Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 7 665   0

Nettimoton ja MP Maailman rakennuskisa – Muskelit kilpasilla

Nettimoton ja MP Maailman rakennuskisa – Muskelit kilpasilla

Nettimoton ja MP Maailman prätkänrakennuskisa starttaa tosissaan joulun alla ja huipentuu MP17-Messuille.

Idea Nettimoton ja MP Maailman prätkänrakennuskisa sai alkunsa Suomen suven ollessa kauneimmillaan. Juttua kirjoittaessa kuukaudet ovat vierineet pitkälle joulukuuhun, eikä Nettimoton osalta projektille ole tapahtunut juuri mitään. Huomaan jälleen kerran olevani liikenteessä useamman kuukauden myöhässä.

MP Maailman Jannen Huhtala kertoi rakennusprojektistaan erään puhelinkeskustelumme päätteeksi. Mies suunnitteli laittavansa Triumphin Rocket 3:n paloiksi ja tekevänsä siitä kevyemmän, linjakkaamman ja nopeamman. Olin samaan aikaan haaveillut tahollani tekevän samaisen tempun Trumpalle, sillä sen kolmisylinterinen ja 2300-kuutioinen pata on aina puhutellut.

Kun Janne hetkeä myöhemmin ilmoitti hankkineensa itselleen kevyesti lipatun Rocketin, harmittelin hänen ”varastaneen” loisteliaan ideani brittimörön uudelleen rakentamisesta. Pian kuitenkin tajusin, että omasta tallista löytyi pyörä, joka saattaisi hyvinkin laittaa kampoihin Rocketin härskiydelle. Olin nimittäin hankkinut Yamaha MT-01:n paria kuukautta aiemmin.

Herkullinen kaksinkamppailu

Nettimoton ja MP Maailman rakennuskisa – Muskelit kilpasilla

Siitä syntyikin idea kisasta, jossa vastakkain olisivat Japanin ja Brittein saarten härskeimmät mörköpyörät. Molemmat noudattelevat pitkälti samaa ideologiaa, mutta toteutukset ovat varsin poikkeavat. Siinä missä Trumppa uskoo massiivisuuteen ja mataluuteen, luottaa Yamaha härskiin V2-moottoriin ja nakumaailmaan. Lähtökohdat kaksinkamppailulle ovat siis varsin herkulliset.

Kisassa on toki oltava sopiva palkinto ja panos. Päätimme laittaa munat samaan koriin ja seurata projektia Nettimotossa ja MP Maailmassa tahoillamme. Panokseksi asetamme reissun Rovaniemeltä Helsinkiin helmikuun puolivälissä. Reissu suoritetaan luonnollisesti mopolla ajamalla.

Kuinka sitten päätämme voittajan? Itse asiassa me emme sitä päätä, vaan sen tekevät MP17 Messujen kävijät. Pyörät tulevat olemaan (toivottavasti valmiina) näytillä messuilla ja äänestyksen voittanut pyörä ja sen rakennuttaja saa mainetta ja mammonaa. Hävinnyt puolestaan ikimuistoisen ajomatkan pohjoisen pääkaupungista Rollosta etelän isolle kirkolle.

Huhtalan Triumph on edistynyt jo kohtuullisen pitkälle, mutta Nettimoton Yamaha on vielä hyvin pitkälle syntymäasussaan.

Yamaha MT-01 – Japanin twinihirviö

Omaksi aihiokseni valikoitui Yamahan vuonna 2005 julkistettu MT-01. Yamahan konseptipyörästä tuotantomalliksi muovautuneen cruiserin voimanlähde on 1700-kuutioinen V2, joka on peräisin Yamaha Warriorista.

Vaikka MT:ssä riittää varsin mukavasti vääntöä ja kuutioita, ei hevosvoimalukema herätä kovin voimakkaita tuntemuksia. 150 Nm:n edestä vakiona vääntävä motti kehittää 89 hevosvoimaa 4750 kierroksella, joten jengoista ei juuri ole iloa kiihdytyksessä. Huippuvääntö tarjoillaan 3750 kierroksen kohdalla, mitä ylemmäs kierroksia ei ole järkeä edes nostaa.

Hieman yllättäen muhevasti vääntävä V2-motti sopii MT:n kaltaiseen möhköön hienosti. Yamahalla pärjää tarvittaessa moottoriradallakin, vaikka paino toki tekee ajamisesta melko raskasta ja hikistä hommaa.

MT-01 on mielenkiintoinen sekasikiö customia, nakua, muskelia ja sporttipyörää. Jarrut ja alusta ovat peräisin aikalaisesta Yamaha R1:stä ja kuten todettua, pata XV1700:sta. 245 kilon kuivapaino toki tekee tehtävänsä, mutta mutkapätkillä se on valovuoden Triumphia nopeampi.

Mitä MT:stä on sitten tarkoitus rakennella? Persoonallinen ulkonäkö sinänsä miellyttää paljon, mutta maltillista kevennystä olisi tarkoitus saada aikaan. Hallitsevina elementteinä toimivat muhkea V2-moottori ja perää hallitsevat tuplaputket. Ne on tarkoitus säilyttää edelleen suuressa roolissa, mutta putkisto vaatii voimakasta muokkausta.

Nakupyörästä täytyy tietysti leipoa katteellinen, jotta muutosta orkkikseen syntyy riittävästi. Ennen projektia tilasin pyörään MT-OS –katesarjan, joka saattaisi pienellä muutoksella sopia kokonaisuuteen.

Yksi häiritsevä asia MT:ssä on ehdottomasti pyörän korkeus. Ajatuksena onkin tehdä pyörästä ja erityisesti sen keulasta matalampi, jotta kokonaisuus olisi tasapainoisempi. Lopputulos tulee tosin varmasti yllättämään sekä rakentajat että yleisön.

Projektilla alkaa olla kova kiire, sillä juttua kirjoittaessa MT-01 seisoo edelleen tallissa odottamassa aloittamista. Edes purkutöitä ei vielä olla ehditty aloitella, joten reilun kuukauden päässä siintävät MP17-Messut tulevat jälleen aivan liian aikaisin. Siitä tulikin mieleen, että pyörä pitänee siirtää Luisu’s Garagen tiloihin niin pian kuin mahdollista.

  • Nettimoton ja MP Maailman rakennuskisa – Muskelit kilpasilla
  • Nettimoton ja MP Maailman rakennuskisa – Muskelit kilpasilla
 

Triumph Rocket III – Britannian mastodontti

Vaatimattomuus kaunistaa: iskutilavuutta 2300 kuutiosenttimetriä ja painoa vaivaiset 367 kiloa.

Vuonna 2004 esitelty Triumph Rocket III on pysynyt tuotannossa pienin muutoksin näihin päiviin asti. Uudet Euro4 -vaatimukset tosin merkitsevät, että nykymuodossaan Rocket tulee pian jäämään tuotannosta eläkkeelle. Mutta ei hätää, vahvat huhut kertovat että uusi ja vieläkin julmempi Rocket ”tiesmikäjärjestysnumero” näkisi päivänvalon vuoden 2017 aikana. Tällä kertaa odottavan aika tuntui toivottoman pitkältä, joten päätimme omatoimisesti päivittää Rocket Kolmosesta vähän nykyaikaisemman ja suorituskykyisemmän kulkineen.

Triumphin Hincleyn tehtaalla raapustettujen speksien perusteella Rocketissa pitäisi olla tehoa 140 hevosvoimaa, vääntöä 200 newtonmetriä ja painoa tankattuna 367 kiloa. Siinäpä oiva aihio Café Raceriksi! Wikipedia määrittelee Café Racerin seuraavasti: ” It is a lightweight, lightly powered motorcycle optimized for speed and handling rather than comfort – and for quick rides over short distances”. Eli vapaasti käännettynä kevyt, kevyesti viritetty ja mukavuuden sijaan pääpaino ajo-ominaisuuksissa – ja ajellaan pääasiassa lyhyitä matkoja.

No, ainakin mukavuuden minimointi ja soveltuvuus vain lyhyille matkoille olisivat helposti saavutettavia ominaisuuksia. Mutta keveys, nopeus ja käsiteltävyys… hmmm? Kunhan rima asetetaan sopivalle korkeudelle, niin kaipa sekin on mahdollista…ainakin alittaa.

Ajatus on rapsia ”Rucolasta” ylimääräisia osia pois niin paljon kuin mahdollista. Jarrut ja jousitus vaihdetaan laadukkaampiin. Tai ainakin tunnettuihin merkkeihin, aika näyttää onko lopputulos parempi vaiko ei. Lisäksi pientä fiksausta ulkonäköön lainaamalla osia muista pyöristä ja lopuksi päälle uusi väri. Mutta mistä merkistä osia sitten kannattaisi lainata? Jostakin, joka on maineeltaan sporttinen ja kevyt? -Ducati!

Siitä se ajatus karkasi ja lopputulosta on tässä vaiheessa mahdoton ennustaa. Varsinaista suunnitelmaa ei ole tehty. On vain jonkinlainen kahdestaan seikkailevan aivosolun luoma mielikuva, miltä sen pitäisi näyttää. Osa ajatuksista ehkä toteutuu, osa taas osoittautuu varmasti mahdottomiksi toteuttaa. Ainoa varma asia on, että suunnitelma tulee muuttumaan koko ajan rakennustyön edetessä.

Josko siitä kuitenkin kuoriutuisi omistajansa näköinen: aavistuksen vanhanaikainen, hieman ylipainoinen ja kankea. MP17-näyttelyssä nähdään, syntyikö Triumph ja Ducati yhdistämällä Tricati vai Dumph…

Tuomas Rajala & Janne Huhtala

Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
MP 20 -messut tekee hyvää

MP 20 -messut tekee hyvää

Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?

Varusteilla on väliä – mitä moottoripyörän ajokamat maksavat?

Moottoripyöräharrastuksen hinta ja 5 talousvinkkiä pyörän ostoon
MAINOS

Moottoripyöräharrastuksen hinta ja 5 talousvinkkiä pyörän ostoon

MP STARS -tuki on noussut jo yli 150 000 euroon!

MP STARS -tuki on noussut jo yli 150 000 euroon!

Nuviz – Motoristin monitoimityökalu

Nuviz – Motoristin monitoimityökalu