Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 14 521   0

Yamaha MT-01 – Vastamäkeä ja iloisia onnistumisia

Yamaha MT-01 – Vastamäkeä ja iloisia onnistumisia
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01
 • Yamaha MT-01

Hyvällä tarinalla on alku, keskikohta ja loppu. MT-01:n tarinassa olemme keskikohdassa, jossa sankari usein kohtaa vastoinkäymisiä. Niin nytkin.

Istuskelemme Hyvinkääläisellä tallilla Luisu’s Garagen Luisu Hannisen kanssa ja katselemme apaattisena seisovaa Yamahaa. Luisun ajatukset viipyilevät arvatenkin putkiston väliosassa – omani ovat pessimistisempiä. Ensimmäistä kertaa koko projektin aikana mieleeni hiipii ajatus siitä, että pyörä ei välttämättä ehdi valmistua ennen kuin Messukeskuksen ovet avautuvat kansalle.

Edellisessä osassa jäimme tilanteeseen, jossa odottelimme osia saapuvaksi Ebay-ostoksien suhteen. Nyt kuriirit tuovat ovelle paketteja jatkuvana virtana. Tärkein ja samalla kiireisin on ehdottomasti sirkkelin pakkauslaatikko, johon Saksassa sijaitseva MP-purkaamo on pakannut Aprilian RSV:n OZ Racingin vanteet.

Alumiiniset valssit ovat väriltään komean siniset ja kunto erinomainen. Siksi onkin varsin sääli, että siniseksi eloksoidut vanteet eivät tule jäämään nykyiseen kuosiinsa. Tämä kaikki siksi, että ne sotivat pyörän värimaailmaa vastaan. Siksi mielessä käykin jopa värityksen muuttaminen alkuperäisestä suunnitelmasta. Se tosin toisi lukuisia ongelmia muihin yksityiskohtiin, joten ajatus on painettava villaisella.

Laatikko täynnä sahanpurua?

Yamaha MT-01 – Vastamäkeä ja iloisia onnistumisia

Avatessani pakettia olen selvästi huojentunut, sillä netin yli tilaamisessa piilee aina pieni riski siitä, että paketti on täynnä sahajauhoa tai tuote ei muuten ole ihan kuvauksen kaltainen. Tällä kertaa huoli osoittautuu turhaksi, sillä vanteet ovat kaikkineen erittäin siistissä kunnossa. Setti on onneksi täydellinen rattaineen ja jarrulevyineen, sillä niiden metsästäminen olisi jälleen ottanut aikaa.

Arpapeliä on myös se, miten italialaisen supersportin vanteet lopulta sopivat japanilaiseen mörkö-nakuun. Pienen tutkiskelun jälkeen olo on luottavainen ja varsinainen sovitustyö voi alkaa. Tallin kollektiivinen ilo on käsin kosketeltavaa kun jarrusatuloiden offset istuu originaaliin täydellisesti. Jarrulevyt ovat molemmissa vanteissa halkaisijaltaan 330 mm, joten jarrusatulan saavat jäädä alkuperäiselle paikalleen. Etuakselin kanssa emme ole yhtä onnekkaita.

Etupyörän akseli on halkaisijaltaan liian pieni, joten joudumme tekemään sitä varten vanteen sisään uuden holkin. Lisäksi alkuperäiset holkit ovat kadonnet, joten sellaiset joudutaan sorvaamaan myös vanteen molemmille puolille. Onneksi apu löytyy läheltä, sillä projektiin hieman vahingossa eksynyt Timo McKeown sattuu omistamaan sorvin ja taitoa holkkien tekemiseen.

Takavanne osoittautuu hieman haasteellisemmaksi tapaukseksi jarrulevyn osalta. Aprilian levy on halkaisijaltaan 220 mm ja Yamahan originaali 265 mm. Erotusta on siis 45 mm, minkä vuoksi alamme etsiä uutta jarrulevyä vanhan tilalle. Onneksi sentään ketjulinja näyttäisi istuvan melko tarkkaan kohdilleen. Taka-akseli on tällä kertaa liian suuri, joten holkkeja joudutaan tekemään myös takavanteen sisälle, sekä sivuille.

Jyrs, jyrs, jyrs…

Takajarrulevy näyttää löytyvän melko helposti, sillä viisipulttisella kiinnityksellä 265 mm halkaisijalla oleva levy on ainakin BMW F800S:ssä. Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin, että reikien offset ei mene kohdalleen. Tämä tarkoittaa sitä, että palaamme takaisin lähtöpisteeseen. Sopivaa jarrulevyä ei meinaa löytyä, joten saatamme joutua tekemään sellaisen mittatilaustyönä. Toisaalta sehän on tuttua hommaa jo putkiston tekemisestä.

Etu- ja takapyörän holkkien lisäksi jyrsinnän kohteeksi joutuu samaan syssyyn myös yläkolmio, joka ei sovi yhteen LSL:n tour clip-onien kanssa. Normaalisti cliparit on tarkoitettu asennettavaksi etuputkien etupuolelle, mutta edes jollain tapaa siedettävän ajoasennon saavuttamiseksi ne istutetaan tällä kertaa etuputkien taakse. Tällä tavoin ne tulevat lähemmäs kuskia. Mutta ilman jyrsimistä yläkolmio ja cliparit eivät siis sovi yhteen.

Pyörän rakentamisessa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja LSL:n sliparien vuoksi vaihtoon menee Yamahan originaali nestekytkimen pääsylinteri ja kahva. Orkkismallissa sylinteri lähtee kahvasta oikealle, minkä vuoksi se ei mahdu keulaputken säätönupista johtuen oikealle paikalleen. Tämä tarkoittaa jälleen internetin avaamista. Sopivia kahvoja on kyllä tarjolla, mutta lähinnä Kiinassa. Tiukka aikataulu ei anna periksi tilauksen odottamiseen, joten joudumme keksimään uuden suunnitelman.

Tällä kertaa apu löytyy yllättävän läheltä. MT:n Facebook-sivuille laitettu etsintäkuulutus tuottaa nopeasti tulosta, kun pitkän linjan Ducati-mekaanikko Japi Åström huomaa tuskamme. Mies pitää Hyvinkäällä Corsenero-huoltoa ja nurkkiin on jäänyt pyörimään pientä hoitoa vaativa Öhlinsin nestekytkin. Se passaa tarpeisiimme täydellisesti ja Japi luopuu osastaan sopuhintaan.

 • Yamaha MT-01 – Vastamäkeä ja iloisia onnistumisia
 • Yamaha MT-01 – Vastamäkeä ja iloisia onnistumisia
 

Homma etenee, tosin takaperin

Vaikka homma etenee, tuntuu se silti menevän tietyllä tapaa juuri päinvastaiseen suuntaan. Pyörästä nappaillaan koko ajan enemmän osia irti ja ratkaistavia ongelmapaikkoja on jatkuvasti enemmän. Vanteiden istuttamisen kanssa on useita ratkaisemattomia haasteita, vaikka holkit ovatkin työn alla. Reippaan kahden viikon päässä siintävät MP17-messut tuntuvat lähenevät järkyttävää vauhtia ja pyörän rakentamisen lisäksi tehtävänä on vielä ständin rakentaminen edustuskuntoon.

Painetta ei juuri helpota se, että Janne Huhtalan ja MP Maailman Triumph Superleggera tuntuu olevan huomattavasti pidemmällä kuin Yamaha. Tässä vaiheessa leikkimielellä lyödyn vedon häviäminen alkaa hirvittämään, sillä mopolla Rovaniemeltä Helsinkiin ajaminen lumisessa pakkaskelissä ei juuri houkuttele. Häviäminen ei siis ole vaihtoehto.

Vaikka projekti tuntuu paikoillaan junnaamisen sijaan menevän lähinnä takapakkia, yritän vahvistaa uskoani siitä, että pyörä valmistuu messuille ajallaan. Ongelma on vain ja ainoastaan ajan puute. Ilman projektiin sitoutuneen Luisu’s Garagen Luisun ja Timo McKeownin apua pyörän valmistuminen ei olisi millään tavalla mahdollista. Amatöörirakentajan on vain nostettava kädet pystyy ja luotettava ammattilaisten tekemiseen.

Periaatteessa osat alkavat olla viimeistä Italian-tuliaista vaille kasassa. Aprilian sirojen vanteiden ansiosta totesimme, että Yamahan omat jalkasetit ovat aivan liian rumat ja raskaat. Onneksi onnistuin löytämään sopivat setit Italiasta, josta ne ovat jutun kirjoittamisen aikaan matkalla kohti Hyvinkäätä. Niiden istuminen pitäisi olla bolt-on-osastoa, mutta sen varaan tuskin kannattaa laskea kaikkea, sillä bolt-on tarkoittaa niin kovin monenlaisia asioita.

Edessä on myös maalausprojekti, joka tulee ottamaan aikaa, sillä uuden värin saavat vanteiden lisäksi runko, kaikki kateosat, etukolmiot ja suuri osa koneesta. Lisäksi teemaksi valittu Sin City –maailman toteuttaminen ei ole sieltä kaikkein helpoimmasta päästä. Kuvien kanssa tullaan varmasti taistelemaan melko pitkiä iltoja. Juttua kirjoittaessa messuihin on aikaa 13 päivää. Määrä saattaa kuulostaa pieneltä, mutta tunneiksi muutettuna se on yli 300. Tuossa ajassa sitä rakentaa vaikka talon.

Tuomas Rajala

Yamaha MT-01 on MP17-messuilla esillä Nettimoton osastolla hallissa 6. Tule katsomaan pyörää livenä ja äänestä se voittoon, jotta MP Maailman Janne Huhtala saa vilvoitella moporeissulla Rovaniemeltä Helsinkiin. Projektin viime hetkiä kannattaa myös seurata pyörän FB-sivuilla osoitteessa https://www.facebook.com/YamahaMT01SinCity

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille : Yamaha MT-01

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Yamaha MT-01 -motot

test
Yamaha MT-011700cm³, '07, 72tkm
6 700 €
test
Yamaha MT-011700cm³, '05, 29tkm
6 900 €
test
Yamaha MT-011700cm³, '08, 38tkm
7 200 €
test
Yamaha MT-011700cm³, '06, 34tkm
7 690 €
test
Yamaha MT-011700cm³, '05, 70tkm
5 000 € (Tax free)
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Nettimoton MT-01 –projekti – Voitokas Mörkömuskeli

Nettimoton MT-01 –projekti – Voitokas Mörkömuskeli

Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?

Yamaha MT-01 –rakennusprojekti – Alkaako kohta olla valmista?

Yamaha MT-01-projekti – Inspiraatiota leffamaailmasta ja saapasmaasta

Yamaha MT-01-projekti – Inspiraatiota leffamaailmasta ja saapasmaasta

Yamaha Ténéré 700 – Aavikkosoturin komea paluu

Yamaha Ténéré 700 – Aavikkosoturin komea paluu

Yamahan koko 2020 moottoripyörämallisto esillä MP20-messuilla

Yamahan koko 2020 moottoripyörämallisto esillä MP20-messuilla