Indian on uuden mantereen pitkäaikaisin moottoripyörämerkki, jonka valmistus aloitettiin viime vuosisadan alkulehdillä. Iällä mitattuna se hakkaa
Harley-Davidsonin, jota pidetään syystäkin Yhdysvaltain perinteikkäimpänä moottoripyörämerkkinä.
Inkkari-pyörien tarinassa on monta käännettä, sillä vuonna 1901 aloitettu prätkien tehtailu lopetettiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Sen jälkeen
Indiania on valmistettu lisenssillä mm.
Royal Enfieldin toimesta. Valmistuksen takkuilusta johtuen se ei ole saavuttanut vastaavaa ikonin asemaa kuin Harley-Davidson.
Polariksen siipien suojassa
Repaleinen historia on toivottavasti taakse jäänyttä elämää, sillä nykyään Indian on Yhdysvaltalaisen
Polariksen hallussa. Alun perin moottorikelkoilla aloittanut valmistaja on ottanut vahvan otteen kaksipyöräisistä ja se tekee Indianin lisäksi Victory-moottoripyöriä.
Puitteet Indianien valmistamiselle ovat siis kunnossa ja onnistuminen
Victoryn kohdalla on tuonut Polarikselle ison kasan itseluottamusta, mikä näkyy selkeästi myös Indianin kohdalla. Indianeja kehiteltiin kaikessa rauhassa, sillä vuonna 2011 aloitettu projekti konkretisoitui vasta kaudelle 2014.
Indian-mallisto ei ole järin laaja, sillä tarjolla on ainoastaan kolme mallia. Ne ovat Chieftain, Chief Vintage ja koeajopyöränä toiminut Chief Classic. Kaikki pyörät perustuvat samaan 111-kuutioituumaiseen ThunderStroke-työntötankomoottoriin.
1800-kuutiota ja 138 Nm
Kuutiosenttimetreissä ilmoitettuna kone on 1811-kuutioinen ja vääntöä on 2600 kierroksen kohdalla 138 Nm. Hevosvoimia ei valmistajan toimesta edes ilmoiteta, mutta tämänkaltaisen pyörän kohdalla hevosluvulla ei juuri ole merkitystä.
138 Nm:n vääntölukema on hyvä, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen massiivinen. Se kuitenkin riittää tarjoamaan muhkean tunnelman ja iso pyörä nytkähtää liikkeelle vaivatta. Massiivisuus onkin Indianin juttu, sillä painoa järkälemäisellä customilla on 354 kg.
Jämerän painon lisäksi kokoa on muutenkin riittävästi. Akseliväli on muikeat 1730 mm, eli muutama sentti enemmän kuin Suzukin M1800:ssa. Massiivisuuden tunnetta lisää ohjaustangon ja eturenkaan etäisyys, sillä stonga kaartuu käsiin kaukaa edestä ja matkaa eturenkaalle kertyy runsaasti.
Indianin painopiste on alhaalla, mikä tekee ajamisesta ylipäätään mahdollista. Mopoauton verran painavaa pyörää olisi tuskin mahdollista ohjastaa lainkaan, ellei massaa olisi saatu keskitettyä alas. Tällaisenaankin sen ajaminen vaatii tarkkuutta etenkin pienemmissä vauhdeissa.
Ei aloittelijoille
Vaikka istuin on alhaalla, ei Indian missään nimessä ole aloittelijoiden pyörä. Iso ja raskas pyörä on haastava käsiteltävä. Järkäle muuttuu helposti rengistä isännäksi ja kaatuessaan sitä tuskin kannattelee pystyssä vahvimmatkaan sikaniskat.
Paino muuttuu vauhdin kasvaessa vakaudeksi ja 80-100 km/h:n vauhdissa Indian on yksi prätkämaailman vakaimmista ja miehekkäimmistä laitteista. Se onkin luotu aavikkoa halkovien pikkuteiden matkaamiseen.
Mutkatiellä
Chief Classic ei varsinaisesti ole kotonaan, vaikka iso pyörä taipuu mutkiin kohtuullisen vaivattomasti. Sitä katsellessa ei ensimmäisenä tulisi mieleen, että pyörää uskaltaa kallistaa juuri yhtään.
Pitkälle taakse ulottuvat putket eivät luuloja vasten raavikaan maata pienimmissä kallistuksissa, eikä astinlaudoista sinkoile kipinävanaa, vaikka Chief Classicia kallistaa liikenneympyrässä.
Pieniä maanteitä kruisaillessa Indianin maskuliinisuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Se kulkee kuin höyryveturi ja kromilla koristeltu Chief Classic on komea ilmesrys lipuessaan maalaismaisemassa.
Harley-Davidsonit jäävät kakkoseksi
Tunnelmaltaan se hakkaa hieman yllättäen Harley-Davidson -malliston. Esimerkiksi Fat Boyn viereen laitettuna Indian näyttää täysikokoiselta moottoripyörältä ja Harley
Yamahan 535 Viragolta. Kokoa ja näköä Inkkarissa siis riittää.
Perinteitä kunnioittava pyörä on hieno sekoitus modernia tekniikkaa ja menneiden aikojen tunnelmaa. Voimakkaasti muotoillut lokasuojat piilottavat alleen pinnavanteilla koristellut valkosivurenkaat, jotka istuvat pyörään kuin valettu.
Merkin historia näkyy myös mm. etulokasuojan päällä olevasta intiaanifiguurista, joka on yksi monista hienoista yksityiskohdista. Muotokieli henkii vanhoja aikoja myös tankin ja pakoputkien osalta. Sisus onkin sitten modernia tekniikkaa.
1800-kuutioisen polttoaineensyöttö hoidetaan ruiskutuksella ja startti sähköllä. Käynnistys on HD:n tyyliin avaimeton, joten koukut voi pitää taskussa. Virrat laitetaan päälle tankissa olevasta napista ja starttaus tapahtuu oikean käden kahvasta.
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.
Kommentit