Parhaillaan Suomea kiertävä Polariksen Road Show 2018 esittelee kelkkailevalle kansalle ensi talven uutuuksia ja ilmiöitä. Pääsimme tutustumaan päivitettyyn mallistoon tuoreeltaan heti kiertueen alkajaisiksi. Vaikka Polariksen 2018-mallisto on kokenut päivityksiä ja parannuksia miltei kautta linjan, nousee suurimmaksi kiinnostuksen kohteeksi väistämättä uusi Axys Titan 800.
Titan on täysin uusi malli joka avaa Polarikselle oven uuteen kelkkaluokkaan. Kyseessä on Crossover, jolla luonnistuu raskaan taakan vedon, ynnä muiden työhommien lisäksi sporttinenkin ajo ja hupailu. Kelkkamaailmassa crossoveriksi mielletään useimmiten laite, jolla umpilumessa pöllyttelyn lisäksi pärjää ainakin auttavasti myös reittiajossa, mutta melko harva malli soveltuu näiden lisäksi myös työkelkaksi.
Oikeastaan lähimmäksi Titanin ideaa pääsee 800-kuutioisella 2-tahtikoneella varustetulla Lynx Xtrim Commanderilla, joka leveätelaisena soveltuu hyvin vetohommiin mutta myös hauskanpitoon. Näistä kahdesta Polaris Titan on selvästi enemmän retkikelkan näköinen, kun taas Commanderin habitus on hivenen työkonemaisempi.
Titanista on tarjolla kolmea eri mallia. Kaikissa malleissa tekniikka on sama ja mallien erot näkyvät lähinnä varustelussa. Perusversio on nimeltään SP, sporttisempi variaatio tottelee nimeä XC ja malliston huipulta löytyy Adventure, joka on milteipä täydellisesti varusteltu. Alustan mitat on kaikissa samat, mutta XC:stä ja Adventuresta löytyy säädettävät Fox QS3 Clicker kaasuiskarit, kun SP:n alustasta ei isommin säätöjä löydy.
XC:n sukset ovat sporttisuuden nimissä kapeammat ja paremmin ripeään reittiajoon soveltuvat Gripper-sukset. Adventuressa ja SP:ssä taas on räpylämäisen leveät ja umpihangessa kantavammat Pro Float-sukset. Taittoperätelasto on kaikissa malleissa sama ja mittaa Cobra telamatolla on 51x396x46 mm.
Yli 50 senttiä leveän maton myötä Titan luokitellaan ns. leveätelaiseksi kelkaksi, mikä kertoo sen menestyvän hyvin pehmeässäkin lumessa. Aivan umpihangessa ei Titania ollut koeajon puitteissa mahdollista testailla, mutta kaikesta päätellen etenemisen suhteen ei ongelmia kuitenkaan ihan heti ole tiedossa. Vetokykyä Titanille luvataan 544 kiloa, joten tarvittaessa mukana raahautuu melkoinen määrä tavaraa.
Moottorin jäähdytys on suunniteltu raskaisiin olosuhteisiin. Kone on nestejäähdytetty ja mukana on myös erillinen puhallin lisäjäähdyttimenä, jotta lämpöongelmilta vältyttäisiin vähälumisemmassakin maastossa. Lisäksi Titanin Power Boosting-laturi on uudenlainen ja hyvin tehokas. Sen luvataan antavan reippaasti enemmän tehoa jo tyhjäkäynnillä sekä keskikierroksilla, joten sähkölaitteita voinee käyttää huoletta ilman pelkoa akun hyytymisestä.
Myös Titanin vaihteisto on uusi, josta löytyy hidas ja nopea alue ja luonnollisesti pakki. Vaihteiston erillinen lyhyt alue varmistaa hyvän vetokyvyn vaikeissakin paikoissa. Vaihteiden helppoon kytkeytyvyyteen kerrotaan panostetun, eikä ongelmia sen suhteen suuremmin ilmennyt, vaikka koeajopeli oli vasta esisarjan tuotantoa, eikä vielä varsinainen tuotantomalli.
Koeajotilaisuudessa alle valikoitui Titan Adventure, jonka varustus on hyvinkin kattava. Sähkökäynnistys on vakiovaruste, kuten myös SP- ja Adventure-mallien tuulilasi. IDD-mittaristo (Interactive Digital Display), joka sisältää ajotietokoneen, Bluetoothin ja navigoinnin on nykyaikaisen näköinen ja helppokäyttöinen. Kahvan ja peukalon lämmittimet sekä Titan Powdertrack astinlaudat, jotka eivät kerää lunta tai jäätä, kuuluvat myös vakiovarustelistaan
Koeajossa olleet kelkat olivat siis vasta esisarjan valmistetta ja joissain yksilöissä ilmeni joitakin, lähinnä varusteisiin liittyviä eroavaisuuksia tuleviin tuotantomalleihin verrattuna. Esimerkkinä kuvissakin esiintyvä Adventure, josta puuttui matkustajan penkki. Varsinaisessa tuotantomallissa lämpökahvoilla varustettu takapenkki, sekä Lock&Ride-tavaraboxi ovat vakiona.
Polariksen 800-kuutioista 2-tahtista Cleanfire-moottoria ei turhaan ole kehuttu. Tehoa koneesta irtoaa 155 hevosvoiman verran, mikä varmasti riittänee suurimmalle osalle käyttäjistä. Kaasua painaessa voimaa tulee kuin turkin hihasta, ja varsinkin puiden keskellä pöllytellessä kaasuvipua on syytä kunnioittaa. Rajusta tehosta huolimatta moottori on kuitenkin nöyrä ja sivistynytkin, mutta tarvittaessa sen tulisen luonteen saa esiin silmän räpäyksessä.
Titanin koeajo suoritettiin pääasiassa kohtuukuntoisella kelkkareitillä. Kun Titanin puikkoihin hyppäsi suoraan pienen ja ketterän 600-kuutioisen Polaris XCR:n selästä, tuntuivat ensimetrit uutuuden ohjaimissa ymmärrettävästi vähän kankeilta. Melko nopeasti luottamus ajopeliin kuitenkin syntyi ja patteihin uskalsi painaa koko ajan kovempaa. Ajoasento on erittäin mukava ja asennon vaihto ajotilanteen mukaan onnistuu helposti.
Kelkan käytös on vauhdista huolimatta melko rauhallisen ja vakaan tuntuista. Alusta poimii ja vaimentaa pattien iskut ja pienet hypytkin hienosti. Jarru on erittäin tehokas nelimäntäinen Hi-Perf.-jarru, jonka käyttö onnistuu yhden sormen voimalla. Mutkiin Titan taipuu jopa yllättävän helposti, leveästä telasta ja hieman jyhkeämmästä olemuksestaan huolimatta.
Mitään äärimmäisen sporttikelkan käsiteltävyyttä Titanilta on turha odottaa, mutta sen minkä Titan reitillä huimistelussa sporttisemmilleen häviää, voittaa se varmasti monin verroin takaisin, kun urasta siirrytään sivummalle. Loppujen lopuksi Titanilla pärjäsi urheilullisempienkin kelkkojen kannassa varsin helposti. Pidemmällä jääsiirtymällä Adventuren hyvää tuulisuojaa oppii arvostamaan ja matkanteko on mukavaa vähän kovemmassakin vauhdissa.
Kaiken kaikkiaan Polaris Axys Titan vaikuttaisi lunastavan sille asetetut lupaukset ja vieläpä melko helpon tuntuisesti. Sen järkevän ja käytännöllisen työmiehen palttoon alta virnistää rasavilli pikkupoika, joka on valmiina kolttosiin ja hauskanpitoon heti sopivan tilaisuuden tullen. Hinnat alkavat SP-mallin 14 990 eurosta ja varusteilla ladattu varusteltu kustantaa 16 990. Sporttisemman XC:n hinta sijoittuu näiden kahden välimaastoon. Titanin ostaja kokee varmasti saavansa rahoilleen vastinetta, säästyyhän siinä käytännössä useamman kelkan hankinnalta.
Teksti: Sami Puskala Kuvat: Sami Puskala, Jari Saarentaus
Kehuja: monipuolisuus, ajettavuus, moottorin toiminta, varustelu
Parantamisen varaa: –
Polaris Axys Titan Adventure 800 H.O. | |
Moottori: | 2-tahtinen, 2-sylinterinen 795 cm3 bensiinimoottori |
Teho: | 155 hv |
Polttoaineen syöttö: | Sähköinen suorasuihkutus |
Jäähdytysjärjestelmä: | Neste, puhallin |
Voitelujärjestelmä: | Sähköinen öljypumppu |
Voimansiirto: | Kaksialueinen variaattori, peruutusvaihde |
Polttoainesäiliö: | 53 l |
Paino: | 298kg (kuivapaino) |
Telamatto: (pit/lev/kork) | 396mm/51mm/46mm |
Hinta: | 16 990€ |
Kawasaki Z 650 RS – Rennompi retroherkku
Triumph Tiger Sport 660 - Pikkutiikerin isot elkeet
Segway Snarler 600 L EPS T3b – Uutuusmerkin pirteä pelinavaus
Segway – Mönkijämarkkinoiden uusi haastaja
Ducati Multistrada V4 S – Mestaripiirros
Ducati Diavel 1260 S – Piirun verran pirullisempi
Vuoden 2022 uutuusprätkät – Nakuja ja seikkailunnälkää
Brabus 1300R – Ökyilevä Supernaku
Nettimoto rakentaa – Yamaha XT on vihdoin valmis
Vältä nämä neljä mokaa käytettyä moottoripyörää ostaessasi
Kommentit