Tärkeä tiedote:
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
10.08.2015

Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos

 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos
 • Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos

Uudistettu Tiger 800 näyttää ulkoisesti miltei samalta kuin ennenkin. Sisäisesti muutoksia on tehty isosti ja erityisesti varustukseen on panostettu.

Triumph Tiger 800 esiteltiin ensikerran vuonna 2010 ja tarjolla oli alun perin kaksi mallia, XR ja XC. Näistä kahdesta XR on enemmän kadulle ja peruspyöräksi tarkoitettu, kun taas XC on enemmän offroad-henkinen ratkaisu. Useimmiten adventurepyörien ostajat haluavat kuitenkin varustella pyöriään paremmiksi ja mukavammiksi kuin pelkät tehdasversiot. Nyt siihen ei enää ole niin suurta tarvetta.

Tälle vuodelle perusmallien rinnalle esiteltiin ”pikku-äx” -mallit, XRx ja XCx, joissa varustetaso on valmiiksi hyvin kattava. Asiakkaille on nyt siis tarjolla yhteensä neljä vaihtoehtoa 800-kuutioisesta Tiikeristä. Varustepäivitysten lisäksi, myös moottoria ja vaihteistoa on päivitetty, soljuvampaa käytöstä ja parempaa polttoainetaloutta tavoitellen.

XCx:ssä WP:n säädettävä jousitus

Triumph Tiger 800 XCx – Pikkutiikerin paranneltu painos

Koeajossa ollut kehnompiin olosuhteisiin tarkoitettu XCx-malli, on lähtökohtaisestikin melkoisen pätevä huonon tien kulkija. Maavaraa on riittävästi ja moottori on toiminnaltaan erittäin sivistynyt. Myös pidempi matka-ajo sujuu Trumpalla mallikkaasti, varsinkin nyt parantuneen varustetason myötä.

XCx:n varusteista ensimmäisenä ja ehkä tärkeimpänä täytyy mainita riittävästi säätövaroja sisältävä WP:n jousitus, joka sopii tämän kaltaiseen pyörään kuin nenä päähän. 43mm USD-etuhaarukasta löytyy puristus- ja paluuvaimennuksen säädöt ja niitä operoidaan teleskooppien yläpäässä olevilla ”siipimuttereilla”.

Takapäässä on WP:n monojousi, jossa esijännitys ja paluuvaimennus on säädettävissä. Sähköistä säätöä jousitukseen ei ole saatavilla, joten jousituksen rukkaaminen mieleiseksi vaatii aina pysähtymisen. Käytännössä jousituksen käsin säätäminen on kuitenkin melko helppoa ja vaivatonta.

Pohjapanssaria ja vakionopeussäädintä

Huonoja olosuhteita silmällä pitäen, moottori on saanut suojakseen vankat kaatumaraudat ja alumiinisen pohjapanssarin. Näillä eväillä XCx:n uskaltaa karauttaa melkoiseen patikkoon ilman pelkoa välittömistä tuhoista ainakaan konehuoneen puolella. Säältä ja kolhuilta suojaavat käsisuojat löytyvät Tigeristä vakiovarusteena.

Moottorin ohjauksessa ja kaasun annostelussa on siirrytty sähköiseen ride-by-wire systeemiin, eli kaasukahvan ja moottorin välillä ei ole enää mekaanista yhteyttä. Tämä mahdollistaa mm. samanlaisen vakionopeussäätimen käytön, kuin isommassa 1200 Explorerissa. Matka-ajoa silmällä pitäen tämä on tervetullut varuste, mutta käytettävyydeltään Triumphin ratkaisu ei ole paras mahdollinen.

”Vakkarin” kytkin on kaasukahvan vieressä ja sen käyttö on aluksi hankalaa. Kytkettäessä sitä, kaasu on pidettävä täysin liikkumattomana ja samalla painaa kaasukäden peukalolla nappia. Kun säätimen on saanut päälle, pienikin kosketus kaasukahvaan saa sen putoamaan pois päältä. Varmasti turvallista, mutta välillä perin ärsyttävää. Pienen opettelun jälkeen sen käytön kuitenkin omaksuu kohtalaisesti ja homma alkaa sujua.

Useita ajomoodi vaihtoehtoja

Muita sähköisen kaasun etuja on vakiona oleva luistonesto ja sen säätömahdollisuudet, sekä useita ajoasetus vaihtoehtoja. Perusvaihtoehtoina on Road- ja Off-road-moodit, joista Road-asetuksessa luistonesto sekä vakiona oleva ABS on tiukimmillaan. Off-road asetuksessa ABS kytkeytyy pois takapyörästä ja luistonesto sallii lievän sudittelun.

Näiden lisäksi tarjolla on Rider-moodi, jossa on neljä eri moottorinohjauskarttaa, Sport, Road, Rain ja Off-road. Kaikkiin näihin karttoihin voi ohjelmoida haluamansa luistonesto- ja ABS-asetukset ja halutessaan ABS:n ja luistoneston voi kytkeä kokonaan pois päältä. Kaikki vaihtoehdot tarjoavat saman 95 hevosvoiman huipputehon ja asetusten erot ovat erilaisessa kaasunvasteessa ja voiman ulostulossa.

Rider-ajomoodin muokkaus ja käyttö tapahtuu, aluksi hieman sekavilta vaikuttavien valikkojen kautta ja systeemi vaatiikin hetkisen opettelun, jotta idea selviää käyttäjälle. Perusmoodien (Road ja Off-road) käyttönapit löytyvät mittaristosta ja ovat hieman helpommin käytettävissä. Vielä parempi paikka napeille olisi ohjaustangossa, jotta käyttö onnistuisi ilman kurkottelua.

Moottorin suurimmat muutokset kohdistuvat polttoaineensuihkutukseen, sylinterinkanteen ja nokkiin. Muita pienempiä muutoksia on lukuisia. Huipputeho on pysynyt samana kuin ennenkin ja muutoksilla on haettu lähinnä parempaa polttoainetaloutta sekä jouhevampaa käytöstä. Myös vaihteistoa on paranneltu sen sujuvan toiminnan takaamiseksi.

Säädettävä satulan korkeus

Vakiosatulan korkeus on säädettävissä. Korkeimmillaan se on 860 mm ja alimmillaan 840mm korkeudessa. Säätömahdollisuus ilahduttaa lyhyempiä kuljettajia ja lisävarusteena Triumphiin on saatavilla vieläkin matalampi satula, jolloin istumakorkeus putoaa 820 milliin. Näin ollen pyörän liiasta korkeudesta ei adventure-harrastus pitäisi enää jäädä kiinni.

Moottorin käynnistys ei aiheuta suurempaa ihmettelyä. Käynti on tasaista, Triumphille ominaista kolmisylinterisen hyrinää. Myös liikkeelle lähtö sujuu jouhevasti ja vaihteet loksahtavat paikalleen hyvin myös kylmänä. Kone alkaa vetämään noin 3000 rpm:stä ylöspäin, ensin rauhallisesti, mutta kierrosten myötä voimaa alkaa löytymään mukavasti.

Tigerin moottori käy erittäin tasaisesti, kierrosluvusta riippumatta. Usein käytetty termi, ”kuminauhamainen”, kuvaa moottorin luonnetta melko täydellisesti. Voima syntyy kierrosten myötä ilman tehokuoppia tai piikkejä. Koneen suurin teho ilmaantuu 9250 kierroksella, ja punaraja sijaitsee 10000 kierroksen kohdalla.

Joustava kierroskone

Suurin vääntö, 79 Nm, syntyy karvan alle 8000 kierroksella, joten pelkkiä lukuja katsellessa moottori vaikuttaa varsin ylävireiseltä, varsinkin pyörän käyttötarkoitus huomioiden. Käytännön voimaa myllystä kuitenkin löytyy hienosti myös alemmilta kierroksilta ja kone vetää sitkeästi, vaikka varsinaisesta vääntökuninkaasta ei olekaan kysymys.

Kierroksia moottori kerää ahnaasti ja sen huudattaminen on varsin nautinnollista, juurikin kautta linjan tasaisen käynnin ansiosta. Käsiä puuduttavaa värinää ei pahemmin ilmene, vaikka konetta kierrättäisi punarajan tienoilla pidempiäkin pätkiä. Aivan tyhjäkäynnin tuntumassa moottorin veto on melko ohutta.

Tämä tarkoittaa, että vaativassa maastossa, hitaasti ajaessa kytkintä joutuu luistattamaan jonkin verran, jotta koneen tahattomilta sammumisilta vältytään. Näin pääsi käymään koeajon aikana muutaman kerran ja luonnollisesti sellaisissa paikoissa, joissa sitä vähiten kaipaisi.

Kun vauhti tyssää moottorin ”stumppaukseen” pehmeässä ja upottavassa hiekassa keskellä ei mitään, se tietää kuljettajalle hikisiä kaivuuhommia. Kaivuutyöt jos mitkä kuitenkin kuuluvat saumattomasti adventure-pyöräilyn luonteeseen ja osa koneen sammumisista voitaneen laittaa myös pyörään tottumattoman kuskin piikkiin. Tigeriin ajan kanssa paremmin tutustuessa ongelma todennäköisesti helpottuu.

 

Sorateiden virtuoosi ja vähän asfaltinkin

Hauskimmillaan Triumph Tiger onkin hieman kovemmassa vauhdissa suomalaisella soratiellä, missä pyörää voi kuljettaa melkoista haipakkaa mutkasta toiseen kaasulla ohjaillen. Koneessa riittää ruutia kunnon ”sladitteluun”, ja mutkan jälkeen Triumph merkkaa ajolinjansa soratien pintaan pitkälle seuraavalle suoralle. Pirteän moottorin lisäksi, avaimena helppoon hallittavuuteen on pyörän varsin kohtuullinen paino, joka jää käyttökunnossa 221 kiloon.

Hauskaa saa pitää varmasti koko rahan edestä ja ride-by-wire-kaasun tunnokkuus on erittäin hyvin kohdallaan. Jopa niin hyvin että luistoneston voi melko huoletta kytkeä kokonaan pois ja nauttia kolmesylinterisen helposti hallittavasta voimasta täysin palkein. WP:n alusta toimii kuin ajatus ja nielee isommatkin kuopat eleettömästi, eikä ikäviä yllätyksiä pääse syntymään.

Soraisasta olemuksesta huolimatta Tiger XCx toimii myös asfaltilla hienosti. Mutkainen asfalttibaana tuntuu Tiikerin alla yhtä luonnolliselta kuin sorapintakin ja pyörää voi paiskoa mutkasta toiseen luottavaisin mielin, koneen laulaessa ylärekisterissä modulaatio-osuutta. Jousitus toimii kovallakin pinnalla moitteetta ja ainoastaan jarrutuksissa huomaa keulan niiaavan syvempään kuin katupyörissä.

Triumph Tiger 800 XCx on oikea allrounderi, sanan varsinaisessa merkityksessään. Pyörä on kuin kotonaan siellä, minne sen vain keksii ajaa. Kun vielä ottaa huomioon Triumphin kattavan varustetason, hieman alle 17000 euron hinnalle saa melkoisen hyvin katetta.

Sami Puskala

Kehuja: Moottorin toiminta, ajomoodi-vaihtoehdot, varustetaso, helppo ajettavuus

Parantamisen varaa: Hankala vakionopeussäätimen käyttö

 

Triumph Tiger 800 XCx:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 3-sylinterinen, 799cm3 rivimoottori
Teho:70 KW (95hv) @ 9250rpm
Vääntö:79 Nm @ 7850rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru:2-levyinen, 308mm kaksimäntäinen jarrusatula, ABS
Takajarru:1-levyinen, 255mm yksimäntäinen jarrusatula, ABS
Renkaat (etu/taka):90/90-21 / 150/70-17
Akseliväli: 1545mm
Pit/lev/kork.:2215/851/1390mm
Istuinkorkeus: 840-860mm
Paino:221 kg
Tankki:19 l
Hinta:16 790€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Triumph Tiger

     
4.2
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Triumph Tiger -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.