Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
19.10.2015
Luettu 18 775

Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen

 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen
 • Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen

Kolmipyöräinen skootteri, jota saa ajaa auton ajokortilla? Eksoottisesta perusideastaan huolimatta Piaggio MP3 on hyvin lähellä tavallista skootteria.

Muutamaa viikkoa aiemmin liikennevaloissa viereiselle kaistalle pysähtyi skootteri. Yhtäkkiä huomasin, että siinä on jotain outoa. Kuski ei laittanut jalkojaan ollenkaan maahan, vaan laite pysyi itsekseen pystyssä! Sen näytti mahdollistavan kaksi eturengasta, vaikka ne olivatkin aika kapealla.

Kun skootteristi lähti liikkeelle, hän kääntyi risteyksestä ja silloin laite taas kallistui tavallisen kaksipyöräisen tapaan. Magiaa? Toteutunutta scifiä? Ei, vaan jo pidempään myynnissä ollut Piaggio MP3.

Skootteri-innokkaassa eteläisemmässä Euroopassa näitä jo vilisee kaupunkiliikenteessä. Täällä pohjolan perukoilla se herättää vielä toistaiseksi hitusen enemmän huomiota.

Alun perin MP3 esiteltiin vuonna 2006. Nimi ei tule musiikkitiedostoista, vaan sanoista ”Moto Piaggio a 3 ruote”, eli kolmipyöräinen Piaggio-moottoripyörä. Ensimmäisinä vuosina mallit olivat moottoreiltaan 125-400 -kuutioisia. Lisäksi tehtiin 500-kuutioista nimellä Gilera Fuoco.

Normaaliversion MP3:n ajamiseen tarvitaan moottoripyöräkortti. Piaggio kuitenkin havaitsi ovelasti, että myös auton ajokortilla ajettava versio oli mahdollinen pikkumuutoksella. MP3:sta tehtiin hieman leveämmällä etupyörien raideleveydellä varustettu LT-malli, joka rekisteröidään moottoripyörän sijaan kolmipyöräksi.

Viimeisin uudistus MP3:lle on 500-kuutioinen malli ABS-jarruilla ja luistonestolla. Paperilla siis aika houkutteleva laite B-kortilla ajettavaksi. Sehän piti testata!

Omat kokemukseni kaksipyöräisillä ajamisesta rajoittuvat mopoihin. Olin siis sopiva henkilö testaamaan, onko MP3:ssa potentiaalia aiemmin isoja kaksipyöräisiä ajamattomalle.

Painavaa asiaa

Piaggio MP3 – Kolmipyöräinen, silti kuin kaksipyöräinen

MP3 pysyy paikallaan pystyssä kolmella pyörällään. Se on siis sikäli helposti lähestyttävä. Parkkitilanteessa se on myös helposti siirreltävä, kun ei tarvitse pitää sitä pystyssä.

Pystyssä pysyminen ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti eikä itsestään esimerkiksi Segwayn tyyliin. MP3 siis ei ole käytöltään tavallista kaksipyöräistä kummoisempi tai helpompi kuin vain etupään lukituksen verran. Ja sekin on toimii vain paikallaan ollessa.

Kuljettaja vastaa lukituksesta, joka tehdään ohjaustangon keinukytkimestä. Etupään voi lukita keskiasennon sijaan myös tilanteen vaatimaan kallistukseen, eli vaikkapa mäessä voi tarvita kallistaa hieman.

Siirtelyssä arvostaa kolmipyöräisyyttä, koska 500-kuutioinen MP3 on aika raskas. Valmistaja ei kerro innokkaasti painoa muiden perustietojen joukossa, mutta sellainen tieto löytyi, että kuivapainoa on 263 kiloa.

Lukitulla etupäällä siirtelyä huhkiessa on hyvä muistaa sekin, että lukitusasento pysyy myös epätasaisuuksissa kuten kadun reunassa. Jos on huolimaton ja asento on väärä, pahimmillaan MP3 voi kaatua etupää lukittunakin.

Liikkeelle lähtö on kokemattomana paras tehdä jalat maassa. Etupään lukitus nimittäin poistuu piippauksen saattelemana oikeastaan heti kun kaasuun koskee. Kokematon heti yllättyy, miten äsken itsekseen seissyt painava laite yhtäkkiä on nyt kuljettajan oman tasapainoilun varassa.

Ensimmäisiin risteyksiin kallistaminen on vaikeaa, jos ei ole tottunut massiivisiin ja korkeisiin kaksipyöräisiin. Ajaminen meinaa olla huteraa ja käännökset töksähteviä. Hitaissa vauhdeissa ajaminen tosissaan vaatii harjoitusta.

Isoihin skoottereihin tai prätkiin tottuneelle taas MP3 tuskin on mikään ongelma ottaa haltuun. Etupään lukitusta käyttää jos niin haluaa ja ajamiseen kahden etupyörän ratkaisu vaikuttaa varsin vähän. On kuitenkin hyvä muistaa, että tätä myydään myös B-kortillisille. Heille varoituksen sanat ja käsittelyn opettelu on paikallaan.

Kuskina kuin kaksipyöräisessä

Ajossa MP3 sisältää tavallisen ison skootterin hyvät ja huonot puolet. Suuri plussa on ajamisen suhteellinen helppous. Vaihteiden kanssa ei tarvitse pelata, kun skootterin variaattorivaihteistolla riittää kun kääntää kaasua ja painaa jarruja.

Tavallisten ja hyvien jarrukahvojen lisäksi MP3:ssa on jarrupoljin, jota en ainakaan itse tullut paljoa käyttäneeksi. Monet kuulemma jopa poistavat sen omistaan. Tempulla saa lisää jalkatilaa, jota MP3:ssa muuten on isoksi skootteriksi vähän.

Kaasukahva on sähköinen, eikä tuntuma ollut oikein kunnossa. Hitaissa vauhdeissa kahva tuntui aika on/off-tyyppiseltä, mikä teki ajosta vähän tempoilevaa. Ilmiö korostui entisestään kylmällä moottorilla.

Kovemmat liikennevalokiihdytykset ovat ominta aluetta. 500-kuutioinen MP3 kiihtyy hyviin kaupunkinopeuksiin muutamassa sekunnissa. Variaattorin vuoksi aivan lähdöstä puuttuu terävyys, mutta sitä lukuun ottamatta tällä ollaan vauhdissa käytännössä selvästi autoja nopeammin.

Kaupungissa arvostaa myös korkean ajoasennon myötä tulevaa hyvää näkyvyyttä. Ja kun pysähtyy liikennevaloihin, etupään lukituksen voi painaa päälle ja säästää jalkojaan. Helpointa se on tehdä vasta pysähdyttyään, sillä järjestelmä sallii sen vasta aivan hitaasta kävelyvauhdista. Harjoituksen myötä pysähdyksen voi kuitenkin tehdä ilman jalkoja, kuten alussa mainittu aiemmin näkemäni MP3-kuski teki.

Katujen epätasaisuuksissa kolmesta pyörästä on paljon hyötyä ja vain hitunen haittaa. Mukulakivillä ja muilla kuoppaisilla teillä MP3 pysyy hieman vakaampana kuin mitä kahdella pyörällä pärjättäisiin. Ehkä ainoa haitta taas ovat yksittäiset kuopat. MP3:n alla kaikki kolme pyörää menevät omaa linjaansa, jolloin siellä on monessa kohdassa pyöriä osumassa kuoppaan. Siksi ainoa keino väistää on ajaa kokonaan ohi.

Kunnollinen ajoasu päälle

Maantiellä pidemmätkin matkat hoituvat varsin hyvin. Katettu skootteri on melko suojaisa, ja MP3:n tuulilasi suojaa ylävartaloa viimalta. Silti sekä turvallisuuden että lämmön takia kannattaa pukeutua kunnon motoristin ajoasuun. Sellainen pitää kypärän lisäksi muistaa budjetoida mukaan tällaisen hankintaa miettiessään, jos lähtee tällaista autoilutaustalla hankkimaan.

Autoihin tottuneelle kun ei voi liikaa korostaa, kuinka kylmä satasen vauhdissa tulee jo 15 asteen lämpötilalla. Ja koska kypärään asti tuulensuoja ei ylety, kypärämelun vuoksi ainakin omalla kypärälläni korvatulpat tuntuivat olevan tarpeen noin satasen vauhdista alkaen.

Voimaa riittää 500-kuutioisessa maantievauhdillakin, vaikkei enää yhtä ylenpalttisesti kuin kaupungissa. Ohitukset hoituvat hyvin ja mutkatiellä voi kiihdytellä ihan iloisesti. Mutkat ovat nekin mukavia, sillä kanttailu hoituu täysin luontevasti. Nopeasti unohtaa ajavansa kolmipyöräisellä.

Miksi – tai miksi ei?

MP3 tarjoaa siis ison skootterin etsijälle lisää vakautta joihinkin ajotilanteisiin ja paikallaan siirtelyyn. Siinä se on aika hyvä diili, sillä lisähintaa kolmannesta pyörästä tulee kohtuullisen vähän.

Piaggion omaan 500-kuutioiseen X10:een verrattuna hintaeroa on reilu tonni. Tosin X10 on osittain ylellisempi kuin MP3.

Muista merkeistä esimerkiksi Suzuki Burgmanin 400-kuutioinen malli on tonnin 500-kuutioista MP3:ea halvempi. 650-kuutioinen Burgman taas on kolme ja puoli tonnia MP3:ea kalliimpi. Kolmipyörä-Piaggio on siis hyvin asemoitu kilpailuun kaksipyöräisiä vastaan.

Auton korvikkeeksi taas kysymys on vaikeampi. Suomessa tietysti talvi estää sellaisen auton korvaamisen skootterilla, jota etelämpänä harrastetaan. Skootteri on kyllä kaksipyöräiseksi suojaisa, helppo ajettava ja tavaratilaakin on MP3:ssa yhden pienen urheilukassin verran. Ja jos ajaa rauhallisesti, kulutus pysyy selvästi alle 5 litrassa sadalla, eli lähes kaikkia autoja pienemmissä lukemissa.

Silti se ei Suomessa varsinaisesti ole autoa helpompi käytännössä kuin vain sopivan kokoisen parkkiraon löytämisessä. Ja siinäkin pitää muistaa, että säännöt ja sallitut parkkipaikat ovat samat kuin autoilla.

Mutkatiet vaativat osaamista

Ilman ison skootterin tai moottoripyörän kokemusta MP3:a hankkivan kannattaa myös muistaa, että sen ajaminen vaatii osaamista. Hidas ajo ahtaissa paikoissa ja toisaalta jarruttaminen vaikka mutkassa vaativat opettelua aivan kuin moottoripyöräilijöilläkin. Siksi ajokoulutusta kannattaa kysyä esimerkiksi laitteen myyjältä tai skootterikerhoilta.

Vaikka kolmipyöräksi rekisteröidyn MP3 LT:n kohdalla voikin ohittaa virallisen moottoripyöräkoulun, laitteen ajaminen ei silti käytännössä poikkea kaksipyöräisestä. Näin se voi olla myös hyvä maistiainen kaksipyöräisten maailmasta.

Jos on sen verran nuori, ettei moottoripyöräkorttia aikanaan kylkiäisenä saanut, niin MP3:lla voi silti kokeilla, innostuuko asiasta ja ajaako sitten A-kortti. Sillä kun saa ajaa sitten vaikka mitä laitteita, joissa on enemmän fiilistä kuin arkisen asiallisessa MP3:ssa.

Raimo Tengvall

Kehuja: kiihtyvyys, toimiva kanttailu, ajaminen epätasaisilla teillä, käsittely paikallaan

Parantamisen varaa: turha jarrupoljin vie jalkatilaa, on/off-kaasutuntuma, isohko massa

 

Piaggio MP3 Sport LT 500 ABS:

Moottori:Nestejäähdytteinen 1-sylinterinen, 493 cm3 bensiinimoottori
Teho:40 hv (29,5 kW) @ 7250 rpm
Vääntö:45,5 Nm @ 5250 rpm
Vaihteisto:CVT, automaattinen variaattori
Renkaat (etu&taka):2 x 110/70R13 & 140/70R14
Akseliväli:1550 mm
Mitat (pit/lev):2205 / 775 mm
Istuinkorkeus:790 mm
Tavaratila:50 l
Kuivapaino:263 kg
Hinta:11 380€
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Piaggio MP3

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Piaggio MP3 -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.