Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
15.03.2018

Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori

 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori

Access Motorin 60km/h kulkeva kevyt takavetomönkijä pesee hauskuudessa monet huimasti teknisemmät kilpailijansa.

Uusien 60 km/h kulkevien laitteiden myötä traktorimönkijän asema koko perheen yleiskulkuneuvona on vahvistunut vauhdilla. Kun 60 km/h traktorin puikkoihin saa LT-ajokortin kanssa istahtaa jo 15-vuotiaana, on kyseisen kulkupelin hankinta helposti perusteltavissa myös järkisyillä.

Ns. ”merkkimönkijöiden” ohella markkinoilta löytyy monta varteenotettavaa, hieman edullisemmassa hintaluokassa painivaa merkkiä, joiden mallistoista saattaa löytyä varsin positiivisia yllätyksiä.

Yksi näistä on maassamme vielä toistaiseksi melko tuntematon Access Motor. Merkki on perustettu jo 2000-luvun alkupuolella ja on maailmalla hyvinkin tunnettu. Access Motorin valmistusohjelmasta löytyy pelkästään mönkijöitä, joten tietotaitoa alan vaatimuksista pitäisi löytymän.

Merkkiä tuo maahan Sumeko, joka tunnetaan mm. Kawasakin ja Arctic Catin maahantuojana. Suomen Access-mallistosta löytyy vaihtoehtoja 110-kuutioisesta lasten crossimönkijästä aina 800-kuutioiseen huippumalliin, jotka pienintä 110-kuutiosta lukuun ottamatta ovat kaikki on rekisteröitävissä T3-traktoriksi. 60 km/h T3b-traktoriluokkaan Access tarjoaa laitteen, jollaista ei muilla valmistajilla ainakaan toistaiseksi ole tarjolla eikä varsinkaan tässä hintaluokassa.

Kevyt ja kompakti paketti

Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori

Access Sport 4.30 SP on olemukseltaan varsin crossihenkinen mönkijä, joka on isommista kilpailijoistaan poiketen pelkästään takavetoinen. Toisioveto on toteutettu ketjulla, mikä tekee rakenteesta paitsi yksinkertaisen, mutta ennen kaikkea kevyen. Laitteen maltillinen paino onkin yksi jujuista, mikä tekee siitä äärimmäisen hauskan kulkupelin, etenkin liukkaalla kelillä.

Accessin kuivapainoksi ilmoitetaan 217 kiloa, mikä mönkijöistä puhuttaessa on poikkeuksellisen vähän. Nelivetoiset kilpailijat painavat kuivana miltei järjestään yli 300 kiloa, joten painoero on laitteita käsiteltäessä tuntuva. Sport on myös fyysisiltä mitoiltaan hieman sirompi kuin useimmat kilpailijat, mutta ohjaimiin mahtuu mukavasti ihan aikamiehen kokoinenkin kuski.

Toki täytyy muistaa, että siinä missä nelivetoisilla vehkeillä hoituu miltei poikkeuksetta lumityöt ynnä muut pihan askareet, ei kevyellä takavetoisella paljon ohutta pakkaslunta raskaampaa työnnellä, ainakaan ilman hyviä lumiketjuja. Koeajettuun peliin oli tosin asennettu vetokoukku ja pitävämmällä pinnalla perässä kulkee varmasti vähän isompikin kärry, mutta kovin vaativiin työtehtäviin Accessin sporttimallia ei lähtökohtaisestikaan ole tarkoitettu.

Access Sportin pääasiallinen tehtävä on siirtää ihmiskeho pisteestä A pisteeseen B, eikä juuri muuta. Sen homman se hoitaa kuitenkin erinomaisen hyvin ja saa siinä sivussa käyttäjänsä suupielet virneeseen, sopivissa olosuhteissa jopa leveään sellaiseen.

Kaasarikone, ja hyvin toimii

Accessin alusta koostuu edessä kaksista päällekkäisistä A-tukivarsista ja takaa löytyy jäykkä akseli yhdellä monojousella. Jousitusosat ovat crossityyliin rehvakkaasti näkyvillä luomassa sporttista tunnelmaa, mutta mitään eksotiikkaa jousituksesta on turha etsiä. Esijännityksen säätö jousista löytyy niin edestä kuin takaakin, mutta kattavampia säätöjä ei ole. Tämän hintaluokan laitteessa säätöjen puute ei ihmetytä, eikä toisaalta haittaakaan.

Kovemmassa vauhdissa moukkuisen metsäautotien isommat patit tulevat iskuina kuljettajan tiettäväksi niin ohjaustangon kuin takajousenkin kautta ja vauhtia tulee hillinneeksi automaattisesti. Normaalissa käytännön ajossa jämäkän puoleinen alusta pelaa hyvin, eikä mönkijä kallistele mutkissa samaan malliin kuin monet raskaammat kilpailijansa. Crossaillessa ne kaikkein suurimmat loikat kannattaa ehkä kuitenkin jättää tekemättä.

Sportin sydämenä toimii 359 -kuutioinen yksimukinen bensakone, joka kevyen rungon alla tuntuu virkeältä. Tehomäärää padalle ei ilmoiteta, mutta paukkua on laitteen kokoon nähden mukavasti. Polttoainetta moottori saa hieman perinteisempään tyyliin, eli yhden Mikuni-kaasuttimen välityksellä. Lämpöisestä Access lähtee käyntiin napin painalluksella ilman ryyppyä.

-15 asteen yöpakkasen jäljiltä käynnistys vaati jo rikastimen käyttöä, ennen kuin yksimukinen heräsi uuteen aamuun. Hetkisen lämmityskäytön jälkeen Access lähti kuitenkin nykimättä ja iloisesti liikkeelle. Kovista pakkasista huolimatta Access lähti joka aamu käyntiin mukisematta ilman esilämmityksiä, ja toimi ongelmitta koko rankan puoleisen koeajorupeaman. Pienenä miinuksena, Accessin nopeudenrajoitus on toteutettu kaasuvivun liikettä rajoittamalla, mikä ei sähköiseen rajoittimeen verrattuna ole se paras mahdollinen ratkaisu.

Hupikone

Sportin voimansiirrosta vastaa mainiosti tilanteen tasalla oleva variaattori. Vaihteisto siirtää pontevan moottorin voiman sähäkästi tien pintaan, eikä usein crossimönkijöissä tavattavaa manuaalivaihteistoa jää kaipaamaan. Vaihteistosta löytyy nopea ja hidas alue sekä pakki. Hidasta välitystä harvemmin takavetoisessa laitteessa tarvitsee, mutta helpottaa se kiistatta niitä satunnaisiakin vetohommia.

Lumisista olosuhteista johtuen koeajo suoritettiin pääosin tieolosuhteissa, tai edes jossain määrin tietä muistuttavilla ajopinnoilla. Auraamattomille kinttupoluille ei kevyellä takavetoisella kannata lähteä kikkailemaan, ellei ole varma vauhdin riittävyydestä.

Sport etenee kohtuu hyvin pehmeässäkin hangessa, kunhan reilua vauhtia saa pidettyä yllä. Mutta siinä vaiheessa, kun meno alkaa hyytymään, ei uudelleen kiihdyttäminen enää onnistu. Tällöin kuljettajalle on tiedossa hikisiä työntöhommia.

Kovapintaisilla liukkailla pinnoilla Access on kuitenkin hauskimmillaan. Pirteästi kiertävä yksimukinen suorastaan kerjää reipasta kaasukättä ja sitä toivetta on vaikea vastustaa. Ketjuvedosta johtuen Accessissa ei tasauspyörästöä ole, eli ajossa se käyttäytyy lukkoperäisen tavoin. Se taas tarkoittaa, että Sport kulkee liukkaalla pinnalla oikein mielellään ns. kahva edellä ja hieman varttuneempaakin kuskia alkaa yhtäkkiä lapsettamaan.

Liukkaalla kelillä Access Sport tarjoaa hupia joka kerta kun sillä liikkeelle lähtee ja ohjaustangon takana onkin syytä pitää jäitä hatussa, ainakin yleisen liikenteen seassa. Sopivassa paikassa Sportia on ilo lennättää pitkissä sivuluisuissa ja nautiskella sen kevyestä käsiteltävyydestä. Pitävämmällä pinnalla ajotuntuma on tukeva ja lain sallima 60 km/h matkavauhti luonnistuu helpon ja turvallisen tuntuisesti.

 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 • Access Sport – Kevytkenkäinen crossitraktori
 

Huikea hinta-laatusuhde

Jos Access Sport tekee vaikutuksen helpoilla käyttöominaisuuksillaan, tekee se saman myös hinnallaan. 4790 euroa ei tosiaankaan ole paha hinta uudesta 60km/h traktorista. Mukavaa on myös huomata, että huokea hinta ei tässä tapauksessa pahemmin näy muualla kuin siinä hintalapussa.

Accessin laatuvaikutelma yllättää positiivisesti ja työnjälki kestää helposti toisenkin vilkaisun. Hallintalaitteet ovat jämäkän tuntuisia ja viimeistellyn näköisiä. Digitaalinen mittaristo tarjoaa kaiken oleellisen tiedon ja kaikki tuntuu pelaavan niin kuin pitääkin.

Esim. jarruteho sekä tuntuma on Accessissa vauhtivaroihin nähden hyvällä tolalla, mikä ei monessa muussa huokeamman luokan laitteessa ole itsestään selvyys. Myös maahantuojalla on kova luotto Accessiin. Alun perin laitteille myönnettiin 2 vuoden takuu, joka sittemmin nostettiin kolmeen vuoteen.

Access Sport on virkistävä uutuus traktorimönkijöiden markkinoilla. Leikkisän luonteen ja helpon käytettävyyden ansiosta se soveltuu miltei kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Ja jos laitetta ollaan hommaamassa teinin kulkupeliksi, vetoaa crossihenkinen ja rehvakas ulkonäkö 15-vuotiaaseen varmasti eri tavalla, kuin se isukin nelivetoinen ja järkevä työkone.

Laitteen varsinaiseen maksajaan taas vetoaa sen hinta, sekä pitkä takuu, joka lupailee melko huoletonta yhteistä tulevaisuutta.

Sami Puskala

Kehuja: ylivoimainen hinta-laatusuhde, hauskuus, käytön helppous, takuu

Parantamisen varaa: sähköisen nopeudenrajoittimen puute

 

Access Sport 4.30 SP T3:

Moottori:Nelitahtinen, 1-sylinterinen, 359 cm3 bensiinimoottori
Jäähdytys:Neste
Polttoainejärjestelmä:Mikuni BSR33-kaasutin
Vaihteisto:CVT-variaattori
Etu/takajarru:Hydrauliset levyjarrut
Vetotapa:Takaveto
Renkaat (etu/taka): 21x7-10 / 20x11-9
Pit/lev/kork: 1870/1230/1150mm
Akseliväli: 1270mm
Maavara:265 mm
Kuivapaino:217 kg
Hinta:4790€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Myytävät Access Motor -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.