Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.
You have an incomplete ad. What do you want to do?
Koeajot
09.07.2019

Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?

 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?

Yamaha Niken haastaa prätkämaailman sovinnaisuuden rajat kolmipyöräisellä konseptillaan.

Moottoripyörämaailmassa tapahtuu melko harvoin mitään uutta. Kun prätkän konsepti on peruslähtökohdaltaan sellainen, että laite koostuu moottorista, kahdesta pyörästä ja ohjaustangosta, ei tuota ajatusta kovin usein rikota.

Yamaha on kuitenkin halunnut lähteä haastamaan kaksipyöräisyyden ajatusta uutuusmalli Nikenillä. Se on kolmipyöräinen moottoripyörä, joka muistuttaa ajokokemukseltaan perinteistä prätkää, mutta ulkonäöltään jotain aivan muuta.

Jos Nikenin kyytiin istutettaisiin kymmenen motoristia sokkona ja pyydettäisiin ajamaan lenkki ilman, että nämä kurkistelisivat keulaa, todennäköisesti kaikki olisivat sitä mieltä, että kyseessä on hieman normaalia painavampi moottoripyörä. Kahden pyörän rakenne on nimittäin niin fiksusti toteutettu, että pyörä tuntuu varsin tavanomaiselta. 

MT-09:n voimanlähde

Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?

Ensimmäinen ajatus Nikenistä on kieltämättä se, että kyseessä on jonkin sortin invamopon ja skootterin sekoitus, joka tarjoaa seniilit kyydit ja ajaa itsekseen. Kuinka väärässä nuo ajatukset ovatkaan. Kahdella etufillarilla varustettu Niken ei tasapainota itseään, saati ole millään lailla seniili. 

Nikenin moottorina toimii monissa liemissä koeteltu Yamahan 3-sylinterinen ja 850-kuutioinen pata. Moottoria tavataan MT-09:n ja XSR900:n keulalta ja paukkuahan myllyssä riittää. 115 hevosvoimaa ja 88 Nm takaavat sen, että Niken liikahtaa varsin iloisesti.

Eturakenteen toimivuutta ei voi kuin hämmästellä. Vaikka se näyttää monella tapaa todella kummalliselta, karisevat ennakkoluulot heti kun sen ohjaimiin hyppää. Käytös on sulavaa, tukevaa ja täysin prätkämäistä.

Kahden etufillarin ansiosta keulassa on kuitenkin kaksinkertainen määrä pitoa. Normaalissa maantieajossa sitä ei oikeastaan huomaa, mutta mutkatiellä ja erityisesti radalla käy pian selväksi, että sitä pitoa todella riittää.

Kotonaan moottoriradalla

Koeajolla kävin ajamassa Nikeniä maantien lisäksi myös Ahveniston moottoriradalla, jossa pyörä herätti luonnollisesti kummastusta ja hihittelyjä kaksipyöräisten kuskien keskuudessa. Hymy kuitenkin valahti kasvoilta sinä vaiheessa kun Niken pääsi tositoimiin. Se on nimittäin hämmästyttävän nopea pyörä radalla.

Kun pudottelen parin lämmittelykierroksen jälkeen yllättävän ripeää vauhtia radalla, kerääntyvät paikalla olevat ihmiset ottamaan videoita Nikenin menosta. Kymmenen kierroksen jälkeen pyörä tuntuu todella kiinnostavan motoristeja ja aiheuttavan aitoa ihmetystä siitä, kuinka nopeasti se radalla kulkee.

Vaikka elopainoa on saman verran kuin kookkaassa matkamoottoripyörässä, on Niken monella tavalla kuin kotonaan radalla. Itse asiassa vauhti on pitkälti vastaavaa kuin samantehoisella nakupyörällä, vaikka painoa on melkein 100 kiloa enemmän. Yamahalla kiusaa helposti sporttikyykkyjäkin.

Nopeus perustuu uskomattoman hyvään pitoon, jonka kaksi etufillaria tarjoavat. Sillä pystyy ajaman mutkissa huomattavasti aggressiivisemmin kuin normaalilla prätkällä, sillä keula ei varmasti lähde alta. Lisäksi pyörä pysähtyy oikeasti kuin seinään.

Toki iso elopaino näkyy siinä, että pyörää joutuu viemään hieman suuremmalla voimalla kuin sata kiloa kevyempää vastaavaa, mutta toisaalta johdonmukainen käytös aiheuttaa sen, että ajaminen on jollain tapaa varsin rentoa.

Rata-ajossa suurin puute on se, että jalkatapit raapivat maata aivan liian aikaisin. Kun tapit viistävät jo asfalttia, jää takarenkaan reunaan vielä reipas sentti kallistusvaraa. Hieman korkeammalla olevien tappien kanssa meno olisi vieläkin reippaampaa.

En ole vielä koskaan aiemmin ollut yhtä yllättynyt yhdenkään prätkän kyvyistä radalla kuin Nikenin ohjaimissa. Sitä ei vieläkään osaa uskoa todeksi. Ja jos Nikenillä kävisi jauhamassa rataa enemmän ja oppisi luottamaan pyörän pito-ominaisuuksiin, olisi se varmasti häijyn nopea laite.

Johdonmukaista kyytiä

Eikä se huono ole myöskään maantiellä. Koska Nikenistä löytyy vakionopeudensäädin, on matkanteko niiltä osin mukavaa ja rentoa. Tuulensuoja voisi kyllä olla hieman parempi, sillä ilmavirta riepottelee kuskia pitkälti samalla tavalla kuin nakupyörällä.

Ajoasento on kuitenkin mukava ja painojakauma 50/50 on saavutettu tuomalla kuskin paikkaa reippaasti taaksepäin. Tämän huomaa todella rauhallisesta ja johdonmukaisesta käytöksestä.

Vaikka Yamaha Nikenin kyytiin hypätessä tuntuma vastaa hyvin pitkälle normaalia kaksipyöräistä, huomaa keulan tukevuuden siinä vaiheessa kun siitä vaihtaa takaisin perinteiseen prätkään. Ajaminen tuntuu jollain tapaa hieman turvattomalta, sillä keula on normipyörässä hirvittävän kevyt. Muutokseen toki tottuu nopeasti takaisin.

 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 • Yamaha Niken – Liian paksu prätkäksi?
 

Kuriositeetti vai kulttiklassikko?

Ajatukset ja ennakkoluulot istuvat kuitenkin syvässä, minkä vuoksi Niken jää todennäköisesti pidemmässäkin tähtäimessä kuriositeetiksi ja harvojen herkuksi. Vaikka ajaessa kaksipyöräisyyttä ei juuri huomaa mistään, ei silmä meinaa tottua paikallaan seisovaan tai vastaantulevaan Nikeniin. Toisaalta siitä saattaa kasvaa myös kulttiklassikko.

Mikäli haussa on persoonallinen moottoripyörä, jollaisia ei joka nurkalla tule vastaan, on Niken hyvä vaihtoehto, koska kilpailevia tuotteita ei tehokkaammissa malleissa käytännössä ole. Skootteripuolella kolmipyöriä onkin sitten hieman enemmän tarjolla, mutta niillä ei radalle meneminen kyllä houkuttele.

Mutta ne syyt, jotka saisivat kuskin kääntymään Nikenin oston suuntaan jäävät vielä selviämättä. Se on kiistämättä aivan erinomainen moottoripyörä, mutta itselleni kaksi etufillaria tuntuvat jotenkin liian vieraalta ajatukselta. Ehkä olen vain liian vanhoillinen.

Tuomas Rajala

Kehuja: uskomaton pito keulassa, pysähtyy kuin seinään, moottori, rohkea konsepti

Parantamisen varaa: liian erikoinen konsepti?

 

Yamaha Niken

Moottori:Nestejäähdytteinen, 3-sylinterinen, 847 cm3 moottori
Teho:115 hv (85 kW) @ 10000 rpm
Vääntö:87,5 Nm @ 5800 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 300 mm levy, ABS
Takajarru:282 mm levy, ABS
Renkaa(eut/taka):120/70-17 / 190/55-17
Istuinkorkeus:820 mm
Tankki:18 litraa
Paino ajokunnossa:263 kg
Hinta:20 145€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

For sale Yamaha NIKEN motos

View all »

Also read:

More tips

All tips »

Most viewed Ads

Show more »
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.