Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
05.11.2018

Ensitestissä uusi BMW R1250GS

 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS

Uusi BMW R1250GS on tosiasia. Kuin varkain julki tullut iso-Gessu näyttää isojen adventure-pyörien luokassa kuka on edelleen ruhtinas.

BMW R1200GS on yksi prätkämaailman ikonisimpia moottoripyöriä. Se on hallinnut Adventure-luokkaa itsevaltiaan tavoin vuodesta 2004 saakka. Haastajia on ilmaantunut kaikista ilmansuunnista, mutta iso-Gessu on pitänyt pintansa.

Kun BMW päivitti vuonna 2013 moottorin vesijäähdytteiseksi, kansa kohahti. Pelkona oli, että bokserikone pilattaisiin liiallisella modernisoinnilla. Toisin kuitenkin kävi, sillä uusi vesijäähdytteinen pata osoitti, että hyvästä voi tehdä vieläkin paremman.

Viisi vuotta vesi-Gessun ilmestymisestä on jälleen aika merkittävän moottoripäivityksen. Mallimerkki R1200GS painuu kohta historiaan, sillä uuden moottorin vuoksi mallinimi luetaan muodossa R1250GS.

Mopon verran lisää moottoria

Ensitestissä uusi BMW R1250GS

Uuden iso-Gessun pata on kasvanut siis minimalistisesti mopon moottorin verran. 50-kuutiota kuitenkin tarkoittaa melkoista parannusta suorituskykyyn. Edellinen koneversio latasi pöytään lukemat 125 hv ja 125Nm. Uutuus pistää tuosta reippaasti paremmaksi, sillä uuden luvut ovat 136 hv ja 143 Nm.

Mylly on onneksi edelleen bokserikone, jonka tehoalue on prätkämaailmassa poikkeuksellisen laaja. Maksimiteho saavutetaan 7750 kierroksella ja vääntömaksimi puolestaan 6250 kierroksen kohdalla. Alakierrosten voimatunne on muhkea. Kone on varustettu muuttuvalla venttiilien ajoituksella ja tarkoitus on saada lisää voimaa niin ala- kuin yläkierroksille.

BMW on jo aikaa sitten jäänyt taakse kisassa tehokkaimman adventure-pyörän tittelistä. Sen on vallannut KTM 1290 Super Adventure, jonka jämerä twini tuottaa 160 hevosvoimaa. Vääntöä Advesta puolestaan otetaan irti 140 Nm, joten Gessusta vie vääntökuninkuuden.

R1250GS:n moottori on tehostaan huolimatta varsin sivistyneen oloinen, kuten BMW:ltä sopii odottaakin. Se ei raivoa Super Adventuren tavoin, vaan tarjoaa muhkeaa vääntövoimaa. Toki sähäkkyyttäkin löytyy, etenkin dynaamisessa ajotilassa, mutta yhtä raju kuin KTM se ei ole.

Dynamicilla suurempaa pykälää potkiessa BMW pompahtelee vaihdoissa mukavasti. Voimaa tuntuu olevan reippaasti ja ennen kaikkea riittävästi. Vaihdot sujuvat uusitun shifterin myötä sulavammin kuin aiemmassa kehitysversiossa, vaikka loota on edelleen varsin jämäkän oloinen.

Lähemmäs sporttista adventurea

Tehonlisäys on tehnyt uudelle Gessulle pelkästään hyvää. Siitä on tullut huomattavasti suorituskykyisempi ja ripeämpi. Vaikka ei se ennenkään ollut mikään nuhainen seikkailukaveri, niin tätä nykyä menohaluja riittää lähes sporttisemman S1000XR:n verran.

Itse asiassa uusi R1250GS on liikkunut monella tapaa lähemmäs sporttisempaa XR:ää. Alusta omaa laajemman käyttöalueen kuin aiemmin. Dynamic-asennolla se pistää kampoihin sporttisemmille adventure-malleille ja Enduro-asennossa fiilis muistuttaa kookasta crossipyörää. Niin ja keula ei ole upside-down vaan perinteinen.

Koeajoversiossa on elektroninen alustansäätö ESA, joka on pakkohankinta Gessun kaltaiseen pyörään. Semi-aktiivinen alusta on ollut BMW:n malleissa saatavilla jo pidemmän aikaa, mutta uudessa Gessussa sitä on päivitetty jälleen paremmaksi. Tällä kertaa esijännityksen säätö on automaattinen, eli pyörä aistii kuskin painon ja tiukentaa alustaa sen mukaan sopivaksi.

Alustaa saa automaattiasetuksen lisäksi myös säädettyä itse, joten tuntumasta saa juuri oikeanlaisen. R1250GS:n alusta on ehdottomasti parasta mitä tällä haavaa on prätkiin saatavilla. Säädöt vaikuttavat ajotuntumaan ihan oikeasti ja pyörä käyttäytyy eri tavalla kaikilla asetuksilla.

Samaa voi sanoa moottorinohjauksesta. Dynamicilla käytössä on koko voimapotentiaali, rain-asetuksella tehoa rajoitetaan reippaammin. Enduro-asetuksella puolestaan painotetaan ajoa liukkaammilla alustoilla.

Nautinto myös karmealla säällä

BMW:n ensimmäinen koeajosessio suoritettiin huonoimmalla mahdollisella kelillä. Taivaalta vihmoi vettä täydellä teholla ja testilenkki ei pitänyt sisällään senttiäkään ajoa kuivalla pinnalla. Siitäkin huolimatta ajo oli nautinnollista, mikä kertoo paljon siitä, kuinka hieno pyörä oikein on kyseessä. Luottamus pyörään oli kova, sillä en ole koskaan ajanut sateella yhtä reippaasti kuin nyt GS:llä.

BMW on aina onnistunut tekemään pyöriä, joiden kanssa pääsee nopeasti sinuiksi, mutta GS:n kohdalla se tapahtuu välittömästi. Käsiteltävyys on helppoa ja painopiste on onnistunut pistämään täydellisesti kohdalleen. Edeltäjämallien yläpainoisuus ja paikoin norsumainen käytös ei juuri vaivaa.

Se kuinka uskomattoman helppoa GS:llä on ajaa, on osoitus siitä, että maailman parhaalta moottoripyörältäkin voi odottaa reipasta kehitystä. Uusi iso-Gessu on lähes liian hyvä. Jollei siinä olisi niin rajusti voimaa, saattaisi se olla laadukkuudessaan ja hienoudessaan jopa tylsä.

 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 • Ensitestissä uusi BMW R1250GS
 

Parannusta joka kohdassa

GS on parantunut joka ainoalla osa-alueella: koneeltaan, alustaltaan, käsiteltävyydeltään ja elektroniikaltaan. Yksi asia on kuitenkin pitkälti ennallaan: ulkonäkö. Uudesta isommasta GS-mallista on miltei mahdotonta sanoa onko kyseessä 1250 vai 1200. Se on samaan aikaan hyvä ja huono asia.

Päivitys pelikaaniin olisi voinut olla paikallaan, mutta toisaalta tietyntyyppinen rumuus on niin kovin leimallinen osa pyörää. Pieniä viilauksia uutuudessa kuitenkin on, esimerkiksi hallintalaitteet, kytkimet ja stonga ovat mustia. Pieni, mutta tyylikäs yksityiskohta.

Myös mittaristo on tuotu vuoteen 2018. Täysin digitaaliseen mittaristoon saa onneksi kytkettyä myös älypuhelimen navigaattorin, joten erillistä järkyttävän hintaista navia ei välttämättä tarvita. Mittaristo on näyttävä ja tekee hytistä kertaheitolla modernin. Lisäksi toiminnallisuuksia on reippaasti.

Toki ulkonäköön tekee varsin paljon myös värimaailma, joista komein on kiistatta HP-värinen ja koeajettu versio. Kun kyytiin heitetään kultaisilla kehillä varustetut pinnavanteet, näyttää Gessu komealta kuin karkki.

Asfaltilla uusi Gessu on kuningas, mutta maastoon ensitestissä ei oikein ehtinyt ajelemaan. Hiekkatiellä meno oli kuitenkin sulavaa. Pikatestin perusteellakin on kuitenkin selvää, että käsissä on moottoripyörä, joka tulee hallitsemaan myyntitilastoja myös jatkossa. Uuden Gessun pidempi ja yksityiskohtaisempi koeajo on luvassa ensi kesänä.

Tuomas Rajala

Kehuja: uusi moottori, alusta, ajamisen helppous, elektroniikan päivytys

Parantamisen varaa: varusteltuna suolainen hinta

 

BMW R1250GS:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 1254 cm3 bokserimoottori
Teho:136 hv (100 KW) @ 7750 rpm
Vääntö:143 Nm @ 6250 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Kardaani
Etujarru:2-levyinen, 305 mm kelluvat levyjarrut, 4-sylinteriset radiaalisatulat
Takajarru:Yksilevyinen, 276 mm kelluva levyjarru, 2-sylinterinen satula
Renkaat:120/70-19 / 170/60-17
Akseliväli:1525 mm
Istuinkorkeus:850-870 mm
Tankki:20 litraa
Paino ajokunnossa:249 kg
Hinta alkaen:23 480€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: BMW R

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät BMW R -motot

Katso kaikki »
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  30 885 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  37 915 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  36 815 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  32 060 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  32 250 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23
  32 631 €
 • BMW R
  BMW R
  1300cm³, '23 , 1 km
  33 379 €

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.