Siirrymme Nettimotossa käyttämään Alma-tunnusta.
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
01.08.2016

Victory Octane – Kuminpolton kuningas

  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas
  • Victory Octane – Kuminpolton kuningas

Octane on sporttinen powercruiser ja Victory-malliston tehokkain pyörä.

Victoryn tämän vuoden suurin uutuus Octane, on suora käden ojennus niille, jotka toivovat cruiseriltaan miehekkään olemuksen lisäksi sporttista käsiteltävyyttä. Vesijäähdytteinen 1200-kuutioinen moottori tarjoaa käyttöön reilut 100 hevosvoimaa ja ketterään ajettavuuteen on panostettu isolla kädellä.

Victory Octane on merkin tähänastisista malleista sekä tehokkain, että urheilullisin. Vaikka Octanen ulkomuodosta sitä ei heti uskoisi, pyörän perustana ja innoittajana toimii Victoryn Project 156 niminen prototyyppi, jolla ajettiin kuuluisassa Pikes Peak Hill Climb-mäkikisassa.

Ulkonäöltään Project 156 on enemmän nakupyörän tai jopa fighterin näköinen, kun taas Octane on selkeästi cruiser-henkinen. Octanen ulkomuoto on hiottu ajatuksella ”less is more”, eli kaikki ylimääräinen on heivattu yli laidan. Jäljelle on jäänyt lihaksikas moottori, kevyt ajettavuus, sekä mahdollisimman ”kliini” olemus.

Sopiva määrä elementtejä on onnistuneesti siirtynyt protosta tuotantomalliin, joten Octanen voi väittää omaavan myös kilpapyörän verta. V2-moottori on tarkalleen 1179-kuutioinen ja ensi kertaa Victoryn historian aikana nestejäähdytteinen. Saman perusmyllyn löytää sisarmalli Indian Scoutin kuljettajan jalkojen välistä, mutta Octanen kohdalla iskutilavuutta on hieman kasvatettu porausta suurentamalla.

Muskelicruiser

Victory Octane – Kuminpolton kuningas

Näin ollen myös voimaa löytyy Victorysta piirun verran enemmän kuin sisarestaan ja 103 heppaa / 103 Nm ovat arvot joilla Victory Octane liikahtaa. Octane lasketaan ns. muskelipyörien ja powercruisereiden klaaniin kuuluvaksi ja vertasipa joku sitä jopa Yamaha V-Maxiin ja Ducati X-Diaveliinkin. Tyylillisesti näin jossain määrin onkin, mutta tehoiltaan tai varsinkaan hinnaltaan ei Octane näihin pyöriin helpolla vertaudu.

Varteen otettavimman kilpailijan Victory saa kenties HD:n Night Rod Specialista. HD:hen verrattuna Octane on kuitenkin kevyempi, halvempi ja selvästi kompaktimpi. Tehoa Victoryssä on viitisentoista heppaa HD:tä vähemmän, mutta pyörän keveys kompensoi tehoeroa. Octane painaa kuivana 243 kiloa, kun HD:n kohdalla vaaka heilahtaa lähemmäs 300 kiloa.

Huipputehonsa Octane luovuttaa melkoisen korkealla, 8000 rpm:n kohdalla ja paras vääntö löytyy pari tuhatta kiekkaa alempaa. Kiertävästä luonteesta huolimatta myös alakierroksilla majailee juurevaa vääntöä riittämiin. Käytössä moottori on joustava ja kierrosten venyvyys tuo hauskan lisän ajeluun. Rajoitin ei aivan heti ilottelua katkaise.

Jekyll ja Hyde

Moottorin veto on tasaista kautta koko kierrosalueen, mutta koneella on silti kaksi luonnetta. Muiden cruisereiden tyyliin Octanella voi ajella pelkällä väännöllä alakierrosten harvatahtista lotkotusta kuunnellen. Noin 5000 kierroksen jälkeen, kun isompi koneisten mörssäreiden kierrosrajoittimet alkavat paukkua ja anomaan isompaa vaihdetta, Octane siirtyy sujuvasti kierrosalueen ylärekisteriin ja aloittaa sen varsinaisen hauskan pidon.

Herkästi kiertävästä koneesta johtuen Octane houkuttelee huomattavasti räyhäävämpään ajotyyliin kuin yleensä tällaisilla pyörillä ajaessa on tapana, joten maltti on valttia Octanella liikkuessa. Vaihteisto on sujuvatoiminen, kunhan jalan liikkeet ovat määrätietoisia. Pykäliä on kuusi kappaletta ja toisioveto hoidellaan hihnan voimin.

Kuminpolton maailmanennätys

Myös pyörän markkinoinnin puolella Octanen luonne on valjastettu hyötykäyttöön. Victoryn stunt-tiimi suoritti pyörällä maailman pisimmän burnoutin, joka kirjattiin Guinnessin ennätysten kirjaan lukemin 2,23 mailia, eli 3,59 kilometriä. Ennätyksen teko päättyi luonnollisesti kumin puhkeamiseen. Käytännössä temppu ei kerro itse Octanesta juuri sen enempää, mutta hauska tempaus oli joka tapauksessa.

Toisaalta kumin poltto on Octanella asteen verran armeliaampaa ainakin lompakolle, kun pyörän takanen on melko kapea, vain 160 millinen nakki. Hyvää kumin kapeus tekee myös kaarrekäyttäytymiselle, mutta powercruiserin ulkonäköön sopisi paremmin vähintään 200 milliä leveä rengas. Takapyörä on 17-tuumainen ja etuvalssi tuumaa isompi.

Pieniä muutoksia kaipaa niin ikään Octanen vakiopakoputkisto. Vakioputket ovat paitsi tukkoiset, myös turhan hiljaiset ja näin ollen pahasti ristiriidassa pyörän muun olemuksen kanssa. Tosiasia on, että Octanen kaltaiseen pyörään ostaja vaihtaa vapaammin virtaavan putkiston erittäin suurella todennäköisyydellä.

Myös maahantuojalla asia on hyvin tiedossa, ja allekirjoittaneelle tarjoutui myöhemmin tilaisuus kokeilla samaista pyörää väljemmillä putkilla ja paremmalla softalla varustettuna. Täytyy sanoa, että eron tuntee selvästi. Moottori vastaa kaasuun paljon herkemmin ja tehon tuotannon kulmikkuus on tiessään. Toimenpiteen jälkeen Octane muuttui vielä pykälää raikkaammaksi rähisijäksi.

Tarkoitettu ajettavaksi

Rivakan moottorin lisäksi, myös Octanen ajettavuuteen on paneuduttu hieman tavallista cruiseria enemmän. Jousitusosat eivät sinänsä sisällä isompaa eksotiikkaa, mutta sopivan keulakulman, hieman pystympään asennettujen takaiskareiden ja pyörän maltillisen painon ansiosta ajo-ominaisuudet ovat hyvällä tolalla.

Jalkatapit sijaitsevat edessä, mutta kuitenkin kohtuullisen matkan päässä. Stonga työntyy jonkin matkaa kuskia kohti ja otteesta muodostuu sopivan leveä. Istuinkorkeus on matalat 658 milliä ja eteneminen tapahtuu selkeästi kädet ja jalat edellä.

Tästä huolimatta ajoon saa tukevan tuntuman ja vauhdikkaampikin ajo luonnistuu helpon tuntuisesti. Jousitus on riittävän jämäkkä myös vähän kovempaan vauhtiin. Vaikka ajoasento on pääsääntöisesti istumalihaksiin nojaava, niin pidemmänkään siivun jälkeen ahterin puutumista ei pahemmin ilmene.

Märkänä liukas

Ensimmäisen koeajon aikana Etelä-Suomessa vallitsi hyvin perinteinen prätkäilykeli, eli käytännössä vettä tuli jonkin aikaa täysillä ja lopun aikaa kuin saavista kaataen. Octanen sadekelin ominaisuudet tulivat näin ollen koeponnistettua huolella. Kaatosateessa päästellessä panee merkille Octanen lampun ympärillä olevan pienen tuulenohjaimen, joka myös yllättäen suojaa kuljettajaansa jonkin verran.

Huonolla kelillä pientäkin suojaa oppii arvostamaan. Kaasukahvan kanssa saa märällä olla tarkkana, sillä vankka vääntö saattaa seokseltaan kovanpuoleisen ensiasennusrenkaan sutimaan äärimmäisen helposti. Varsinkin uudella asfaltilla tunnelma oli paikoin kuin jäällä ajaisi. Toisaalta, eipä se kuivakaan keli taida pahemmin Octanen sutimista estää.

Kuivemmalla kelillä suoritettu koeajon uusintayritys antoi vahvistuksen odotuksille. Octanen voi todeta kääntyvän kokoisekseen herkästi, eikä jalkatapit nyt aivan ensikäänteessä tiehen rasahda. Victoryllä voi pitää mutkatiellä melkoista vauhtia ilman pelkoa tappien loppuun kulumisesta.  Sporttipyörän veroisia kallistusvaroja on tietysti turha toivoa, mutta cruiseriksi Octane tarjoaa kallistuskulmaa mukavasti. Kuivalla kelillä mutkapätkällä ajellessa perinteisemmät tyylin edustajat jäävät hyvin kauas taakse.

Kyllä kiekuu

Pitkällä suoralla on nautinnollista huudattaa irtonaisesti kiertävää twiniä ja antaa voiman puhua. Tunnelma poikkeaa aika tavalla isommilla myllyillä varustelluista cruisereista ja customeista. Vaikka voimaa löytyy myös alakierroksilta, makeimmillaan kone on korkeammilla kierroksilla urku auki ajellessa.

Jarrulevyt ovat edessä ja takana samaa 298 millin kokoa. Etulevyn puristin on kaksimäntäinen ja takalevyyn on riittänyt yksi mäntäinen satula. Jarrutusteho tuntui normaalissa ajossa täysin riittävältä. Kovemmista vauhdeista kahvaa saa puristaa melko lujaa, mutta jarrutuntuma on silti hyvä.

Octane on kaikessa yksinkertaisuudessaan valloittava pyörä. Voimaa moottorista ei puutu ja ajo-ominaisuudet riittävät hiukan kovempaankin kyytiin. Varsinkin jos paketin päivittää vapaammin virtaavalla putkistolla, suodattimella ja uudella softalla, alkavat Octanen ominaisuudet olemaan aikalailla tasapainossa. Rahtusen alle 18 000 euron hinta tuntuu kilpailukykyiseltä. Rahalla saa yhden markkinoiden parhaista ja pystyvimmistä powercruisereista, joka jaksaa varmasti viihdyttää ohjastajaansa.

Huhu kertoo, että Octanen pohjana toimineen Project 156:n tiimoilta olisi jossain vaiheessa tulossa lisää urheilullisia malleja Victoryn mallistoon. Jännityksellä odotamme mitä tuleman pitää.

Sami Puskala

Kehuja: moottori, ulkonäkö, ajettavuus, tunnelma

Parantamisen varaa: vakioputkien tukkoisuus

 

Victory Octane:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1179cm3 V-moottori
Teho: 103 hv (76kW) / 8000 rpm
Vääntö: 103 Nm / 6000 rpm
Puristussuhde: 10.8 : 1
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa: Hihna
Etujarru:1x 298mm levy, kaksimäntäinen puristin, ABS
Takajarru:1x 298mm levy, 1-mäntäinen puristin, ABS
Renkaat (etu/taka):130/70-18 / 160/70-17
Akseliväli: 1578 mm
Istuinkorkeus:658 mm
Paino:243 kg
Hinta:17 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Myytävät Victory -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.