Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
23.02.2015

Lynx Xtrim Commander 800R – Panssarivaunu vai herhiläinen?

 • Lynx_Commander_ajokuva_kuva
 • Lynx_Commander_etuviisto_kuva
 • Lynx_Commander_sivusta_kuva
 • Lynx_Commander_takaviisto_kuva
 • Lynx_Commander_mittaristo_kuva
 • Lynx_Commander_stonga_kuva
 • Lynx_Commander_teksti_kuva
 • Lynx_Commander_teksti2_kuva
 • Lynx_Commander_vaihdevipu_kuva
 • Lynx_Commander_valot_kuva
 • Lynx_Commander_ajokuva2_kuva

Lynxin crossover-malli Xtrim Commander yhdistää sportin suorituskyvyn ja hyötykelkan käytännöllisyyden.

Moottorikelkkamaailmassa on tapahtunut huimaa kehitystä viime vuosina. Vaihtoehtoja löytyy halukkaille laidasta laitaan. Rajuista sporttikelkoista hieman rauhallisempiin työkelkkoihin ja kaikkea siltä väliltä. Markkinoilla tuntuu olevan jopa runsauden pulaa.

Jo pelkästään Lynx ja Ski-Doo merkeistä, malleja ja niiden eri variaatioita löytyy kymmeniä. Lisäksi jokainen kelkka on mahdollista yksilöidä erikoisvarusteilla jo tehtaalla, joten mieleinen kombinaatio löytyy varmasti.

Nyt koeajossa oleva Lynx Commander 800 kuuluu niin sanottuun kelkkojen crossover-luokkaan. Autoista puhuttaessa crossover mielletään usein turhakkeeksi. Kelkkapuolelta sen sijaan on vaikea keksiä paremmin järjellä perusteltua vaihtoehtoa. Kyseessä on siis vahvasti hyötykäyttöön ja vaikeisiin olosuhteisiin tarkoitettu malli, jolla onnistuu myös se tärkein, eli hauskanpito.

Kuoren alla Rotaxia

Lynx Xtrim Commander 800R – Panssarivaunu vai herhiläinen?

Voimanlähteenä tässä mallissa toimii Rotaxin kaksitahtinen 800-kuutioinen E-TEC-moottori. Mielikuvat 2-tahti moottoreista juontavat kauas menneisyyteen. Savuttavat ja tehottomat öljysyöpöt ovat kuitenkin jo muinaishistoriaa. Nykyaikainen 2-tahtikone on kevyt, hiljainen, taloudellinen, ja ennen kaikkea tehokas.

Valmistajan mukaan bensiininkulutus on jopa 50% pienempi, kuin vielä joitain vuosia sitten. Käytännössä tämä tarkoittaa kulutuksen pudonneen noin 25 litrasta parhaimmillaan 12-15 litraan sadalla kilometrillä.

Pääsyy parannukseen on polttoaineen tarkka ja täsmällinen suorasuihkutus. Moottori käynnistyykin erinomaisesti kovan pakkasyön jälkeen napin painalluksella, ja käy heti tasaisesti. Parin minuutin lämmittelykäytön jälkeen voi lähteä jo liikkeelle, eikä kylmäkään kone protestoi yhtään.

Kaksi- ja nelitahtista on vaikeaa erottaa toisistaan

Samoin öljynkulutus on saatu tiputettua varsin maltilliselle tasolle. Rauhallisesti ajellessa öljysäiliö voi riittää 2-3 bensiinitankillisen verran, ennen kuin ilmoittaa lisäystarpeesta. Näin ollen myös moottorityypille tunnusomainen sininen savu on saatu kitkettyä täysin pois. Pelkän pakokaasunhajun perusteella on mahdoton sanoa onko kyseessä neli- vai kaksitahtinen moottori.

Käyntiääni kaksisylinterisessä koneessa on maltillisella kaasulla hiljainen. Kierroksilla ääntä tietysti saadaan aikaiseksi, mutta sävy on hillitty. Kierroksia kone ottaakin ahnaasti ja kaasua tarjoillessa kelkka hyökkää – variaattorin säädöistä riippuen – joko kovaa tai erittäin kovaa. Voimasta ei todellakaan pulaa tule, kun hevosvoimia on tarjolla parhaimmillaan lähes 160.

Varusteita Commanderiin on saatavilla pilvin pimein, joko suoraan kelkan valmistusvaiheessa tai jälkiasennuksena. Vakiovarusteena löytyy muun muassa sähkökäynnistys, tehokkaat kahvalämmittimet sekä korkeussäädettävä ohjaustanko, jossa on mukana ns. mountainremmi.

Panssarivaunu

Commanderin panssarivaunumainen ulkonäkö hämää pahemman kerran. Jämäkkä ja jykevä olemus kertoo, että kysymyksessä olisi vain hyötykäyttöön tarkoitettu malli, jolla hauskanpito ei ensimmäisenä ole mielessä.

3900mm pitkä, ja 500mm leveä telamatto huolehtii kantavuudesta ja etenemiskyvystä myös hyvin pehmeillä alustoilla. Vetokykyä lisää myös kaksialueinen vaihteisto, joten raskaatkin kuormat siirtyy sujuvasti tunturiin ja vielä takaisinkin.

Jos karut työhommat hoituukin hienosti, niin hupiajo ja hauskanpito onnistuu vähintään yhtä hyvin. Iso kiitos tästä lankeaa mahtavalle moottorille ja toimivalle alustalle. Reitillä Lynx pysyy melko hyvin kevyempien ja sporttisempien kelkkojen imussa.

Jousitus poimii helpon tuntuisesti pienet ja isommatkin patit. Minkä tällä möhköllä mutkissa kevyemmilleen jää, saa kurottua umpeen seuraavalla suoralla tehokkaan moottorin turvin.

Suuremman töyssyn kohdalla Commanderin voi leiskauttaa jopa reippaaseen loikkaan, ja alastulo onnistuu ongelmitta ilman sydämen tykytyksiä. Tämä kertoo jo melko paljon tankattuna yli 300 kiloisen kelkan alustan ja jousituksen toimivuudesta.

Hieman pitkähköstä telastosta huolimatta, Commander kääntyy varsin ketterästi tiukkoihinkin mutkiin. Tässä kohtaa kyntensä näyttää erittäin toimivaksi todettu BLADE-suksi. Kelkka ohjautuu liukkaallakin pinnalla juuri sinne mihin pitääkin, kunhan tangosta vain päättäväisesti kääntää.

 

Ehtymätöntä voimaa

Nopeammalla siirtymällä moottorin loppumattomasta voimasta saa todellakin nauttia. Commander nostaa nokkaa ilmaan iloisesti vielä kovemmassakin matkavauhdissa pelkällä kaasun painalluksella.

Huippunopeudesta ei tarkkaa tietoa ole, mutta tyhjällä järvenjäällä tehty kokeilu osoitti, että kaasun pohjaan painaminen 150km/h mittarinopeudessa sai kelkan kiihtymään vielä käsivarsia repivällä voimalla. Kulkua riittää siis enemmän kuin tarpeeksi.

Suuresta tehosta huolimatta moottori on kuitenkin jouheva ja kaasu helposti annosteltavissa. Ainoastaan pitkän ajopäivän, ja niin sanottujen turistipattien loputtomalta tuntuneen koluamisen jälkeen, alkoi kuskin väsymyksestä johtuvia ylimääräisiä kaasunpainalluksia sattumaan tuon tuosta.

Mutta kuten sanottua, vika ei tässä tapauksessa ole kelkassa, vaan liian innokkaassa kuljettajassa. Jos malttaa,  niin verkkaisemmalla matkavauhdilla jaksaa pidempään ja ajomukavuus on huipussaan.

Kaiken kaikkiaan 800 kuutioinen Commander on todellinen crossover. Se vakuuttaa monipuolisuudellaan ja kyvyllään muuntautua tarpeen mukaan. Ajat sitten vuoren rinteillä, puuterilumessa, patikossa tai vaikka aamulla töihin, niin kelkasta se ei jää kiinni.

Lisäksi miehekäs ulkonäkö kaikessa karuudessaan hivelee silmää ja itsetuntoa. Jos Commanderia pitäisi verrata automaailmaan, niin ensimmäisenä tulee mieleen Hummer H1. Miesten peli, jolla ajetaan minne huvittaa, eikä sinne minne pääsee.

Teksti: Sami Puskala

Kuvat: Tuomas Rajala

Kehuja: ruudikas moottori, laaja käyttöalue, hyvä varustelu, miehekäs ulkonäkö

Parantamisen varaa: -

 

Lynx Xtrim Commander 800R E-TEC:

Moottori:2-tahtinen, 2-sylinterinen 799,5 cm3 rivimoottori
Teho:160 hv
Polttoaineen syöttö:Sähköinen suorasuihkutus
Jäähdytysjärjestelmä:Neste, puhallin
Voitelujärjestelmä:Sähköinen öljypumppu
Voimansiirto: Variaattori
Käynnistys:Sähköinen
Polttoainesäiliö:45 l
Öljysäiliö:2,8 l
Paino:292 kg
Telamatto (pit/lev/kork):3923mm/500mm/44mm
Hinta:16 990€
Lisätietoja:www.brplynx.com

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Lynx X-trim

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Lynx X-trim -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.