Tärkeä tiedote:
Close
Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
14.12.2018

Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia

 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia

Africa Twin saa rinnalleen miehekkäämmät mitat omaavan Adventure Sports-mallin. Korkeampi jousitus ja isompi tankki takaavat toimintakyvyn.

Vuonna 2016 esitellyn 1000- kuutioisen Honda Africa Twinin rinnalle saatiin menneenä kesänä maastoisampi ralli-versio, Adventure Sports. Uutuus on selkeästi vakiomallia isomman tuntuinen pyörä, jousitusmatkaa on lisätty ja istuinkorkeutta löytyy viitisen senttiä enemmän. Tankissa on tilavuutta reilut viisi litraa vakiomallia enemmän, mikä mahdollistaa helposti 400-500 kilometrin toimintasäteen.
Suuremman tankin myötä myös painoa on ajokunnossa reilummin, tankattuna noin 250 kiloa. Muutoksia on tullut katteiden muotoihin sekä myös satulaan, joka on täysin uusi. Pohjapanssari, kaatumaraudat sekä kahvalämppärit ovat Adventure Sportsin vakiovarusteita.
Stonga nousee uusien risereiden ansiosta hieman korkeammalle, mikä tekee ajoasennosta ryhdikkäämmän ja helpottaa seisaallaan ajamista. Mittaristo on uusittu ja luistonestoa ynnä muita apuja voi nyt säätää monipuolisemmin. Tehtaalla on kuunneltu asiakkailta saatua palautetta ja parannuksia pyörään on tehty paljolti niiden mukaan. Kaikkiaan Adventure Sports on siis ominaisuuksiltaan etevämpi kuin perusmalli.
Tekniikaltaan Adventure Sports noudattaa samaa kaavaa kuin tavallinen Africa Twin. 1000-kuutioinen rivikakkonen tuottaa tehoa nykymittapuun mukaan maltilliset 95 hevosvoimaa. Voimavarat riittävät ison pyörän liikutteluun mainiosti, vaikka numeroissa Honda jääkin selvästi suurimmalle osalle kilpailijoista.
Hondalla ei ole lähdetty mukaan adventurepyörien pohjattomaan tehoilla mässäilyyn, vaan huomio on keskitetty käytön helppouteen ja käsittelyn tasapainoisuuteen. Lopputulos on kaikkiaan varsin onnistunut paketti, tosin juuri Adventure Sportsin tapauksessa käsittelyn helppous riippuu vahvasti kuskin fyysisistä mitoista. Luonnollisesti pitkä kuski saa huiman korkeasta pyörästä tukevamman otteen kuin lyhyenläntä.

Pitkäkoipisen kelpaa, hukkapätkällä hankalampaa

Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
Allekirjoittaneen korskealla 165 sentin varrella sai Hondan pyörittelyyn hitaissa nopeuksissa kiinnittää erityistä huomiota. Satula on asennettavissa kahteen eri korkeuteen mutta on matalimmillaankin 90 sentin korkeudessa. Lyhyempi kuski joutuukin Hondan selässä varvistelemaan ihan kunnolla, jotta kengän kärki osuu maahan edes toiselta puolen pyörää. Vielä kun pyörän kasvanut paino keskittyy ylös tankin seutuville, on täyteen tankatun Hondan käsittely hitaassa ajossa hyvin huojakan tuntuista.
Vaan kun vauhtiin pääsee, häviää epävarmuuskin melko nopeasti, ainakin kun alla on edes jokseenkin kova ja kantava ajopinta. Leveästä stongasta saa kunnon otteen ja nopea mutkatieajelu käy Hondalta luonnostaan, oli alla sitten asfalttia tai soraa. Sora- ja metsäautoteillä afrikkalainen on tietysti omimmillaan ja ajotuntuma herättää luottamusta.
Tosin pyörän alla pyörineet ja jo parhaat päivänsä nähneet Dunlop Trailmax-renkaat eivät miedon kuviointinsa takia toimineet ihan parhaalla mahdollisella tavalla asfaltin ulkopuolella. Satunnaisia lipsahduksia sattui vauhdikkaammassa ajossa tuon tuosta. Tällaiseen pyörään kuuluisi selkeästi karkeampi rengas jo ensiasennuksena, jotta soralla räppäilystä saa kaiken nautinnon irti.
Asfaltilla kumit sen sijaan toimivat mainiosti ja Hondalla saa mutkatiellä pidettyä yllä melkoista vauhtia helpon leppoisissa tunnelmissa. Koneen voimat riittävät ripeään liikkumiseen ja rivikakkonen myös kiertää halukkaasti. Korkea pyörä kääntyy hanakasti jo pienellä tangon työnnöllä ja kaarrekäytös on vakaata.
21-tuumainen etupyörä ja erittäin toimiva jousitus poimii isotkin routamontut eleettömästi ilman tahattomia suunnanmuutoksia. Africa Twinin alusta ei monen kilpailijan lailla ole sähköisesti säädettävissä, mutta kattavat manuaaliset säädöt toki löytyvät. Jo tehdassäädöissä jousitus toimii erinomaisesti ja kuuluukin sellaisenaan markkinoiden ehdottomaan kärkikastiin.

Kaksoiskytkinautomaatti ja kourallinen nappuloita

Adventure Sportsissa on yhteensä neljä eri ajomoodia, jotka vaikuttavat ajotuntumaan erilaisen kaasunvasteen, moottorijarrun sekä luistoneston herkkyyden kautta. Tour-, Urban-, ja Gravel-asetuksen lisäksi löytyy User-moodi, joka on räätälöitävissä kuskin mieltymysten mukaan. Koeajettu versio oli varustettu 6-vaihteisella DCT-kaksoiskytkinautomaatilla, mikä tekee ajotapahtumasta muutenkin hieman erilaisen.
Sikäli kun automaailmassa kaksoiskytkimet ovat jo arkipäivää, on automaatti moottoripyörässä vielä harvinaista herkkua. Aihe on vielä sen verran tuore, että se jakaa motoristien mielipiteitä vahvasti, vaikka kyseistä komboa ei olisi edes testannut.
Parhaiten systeemin toimivuus selviää kuitenkin vain kokeilemalla ja kokonaisuutena voi sanoa Hondan DCT-vaihteiston toimivan erittäin hyvin. Tosin mainita täytyy, että systeemin omaksuminen saattaa viedä hiukan aikaa, itsellä pureskeluun kului se pari kolme päivää. Kyse ei ole niinkään tekniikan toimivuudesta, vaan juurikin korvien välissä vallitsevasta ajatusmallista, jolla moottoripyörän on tottunut ja halunnut toimivan.
Vaihteiston monipuoliset käyttömahdollisuudet auttavat sitä itsepintaisintakin jäärää sopeutumaan uuteen aikakauteen. Laatikkoa voi tietysti käyttää myös manuaalisesti tai jättää homma kokonaan automatiikan vastuulle. Vaihde ja toimintatapa valitaan oikean käden peukalolla. Normaali D-asennossa vaihteisto hakee isompaa pykälää hyvin varhaisessa vaiheessa. Pienillä kierroksilla vaihteen vaihtumista ei huomaa kuin käyntiäänestä ja kierroslukumittarista.
Vastaavasti kiihdytystarpeen tullessa kaasua saa kääntää reilusti ennen kuin vaihteisto hakee pienemmän pykälän silmään. Sport-asetuksia on tarjolla kolme. Sportilla ajaessa vaihteisto pitää kierroksia selkeästi korkeammalla ja vaihtaa myös hanakasti pienemmälle pirteän välikaasun saattelemana.
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 • Honda CRF 1000 L Africa Twin – Aavikkopyörien aatelia
 

Sporttiasetuksella asiallisemmaksi

Omaan makuun D-asetus tuntui toiminnaltaan turhan uneliaalta. Sport-vaihtoehdoista löytyy useimmiten mielekkäämpi toimintatila joka tilanteeseen. Vaihteet vaihtuvat erittäin nopeasti pienen nykäyksen saattelemana. Miinuksena voi mainita vaihteiston taipumuksen vaihtaa toisinaan pykälää kesken kaarteen, jolloin pyörä on vahvasti kallellaan. Taipumus häiritsee lähinnä kovavauhtisemmassa ajossa, mutta hätkähdyttää joka kerta, oli alla sitten asfaltti- tai sorapinta.
Eroon vaivasta pääsee käyttämällä vaihteistoa manuaalisesti. Se onnistuu painelemalla vasemmassa tangossa olevia nappeja, peukalolla pienemmälle ja etusormella isommalle. Lisävarusteena nappuloiden rinnalle saa myös vaihdepolkimen, jos perinteinen tyyli on enemmän mieleen. Muutaman päivän totuttelun jälkeen vaihteiston kanssa alkaa pikkuhiljaa tulla sinuiksi.
Matka-ajossa hivenen harmaita hiuksia aiheuttaa korkean ja pystyn pleksin aiheuttama turbulenssi. Ilmavirta osuu suoraan kypärään, joka aiheuttaa melua ja tarpeetonta vatkausta pääkopan seudulle. Säänsuojaa pleksi antaa kyllä mainiosti. Myös himmeä ja hieman vaikealukuinen mittaristo voisi olla selkeämpi. Näytön tapahtumista ei varsinkaan kirkkaassa valossa tahdo saada tolkkua yhdellä vilkaisulla.
Koeajon jälkeen on helppo todeta, että Africa Twin Adventure Sports osoittaa olevansa nimensä mukainen moottoripyörä. Todellista seikkailuhenkeä se tarjoaa enemmän kuin monet kilpailijansa. Varsinkin reilun 400 kilometrin toimintasäde tekee vaikutuksen ja tuo samoiluun ylimääräisen vapauden tunteen.
Hintaa DCT-vaihteisella Adventure Sportsilla on 23 490 euroa, mikä on reilut puolitoista tonnia perusmallia enemmän. Hintaero ei ole mahdoton, joten jos kuskilla mittaa riittää, on Adventure Sports ehdottomasti tutustumisen arvoinen seikkailupyörä.
Sami Puskala
Kehuja: moottorin ja vaihteiston toiminta, toimintasäde, ajettavuus
Parantamisen varaa: kypärämelu, vaikealukuinen mittaristo
 

Honda CRF 1000L Africa Twin Adventure Sports DCT:

Moottori:Nestejäähdytteinen, 2-sylinterinen, 999cm3 rivimoottori
Teho:95hv (70 kW) @ 7500rpm
Vääntö:98 Nm @ 6500 rpm
Vaihteisto:6-vaihteinen DCT-automaatti
Vetotapa:Ketju
Etujarru:2x 310 mm levy, ABS
Takajarru:1x 256 mm levy, ABS
Renkaat:90/90-21 / 150/70-18
Akseliväli:1570 mm
Istuinkorkeus:900/920 mm
Tankki:24 litraa
Paino ajokunnossa:253 kg
Hinta:23 490€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Honda CRF

     
4.3
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Honda CRF -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »

Katsotuimmat ilmoitukset

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.