Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
10.08.2017

Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa

 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa
 • Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa

Markkinoiden käytännössä ainoa oikea sähkömoottoripyörävalmistaja Zero on aikaansa edellä. Mutta tarjoaako DSR riittävän vetoavan paketin?

Sähkömoottoripyörä herättää kulkiessaan huomiota. Sitä jäävät ihmettelemään niin moottoripyöriin vihkiytyneet kuin tavan tallaajatkin. Kysymykset ovat lähes kaikkien suusta samat.

Eikö siitä todella kuulu mitään ääntä? Kuinka pitkälle latauksella pääsee? Kiihtyykö se kovaa? Tämä kysymyskolmikko putkahtaa ulos lähes jokaisen Zeroon törmääjän suusta. Vastaukset vaihtelevat hieman kohdeyleisön mukaan, mutta luvassa on joka kerta hämmennyksiä.

Lähtökohtaisesti sähköprätkän konsepti ei ole sen kummallisempi kuin autonkaan, mutta silti se herättää kulkiessaan enemmän haloota kuin auto. Suurin ihmetyksen aihe on luonnollisesti äänimaailma. Moottoripyörät ja kovat äänet kun tuntuvat kuuluvan monessa tapauksessa yhteen.

Zeron kohdalla prätkän leimallisin piirre on poissa. Se kulkee liikennevirrassa lähes äänettömästi. Voimakkain ääni syntyy pienissä vauhdeissa sähkömoottorin vaimeasta ulinasta ja kovemmassa kyydissä renkaista. Ketjun kilkatusta Zero DSR ei päästä, sillä toisioveto on toteutettu hihnalla.

DSR 13.0 on siis käytännössä äänetön ja päästötön kulkupeli, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi järjettömän hauska ja mieleenpainuva ajokokemus. Ne kaikkein skeptisimmätkin kuskit jäävä koeajolenkin jälkeen miettimään kokemustaan.

Vääääääääntöä piisaa

Zero DSR 13.0 – Äänetöntä voimaa

Zero Motorcycles on Californiassa vuonna 2006 perustettu yritys, jonka tuotteita ovat 100% sähköiset moottoripyörät. Zeron perustaja on Nasan insinöörinä toiminut Neal Saiki, joka halusi tuoda markkinoille sähkökäyttöisen moottoripyörän 2000-luvun puolivälissä. Ensimmäisistä susirumista prototyypeistä on tultu pitkälle, sillä Zero-mallisto näyttää tänä päivänä ihan oikeilta moottoripyöriltä.

DSR 13.0 on malliston tehokkaimpia moottoripyörämalleja. Pienikokoinen sähkömoottori tuottaa 13 kWh:n akun voimin 157 Nm:n väännön ja 52 kW:n maksimitehon. Jatkuva teho jää kuitenkin 22 kW:n lukemaan, mutta se ei menoa haittaa.

157 Nm:n vääntö on mihin tahansa moottoripyörään verrattuna järeä lukema. Taakse jää koko supersport-luokka ja suurin osa custom-pyöristä. Huipputeho on maltillisempi, mutta sitä ei voi suoraan verrata polttomoottorimaailman vastaavaan. Täydellä kiihdytyksellä Zero DSR jättää taakse joukon todella kiukkuisia moottoripyöriä ja autoja.

Kaasunvaste on hyvä, mutta ei sport-tilassakaan liian kiivas. Voimantuotto on jostain syystä kuminauhamainen ja se vaatii totuttelua erityisesti sorapinnalla. Sepeli alkaa lentää vasta voimakkaammalla kaasutuksella ja DSR lyö joutavaa pidempään kuin polttomoottorilaitteet.

Koska voima on melko erilaista polttomoottorilaitteeseen verrattuna, kannattaa erityisesti hiekalla olla varovainen. Mikäli pyörällä mielii tehdä pitkiä sladeja, kannattaa varata hieman tavanomaista enemmän tilaa, sillä vauhti kasvaa sähköpyörällä kovemmaksi kuin perinteisellä vaihteellisella. Eikä vauhti ole yhtä helposti hallittavissa.

Homma toimii päinvastoin kuin bensavehkeissä

Sähkömoottorin kanssa ajotapa täytyy opetella hieman uusiksi. Lähtökohta on yleisesti ottaen se, että se mikä vie polttomoottorilla paljon bensaa, vie sähköllä ajettaessa vähän. Moottoritiellä Zero nielee energiaa rutosti, mutta liikennevaloista lähteminen ja seuraaviin jarruttaminen puolestaan sujuvat hyvin pienellä kulutuksella.

Valmistaja ilmoittaa Zero DSR 13.0:n yhdistetyksi toimintasäteeksi 133 km, mikä pitää hyvin kutinsa sekalaisella ajolla. Jenkkilaskelmat menevät enemmän metsään, sillä DSR:n toimintasäteeksi luvataan ison veden takana lähes 200 kilometriä. Se vaatii jo korkeampaa matematiikkaa, sillä koeajolla 120 kilsan lenkit olivat lähempänä totuutta.

Mikäli ohjelmassa on paljon moottoritieajoa 120 km/h:n nopeudella, saattaa ”menovesi” ehtyä lähempänä 100 kilometrin lukemaa. Toisaalta mikäli vauhti pysyttelee lähempänä 80 km/h:n lukemaa, saattaa sillä päästä kymmeniä kilsoja pidemmälle.

Pelkkää kaupunkiajoa harrastava saattaa maltillisella ajolla päästä lähemmäs 200 kilometriä täydellä akulla, mutta se vaatii jo taloudellisuusajomestarin. Mikäli toimintasäde on kynnyskysymys, on pyörään saatavilla myös lisäakkupaketti, jolla matkanteko jatkuu noin 15%.

Voima puhuttelee kokeneempiakin

Kaikkinensa sähköinen voimalinja pelaa moitteetta ja kirein DSR-versio tarjoaa suorituskykyä, joka puhuttelee kokeneempaakin kuskia. Esimerkiksi 80 km/h:n vauhdista Zero kiihtyy todella ripeästi ja vaivattomasti 120 km/h:n vauhtiin.

Myös muut osa-alueet ovat kunnossa ja ajossa Zero tuntuu ihan oikealta ja hyvin rakennetulta moottoripyörältä. DSR:ssä on alla Pirellin MT-60 renkaat, jotka ovat yhdistelmä asfaltti- ja sorarengasta. Ne käyttäytyvät sileällä pinnalla  hyvin ja hiekalla tarjoavat sileää rengasta parempaa pitoa.

Sähköpyörän painopiste on hieman poikkeava polttomoottorilaitteeseen verrattuna, joten mutkatiellä ajaminen vaatii sekin pienen totuttelun. Ainakin jos Zerolla haluaa ajaa kovaa. Toki vaikutusta saattaa olla myös nappulamaisilla renkailla.

Mutkateiden ajeleminen on sähköpyörällä hauskaa ja helppoa, sillä pykäliä ei tarvitse nakella ees taas. Perinteiseen vaihdelaatikkoon tottuneen käsi hakeutuu kytkimelle ja jalka vaihdestaakille, mutta niitä Zerosta ei luonnollisesti löydy. Näiden puutteeseen tottuu äkkiä ja sen jäljiltä vaihteiden vaihtaminen tuntuu melko turhauttavalta ja vanhakantaiselta.

DSR:n alusta on Showan valmistama ja varsin tymäkkä tapaus. Koeajopyörän alusta on säädetty jäykälle ja tuntuma on pahasti pintakova. Se tärisee mukulakivillä pahasti ja on suoraan sanoen epämukava. Alusta on kuitenkin täysin säädettävissä, joten siitä saanee omiin ajotottumuksiinsa sopivan.

Hetkinen, missä ne jarrut ovat?

Jarruosat ovat espanjalaisfirma J-Juanin tekemiä. Niiden tuntuma on aivan kelvollinen, vaikka en tunnustaudukaan yhden etujarrulevyn faniksi. Etulevy on 320 millinen ja kelluva. Kovassa jarrutuksessa keula tuntuu täristävän hieman, mikä ei varsinaisesti vakuuta.

20 000€:n pyörässä odottaisi jarrujenkin edustavan ehdotonta huippua, mikä laskee hieman Zeron mielikuvaa. Yhden etulevyn politiikka tuo mieleen Buellin sekä jarruvoimassa että tuntumassa. Ja se tunne ei ole hyvä.

Toinen Zerossa häiritsevä asia on ehdottomasti viimeistelyn taso. Pyörä on rakennettu varsin mallikkaasti ja laatuvaikutelma on kunnossa, mutta esimerkiksi perinteinen virta-avain sähköpyörässä tuntuu kummalliselta. Sama pätee sinänsä loistavaan bensatankin kohdalla olevaan säilytyslootaan. Sen lukko näyttää siltä kuin se olisi 500€:n kiinalaisesta skootterista.


Kehittämistä ajotiloissa

Zeron kehityksen paikkoja ovat myös ajotilat, joita saisi olla hieman enemmän. Tällä hetkellä sport ja eco –tilojen välillä on aivan liian suuri ero. Eco-tilassa pyörä on laiska kuin sähköavusteinen fillari ja sportilla mennään täysillä.

Sport-ajotilasta puuttuu myös jarrutusenergian talteenotto, mistä olisi varmasti hyötyä akun kapasiteetin kannalta. Eco-tilassa jarrutusenergia taltioidaan, mutta muuten sillä ajaminen on melko ankeaa puuhaa. Mikäli jarruenergiaa haluaa ottaa talteen, pitää ajotilaa vaihdella jatkuvasti.

Reilut kaksikymppiä maksavasta pyörästä luulisi löytyvän myös luistonesto, joka tulisi useammassakin otteessa tarpeeseen. Sen puuttuminen yhdistettynä huolimattomaan kaasunkäyttö nimittäin kostautui koeajon lopuksi kun vedin pyörällä komean highsiderin. Lopputuloksena murtuneet lannenikamat ja parin viikon sairasloma.

146 Nm:n vääntölukemaan ja kuminauhamaista voimantuottoa kannattaa kunnioittaa, ettei käy niin kuin kokeneelle koeajajalle. Tarinan mukaan Zero on lipsahtanut highsiderin puolelle myös muutamalla muulla toimittajakonkarilla.

Sähkömoottorin voima on yllättävää ja kouriintuntuvaa, eikä sen kanssa parane lähteä kikkailemaan ennen kuin sähkömosan ja nappularenkaiden kanssa on varmasti täysin sinut. Muuten saattaa tulla perse kipeäksi.

Pienistä puutteistaan huolimatta Zero edustaa eittämättä moottoripyöräilyn tulevaisuutta. Siinä missä autovalmistajat alkavat keskittyä entistä tiiviimmin hybrideihin ja sähköpeleihin, on sama edessä myös prätkäpuolella. Zeroa ajaessa tajuaa se, että moottoripyörästä ei välttämättä tarvitsekaan kuulua perkeleellistä meteliä. Etten sitten kerro minun sanoneen noin.

Tuomas Rajala

Kehuja: uskomaton voimantunne, vääntö, taloudellisuus, ajamisen hauskuus, konsepti

Parantamisen varaa: luistoneston puute, arkiset ratkaisut elektroniikassa, hinta

 

Zero DSR ZF 13.0:

Moottori:Ilmajäähdytetty Z-Force-sähkömoottori
Maksimiteho:70 hv (52kW) @3500 rpm
Vääntö:157 Nm @ 3500 rpm
Huiput:158 km/h
Toimintasäde (valmistajan ilmoitus):177 km
Toisioveto:Hihna
Akseliväli: 1427 mm
Istuinkorkeus:843 mm
Renkaat (etu/taka):100/90-19 / 130/80-17
Latausaika:9 h
Latauksen keskihinta:1,2€
Paino:190 kg
Hinta:20 790€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät Zero DSR -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.