Tärkeä tiedote:
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
06.07.2017

Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen

 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen
 • Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen

Ducati Monster 797 tarjoaa kohtuuhintaisen pääsylipun mörköjen maailmaan ja hyvin perustavanlaatuisen ajokokemuksen, joka ei jätä kylmäksi.

Vaikka Ducati Monster 797 on pääasiassa suunnattu prätkäilyharrastustaan aloitteleville kuljettajille, löytyy sen sielusta elementtejä, jotka viehättävät kokeneempaakin motoristia. Ensimmäisenä niistä on tietysti ulkonäkö, joka on kokonaisuudessaan tyylipuhdasta Monsteria.

Kyömyniskainen ja hyökkäävä olemus vetoaa varmasti vähänkään räyhähenkisempään pyörään mieltyneeseen kuskiin. Itseasiassa 797:n ulkomuotoon on tietoisesti haettu takaisin niitä ensimmäisten Monstereiden yksityiskohtia, mitkä mallien kehittyessä ovat vuosien varrella jääneet unholaan. Trellis-runko on esillä koko kyljen matkalta perään asti samoin kuin ensimmäisissäkin Monstereissa, eikä moottori ole isompien mallien lailla rungon kantavana osana.

Tankki ja etuvalo on lainattu sellaisenaan isommasta 1200-kuutioisesta mallista ja hieno yksityiskohta on salpakiinnitteinen tankin etuosa, joka on samanlainen kuin muinaisissakin Monstereissa. 797:n muotoilussa on onnistuneesti yhdistelty nykyisyyttä sekä mennyttä aikaa ja pyörä näyttää kaikkiaan pelkistetyn tyylikkäältä, niin kuin Monsterin kuuluukin.

Perusasioiden äärellä

Ducati Monster 797 – Monsterimetsän pienimmäinen

Pelkistetty 797 on muutenkin kuin vain ulkonäön osalta. ABS-jarruja lukuun ottamatta mitään ylimääräisiä tehokarttoja, luistonestoja tai muita hienouksia pyörästä ei löydy, vaan pyörän hallinta on jätetty yksinomaan kuskin harteille. Tämä taas on tänä yltäkylläisen elektroniikan aikakautena varsin virkistävä poikkeus.

Kapea runko ja maltillinen 805-millinen istuinkorkeus varmistavat, että lyhyempikin kuljettaja ylettää tukevasti maahan molemmilla jaloillaan. Pyörän mittasuhteet ovat hyvin sirot, joten aloittelevan kuskin on helppo tulla Monsterin kanssa sinuiksi. Ajoasento on kevyesti eteenpäin nojaava ja polvikulma on sopivan maltillinen, joten satulassa jaksaa taivaltaa pidemmänkin matkan vaivatta.

Pikku-Monsterin käsittely on kaikkiaan erittäin kevyen ja helpon tuntuista, ainoastaan melko rajallisesti kääntyvä ohjaustanko yllättää aluksi. Kääntösäde on verrattavissa katteelliseen sporttipyörään, eli ilman ylimääräisiä kommervenkkejä ei Monsterin kääntely ainakaan ahtaissa paikoissa onnistu. Kytkin sekä vaihteisto ovat hyvin kevytkäyttöisiä, mutta silti tunnokkaita.

Scramblerin tekniikkaa

797:n moottorina toimii sama ilmajäähdytteinen, 803-kuutioinen 90-asteinen twini, joka pauhaa koko Ducatin Scrambler-mallistonkin rungossa. Maltillisesta 75 hevosvoiman tehostaan huolimatta mylly toimi vakuuttavasti Scramblerissa ja hyvää työtä se tekee myös Monsterin vaatteisiin puettuna. Tosin Scramblerissa moottorin käytös oli melkoisen terävää, mikä teki siitä todellista tehokkaamman oloisen, mutta tiukoissa paikoissa vaikeammin hallittavan.

Monsteria varten moottorin luonnetta on hienosäädetty reippaasti pehmeämmäksi, jopa niin, että pintakaasulla ajaessa kone tuntuu alkuun hieman hengettömältä. Osasyynä tähän tunteeseen on myös hyvin hiljaiseksi suitsitut vakiovaimentimen pakoäänet. Ensimmäinen homma 797:n hankkimisen jälkeen onkin hankkia vapaammin virtaava vaimennin, jotta twinin äänet saadaan sellaiseksi kuin pitääkin.

Alun hengettömyyden tunteesta pääsee kuitenkin yli, kunhan kaasua vääntää rohkeammin auki. Moottori vetää lopulta hyvinkin pirteästi, mutta erittäin pehmeän kaasunvasteen myötä sitä ei tajua. Kierroksia kone kerää ahnaasti ja rajoitin tulee vastaan melkein vahingossa. Veto on tasaista koko kierrosalueella ja vailla tehopiikkejä.

Toisaalta Monsterin luonteeseen sopisi paremmin kuin hyvin lievä jukuripäisyys, mutta sen minkä 797 häviää äksyilyssä, se voittaa helppokäyttöisyydessä ja johdonmukaisuudessa. Tuntuma pyörään on heti ensimetreiltä asti niin vakuuttava, että sillä voi huoletta lähteä suorin tein vaikka moottoriradalle.

Kohti moottorirataa

Ja niin myös tehtiin. Vaikka pikku-Monsteri ei varsinaisesti rata-ajoon ole tarkoitettukaan, päätettiin sitä tilaisuuden tarjoutuessa kokeilla Ahveniston tiukkaakin tiukemmissa mutkissa. Moottoritiesiirtymä Helsingistä Ahvenistolle osoitti, että Monsterilla luonnistuu myös matka-ajo kohtuullisen mukavissa merkeissä.

Luonnollisesti vauhdin kasvaessa katteettoman pyörän ajomukavuus romahtaa melko nopealla tahdilla, mutta jos vauhdin pitää maksimissaan reilun satasen kieppeillä, onnistuu pidempikin siirtymä hyvin. Kaksisylinterinen kone ei häiritsevästi värise millään kierroksilla ja satulakin on ahterille armelias.

Radalla ennakkotunnelmat pyörän käsiteltävyydestä vahvistuvat nopeasti. Monsteria on erittäin helppo ohjastaa mutkasta toiseen ja luottamus kasvaa vauhdin kanssa samaan tahtiin. Satulan muotoilu sallii nopeat asennon vaihdot puolelta toiselle ja mutkiin painaminen tuntuu nautinnolliselta. Pehmeän vasteen ansiosta kaasun annostelu on helppoa, vaikka pyörä olisi täysin kallellaan ja moottorin kierrokset tapissa.

Ducatia voi luonnehtia myös kohtuullisen kevyeksi, pyörän paino kun jää tankattunakin alle 200 kilon. Mittaristo on Ducatille ominainen LCD-näyttö, joka ei luettavuudeltaan ole se paras mahdollinen, mutta kyllä siitä tarvittava tieto selviää melko helposti. Varsinkin kovemmassa ajossa elämää helpottaa mittariston ylälaidassa vilkuttava vaihtovalo.

Ajamisen helppoutta

Ajon helppous ilmenee hyvin heti ensimmäisillä kierroksilla, kun radalla ensimmäistä kertaa uutta Yamaha MT-09:ä testaileva Tuomas Rajala ei pääse Monsteria karkuun reilusti tehokkaammasta moottorista ja kehittyneemmästä alustasta huolimatta. Kilvan ajoa kestää tovi, kunnes vetäydymme varikolle pureskelemaan tapahtunutta.

No myönnettäköön, että kysymys on pitkälti siitä, kuinka nopeasti kuljettaja uuden pyörän ominaisuuksiin tottuu. Monsteriin verrattuna MT-09 on selvästi kulmikkaampi niin ajettavuudeltaan kuin moottoriltaankin ja pyörä vaatii selvästi enemmän totuttelua.

Muutaman harjoittelukierroksen jälkeen Rajalan MT-09 alkaakin vetämään selvää kaulaa suuremman tehonsa ja paremman alustansa turvin. Tapahtunut kuitenkin osoittaa sen, kuinka helposti ja nopeasti Monsterin sarviin kotiutuu verrattuna moneen muuhun pyörään.

Perus alusta, järeät jarrut

797:n etuhaarukka on Kayaban valmistetta, eikä siitä löydy säätöjä. Siitä huolimatta keula toimii kovemmassakin vauhdissa hyvin, ainakin kevyemmän kuljettajan alla. Sachsin takajousesta löytyy esijännityksen sekä paluuvaimennuksen säädöt.

Vaikka jousi tuntuu normaalissa ajossa sopivan jämäkältä, alkaa se radalla tuntumaan jo hieman pehmeältä. Varsinkin kovavauhtisessa kaarteessa takajousitus painuu töyssyissä sen verran, että jalkatappi rasahtaa maahan, vaikka kallistusvara periaatteessa riittäisi mainiosti.    

Etujarruista löytyy ruutia kevyen pyörän pysäyttämiseksi ratavauhdeissakin. Kaksi 320-millistä levyä ja nelimäntäiset Brembon monobloc-satulat riittävät 797:n kulkuhaluihin paremmin kuin hyvin. Tehokas jarrutus hoituu kahden sormen voimalla kerta kerran jälkeen luotettavasti ja turvallisesti.

Moottorin 75 hevosvoiman teho ja hieman alle 70 Nm:n vääntö riittävät lennättämään Monsteria Ahveniston kaltaisella syheröisellä radalla melko mukavasti. Isommille areenoille tehoa kaipaisi jo lisää, mutta niihin kahinoihin lienee parempi hommata tarkoituksenmukaisempi pyörä. Normaalissa liikenteessä voimavarat riittävät mainiosti ripeäänkin liikkumiseen.

Ducati Monster 797 yllättää ominaisuuksillaan. Vaikka käyttäjäryhmän pääpaino onkin aloittelevammassa polvessa, tarjoaa se hyvää viihdettä myös kokeneemmille kuskeille. Alustan ominaisuudet ovat hyvin tasapainossa moottorin tehoihin nähden, mikä tekee ajamisesta yksinkertaisesti hauskaa.

Yksinkertaisuus onkin Monster 797:n ehdoton vahvuus, niin käytön kuin hankintahinnankin osalta. Ducati Monster 797 maksaa 12 990 euroa, mitä voi ehdasta Monsterista pitää varsin kohtuullisena.

Sami Puskala

Kehuja: ulkonäkö, helppo ajettavuus, yksinkertaisuus, moottorin toiminta

Parantamisen varaa: pakoputkiston vaisut äänet, iso kääntösäde

 

Ducati Monster 797:

Moottori: Ilmajäähdyteinen, 2-sylinterinen, 803 cm3 L-moottori
Puristussuhde:11:1
Teho:75 hv (55 KW) @ 8250 rpm
Vääntö:68 Nm / 5750 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Etujarru:2x 320 mm levy, 4-mäntäinen Brembon puristin, ABS
Takajarru:1x 245 mm levy, ABS
Renkaat (etu/taka): 120/70-17 / 180/55-17
Istuinkorkeus:805 mm
Paino:175 kg
Hinta:12 990€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Ducati Monster

     
4
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Ducati Monster -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.