BMW R1200GS on yksi prätkämaailman ikonisimpia moottoripyöriä. Se on hallinnut Adventure-luokkaa itsevaltiaan tavoin vuodesta 2004 saakka. Haastajia on ilmaantunut kaikista ilmansuunnista, mutta iso-Gessu on pitänyt pintansa.
Kun BMW päivitti vuonna 2013 moottorin vesijäähdytteiseksi, kansa kohahti. Pelkona oli, että bokserikone pilattaisiin liiallisella modernisoinnilla. Toisin kuitenkin kävi, sillä uusi vesijäähdytteinen pata osoitti, että hyvästä voi tehdä vieläkin paremman.
Viisi vuotta vesi-Gessun ilmestymisestä on jälleen aika merkittävän moottoripäivityksen. Mallimerkki R1200GS painuu kohta historiaan, sillä uuden moottorin vuoksi mallinimi luetaan muodossa R1250GS.
Uuden iso-Gessun pata on kasvanut siis minimalistisesti mopon moottorin verran. 50-kuutiota kuitenkin tarkoittaa melkoista parannusta suorituskykyyn. Edellinen koneversio latasi pöytään lukemat 125 hv ja 125Nm. Uutuus pistää tuosta reippaasti paremmaksi, sillä uuden luvut ovat 136 hv ja 143 Nm.
Mylly on onneksi edelleen bokserikone, jonka tehoalue on prätkämaailmassa poikkeuksellisen laaja. Maksimiteho saavutetaan 7750 kierroksella ja vääntömaksimi puolestaan 6250 kierroksen kohdalla. Alakierrosten voimatunne on muhkea. Kone on varustettu muuttuvalla venttiilien ajoituksella ja tarkoitus on saada lisää voimaa niin ala- kuin yläkierroksille.
BMW on jo aikaa sitten jäänyt taakse kisassa tehokkaimman adventure-pyörän tittelistä. Sen on vallannut KTM 1290 Super Adventure, jonka jämerä twini tuottaa 160 hevosvoimaa. Vääntöä Advesta puolestaan otetaan irti 140 Nm, joten Gessusta vie vääntökuninkuuden.
R1250GS:n moottori on tehostaan huolimatta varsin sivistyneen oloinen, kuten BMW:ltä sopii odottaakin. Se ei raivoa Super Adventuren tavoin, vaan tarjoaa muhkeaa vääntövoimaa. Toki sähäkkyyttäkin löytyy, etenkin dynaamisessa ajotilassa, mutta yhtä raju kuin KTM se ei ole.
Dynamicilla suurempaa pykälää potkiessa BMW pompahtelee vaihdoissa mukavasti. Voimaa tuntuu olevan reippaasti ja ennen kaikkea riittävästi. Vaihdot sujuvat uusitun shifterin myötä sulavammin kuin aiemmassa kehitysversiossa, vaikka loota on edelleen varsin jämäkän oloinen.
Tehonlisäys on tehnyt uudelle Gessulle pelkästään hyvää. Siitä on tullut huomattavasti suorituskykyisempi ja ripeämpi. Vaikka ei se ennenkään ollut mikään nuhainen seikkailukaveri, niin tätä nykyä menohaluja riittää lähes sporttisemman S1000XR:n verran.
Itse asiassa uusi R1250GS on liikkunut monella tapaa lähemmäs sporttisempaa XR:ää. Alusta omaa laajemman käyttöalueen kuin aiemmin. Dynamic-asennolla se pistää kampoihin sporttisemmille adventure-malleille ja Enduro-asennossa fiilis muistuttaa kookasta crossipyörää. Niin ja keula ei ole upside-down vaan perinteinen.
Koeajoversiossa on elektroninen alustansäätö ESA, joka on pakkohankinta Gessun kaltaiseen pyörään. Semi-aktiivinen alusta on ollut BMW:n malleissa saatavilla jo pidemmän aikaa, mutta uudessa Gessussa sitä on päivitetty jälleen paremmaksi. Tällä kertaa esijännityksen säätö on automaattinen, eli pyörä aistii kuskin painon ja tiukentaa alustaa sen mukaan sopivaksi.
Alustaa saa automaattiasetuksen lisäksi myös säädettyä itse, joten tuntumasta saa juuri oikeanlaisen. R1250GS:n alusta on ehdottomasti parasta mitä tällä haavaa on prätkiin saatavilla. Säädöt vaikuttavat ajotuntumaan ihan oikeasti ja pyörä käyttäytyy eri tavalla kaikilla asetuksilla.
Samaa voi sanoa moottorinohjauksesta. Dynamicilla käytössä on koko voimapotentiaali, rain-asetuksella tehoa rajoitetaan reippaammin. Enduro-asetuksella puolestaan painotetaan ajoa liukkaammilla alustoilla.
BMW:n ensimmäinen koeajosessio suoritettiin huonoimmalla mahdollisella kelillä. Taivaalta vihmoi vettä täydellä teholla ja testilenkki ei pitänyt sisällään senttiäkään ajoa kuivalla pinnalla. Siitäkin huolimatta ajo oli nautinnollista, mikä kertoo paljon siitä, kuinka hieno pyörä oikein on kyseessä. Luottamus pyörään oli kova, sillä en ole koskaan ajanut sateella yhtä reippaasti kuin nyt GS:llä.
BMW on aina onnistunut tekemään pyöriä, joiden kanssa pääsee nopeasti sinuiksi, mutta GS:n kohdalla se tapahtuu välittömästi. Käsiteltävyys on helppoa ja painopiste on onnistunut pistämään täydellisesti kohdalleen. Edeltäjämallien yläpainoisuus ja paikoin norsumainen käytös ei juuri vaivaa.
Se kuinka uskomattoman helppoa GS:llä on ajaa, on osoitus siitä, että maailman parhaalta moottoripyörältäkin voi odottaa reipasta kehitystä. Uusi iso-Gessu on lähes liian hyvä. Jollei siinä olisi niin rajusti voimaa, saattaisi se olla laadukkuudessaan ja hienoudessaan jopa tylsä.
GS on parantunut joka ainoalla osa-alueella: koneeltaan, alustaltaan, käsiteltävyydeltään ja elektroniikaltaan. Yksi asia on kuitenkin pitkälti ennallaan: ulkonäkö. Uudesta isommasta GS-mallista on miltei mahdotonta sanoa onko kyseessä 1250 vai 1200. Se on samaan aikaan hyvä ja huono asia.
Päivitys pelikaaniin olisi voinut olla paikallaan, mutta toisaalta tietyntyyppinen rumuus on niin kovin leimallinen osa pyörää. Pieniä viilauksia uutuudessa kuitenkin on, esimerkiksi hallintalaitteet, kytkimet ja stonga ovat mustia. Pieni, mutta tyylikäs yksityiskohta.
Myös mittaristo on tuotu vuoteen 2018. Täysin digitaaliseen mittaristoon saa onneksi kytkettyä myös älypuhelimen navigaattorin, joten erillistä järkyttävän hintaista navia ei välttämättä tarvita. Mittaristo on näyttävä ja tekee hytistä kertaheitolla modernin. Lisäksi toiminnallisuuksia on reippaasti.
Toki ulkonäköön tekee varsin paljon myös värimaailma, joista komein on kiistatta HP-värinen ja koeajettu versio. Kun kyytiin heitetään kultaisilla kehillä varustetut pinnavanteet, näyttää Gessu komealta kuin karkki.
Asfaltilla uusi Gessu on kuningas, mutta maastoon ensitestissä ei oikein ehtinyt ajelemaan. Hiekkatiellä meno oli kuitenkin sulavaa. Pikatestin perusteellakin on kuitenkin selvää, että käsissä on moottoripyörä, joka tulee hallitsemaan myyntitilastoja myös jatkossa. Uuden Gessun pidempi ja yksityiskohtaisempi koeajo on luvassa ensi kesänä.
Tuomas Rajala
Kehuja: uusi moottori, alusta, ajamisen helppous, elektroniikan päivytys
Parantamisen varaa: varusteltuna suolainen hinta
BMW R1250GS: | |
Moottori: | Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1254 cm3 bokserimoottori |
Teho: | 136 hv (100 KW) @ 7750 rpm |
Vääntö: | 143 Nm @ 6250 rpm |
Vaihteisto: | 6-vaihteinen |
Vetotapa: | Kardaani |
Etujarru: | 2-levyinen, 305 mm kelluvat levyjarrut, 4-sylinteriset radiaalisatulat |
Takajarru: | Yksilevyinen, 276 mm kelluva levyjarru, 2-sylinterinen satula |
Renkaat: | 120/70-19 / 170/60-17 |
Akseliväli: | 1525 mm |
Istuinkorkeus: | 850-870 mm |
Tankki: | 20 litraa |
Paino ajokunnossa: | 249 kg |
Hinta alkaen: | 23 480€ |
Benelli Leoncino 800 Trail – Hiekkateiden tyyliniekka
MP Moottoripyörämessut 2023 kokoavat motoristit jälleen yhteen 3.-5. helmikuuta
CF Moto Uforce 600 – Arjen työmyyrä
Can-Am Maverick X RS Turbo RR – Turboahdettu elämystehdas
Indian Chief Bobber Dark Horse – Kun koolla on väliä
Pihatöihin, kuljetukseen, koulumatkalle... Access Motor -mönkijästä on moneksi
Triumph Tiger 1200 GT Pro – Adventure sporttipyörän sydämellä
Yamaha MT-10 – Vääntöhirmun uusi tuleminen
Honda NT 1100 DCT – Menevä ja mukava matkajuhta
Aprilia Tuareg 660 – Sorateiden virtuoosi
Kommentit