tuntuma on hyvä.

Jousituksen toiminnastakaan ei asfaltilla moitteen sanaa löydy. Alustan ominaisuudet riittävät Urban G/S:n vauhteihin hyvin ja mukavuuttakin löytyy ihan riittävästi. Jostain syystä Urban G/S:n satulassa takapuoli ei tunnu olevan läheskään niin kovilla kuin Scramblerissa, vaikka tuhdot melko lailla samanlaisia ovatkin. Lampun ympärillä oleva pieni kate jopa ohjaa ilmaa jonkin verran, ainakin lyhyemmän kuljettajan kimpusta.

Kaupungissa G/S on niin ikään kevyt vietävä. Väännökäs moottori ja hyvän tuntuman antava leveä stonga helpottavat korttelin kulmia kierrellessä. Kaupungin sykkeessä kanssaihmisten ihmettely tulee Urban G/S:n kuskille tutuksi. Pyörä kääntää katseet ja rohkeimmat tulevat kyselemään ja kertomaan mietteitään BMW:stä enemmänkin. Kahvitauolle lähtiessä juttukaverin saaminen on melkoisen varmaa, joten ujolle kaverille Urban G/S:ää ei näiltä osin voi suositella.

Tyylipuhtaudessaan Urban G/S on erittäin onnistunut kokonaisuus, joka saa hymyn irtoamaan niin kuskilta kuin ohikulkijaltakin. Juuri siihen retropyörä on parhaimmillaan tarkoitettukin.

Vaikka pyörän varsinaiset maasto-ominaisuudet jäävätkin lähinnä näennäisiksi, ei se pyörän hauskuutta silti himmennä. Kunhan renkaiden alla on edes jossain määrin kovaa tiepohjaa, ei Urban G/S:n puikoissa kovin montaa ankeaa hetkeä kohtaa.

18 200 euron hinnallaan Urban G/S ei ole halpa, toisaalta ei nyt poskettoman kalliskaan, ainakaan perusvarusteisena. BMW:n Heritage-mallistossa miltei kaikki vaihtoehdot liikkuvat 17 500 – 18 500 euron haarukassa, ainoastaan kantamalli R nineT:n hinta pomppaa reiluun 21 000 euroon.

Tosin harva BMW:n ostaja tyytyy siihen kaikkein huokeimpaan vaihtoehtoon. Lisävarusteita napsimalla hinta nousee helposti parin kympin tuolle puolen. Joka tapauksessa, jos haaveissa siintää Baijerilainen retropyörä, valinnan varaa varmasti löytyy.

Sami Puskala

Kehuja: tyylipuhdas ulkonäkö, moottorin toiminta, tunnelma, ajon hauskuus soralla

Parantamisen varaa: maastokelpoisuus, hinta varauksin

 

BMW R nineT Urban G/S:

Moottori:Ilma/öljyjäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1170 cm3 bokserimoottori
Teho:110 hv (81 KW) / 7750 rpm
Vääntö:116 Nm / 6000 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Kardaani
Etujarru:2x 320 mm levy, 4-mäntäinen Brembo radiaali-puristin, ABS
Takajarru:1x 265 mm levy, 2-mäntäinen satula, ABS
Renkaat (etu/taka):120/70-19 / 170/60-17
Istuinkorkeus:850 mm
Akseliväli:1527 mm
Paino ajokunnossa:221 kg
Hinta:18 200€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: BMW R

     
4.3
Read user reviews or write your own »

For sale BMW R motos

View all »
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  30 885 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  32 500 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  32 631 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  33 379 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  30 540 €

Also read:

More related articles

See all

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.