Tärkeä tiedote:
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
11.11.2015

Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?

  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?
  • Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?

Polaris Sportsman ACE 570 on täysin uusi konsepti mönkijämaailmassa. Se on turvallisempi, monikäyttöisempi ja myös hauskempi.

Sportsman ACE 570 on uusin innovaatio Polariksen tuoterivistössä. Kyseessä on T-ajokortilla ajettava, traktoriksi rekisteröity mönkijämalli, jota ohjataan ratista. Sinänsä keksintö ei kovin uusi ole, onhan rattimallisia mönkijöitä ollut markkinoilla jo pidemmän aikaa. Nämä mönkijät ovat kuitenkin järjestään leveitä rinnakkain istuttavia malleja, joten yksipaikkainen Sportsman ACE on pioneeri tällä saralla.

ACE on kooltaan jotakuinkin tavallisen mönkijän luokkaa, eli ulkomitat ovat erittäin kompaktit. Homman ideana on kuljettajan mahdollisimman alhainen painopiste ja helppo, automainen ajettavuus. Vankka turvakaari ja turvavyö tarjoaa suojaa kuskille kaatotilanteissa ja turvallisuus onkin aivan eri luokkaa kuin tavallisissa mönkkäreissä.

Kuin Crosskart-auto

Polaris Sportsman ACE 570 – Traktori vai rallipeli?

ACE:n olemus on hilpeä ja se muistuttaa etäisesti Crosskart autoa. Korkea turvakaari ja ”ovien” paikalle vedettävät turvaverkot luovat hivenen race-henkeä mönkijän ulkomuotoon. Kokonaispituutta ACE:lla on perinteisen malliseen Sportsman 570 Forest mönkijään verrattuna, noin parikymmentä senttiä enemmän.

Pituus tuntuu eniten kasvaneessa akselivälissä, joka on vajaa 30 cm pidempi. Matalan painopisteen saavuttamiseksi, maavara on ACE:ssa noin 2 senttiä vähemmän kuin perusmallissa, mutta leveytensä puolesta rattimalli täsmää perinteiseen mönkkäriin melko tarkasti.

Tämä ilahduttanee varsinkin metsänkävijöitä, kun ACE:lla mahtuu pujahtamaan samoista väleistä kuin tavallisellakin mönkijällä. Tekniikkana ACE:ssa toimii 1-sylinterinen 45 heppainen Pro Star bensa-moottori ja tilavuutta siinä on mallimerkinnän mukaiset 570 kuutiota. Vaihteiston hommaa hoitaa PVT-variaattori jossa on hidas ja nopea alue sekä luonnollisesti myös pakki.

Kehittynyt neliveto

Sportsman ACE:n alusta on erillisjousitettu mikä tekee siitä pystyvämmän ja mukavamman vaikeissakin maasto-olosuhteissa, kun renkaat seuraavat ajoalustan muotoja paremmin. Myös nelivetojärjestelmä on markkinoiden kehittyneimpiä. Vetovaihtoehtoina on joko takaveto, tai automaattinen, sähköisesti kytkeytyvä neliveto.

Takavedon lisäominaisuutena löytyy TURF 1×4 vetoalue, jolla voi vapauttaa tasauspyörästön lukon tiukoissa käännöksissä. Systeemin ideana on vähentää mönkijän puskemista ja pienentää kääntösädettä. Hyötyä siitä on myös vaikka golfkentillä ajaessa kun ajokki ei revi kääntyessään maahan niin suuria jälkiä.

Nelivedolla ACE kulkee tasaisella pelkän takavedon turvin, mutta etuveto kytkeytyy mukaan välittömästi kun luistoa esiintyy. Neliveto on tällöin 100 prosenttinen ja sen kerrotaan olevan markkinoiden nopeimmin kytkeytyvä. Ainakaan koeajon aikana ei nelivedon toiminnasta löytynyt moitteen sijaa, vaan kiperistäkin tilanteista selvittiin loppujen lopuksi kunnialla.

Automainen tunnelma

ACE:n kuskin paikalle siirtyminen onnistuu erittäin helposti. Kun turvaverkko on auki, kulku on periaatteessa esteetön. Kuljettajan penkistä löytyy pituussäätö ja iloisena yllätyksenä, myös ratin korkeus on säädettävissä. Näillä eväin ajoasennosta saa melkolailla mukiin menevän tai peräti mukavan. Moottorin käynnistys tuottaa ilmoille tyypillisen 1-sylinterisen pulputuksen. Vaihteenvalitsin on oikealla puolella lattialla, ja nelivedon käyttökytkin on kojelaudassa.

On oikeastaan hassua kuinka mönkijän ajotunnelma muuttuu, kun siihen asennetaan ohjaustangon sijasta ratti, polkimet ja auton penkki. Varsinaiset ajo-ominaisuudet eivät sinänsä kauheasti muutu ohjauslaitteiden erilaisuudesta huolimatta, mutta tunnelma on silti aivan erilainen kuin tavallisessa mönkijässä.

Liikkeellelähdön jälkeen huomaa nopeasti, että varsinaisesta ohjaustuntumasta on melko turha puhua. Toisaalta traktorimönkijän huippunopeus on rajoitettu suunnilleen 45 km/h:n paikkeille, joten ongelma ei ole suuren suuri. ACE:n ohjaus on hyvin suurpiirteinen, mutta siihen tottuu melko nopeasti.

Pakollisen asfalttisiirtymän jälkeen soratie kääntää suupielet virneeseen. Irtosoralla ja takavedolla ACE on kuin pieni ralliauto. Luistot on helposti hallittavissa ja jousitus poimii epätasaisuudet hyvin. Moottorin teho riittäisi tietysti kovempaankin menoon, mutta traktori-ACE:n lakisääteiseksi asetettu 45Km/h kattonopeus katkaisee ilottelun aivan liian varhain.

Metsässä kuin kotonaan

Metsäpoluille ja vaativampaan maastoon vauhtivarat riittävät paremmin. Pienillä poluilla menossa on enemmän vauhdin tuntua ja ACE ylittää kohtuullisenkin kokoiset montut melko eleettömästi. Suurempiin kuoppiin vauhti kannattaa kuitenkin hiljentää tuntuvasti.

Toisin kuin tavallisessa mönkijässä, ACE:n kuljettaja ei pysty jaloilla keventämään kuopista ja montuista tulevia iskuja, vaan vaimennus jää pelkästään jousituksen varaan. Tällöin pahimmat iskut tuntuvat suoraan kuskin ahterissa ja selkärangassa. Jousitus sinänsä toimii erittäin hyvin ja poimii tärskyt tehokkaasti, mutta aina välillä joku töyssy on ylitse muiden.

Jyrkissä nousuissa tai kaltevilla pinnoilla liikkuessa on syytä muistaa, että kuljettajan painonsiirto ei ACE:lla ajellessa onnistu samalla tavalla kuin perinteisessä mönkkärissä. Sama koskee vauhdikkaissa mutkissa huimistelua, kun painoa ei saa siirrettyä sisäkurviin vakaamman kulun turvaamiseksi. Toisaalta ACE ei kuitenkaan ole niin kiikkerän tuntuinen kurveissa ja kallistuksissa kuin tavallinen mönkijä, johtuen juuri matalammasta painopisteestä.

Kaikkein kiperimpiin paikkoihin ei koeajon puitteissa ollut mahdollisuutta hakeutua, mutta kaikki eteen tulleet esteet ja nousut ACE hoiteli erittäin helposti. Neliveto toimii tehokkaasti, eikä sen automaattista päälle- tai poiskytkeytymistä huomaa käytännössä ollenkaan.

Kaikkeen käypä monitaituri

Varusteita ACE:en on saatavilla kattavasti ja käytännössä sillä suorittaa vähintään samat työhommat kuin perus-Sportsmanillakin. Tarjolla on puskulevyjen ja vinssien lisäksi mittava määrä tarvikkeita kevyestä personoinnista ja erilaisista säilytystiloista, täyskatettuun ohjaamoon asti. Näillä eväillä ACE soveltuu paremmin myös ympärivuotiseen käyttöön ja vaikka jokapäiväiseksi kulkineeksi.

T-ajokortilla sitä saa ajaa jo 15 vuotiaana, joten ACE voisi olla hyvä vaihtoehto myös mopoautolle. Traktoriksi rekisteröidyn Sportsman 570 ACE:n hinnat alkavat 11 890 eurosta. Hinta on kilpailukykyinen verrattuna perinteisen tyylisiin Sportsman 570 malleihin.

Hintaeroa tulee mallista riippuen n. 1000-2000 euroa ”avomallin” hyväksi, mutta rahan vastineeksi saa huomattavasti monikäyttöisemmän ja turvallisemman käyttöpelin, jonka huomioarvo on varmasti taattu.

Sami Puskala

Kehuja: Ulkonäkö, ajamisen hauskuus, nelivedon toiminta

Parantamisen varaa: 

 

Polaris Sportsman 570 ACE 4x4 Eut:

Moottori:Nelitahtinen, 1-sylinterinen, 567cm3 bensiinimoottori
Jäähdytys:Nestejäähdytteinen
Teho:45 hv (33 KW)
Polttoainejärjestelmä:EFI
Vaihteisto:Automaattinen PVT-variaattori
Etu/takajarru: Hydrauliset levyjarrut
Vetotapa: Takaveto/automaattinen neliveto
Pit/lev/kork: 2290mm /1220mm /1730mm
Akseliväli: 1562 mm
Maavara: 260 mm
Polttoainesäiliö:19,8 l
Paino:388 kg
Hinta:11 890€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Polaris Sportsman

     
4.1
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Polaris Sportsman -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.