Siirry Myy motosi -sivulle
Luettu 20 296   0

BMW R1200RT – Matkapyöräluokan uusi kapinallinen

BMW R1200RT – Matkapyöräluokan uusi kapinallinen
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT
 • BMW RT

BMW:n harmaasta suoriutujasta on kuoriutunut pirteä ja räväkkä hauskapitoväline.

BMW:n RT-moottoripyörillä on pitkä historia. Kaksisylinterisen bokserikoneisen RT:n synty ylettyy lähes kahdenkymmenen vuoden taakse. Tarkemmin sanottuna ensimmäinen RT 1100 esiteltiin moottoripyöräilevälle kansalle jo 1995.

Konsepti näyttää toimineen hienosti, sillä ensimmäinen isompi uudistus tehtiin vasta vuonna 2002. Silloin moottori kasvatettiin 1150 kuutioiseksi ja varustelistalle lisättiin mm. ABS-jarrut.

Vuonna 2005 oli vihdoin isomman päivityksen aika, kun BMW RT 1200 esiteltiin. Pyörä oli lähes täydellisesti uusi, sisältäen mm. sähköisen jousituksen säädön (ESA) ja ajotietokoneen. Kone kasvoi miltei mallimerkinnän mukaisesti 1170 kuutioon, saaden mukavasti lisää tehoa.

BMW RT:llä on alusta asti ollut oma kannattajakuntansa, koostuen pääasiassa hieman varttuneemmista herrasmiehistä. Uudistuksen myötä myös nuorempi polvi kiinnostui pyörästä. Eikä suotta, sillä ensimmäinen RT 1200 on yksi parhaista matkamoottoripyöristä.

Nestorin uudet vaatteet

BMW_R1200RT_etuviisto_kuva

Kuluvalle kaudelle uudistuneessa mallissa ei juuri muuta vanhaa ole kuin mallimerkintä. Ja tietysti idea mahdollisimman mukavasta matkapyörästä. Ajatukset pappamaisuudesta voi viimeistään tässä vaiheessa heittää romukoppaan.

RT on saanut sisuksiinsa viime vuonna BMW R1200GS matkaendurossa esitellyn 1170 kuutioisen, 125 hevosvoimaisen ja 125Nm vääntävän moottorin. Vaikka vanhan mallin moottorista tehoa ei varsinaisesti puuttunutkaan, niin luonnetta ja terävyyttä kylläkin.

Luonnetta uudessa moottorissa riittää. Kone on täysin uusi ja vääntöä riittää alakierrroksilta punarajalle saakka. Vanhan moottorin kuminauhamaisuudesta ei ole tietoakaan, ja yläkierroksilta löytyy jopa räyhäkkyyttä.

Moottori on yksi parhaista

Uudistunut moottorinohjaus tekee uudesta moottorista einomaisen.  Voimaa on käytössä jouhevasti ja  vaihteesta ja kierrosluvusta huolimatta. Tässä asiassa monella pyörävalmistajalla olisi paljon opittavaa.

Mainitsemisen arvoinen asia on myöskin pitkittäismoottorille ominainen sivuttaisheilahdus reippaasti kaasuttaessa, mikä uudessa koneessa on saatu häivytettyä milteipä kokonaan. Käynti on tasaista kierrosluvusta riippumatta.

Tällä hetkellä markkinoilla olevista moottoreista tämä BMW:n 1200-kuutioinen bokseri on ominaisuuksiltaan ehdottomasti yksi parhaista.

Dynaaminen alusta

Vakiona tarjolla on kaksi valinnaista tehokarttaa: road ja rain. Road-asetus tarjoaa täydet tehot maantieajoa silmälläpitäen. Rain moodi suitsii luonnollisesti liiat tehopiikit kierrosalueelta ja tarjoaa hyvin pehmeän kaasuvasteen sadekelille.

Aitoon Saksalaiseen tyyliin ajettavuuteen ja mukavuuteen vaikuttavia lisävarusteita on tarjolla vino pino. Vakiovarusteena löytyyvat ABS, luistonesto, kahvanlämmittimet ja ajotietokone. Lisävarustelistalta kannattaa kuitenkin ehdottomasti valita vähintään automaattinen iskunvaimennus, Dynamic ESA.

Sen avulla  kuljettaja pystyy valitsemaan kulloiseenkin tilanteeseen sopivimman iskunvaimennuksen jäykkyyden ja tarvittaessa huomioimaan myös kyytiläisen tuoman lisäpainon.

Saatavilla on myös Dynamic-asetus, jolloin moottorinohjaus, iskunvaimennus ja jarrut ovat herkimmillään. Näillä eväillä RT:llä voi pistäytyä halutessaan vaikka radalla nöyryyttämässä kyykkypyöriä.

 • BMW_R1200RT_takaviisto_kuva
 • BMW_R1200RT_takarengas_kuva
 

Erikoisvarustelua

Hieman harvinaisempi varuste tämän luokan pyörässä on nk. shifteri eli vaihdeavustin. Tällöin kytkintä tarvitsee käyttää vain liikkeellelähtöihin. Vaihteet vaihtuvat jouhevasti niin ylös kuin alaskin päin pelkällä saappaankärjellä.

Vielä erikoisempi laite on mäkilähtöavustin, jota ei tätä ennen ole moottoripyörämaailmassa vielä nähty. Käytännössä se helpottaa huomattavasti painavan pyörän käsittelyä ja liikkeellelähtöjä. Varuste, jota ei osannut edes kaivata ennen kuin sen toimivuuden toteaa itse.

Ajossa BMW tuntuu heti luottamusta herättävältä ja pyörä tuntuu paljon kokoistaan kevyemmältä. Tämä johtuu paljolti myös moottorityypistä, jossa painopiste on alhainen. Suurikokoinen kate ohjaa ilman hienosti sivuun, ja sähkötoimisen pleksin avulla suurin osa kuskeista löytää sen parhaimman tunnelman kulloiseenkin tilanteeseen.

Tosin pleksin ollessa ylimmässä asennossa kuljettaja joutuu katsomaan tietä sen läpi, mutta tällöin istutaankin jo melko tyynessä ilmavirrassa vauhdista riippumatta.

Stereoiden kuuntelu onnistuu hyvin jopa moottoritievauhdeissa ja jos kylmä kaikesta huolimatta yllättää, kahvalämppäreiden lisäksi saatavilla on myös penkinlämmittimet kuljettajalle ja matkustajalle.

Edelleen myös herrasmiehille

BMW:llä  ajellessa tulee tosiaankin mieleen, että miksi moottoripyöräily ei voisi olla aina näin helppoa ja mukavaa. Kaupungissa liikkuminen on miellyttävää pystyn ajoasennon ja matalan painopisteen ansiosta.

Mutkapätkällä pyörä ohjautuu ajatuksen lailla ja ohituksiin riittää useimmiten pelkkä kahvan kääntö. Sadekelillä erinomainen kate pitää kuskin kuivana. Mitä muuta pyörältä voi vaatia?

Jos jotain moitittavaa oikein miettii niin noin 3000 kierroksella on havaittavissa pientä sumenemista peileissä, mutta värinä ei muuten juuri häiritse.

Lisäksi radiokanavan vaihtorullaa tuli painettua useamman kerran vilkkukatkaisijaa tavoitellessa. Näiden asioiden kanssa kuitenkin oppii elämään, kun muut asiat toimivat juuri niin kuin pitää.

Varsinkin uuden moottorin myötä käytännöllisestä, mutta ehkä hieman harmaasta suoriutujasta on kuoriutunut pirteä ja räväkkä hauskanpitoväline, jolla voi ohessa myös hoitaa ne pakolliset arkiajotkin.

Mielikuvissa voi nähdä viiksekkään saksalaisen herrasmiehen ajavan RT:llä tupakki hampaiden välissä selkä suorana autobahnin vasemmalla kaistalla, pitkästi 200 km/h tuollapuolen, ilman että tupakasta edes tuhka varisee.

Tämä kiteyttääkin uuden BMW RT:n syvimmän olemuksen: Laatua, suorituskykyä, ja ominaisuuksia unohtamatta erinomaista mukavuutta kuitenkin kohtuullisella hinnalla.

Teksti: Sami Puskala, Kuvat: Tuomas Rajala

 

Kehuja: Moottorin luonne, hyvin suojaava kate.

Parantamisen varaa:   -

Tekniset tiedot:

Moottori:2-sylinterinen, 1170-kuutioinen bokserimoottori
Teho:125 hv /92 Kw @ 7750 rpm
Vääntö:125 Nm @ 6500 rpm
Huiput:Yli 200 km/h
Vaihteisto:6-portainen
Renkaat:120/70-ZR17 & 180/55-ZR17
Voimansiirto:Kardaani
Istuinkorkeus:805-825 mm
Jarrut:BMW Integral ABS
Tankki:25 l
Hinta alkaen:23 735€

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille : BMW RT

     
4.5
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät BMW RT -motot

test
BMW RT1200cm³, '16, 11tkm
23 500 €
test
BMW RT1200cm³, '06, 56tkm
7 900 €
test
BMW RT1100cm³, '99, 109km
3 500 €
test
BMW RT1600cm³, '19, 320tkm
15 900 €
test
BMW RT1100cm³, '05, 99tkm
4 999 €
Rekkari.fi-palvelusta ajoneuvon tarkat tiedot OmaNettix – tee kaupat helpommin ja turvallisemmin Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin

Lisää BMW koeajoja

Kaikki koeajot »
BMW R 1250 R – Entistäkin rouheampi roadster

BMW R 1250 R – Entistäkin rouheampi roadster

BMW F850GS – Pelikaaniperheen keskimmäinen

BMW F850GS – Pelikaaniperheen keskimmäinen

Ensitestissä uusi BMW R1250GS

Ensitestissä uusi BMW R1250GS

BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä

BMW R nineT Urban G/S – Esi-Gessun jalanjäljissä

BMW S1000XR – Adventure ja rataohjus törmäyskurssilla

BMW S1000XR – Adventure ja rataohjus törmäyskurssilla