Segway Snarler on heti ensinäkemältä varsin kiinnostavan näköinen kampe. Kyseessä on 60 km/h T3b- traktoriksi rekisteröity, tanko-ohjattava, ns. perusmönkkäri, jolla voi raa’an työn lisäksi hoitaa myös hupiajot ja harrastukset. Moottori on 1-sylinterinen ja 570- kuutioinen, mikä vastaa ominaisuuksiltaan kilpailijoiden vastaavan kokoisia laitteita.
Muotokieli on nykyaikaista ja sopivasti kilpailijoista erottuvaa. Koeajoyksilön hopeanharmaa ja musta väritys yhdistettynä alustaosien punaiseen tuovat ulkonäköön särmää. Mönkijöiden kohdalla muotoilusta puhuttaessa käytännön vaatimukset menevät useimmiten estetiikan edelle. Snarlerin kohdalla näiden yhdistelyssä on onnistuttu hyvin.
Snarler on saatavilla kahdella eri runkopituudella ja varustetasoja on kolme, Naked, Standard sekä Full Version. Koeajopeli oli pitkärunkoinen Full Version, jolloin mukana on käytännössä kaikki varusteet ja vähän päälle. Pakettiin kuuluvat mm. vinssi, ohjaustehostin, tasauspyörästön lukot edessä ja takana, alustan suojaputket, 14” beadlock-vanteet sekä vetokoukku.
Maininnan arvoiset ovat myös säädettävät piggyback- iskunvaimentimet, jotka Full Versionissa löytyvät vakiona. Led-valot päiväajovaloilla kuuluvat niin ikään pakettiin, joiden myötä Snarler on melko valmis laite moneen hommaan. Lumihommia silmällä pitäen lisävarustelistalta löytyy mm. puskulevyä ynnä muita työhommissa tarvittavia välineitä.
Puhelinsovellus ja avaimeton käyttö
Segwayn erikoisuus on oma puhelinapplikaatio. Segway Powersports- sovelluksen kautta selviää tietoja mm. laitteen suorituskyvystä, polttoaineen määrästä, jäljellä olevasta toimintamatkasta, ja ajetuista reiteistä. Onnettomuustilanteessa sovellus voi lähettää valittuun numeroon laitteen sijainnin ja tiedon tapahtuneesta.
GPS-paikantimen avulla selviää laitteen reaaliaikainen sijainti ja jos sitä siirrellään luvatta, tulee puhelimeen ilmoitus asiasta. Sovellus mahdollistaa myös avaimettoman käytön. Kunhan kuskilla on appi päällä ja puhelin taskussa, ei virta-avainta tarvita käytännössä muuhun kuin ohjauslukon käyttöön.
Snarlerin ohjaimiin kotiutuu nopeasti. Polvitilaa on pitkäjalkaisellekin ja kohtuullisen leveä satula osoittautui mukavaksi matka-ajossa. Onnistuneesti muotoillut katteet antavat hyvän tuulisuojan jaloille, eikä pärskeitä liiaksi lentele lahkeille isommistakaan lätäköistä. Nelivedon ja perälukkojen namiskat löytyvät kaasuvivun vierestä ja ovat hyvin käsillä.
Ulkonäöltään kytkimet ovat tuttuja monesta muustakin kiinalaisesta mönkijästä eikä niiden toiminnassa isommin moitittavaa löydy. Laatuvaikutelma on niin ikään hyvällä tolalla ja esim. vaihdekepin toimivuus on sujuvaa, mikä ei läheskään kaikilla mönkijämerkeillä ole selviö. Digitaalinen mittaristo on yksinkertainen ja pääosin selkeälukuinen. Ainoastaan nelivedon ja perälukkojen kuvake on turhan pienikokoinen ja vaatii ylimääräistä katseen tarkentamista.
Kahdelle hengelle, kahdella runkopituudella
Snarler on rekisteröity kahdelle huolimatta runkopituudesta. Pituuseroa malleilla on 15 senttiä ja se kaikki löytyy akselivälistä. Varsinkin pitkässä mallissa on väljät tunnelmat matkustajankin kanssa. Vakiovarusteinen selkänoja mukavoittaa repsikan viihtyvyyttä oleellisesti ja leveistä kauhukahvoista saa tukevan otteen.
Snarlerin 570- kuutioinen yksimukinen vaikuttaa kokonaisuutena toimivalta paketilta. Suoritusarvot liippaavat likimain kilpailijoiden vastaavia ja käytökseltään kone on nöyrä.
Tehoa moottorista irtoaa 44 hevosvoimaa, mikä kuljettaa Snarleria mallikkaasti. Mikään raketti ei tämän kokoinen laite näillä tehoilla luonnollisesti ole, mutta pontevaa vetoa löytyy kuitenkin riittävästi.
Tilanne muuttunee viimeistään sitten kun Snarler saa odotetun hybriditekniikan koneen jatkoksi. Tällöin huipputeho nousee 86 hevosvoimaan ja vääntö 96 Newtonmetriin, jolloin akuutista voiman puutteesta tuskin tarvitsee kärsiä. 1-pyttyinen kone on käyttöalueella kohtuullisen värinätön ja miellyttävä. Variaattori toimii sujuvasti ja koneen kierrokset pomppaavat vetoalueelle nopeasti.
Neliveto on sähköisesti kytkettävä ja lukot löytyvät Full Versionissa molemmilta akseleilta. Koeajo sattui sopivasti pääkaupunkiseutua kurittaneen lumi-infernon aikaan.
Harvemmin on mönkijän kanssa tullut eteen tilannetta, että nelivetoa oikeasti tarvitsee pelkästään liikenteen rytmissä pysyäkseen. Snarler etenee loputtomassa lumessa ja loskassa erinomaisen hyvin. Varsinkin pitkä malli käyttäytyy luisuissa rauhallisesti ja tunnokkaan ohjauksen avulla haluttu suunta säilyy helposti.
Pidempi akseliväli puolustaakin paikkaansa silloin, jos käyttö tapahtuu enimmäkseen jollain tien tapaisella. Pitkä on liikkeissään rauhallisempi ja suorilla ajellessa suuntavakaampi. Lyhyt malli on ajokäytökseltään hieman hermostuneempi mutta toisaalta vaativassa maastossa ketterämpi. Makuasia kumman mallin arvottaa paremmaksi.
Suomen talvessa kuin kotonaan
Valtavasta lumimäärästä johtuen, ei varsinaiseen metsämaastoon Snarlerilla ollut tällä kertaa asiaa. Ajo tapahtui pääasiassa roudan raiskaamilla väylillä, joilla toisaalta monttuja ja railoja riittää näinä päivinä kuin crossiradalla ikään. Maavaraa Snarlerista löytyy vakiorengastuksellakin ihan kelpo määrä, 270 milliä.
Full Versionin säädettävä jousitus on tehdasasetuksissaan melko jämäkkä, mikä sopii katuajoon hyvin. Puhtaaseen maastoajoon pieni pehmentävä säätö voi olla paikallaan. Alustan tukevuudesta huolimatta iskunvaimennus pelaa mainiosti ja syvätkin routamontut ylittyvät ongelmitta 60 km/h matkavauhdissakin. Käytännössä kaasua ei juuri tarvitse himmata, vaikka vauhtia olisi tien kuntoon nähden liikaakin.
Snarlerissa on yhdistelmäjarrut, eli jarrupolkimen tai -kahvan painaminen vaikuttavat kaikkiin pyöriin. Poljin on esimerkillisen tunnokas, mutta jarrukahvaa joutui puristamaan alkuun melkoisen kovalla voimalla. Tuntuma parani kuitenkin selvästi koeajon aikana, olihan kyseessä aivan uunituore laite.
Matka-ajossa pieneksi miinukseksi voi mainita nopeudenrajoittimen toiminnan. Nopeus heijaa jonkin verran rajoitinta vasten ajaessa, ei terävästi, mutta kuitenkin havaittavasti. Ominaisuuteen tottuu melko nopeasti, mutta aivan markkinoiden parhaimpien rajoittimien tasolle se ei yllä.
Kiinassa valmistettavan Segway Snarlerin hinnat alkavat 6990 eurosta, eli halvempiakin ”kiinanmönkkäreitä” markkinoilta löytyy. Toisaalta hinta jää kalleimmassa täysin varustellussa Full Version mallissakin juuri alle 9000 euron, joka taas on selvästi alle markkinajohtajan hintalapun. Takuuta Segwaylle myönnetään kahdeksi vuodeksi.
Parin päivän intensiivisen ajon jälkeen on helppoa todeta Segwayn olevan vahvasti mukana kiivaassa mönkijäkilvassa. Ottaen huomioon, että kyseessä on puhtaalta pöydältä piirretty täysin uusi malli, on Snarler kaikkinensa erittäin valmiin tuntuinen kampe. Varsinkin Full Versionin runsas varustelu ja kokonaisuuden toimivuus tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon melkeinpä mille tahansa kilpailevalle merkille.
Sami Puskala
Kehuja: Varustelu, raikas ulkonäkö, voimalinjan toiminta, ohjauksen tunnokkuus, mobiilisovellus.
Parantamisen varaa: Nopeudenrajoittimen toiminta
Kommentit