Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
17.08.2020

Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri

 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri

Super Soco tuo prätkäilyyn uutta verta täyssähköisellä TC Maxilla.

Sähköisyys tekee vahvasti tuloaan myös kaksipyöräisten kulkupelien keskuuteen. Prätkäpuolella edelläkävijöitä ovat amerikkalaiset ja tällä hetkellä laajin sähkömallisto löytyy Zerolta. Pienemmissä kaksipyöräisissä suurimmat pelurit tulevat luonnollisesti Kiinasta, kuten myös Super Soco.
Super Soco ei ole suomalaisille niitä kaikkein tutuimpia moottoripyörävalmistajia. Kiinalaisfirma on tehtaillut sähkömoottoripyöriä ja skoottereita vuodesta 2106, joten matka valtamerkkien kantaan on edelleen kesken. Tosin tuotteiden laadusta homman ei pitäisi jäädä kiinni.
TC Max on Super Socon lippulaivamalli, eli retrohenkinen sähkömoottoripyörä, joka iskee 125-kuutioisten markkinaan. Max-versio tarkoittaa n. 100 km/h kulkevaa kevaria, jonka suorituskyky menee pitkälti yksiin piikkiluokan kanssa. Esimerkiksi Honda Monkeyn kanssa TC Max menee rinta rinnan.

200 Nm vääntö, todellako?

Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
Sähkökevarin voimanlähde on kolme kilowattia tuottava moottori, jonka luvataan kehittävän sisuksissaan hetkellisesti 5 kW:n tehon ja peräti 180 Nm:n väännön. 3-5 kW:n teho on hyväksyttävä lukema, mutta 180 Nm ei oikein tunnu pitävän paikkaansa, sillä tuolla momentilla Socon pitäisi rullata asfaltti altansa.
TC Max ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole väännöltään ihan niin Max kuin toivoa saattaa. Tehoa kaksiopyöräisestä kyllä löytyy, mutta 200 Nm on lukema, joka kannattaa hetimiten unohtaa mielestään, sillä kaasun kääntö ei aiheuta välittömiä toimenpiteitä tai riemunkiljahduksia. Onhan kyseessä A1-kortilla ajettava moottoripyörä.
Se mikä Super Socossa luonnollisesti poikkeaa polttomoottoriluokkaan verrattuna, on äänettömyys. Kun Soco painetaan käyntiin, ei siitä kuulu pihaustakaan. Ainoa viite siihen, että kohta mennään, on mittaristossa oleva teksti: ready. Se tarkoittaa sitä, että pyörä on käyttövalmis.
Kun prätkä on käynnissä, ampaisee TC vauhtiin kääntämällä kaasukahvaa. Sähkömoottorin pieni ininä siivittää Super Socon kohti matkaa ja voimantunne on varsin johdonmukainen. TC Max kiihtyy maksimivauhtiinsa tasaisesti ilman minkäänlaisia tehopiikkejä tai -kuoppia.
Maksimivauhdiksi luvataan 95 km/h, minkä saavuttaminen kestää hetken, eikä siihen aikuinen yllä, mikäli edessä on pienikin ylämäki. 70-80 km/h saavutetaan heittämällä, mutta kaikki sen yli vaatii ainakin aikuisen alla oikeat olosuhteet.

Käyttösäde kutistuu kahvaa kääntämällä

Ensituntuma pyörästä on kevyt. Vaikka Super Soco painaa 104 kiloa, tuntuu se sitäkin kevyemmältä. Suuri osa painosta syntyy luonnollisesti akusta, jota voidaan syyttää karkeasti noin neljänneksestä pyörän painoa.
3240 Wh:n akulla Super Soco jaksaa kulkea optimaalisessa olosuhteessa 110 km. Tuohon lukemaan on ylletty testilaboratoriossa ajamalla 45 km/h vauhtia. Oikeassa maailmassa lukema on huomattavasti pienempi.
TC Maxissa on kolme ajotilaa (1,2,3), joista ensimmäisellä maksimivauhti on rajoitettu n. 60 km/h vauhtiin. Sillä pyörä lupaa käyttösäteeksi 110 kilometriä, joka on sekin optimistinen. 2-tilassa vauhtia saa keräillä reilut 70 km/h ja käyttösäde lupaa ulottua 80 kilometrin tuntumaan.
3-ajotila on ns. täysitehoinen ja tuolloin vauhtia kerätään parhaimmillaan 95 km/h. Toimintasäde kutistuu ajotietokoneen mukaan reiluun 60 kilometriin. Oikeassa elämässä ja aikuisella kuskilla lukemasta voi napsaista 20 kilometriä pois. Etenkin jos kaasukäsi on kovin kiivas.
Lataaminen onnistuu normaalisti verkkovirrasta ja täyteen 7-8 tunnissa. Tuo aika kuluu siis silloin, jos akkua lähdetään lataamaan täysin tyhjästä tilasta, johon sähköprätkää ei kuitenkaan ole järkeä päästää. Toimintalogiikka on sama kuin vaikkapa älypuhelimessa, eli se kannattaa pitää jatkuvasti riittävässä latingissa.

Jarruissa on petraamiseen paikka

Satasen vauhdista jarruttaminen tarjoaa ensimmäisen yllätyksen: jarruvarustus on vauhtiin nähden varsin maltillinen. Stoppi ei todellakaan tule kuin taikaiskusta.
Ja prätkään tottuneelle jarruttaminen vaatii pienen ajatustavan muutoksenkin. Kaasukäden jarrukahva vaikuttaa kuten normaalistikin etupyörään, mutta vasemman käden kahva onkin kytkimen sijaan yhdistelmäjarru, joka operoi molempien pyörien jarruja.
Jarrut voisivat siis olla tehokkaammatkin ja tämä onkin ehdottomasti TC Maxin suurin kehityksen paikka. Vaikka piikkiluokassa jarrut ovat harvoin Brembon huippuradiaalit, on Socon teho vaillinainen. Etujarru myös täristää ilkeästi, mikä saattaa johtua myös käytön puutteesta.
Muutoin kun jarrujen osalta laatu vakuuttaa. Muotoilultaan Super Soco TC Max on varsin näyttävä kokonaisuus. Penkki on cafe racer -henkinen ja yksityiskohdista tulee mieleen paikoin Ducati Diavel. Yksityiskohdat on mietitty huolella, mikä miellyttää piikkiluokassa. Tosin eriskummallinen takalokari jakaa varmasti mielipiteet.
Koska kyseessä on sähköpyörä, voi sen liikkeitä ja sielunelämään seurata valmistajan tarjoamalla appilla. Applikaatio näyttää pyörän sijainnin reaaliajassa ja sieltä löytyy myös ohjekirja digitaalisessa muodossa.
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 • Super Soco TC Max – Sähkökevari on kiva kaveri
 

Tukka ei haise kaksitahdille

Ajettavuutensa puolesta Super Socon sähkökevari on hyvä, mutta parannettavaakin löytyy. Sitä vaivaa ainakin alkuun pieni huteruuden tunne, mikä saattaa olla osittain kiinni kapeista renkaista, jotka eivät tunnu kaikkein hienostuneimmilta.
Vaihtamalla alle kunnon tassut, tuntuma varmasti paranee. Mutta siitäkin huolimatta TC Max tuntuu hieman enemmän mopolta kuin oikealta moottoripyörältä. Toisaalta se tekee Socosta kevyemmän ja tottumattomalle motoristille helpommin lähestyttävän.
Super Soco TC Maxin voisi helposti nähdä teinin ensiprätkän lisäksi myös vanhemman väen käyttöpyöränä. Sen käyttökulut ovat olemattomat, vaatteet eivät haise ajon jälkeen kaksitahdille ja moottoriöljylle ja laitteen saa helposti parkkiin kaupungin keskustassa.
Tuomas Rajala
Kehuja: laadukkaan tuntuinen sähköprätkä, tyylikäs kokonaisuus, helppokäyttöisyys
Parantamisen varaa: jarruvarustus ei vakuuta
 

Super Soco TC Max:

Moottori:3 kW sähkömoottori
Akun kapasiteetti:45 Ah
Vääntö:180 Nm
Vetotapa:Hihnaveto
Toimintasäde:110 km
Paino:104 kg
Hinta:5992€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Myytävät Super Soco -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.