Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
05.10.2018

Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies

 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies

Polariksen 1000-kuutioinen General, on mönkijä-maailman crossover, jossa yhdistyvät työkoneen hyödyt ja äärimmäisen hupivehkeen hauskuus.

General XP 1000 on melko uusi konsepti Polariksen side-by-side-mönkijöiden rivistössä. Vuonna 2016 esitelty General nauttii mallistossa top-of-the-line-tuotteen sekä ns. premium-mönkijän statuksesta. Lähinnä autopuolelta tuttu premium-termi on mönkijämaailmassa melkoisen tuore ja statuksen nostatuksen ohella sillä pyritään kaventamaan kuilua autojen ja side-by-side-mönkijöiden välillä.

General on saatavilla 60 km/h ja nyt uutuutena 80 km/h traktorina, joka mahdollistuu lain puitteissa ABS-jarrujen myötä. Polaris on tällä saralla uran uurtaja, sillä General on ensimmäinen 80 km/h side-by-side-mönkijä markkinoillamme. Lopputulos on sikäli onnistunut, että ABS-mallin nelivetojärjestelmä on täsmälleen samanlainen kuin ”absittomassakin”. Laitteen maasto-ominaisuudet eivät siis juurikaan heikkene lukkiutumattomuuden myötä.

80 km/h Generalin kuljettamiseen tarvitaan vähintään B-ajokortti, eli teiniä ei sen rattiin sovi istuttaa. 60km/h T1b-mallia saa ajaa muuttuneiden ja hieman selkiytyneiden ajokorttisäännösten mukaan 15-vuotiaskin, kunhan hankkii uuden AM121-ajokortin. Vanhalla LT-kortilla saa myös edelleen ajaa 60 km/h traktoria.

Perustekniikaltaan tuttu

Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies

Premiumin makuiseksi General pyritään saamaan laadukkailla komponenteilla, hyvällä viimeistelyllä sekä kehittyneellä tekniikalla. Teknisesti General on melko tuttua huttua muistakin Polariksen malleista, vetotapoja on kaikkiaan kolme. Takavedon TURF-moodi on tarkoitettu käytettäväksi pitävällä pinnalla ja toiminnaltaan se onkin käytännössä kuin tavallinen auton tasauspyörästö.

Ajettavuudelle ja laitteen kääntyvyydelle hitaissa nopeuksissa tämä on pelkkää mannaa, kuten myös herkemmin rikkoutuville ajoalustoille. Lukoton perä ei kääntyessä sorra ajopintaa läheskään samalla tavoin kuin lukollinen. Taka-akselilta löytyy kytkettävä lukko ja kolmantena vaihtoehtona on tietysti Polariksen mainiosti toimiva, automaattisesti kytkeytyvä 100% neliveto.

Etenemiskyky on vakuuttavaa, eikä nelivedon automatiikasta tarvitse kantaa huolta. Etupään veto lukkoineen kytkeytyy mukaan salaman nopeasti ilman havaittavaa viivettä, eli jumiin jääminen ei ainakaan nelivedon toiminnasta jää kiinni. Generalin vakiorengaskoko on melko messevän kokoinen. Edessä 27×9-14 ja takana 27×11-14-kokoiset ja karkealla kuviolla varustetut renkaat omaavat mainion pidon pehmeälläkin pinnalla ajaessa.

Polariksen mallit ovat aiemmin jakautuneet pääsääntöisesti kahteen leiriin, työkoneisiin (Ranger) ja hauskanpitoon tarkoitettuihin välineisiin (RZR). General asettuu sujuvasti näiden kahden välimaastoon tarjoten mahdollisimman hyvät eväät molempiin käyttötarkoituksiin. Kenraali on kaikkiaan vaikuttavan näköinen ja kokoinenkin laite. Mitään alemmuuskompleksia ei autojen seassa suhatessakaan tarvitse kokea.

Vakuuttavasti varusteltu

Ohjaamossa vallitsee selkeä tunnelma. Generalin penkit ovat parhaimmasta päästä mitä mönkijöissä on eteen tullut. Korkea selkänoja tukee hyvin ja ajoasento on kaikenlaisessa ajossa varsin toimiva. Penkkien välissä oleva säilytyslaatikko toimii samalla käsinojana ja vasen kyynärpää laskeutuu luontevasti ovenkarmille. Tilttiratti kääntyy hyvin käsille ja EPS-ohjaustehostimen ansiosta sen kääntely on kevyttä hankalassakin maastossa.

Runsaanpuoleiseen vakiovarustukseen kuuluu myös reilun parin tonnin vetokyvyn omaava vinssi, mainiosti valaisevat LED-ajovalot, virran ulosotto sekä radio bluetoothilla. Tosin sen käyttö jäänee ainakin ajon aikana hyvinkin marginaaliseksi, sen verran moottorin pauhu ohjaamossa raikaa.

Koeajettu malli oli katon lisäksi varustettu avattavalla tuulilasilla, mikä ainakin menneen kesän lämpötiloissa tuntui täysin riittävältä suojalta. Tuuli ei juurikaan kiertele ohjaamossa kovemmassakaan vauhdissa ja sortseissa tarkeni ajelemaan hyvin vielä alle 15 asteen lämpötiloissa. Toki saatavilla on myös lämpöohjaamo lämmityslaitteineen kaikkineen talvikäyttöä ajatellen.

Työvälineitä Generaliin löytyy siinä missä muihinkin hyötymalleihin. Lumen auraaminen ynnä muut askareet hoituvat sillä arkiajon ja huvittelun ohella hienosti, samoin kun vaikka tukkikuormien haku metsän siimeksestä. 680 kilon vetopaino ja lavan 272 kilon kantavuus riittänevät useimmille käyttäjille paremmin kuin mainiosti.

Pääosassa ajamisen ilo

Generalin kaikki ylenpalttinen järkevyys alkaa kuitenkin tuntumaan täysin sivuseikalta siinä vaiheessa, kun baana aukeaa otolliseksi. 1000-kuutioinen ProStar-rivikakkonen tarjoaa käyttöön täydet 100 hevosvoimaa, joka on jo paperilla selkeä lupaus seikkailusta. Moottori vastaa kaasun painallukseen voimalla ja tukeva selkänoja tulee todellakin tarpeeseen.

Kiihtyvyys on huiman hyvä varsinkin nelivedolla, jolloin takapää ei pääse lyömään liikaa joutavaa. Nelivedon apua tarvitaan jo märällä asfaltilla, sillä General piirtää pelkällä takavedolla naurettavan helposti, jos ajopinta on vähänkään lipoinen. Hupikerrointa driftaustaipumus nostaa huimasti, mutta virkavallalla saattaa siihen asiaan olla sananen sanottavana.

Soratiellä sladitellessa lysti on ylimmillään aina siihen asti, kunnes Generalin melkeinpä ainoa heikko kohta astuu näyttämölle. Melumittausnormeista johtuen Prostar-moottorin ei anneta kiertää yli 6000 kierroksen enää 60km/h jälkeen. Käytännössä se tarkoittaa, että kiihtyvyys ja voiman tunne on huimaa juuri kuuteen kymppiin saakka, jonka jälkeen moottori lannistuu. Kiihtyvyys kyllä jatkuu aina 80km/h asti, mutta selvästi verkkaisemmin.

Voiman tulo loppuu melko äkisti, mikä tulee tiettäväksi varsinkin silloin kun meneillään on tappisladi, jonka saisi kaasun avulla mainiosti hallittua. Perän luisto loppuu veitsellä leikaten juuri sillä hetkellä, kun koneesta paukut, jolloin tiedossa on hyvin ripeitä vastaohjauksia sekä epämiellyttäviä ”OHO!”-elämyksiä. Maahantuojalta kuitenkin kerrotaan, että asiaan on piakkoin luvassa parannusta tuoreemman ja toimivamman softan myötä, jonka jälkeen Kenraalin pitäisi saada kiekuman täysillä tehoilla aina 80km/h asti.

 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 • Polaris General XP 1000 – Huligaani ja herrasmies
 

Kinttupoluilla elementissään

Pienellä soramontulla ajellessa rajoittimen toiminnasta ei isommin haittaa ole ja siellä General näyttääkin sen huligaanin puolensa. Tällaisessa laitteessa alustan ja jousituksen olettaa olevan menohalujen tasolla, eikä Kenraali tuota pettymystä tässäkään. Moukkuiseen patikkoon voi ladata melkein kaistapäisellä nopeudella ilman pelkoa alustan antautumisesta.

Joustomatkaa on edessä 31 senttiä ja takana 33 senttiä. Jouhevan jousituksen parina työskentelee Fox Podium QS3 lisäsäiliölliset iskunvaimentimet, joista löytyy kolmiasentoinen pikasäätö sekä esijännityksen säätö. Jousituksen toiminta on jokaisessa ajotilanteessa esimerkillistä. Kahden hengen kuormalla monttuihin ajaessa jousitus ei pohjannut kertaakaan, vaan hoiti hommansa luotettavan tuntuisesti.

Kun pyörät pysyvät tukevasti maata vasten, ohjattavuus säilyy hyvänä ja ajo onnistuu kapeassakin rännissä tarkasti. General ei kaihda pieniä loikkiakaan vaan suorastaan kerjää lisää kuritusta. Alustan ja kokonaisuuden toimivuus innostaa ajamaan koko ajan lujempaa, joten ratin ja penkin välissä on hyvä pitää jäitä hatussa.

Miellyttävän yllätyksen General tarjoaa myös maantiellä. Isoista rupulikumeista ja verraten lyhyestä akselivälistä huolimatta meno on vakaata nopeudesta riippumatta. Kahdeksankympin kattonopeudella jaksaa matkaa taittaa helposti pidemmänkin siivun ilman maailmanlopun tunnelmaa.

Se ei niin miellyttävä yllätys löytyy lopulta Generalin hintalapusta. Hintaa 80km/h kulkevalle ABS-mallille kertyy 26 990 euroa, mikä on paljon rahaa. Vastinetta rahalle General XP 1000 kuitenkin tarjoaa milteipä ylivertaisen hauskuuden muodossa, monipuolisen käytettävyyden siitä kuitenkaan kärsimättä.

Sami Puskala    

Kehuja: hauskuus, ajomukavuus, ajo-ominaisuudet, monipuolisuus

Parantamisen varaa: rajoittimen toiminta nykyisellään, hinta

 

Polaris General XP 1000 4x4 ABS 80km/h:

Moottori:Nelitahtinen, 2-sylinterinen, 999 cm3 bensiinimoottori
Jäähdytys:Neste
Teho:100 hv (75 kW)
Polttoainejärjestelmä:EFI
Vaihteisto: Automaattinen PVT-variaattori
Etu-/takajarru:Hydrauliset levyjarrut, ABS
Vetotapa:Takaveto/automaattinen neliveto
Renkaat (etu/taka):27x9-14 / 27x11-14
Mitat (pit./lev./kork.):3000mm/1587mm/1870mm
Akseliväli:2060 mm
Maavara:305 mm
Vetopaino:680 kg
Lavan kantokyky:272 kg
Hinta:26 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Myytävät Polaris -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.