Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
01.12.2022

BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua

 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua

Kaikkien seikkailupyörien kantaisä, BMW R 1250 GS täytti hiljattain 40 vuotta. Merkkipaalun kunniaksi BMW esitteli kuningas Gessusta juhlamallin.

BMW GS:n pitkä historia ulottuu aina vuoteen 1980, kun ensimmäinen BMW R 80 G/S esiteltiin seikkailua janoavalle motoristikansalle. Yhtä lailla soralle kuin asfaltillekin suunnattu uutuuspyörä teki vaikutuksen monipuolisuudellaan ja keräsi nopeasti ympärilleen oman vankan kannattajakuntansa. Varsinaisista adventurepyöristä ei tuolloin kukaan edes osannut vielä edes haaveilla, joten G/S toimi sillä saralla tiennäyttäjänä ja uranuurtajana.

Kaikkiaan malli on uudistunut vuosien varrella melko harvakseltaan. Kuitenkin GS:n tunnetuin tavaramerkki, kaksisylinterinen bokserimoottori on seurannut mukana näihin päiviin asti, tilanteen mukaan aina päivittyen. Alkujaan 800-kuutioinen ilmajäähykone on tätä nykyä huippumoderni 1250-kuutioinen voimanlähde, joka hienostuneisuudessaan hakee vertaistaan.

Menestyksen suhteen isoimman käännekohdan GS koki vuonna 2004, kun näyttelijäkaverukset Ewan McGregor ja Charley Boorman tekivät dokumenttisarjan nimeltään Long Way Round. Sarjassa kaverukset seikkailivat ja kiersivät maapalloa juuri BMW R 1150 GS:llä, joka sysäsi mallin kaikkien tietoisuuteen ja sen myötä ennen näkemättömän kovaan suosioon.

Moottorin nesteytys ja kasvojen pesu

BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua

Toinen merkittävä virstanpylväs mallin historiassa oli v. 2013, kun ensimmäinen nestejäähdytteinen malli eli ”vesigessu” näki päivänvalonsa. Monessa liemessä keitelty Nestori pesi kasvonsa niin sydämeltään kuin ulkomuodoltaankin. Uusi GS oli käsiteltävyydeltään ja ajettavuudeltaan selvästi edeltäjäänsä ketterämpi mikä kosiskeli myös hieman nuorempaa motoristipolvea kokeilemaan seikkailulegendan ominaisuuksia.

Viimeistään silloin Gessu vihdoin karisti harteiltaan sen ”pappaimagon” mitä se kieltämättä oli raahannut mukanaan vuosikaudet. Nestejäähdytteinen 1200-kuutioinen bokseri tuotti tässä vaiheessa 125 hevosvoiman tehon ja 125 Nm:n väännön, mikä teki siitä entistä kilpailukykyisemmän kasvavilla seikkailupyörien markkinoilla.

Nykyisen muotonsa GS saavutti vuonna 2019, jolloin bokseri sai muuttuvan venttiiliajoituksen (ShiftCam). Tehoa kone tuottaa nyt 136 hevosvoimaa ja vääntää jykevät 143 Nm. Nykyaikaisen bokserimoottorin lisäksi leimallista Gessulle on jo iät ja ajat olleet vaivaton kardaaniveto, valtavirrasta poikkeavat jousitusratkaisut sekä runsaat varustevaihtoehdot.

Merkille ominaiseen tyyliin, GS:n varustelussa rajana onkin joko taivas tai sitten arkisemmin lompakon kapasiteetti. Lisävarustekilkettä pyörään on saatavilla, laukkusarjoista ja elektroniikkapaketeista erilaisiin somisteisiin ja täysverisiin maastovarusteisiin lähes loputtomasti. Enemmän huonoissa oloissa ajavan kannattaa valita pidemmillä joustoilla ja isommalla tankilla varustettu Adventure-malli, vaikka toki perusversiollakin jo pärjää pitkälle.

Varusteita ja avustimia riittämiin

BMW:n elektroniset avustimet ovat luonnollisesti viimeisintä huutoa. Muokattavat ajotilat, kaarteen huomioivat ABS-yhdistelmäjarrut sekä mukautuva luistonesto ovat selviöitä, kuten myös sähkösäätöinen ESA-jousitus. Varustepakettien avulla Gessun voi räätälöidä juuri haluamakseen, tosin lompakkoa on syytä varautua raottamaan reilusti. Perusmallin GS irtoaa tällä hetkellä 25 300 € hintaan, mutta lisävarusteiden myötä rahaa saa helposti menemään vaikka 5000 – 10 000 € lisää.

Koeajettu 40-vuotisjuhlamalli erottuu perusversiosta alkuperäistä Gessua mukailevan mustakeltaisen värityksen ja paremman varustelun avulla. Vakiovarusteisiin kuuluu mm. TFT-mittaristo bluetooth-yhteydellä. Navigointi onnistuu BMW-applikaation kautta puhelimen avulla. Mukautuva luistonesto ja yhdistelmäjarrut kaarre-ABS:llä kuuluvat pakettiin, kuten myös semiaktiivinen ESA-jousitus.

Jousituksen esijännitys säätyy automaattisesti kuorman mukaan ja perusasetuksia on vakiona tarjolla kaksi, Comfort ja Dynamic. Alustan tuntuma muuttuu käytettävän ajotilan mukaan, joita juhlamallista löytyy kolme, Road, Rain ja Eco. Lisävarusteena on saatavilla Pro-ajotilat (Dynamic, Dynamic Pro, Enduro ja Enduro Pro).

Nettimoton koeajoissa Gessu on vieraillut vuosien varrella tasaiseen tahtiin, yleensä mallipäivitysten yhteydessä. Vietettiinpä seikkailukuninkaan koeajossa joskus päivä Motoparkin moottoriradallakin, koska miksikäs ei? Tuolloin ajoon valikoitui suurinta mitä listalta löytyi, eli 1200-kuutioinen Adventuremalli kaikilla varusteilla ja laukuilla ladattuna. Vaikka yli neljännestonnin painoisella mörssärillä ei rataennätyksiä rikottukaan, osoitti se kiistatta Gessun monipuolisuuden, mitä tulee hauskanpidon ja käytännöllisyyden yhdistämiseen.

Alpit ja GS ne yhteen soppii

Tilaisuus 40-vuotisjuhlamallin koeajoon osui milteipä täydellisiin puitteisiin. Viiden päivän mittainen ajorupeama suoritettiin Itävallan ja Italian Alpeilla, jossa toinen toistaan upeammat mutkapätkät haastavat kuskia ja varsinkin pyörää aivan eri tavalla kuin täällä kotimaassa. Lähtökohtaisesti Alpit istuvat Gessun tassujen alle kuin kumihanska asentajalle. Hauskaa oli huomata, että myös Gessu istui omiin hyppysiin välittömästi, vaikka edellisestä yhteisestä ajoretkestä oli vierähtänyt jo muutama vuosi.

GS:n koko ja ulkomuoto antavat helposti ymmärtää, että sen käsittely olisi raskasta. Vaikka elopainoa onkin 250 kiloa + tässä tapauksessa vielä pari laukullista matkatavaraa, on sen hallinta kuitenkin kevyttä ja tasapainoista hitaassakin vauhdissa. Gessu kääntyy Alppiteiden serpentiineihin ällistyttävän helposti ja erittäin tarkka kaasunvaste helpottaa mutkista kiihdyttelyä.

Ajo-ominaisuudet riittävät mainiosti nöyryyttämään paljon sporttisempiakin pyöriä Alppien neulansilmissä. Käytös on johdonmukaista ja painosta huolimatta ajolinjan muutokset kesken kaarteen onnistuvat ongelmitta. Kiihdyttely suoranpätkillä ripeää ja tehokasta molempiin suuntiin toimivan quickshifterin kanssa. Herkkyydeltään shifteri ei aivan markkinoiden parhaimpien tasolle yllä, vaan vaatii määrätietoisia jalanliikeitä. Vastapainona hyvin toimivat kaarre-ABS-jarrut ovat kosteammissa kaarteissa jarruttaessa kullan arvoiset.

Hienostunut ja voimakas moottori

1250-kuutioinen bokseri on käyttöominaisuuksiltaan yksi markkinoiden hienostuneimmista. Vääntöä riittää reippaasti heti alakierroksilta lähtien ja veto jatkuu vahvana läpi kierrosalueen. Muuttuva venttiilien ajoitus mahdollistaa vankan voimantunteen niin ala- kuin yläkierroksillekin. Bokseri tarjoaa voiman käyttöön niin tasaisesti, että alkuun kierrokset karkaavat rajoittajalle vahingossa.

Korvakuulolta vaihteiden vaihdon hetkeä on vaikea määrittää ennen kuin tasaiseen käyntiin ja vetoon tottuu. Vaikka voimaa on tarjolla reilusti, on tarkan kaasun annostelu helppoa niin asfaltilla kuin sorallakin. Oli ajoalusta oikeastaan mikä hyvänsä, toimii Gessu hyvin ennakoitavalla tavalla. Ihan synkimpään metsään tai upottavimmalle suolle sitä ei painonsa vuoksi mielellään vie ainakaan vakiorengastuksella.

Itseasiassa yllättävän monen GS-kuskin pyörä ei ole koskaan edes soratietä kummempaa nähnytkään. Gessu toimii mainiosti vaikka puhtaana matkapyöränäkin, toki hieman rengastuksesta riippuen. Kate suojaa hyvin ja ajomukavuus on toimivan ajoasennon ja mukava satulan ansiosta erittäin hyvällä tolalla. Myös seisaaltaan ajo onnistuu ongelmitta korkean stongan ansiosta, kuten kunnon seikkailupyörään kuuluukin.

Fiilis vakaasta ajotuntumasta saa vahvistusta vapaan nopeuden autobahnin avautuessa eteen. Väkivahva bokseri kiskoo Gessun mittariin matkavarustuksessa 220 km/h mittarinopeuden varsin helposti. Täyskaasulla käytös on sivulaukkujenkin kanssa kohtuullisen vakaata, toki laukkujen aiheuttaman turbulenssin aistii ohjaustangon ja etupään pienenä levottomuutena. Hieman tiukempi painonsiirto eteen auttaa ongelmaan olennaisesti. Gessulla voi helposti ajaa ”tuppi nurin” vaikka tankillisen, jos olosuhteet vain sen sallivat.

 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 • BMW R 1250 GS – 40 vuotta seikkailua
 

Kokonaan uusi GS jo ensi vuonna?

Monikin varmasti odotteli 40-vuotisjuhlaversion olevan jo kokonaan uuden mallin, mutta niihin odotuksiin ei BMW:n puolelta vastattu. Viime tiedon mukaan täysin uusi iso GS olisi tulossa kuitenkin jo ensi vuodelle, joten kovin kauaa ei sitäkään tarvinne enää odotella. Vaikka nykyinen BMW R 1250 GS on kaikessa monipuolisuudessaan huippuluokan moottoripyörä, jää juhlamallin erikoisuus kuitenkin hieman valjun tuntuiseksi. Erikoisvarustelu on lähinnä kosmeettista, mutta mukaan olisi toivonut vielä enemmän yksilöllisyyttä, jotain mikä erottaa sen perusmalleista paremmin.

Joka tapauksessa elinkaarensa viime metreillä tuote on useimmiten parhaimmillaan ja niin on myös R 1250 GS:n kohdalla. Joten nyt jos koskaan on hyvä hetki hommata itselleen pieni pala seikkailun historiaa.

Sami Puskala

Kehuja: Moottori, ajettavuus, monipuolisuus, varusteet.

Parantamisen varaa: Varustelun hinta.

 

BMW R 1250 GS

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1254 cm3 bokserimoottori
Teho: 136 hv (100 KW) @ 7750 rpm
Vääntö:143 Nm @ 6250 rpm
Puristussuhde:12,5:1
Vaihteisto:6-portainen
Vetotapa:Kardaani
Etujarru:2-levyinen, 305 mm kelluvat levyjarrut, 4-sylinteriset radiaalisatulat
Takajarru:Yksilevyinen, 276 mm kelluva levyjarru, 2-sylinterinen satula
Renkaat (etu/taka): 120/70-19 / 170/60-17
Akseliväli:1525 mm
Istuinkorkeus:850-870 mm
Tankki:20 l
Paino ajokunnossa:249 kg
Hinta alkaen:25 300€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoto User Rating for vehicle model: BMW R

     
4.3
Read user reviews or write your own »

For sale BMW R motos

View all »
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  30 885 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  36 815 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  32 250 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  32 631 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  33 379 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  30 540 €

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.