Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
20.07.2007

Aprilia RST Futura - Nimensä veroinen

  • Aprilia RST Futura - Nimensä veroinen
  • Aprilia RST Futura - Nimensä veroinen
  • Aprilia RST Futura - Nimensä veroinen
  • Aprilia RST Futura - Nimensä veroinen
Tällä viikolla ajossa oli Aprilia RSTFutura, jota myy Uudenmaan Automoto Oy Tuusulassa. www.nettimoto.com/423040

TaustaaVuosituhannen alussa lanseerattu RST Futura ei äkkiseltään juuri näytä muuttuneen lyhyehkön elinkaarensa aikana – ainakaan netistä löytyvien kuvien perusteella. Sport Touring – luokkaan sijoittuvaa ajokkia ei enää valmisteta, joten kyseisen pyörän haluavan on kahlattava käytettyjen markkinoita omansa löytääkseen. Aivan valtoimenaan näitä yksilöitä ei myytävinä löydy, pikaisella katsauksella Suomesta löytyi kaksi RST:tä myytävien pyörien listoilta. Mitä tämä harvinaisuus satulassa istuvalle tarjoaa?

AlkutunnelmatKerrankin koeajosta oli tulossa sellainen, mikä pyörän luonteelle sopii. Pihassa Sport Touring ja edessä päivän aikana lähes 600 kilometrin lenkki; moottoritietä, soratietä ja kaikkea siltä väliltä. Otsikko, ”Nimensä veroinen”, juolahti mieleen heti pyörän nähdessäni. Aprilia toden totta on futuristisen näköinen. Tämä pätee varsinkin etumaskin osalta. Katteiden kantikas muotoilu ja matta väritys vielä korostavat ilmettä. Kun pyörä vuosituhannen alussa esiteltiin, oli siihen valittu muotoilulinja eittämättä rohkea ratkaisu. Ulkokuori ei kuitenkaan ole pelkkää silmänlumetta. Rungosta löytyy täysin säädettävät jousitukset ja iskunvaimennukset, USD-haarukka edessä ja yksipuolinen svingi takana Mittaristo on kattava. Nopeus ja kierrokset ilmenevät analogisesti, käyntilämpötila, ulkolämpötila ja bensamäärä LCD-näytöstä.

Monipisteruiskulla varustettu V2 hörähtää käyntiin napin painalluksella, ja satulan alta vedetystä putkesta tulvahtaa V-moottorin tuttu mutta turhan tukahdutettu papatus. Hallintalaitteet ovat kutakuinkin totutut. Äänimerkin nappi voisi olla hivenen vähemmän ”töröllään”, nyt töötin toiminta tuli tahattomasti todettua muutamaan otteeseen. Aluksi luulin myös ajavani pitkät päällä, kunnes huomasin, että kaukovalojen keinukytkin toimii päinvastaisesti totuttuun verrattuna. Mittariston Mode- ja Set-nappulat sijoittaisin myös paremmin vasemman käden ulottuville. Nyt nappia joutuu kurkottelemaan tai sitten oikea käsi täytyy nostaa kaasulta pois. Pikkuhuomautus myös taustapeileille, joiden saattaminen sopivaan asentoon oli melko vaivalloista. Lasin painaminen tuuppaa niksauttamaan peiliä karvan verran liikaa johonkin suuntaan. Ajon aikainen säätely kannattaa jättää väliin. Suuri plussa sen sijaan annettakoon vaihteistolle ja kytkimelle. Laatikko toimii todella todella herkästi ja hyvin, ero aiemmin ajettuihin italopyöriin on huima.

AjossaAprilia RST Futura sai siis niellä kilometrejä päivän aikana ihan tyydyttävästi. Olosuhteet olivat melko vaativat, tuuli pisti mökkejä remonttiin Etelä-Savossa, ja sinnehän matka suuntautui. Yhdeltäkään motoristilta tuskin päivän aikana tuuli jäi huomaamatta, ei myöskään minulta. Sivutuuli nappasi Futuraan moottoritienopeuksissa melko napakasti. Katteen toimivuuteen on vaikea ottaa kantaa, kun 30 sekuntimetrin puuskat iskivät kiinni vähän joka suunnasta. Tunnelma jäi kuitenkin sellaiseksi, että pleksissä saisi olla vähän enemmän spoileria, jotta ajoviima ei niin tomerasti iskisi yläruumiiseen.

Kone hoitaa hommansa hyvin. Alle 2000 kierroksessa on havaittavissa V2:lle tyypillistä kolistelevaa protestointia, tämän jälkeen veto tasoittuu. Noin viidessä tonnissa tulee ihan mukava piikki, korkein vääntö osuu juuri tälle kierrosalueelle. Pitkähkö akseliväli rauhoittaa menoa, joten keulan karkaamista ei tarvitse pelätä. Matka-ajossa plussaa on myös se, että aivan mitättömät ranneliikkeet eivät saa nopeutta karkaamaan, tasaisen vauhdin ylläpitäminen on helppoa. Moottorin ääni hukkuu tasakaasulla täysin tuulen suhinoihin.

Satakunta kilometriä Futura sai niellä myös mutkaista maalaistietä. Täällä pyörä oli omasta mielestäni kaikkein omimmillaan. Aprilia ei nappaa kaarteeseen kiinni pelkällä ajatuksen voimalla, vaivattomasti ja hyvin vakaasti kuitenkin. Mitä pidemmälle matka eteni, sen paremmin pyörä istui käteen. Voi olla, että tuulisilla olosuhteilla oli sormensa pelissä, mutta silti päähän jäi sellainen tunne, että Aprilia RST Futura istuu vauhdikkaaseen maantieajoon paremmin kuin Autobahn-tykitykseen. Niin, ja se hiekkatieosuus. No, ei tehdä siitä laulua.

Takana ei tällä kertaa istunut kukaan, mutta tilojen ja kahvojen suhteen kaikki näyttää olevan kunnossa myös matkaseuraa ajatellen. Pakoputki pitänee takamuksenkin lämpöisenä…

JälkilöylytRST Futuran kohdalla voi todeta, että toimivuuteen ei ole kajottu yhtä futuristisella kädellä kuin muotoiluun – ja hyvä niin. Toivelistalla hiukan toimivampi kate ja ehkä vähän enemmän paukkua koneeseen, ajettavuus on mallillaan. Lisätietoja antaa Uudenmaan Automoton Mika numerosta 0500-500049
 

Nettimoto User Rating for vehicle model: Aprilia Aprilia

     
3.7
Read user reviews or write your own »

For sale Aprilia Aprilia motos

View all »

Also read:

More related articles

See all

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.