Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.
Siirrymme Nettimotossa käyttämään Alma-tunnusta.
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
18.04.2016

Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla

 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla

Moto Guzzi V9 Bobber luo kokonaan uuden moottoripyöräluokan.

Moto Guzzi paikkaa 750-kuutioisten V7-mallien ja 1400-kuutioisten California-mallien väliin jäävää aukkoa tuomalla markkinoille 850-kuutioiset V9 Roamerin ja V9 Bobberin. Roamer edustaa klassista customtyyliä ja Bobber nuorekkaampaa bobbertyyliä.

Bobber-tyylisuunta yleistyi toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa, kun motoristit karsivat pyöristä kaikki ylimääräiset osat pois ja vaihtoivat niihin paksummat renkaat dirt track -kilpailuja varten. Sittemmin samaa tyylisuuntaa on alettu viljellä myös tuotantomoottoripyörissä.

Uusi moottori – tuttu konstruktio

Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla

Moottorissa on tuttua vain rakenne, kaksisylinterinen pitkittäin sijoitettu ja sylinterit 90-asteen kulmassa toisiinsa nähden. Moto Guzzi esitteli ensimmäisen pitkittäisen V2-moottorinsa jo vuonna 1967. 853-kuutioinen versio tästä moottorista on täysin uutta suunnittelua ja alusta lähtien siinä on tietysti huomioitu uudet Euro4-päästönormit.

Italialaisvalmistaja luottaa edelleen ilma-öljyjäähdytykseen. Pitkittäin sijoitetun moottorin erikoisuus on, että paikallaan kaasua käänneltäessä koko pyörä heilahtaa selvästi sivuttaissuunnassa. Ajossa tämä piirre katoaa.

Koeajo aloitetaan Roamerilla. Ensimmäinen yllätys on, että pyörän päälle istuutuessa se tuntuu paljon suuremmalta kuin sivusta katsottaessa. Ohjaustanko on leveä ja korkealla, ja satulakin on sen verran leveä että pyörän korkeus tuntuu suuremmalta kuin ilmoitettu 785 millin istuinkorkeus.

Sivutuelta pystyyn nostettaessa voisi arvioida V9:n painavan enemmän kuin ilmoitettu 199 kiloa tankattuna. Joka muuten on hämmästyttävän alhainen paino teräsputkirunkoiselle moottoripyörälle.

Sama perustekniikka – täysin eri ajotuntuma

Roamerin pysty ajoasento tekee kaupunkiajosta ja muun liikenteen tarkkailusta helppoa. Parhaimmillaan se on kun nautiskellaan moottoripyöräilystä maltillisilla vauhdeilla. Moottoritienopeuksissa katteettoman pyörän ajoviima tuntuu jo voimakkaana.

Pystyn ajoasennon takia kuljettajan paino on käytännössä kokonaan istumalihasten varassa ja se alkaa puuduttaa paikkoja. Onneksi tasaisessa satulassa voi siirtyä pituussuunnassa ja siten vaihdella asentoa välillä. Mikäli istuu aivan satulan etuosassa, osuu 180-senttisen kuljettajan polvet sivuille työntyviin sylinterikansiin.

Bobber eroaa Roamerista paksummalla rengastuksellaan ja urheilullisemmalla ajoasennollaan. Myös satulan korkeus poikkeaa muutaman millin. Käytännössä Roamer ja Bobber tuntuvat täysin eri malleilta. Enemmän eteen nojaava ajoasento houkuttelee urheilullisempaan ajotyyliin. Kyynärpäät nousevat sivuille ja otsaan kasvaa helpolla sarvet samalla kun kääntää Bobberin kaasukahvasta.

Erikoista, miten pienet erot muuttavat ajotuntuman kokonaan toisenlaiseksi. Leveämpi eturengas saa Bobberin kääntymään ”tahmeammin” mutkiin. Se kallistuu sisään mutkaan rauhallisesti ja pyrkii jäämään siihen kallistuskulmaan kuin kuljettaja on sen halunnut. Kurvin jälkeen pyörän saa nostaa kevyellä ohjausliikkellä takaisin pystyyn.

Moottorissa laaja käyttöalue

Moottorin maksimiväännöksi ilmoitetaan 62 newtonmetriä. Valmistaja lupaa kierrosalueella 2500-6500 olevan vääntöä käytössä vähintään 60 newtonmetriä, joten vääntökäyrä on käytännössä vaakasuora viiva. Se puolestaan tarkoittaa, että tehokäyrä nousee suoraviivaisesti aina 6250 kierroksen maksimitehoon asti. Juuri tämä piirre tekee moottorin luonteesta hauskan.

Voimaa tulee sitä mukaa lisää kuin kierrokset kasvavat, joten koko kierroslukualuetta tulee käytettyä hyväksi aktiivisessa ajossa. Moottori vetää puhtaasti jo 1500 kierrokselta alkaen ja voimaa alkaa olla tarjolla 2000 kierroksesta ylöspäin.

Kuusipykäläinen vaihteisto on välitetty melko tiheäksi, sillä suurimmalla vaihteella satasen mittarinopeudessa kierroksia on 3400. Se tarkoittaa että vaihteita ei normaalissa ajossa tarvitse kovin paljon vaihdella, vaan V9 suoriutuu suurimmalla vaihteella lähes kaikista kaupunkinopeuden ylittävistä ajotilanteista. Yksilevyinen kuivakytkin on jäykkyydeltään ja tunnoltaan sopiva.

Tutut komponenttitoimittajat

Kayaban jousituksen joustovaroja voi luonnehtia jopa pitkiksi tässä pyöräluokassa. Etupäässä joustomatkaa on 130 milliä ja takana 97 milliä. Vain takajousituksen esijännitys on säädettävissä. Pintaherkkyydessä jousitus ei yllä aivan kärkikaartiin, mutta muuten jousituksen toiminnassa ei ole yhden hengen kuormalla moitittavaa.

Yksi iso etujarrulevy ja siihen liitetty Brembon nelimäntäinen satula takaavat sopivan jarrutehon ja jarrukahvan tuntuma on helppo, ei liian herkkä mutta ei tarvitse hampaat irvessäkään sitä puristella. Takajarrusatulat tulevat samoin Brembolta, ja tuntumaltaan takajarru on poikkeuksellisen hyvä. Continentalin ABS-järjestelmä lisää turvallisuutta. Sekä Roamerin Pirelli Sport Demoneissa että Bobberin Continental ContiMilestoneissa on riittävästi pitoa yleisillä teillä kurvailuun.

Pyöreä ja isokokoinen nopeusmittari on selkeälukuinen ja osuu hyvin näkökenttään. Mittarin alaosa on pyhitetty LCD-näytölle, joka tarjoaa monipuolista tietoa ajotietokoneelta. Varustukseen kuuluu myös vaihdenäyttö. V9:n vakiovarustukseen kuuluvat mm. kaksiasentoinen luistonesto, USB-latausliitin, ajonestolaite sekä päiväajovalot.

Luistoneston tarpeellisuudesta 55-hevosvoimaisessa moottoripyörässä voidaan olla noin kahta eri mieltä. Modenappi sopii hyvin käteen ja sitä voi selata kumpaan suuntaan tahansa. Vilkkuvivun muotoilukin on hyvä, mutta vipu itsessään on tunnoton. Isokokoisista peileistä näkee mainiosti taakse.

Kuinka kaukana Guzzi on kotoaan?

Moto Guzzin erikoisuus on lisävarusteena tarjolla oleva MG-MP, eli Moto Guzzi Multimedia Platform. Älypuhelimeen on hankittavissa appi, jonka jälkeen puhelimen näyttöön saadaan langattoman yhteyden avulla pyörästä mm. nopeus- ja kierroslukutiedot, hetkellisesti käytössä olevat teho- ja vääntölukemat, hetkellinen ja keskikulutus, kiihtyvyys- ja hidastuvuustiedot, akun jännite ja keskinopeus.

Lisäksi järjestelmä laskee koko ajan pyörän etäisyyden Moto Guzzin Mandello del Lariossa sijaitsevasta tehtaasta. Italialaisvalmistaja on siis ylpeä siitä, että Guzzit on aina valmistettu samassa paikassa. Kuljettaja voi valita MG-MP:n valikoimista viisi eri tietoa näkymään kerralla puhelimen ruudulla. Koeajopyörien ohjaustankoihin oli asennettu älypuhelimet, ja ainakin yhden päivän koeajon aikana tietojen seuraaminen vaikutti mielenkiintoiselta.

Valmistaja on pienillä kikkailuilla saanut Roamerin ja Bobberin ulkonäköön suuret erot. Roamer on väritykseltään raikas ja kirkas, kun taas Bobberiin on valittu tummat mattavärit. Roamerissa on käytetty kromattuja pintoja korostamassa vaaleita maalipintoja, Bobberissa vastaavat kohdat on pinnoitettu mattamustalla. Lisäksi grafiikat ovat hyvin erilaisia, Roamerissa kevyet ja klassiseen customiin sopivat, Bobberissa on käytetty urheilullisuuteen viittaavaa ruutulippukuviota.

 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 • Moto Guzzi V9 – Nykyaika ja menneisyys törmäyskurssilla
 

Ensimmänen keskikokoinen bobber

Moto Guzzin V9-mallit tuovat raikkaan lisän keskikokoisten custompyörien markkinoille. Erityisesti Bobber avaa kuluttajille tavallaan uuden segmentin, sillä se on markkinoiden pienin bobber.

Minimalistisella ja urheilullisella tyylillään se erottuu selvästi muista keskikoon customeista. Guzzi käyttää uutuusmalleissaan mahdollisimman vähän muoviosia. Esimerkiksi polttoainetankki ja molemmat lokasuojat ovat terästä. Materiaalivalintoihin ja kardaanivetoon nähden alle 200 kilon paino tankattuna on hämmästyttävän alhainen.

Moto Guzzi V7-mallien myynti kasvoi viime kaudella 44 prosenttia ja California-mallien myynti 36 prosenttia. Näiden väliin asettuville V9 Roamerille ja V9 Bobberille on helppo ennustaa kaupallista menestystä, sillä ne on ainakin Suomessa hinnoiteltu varsin kilpailukykyisiksi. Molempien hinnaksi kerrotaan 12 990 euroa.

Teksti: Janne Huhtala

Kuvat: Orazio Truglio

 

Moto Guzzi V9 Roamer (Bobberin tiedot suluissa, mikäli poikkeavat):

Moottori:ilma-/öljyjäähdytteinen, kaksisylinterinen 853 cm3 V-moottori pitkittäin
Teho:55 hv (40kW) / 6250 rpm
Vääntö:62 Nm / 3000 rpm
Vaihteisto:6-portainen, kardaaniveto
Etujarru:320 mm jarrulevy, 4-mäntäinen Brembo-jarrusatula
Takajarru:260 mm jarrulevy, 2-mäntäinen Brembo-jarrusatula
Renkaat (etu/taka):100/90-19 ja 150/80-16 (130/90-16 ja 150/80B16)
Akseliväli:1465 mm
Pit/lev/kork:2240mm/865 mm/1165 mm (2185/840/1160)
Istuinkorkeus:785 mm (780 mm)
Paino tankattuna:199 kg
Tankki:15 litraa
Hinta:12 990€
Janne - Huhtala
Janne Huhtala on kierrellyt moottoripyörällä ympäri preerioita, aina Karkkilassa ja Somerolla asti. Seikkailupyörän peiliin katsoessaan hän kuvittelee näkevänsä Ewan McGregorin, vaikka todellisuudesta peilistä näkyy tienviitta ”Klaukkala 7”. Miehen moottoripyöräily on edennyt vaiheeseen B, eli tallista löytyvät BMW, Busa ja Bimota.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Moto Guzzi V9

     
3.8
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Moto Guzzi V9 -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.