Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
09.01.2014

Indian-moottoripyörät palaavat

  • Indian Vintage kuva edestä
  • Indian Vintage kuva takaviistosta
  • Indian Vintage kuva ohjauspaneelista
  • Indian Chieftain kuva edestä
  • Indian Chieftain kuva sivusta
  • Indian Chieftain kuva ohjauspaneelista
  • Indian Chieftain kuva putkista

Indianin vuonna 1953 päättynyt taru saa jatkoa. Maailma aiotaan valloittaa perinteitä kunnioittavalla kalustolla.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että amerikkalaista moottoripyörää symboloiva Harley-Davidson olisi Uuden mantereen pitkäikäisin moottoripyörämerkki. Näin ei kuitenkaan ole, vaan mantteli kuuluu Indianille. 

Indian nimittäin alkoi valmistaa kaksipyöräisiään jo vuonna 1901 ja Harley-Davidson hyppäsi kelkkaan pari vuotta myöhemmin. Indianien valmistus kuitenkin päättyi tehtaan toimesta vuoteen 1953, eikä merkki ehtinyt saavuttaa HD:n vertaista ikonin asemaa. 

Tuon jälkeen Indian-pyöriä valmistettiin lisenssillä mm. Royal Enfieldin kanssa, kunnes merkki elvytettiin uudelleen vuonna 1999. Toiminta takelteli silti pahasti, kunnes nousukiidon merkkejä alkoi näkymään pari vuotta sitten. 

Uusi elämä Polariksen siipien alla

Indian-moottoripyörät palaavat

Vuonna 2011 Indian herätettiin toden teolla henkiin. Uuden nousun takana on Polaris, jolla oli hyviä kokemuksia tuoreesta moottoripyörämerkistä. Aiemmin pääasiassa kelkkavalmistajana tunnettu Polaris nimittäin toi markkinoille Victoryn muutamaa vuotta ennen Indian-kauppaa. 

Syy uuteen nousuun piilee siinä, että Polaris halusi tosissaan lähteä nostamaan Indiania pohjamudista. Se on halunnut kunnioittaa merkin pitkiä perinteitä, mikä näkyy mallistossa selvästi. 

Suomen tuontiohjelmistosta löytyy kolme mallia: Chief Classic, Chief Vintage ja Chieftain, jotka kaikki henkivät menneitä aikoja.  

– Polaris on kokenut menneisyyden tärkeänä, joten pyörä nojaa 40-prosenttisesti merkin legendaariseen historiaan. Loput onkin sitten modernia tekniikkaa, kertoo Brandt Polariksen toimitusjohtaja Jyrki Tikkanen. 

Uusi tekniikkaa tarkoittaa mm. moderneja runkoratkaisuja, avaimetonta käynnistystä, viimeisintä huutoa olevaa polttoaineenruiskutusta ja nykyaikaan tuotua jarruvarustusta. 

Työntötankomoottori on persoonallinen valinta


Kaikkein tärkein osa-alue on puolestaan toteutettu vanhaa henkien. Polariksen valmistama Thunderstroke-voimanlähde on työntötankomoottori, joka on varustettu nykysuuntauksesta poiketen koneen alapuolisilla nokka-akseleilla. 

– Indianin moottori on tehty yksiventtiilitekniikalla, mitä ei tehdä yhdenkään muun moottoripyörävalmistajan kohdalla. 

Moottorin kehittäminen on ollut iso koitos, sillä sen kehitystyössä lähdettiin liikenteeseen nollasta. Se osoittaa Polariksen olevan tosissaan Indianin suhteen, sillä investointi on ollut mittava. 

  • Indian-moottoripyörät palaavat
  • Indian-moottoripyörät palaavat
 

Isku Harley-Davidsonin tontille


Indian-mallisto on myös ulkonäöltään klassinen ja mallistolla tavoitellaankin juuri perinteitä arvostavia motoristeja. Indianin tarkoituksena ei ole kilpailla Polariksen toisen merkin Victoryn kanssa, vaan se astuu enemmän Harley-Davidsonin varpaille. 

Uusien Indian-pyörien tunnusomaisia merkkejä ovat pyörät pitkälti peittävät ja persoonallisesti muotoillut lokasuojat, muhkeat satulat ja sivulaukut. Kokonaisuuden kruunaavat Classic- ja Vintage-malleista löytyvät valkosivurenkaat. 

Indian omaa jämerät juuret moottoripyöräteollisuudessa ja se on näkynyt myös maahantuojan lanseeraustilaisuuksissa. Paikalla on riittänyt väkeä ja tietoisuus merkistä on ollut mittavaa. Siitäkin huolimatta maahantuoja on myyntilukujen suhteen realisti.

– Ensimmäisenä vuonna on lähtökohtana myydä 20 pyörää, kertoo Jyrki Tikkanen.

Persoonallisuus maksaa


Määrä ei ole järin suuri, mutta maltillista tavoitetta tukee se, että potentiaaliset Indian-kuljettajat ovat keskimääräistä hieman vauraampaa harrastajakuntaa. Pyörien hinnat kun starttaavat vajaasta 33 000 eurosta. 

Hinnoittelu tuntuu kovalta, mutta mallisto poikkea monesta muusta valmistajasta. Moottoritekniikka ja ulkonäkö ovat persoonallisia ja mukana on iso annos moottoripyörävalmistuksen historiaa.

Kotimaan prätkämarkkinat ovat tällä haavaa haastavat ja Indianin kohtalon tuleekin ratkaisemaan se, kuinka hyvin Polaris on onnistunut vangitsemaan pyöriinsä fiilistä ja ajonautintoa. 

Nettimoto pääsee koeajamaan mallistoa keväällä, jolloin ensimmäiset pyörät saapuvat koeajettaviksi kotimaan tiestölle.  Sen jälkeen selvinnee, onko Indianista Harley-Davidsonin kaatajaksi. 

Tuomas Rajala
 
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Indian Chief

     
4.6
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Indian Chief -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.