Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?
Koeajot
19.08.2005

Benelli Tornado Tre

  • Benelli Tornado Tre
  • Benelli Tornado Tre
  • Benelli Tornado Tre
  • Benelli Tornado Tre
Aurinkoisena päivänä vedettiin lenkki kahdella italopyörällä, TNT:n jälkeen oli vuorossa saman tehtaan sportti, Benelli TornadoTre. Pyörät ovat myynnissä Lahden erikoisautossa. www.nettimoto.com/283454 tai www.erikoisauto.fi

Taustaa

Tornadoa ajaessani merkki oli jo minulle hiukan tutumpi, olinhan jo tunnin verran ajanut TNT:llä. Vanha Benellisti siis…

Kylmät tyypit

Jos TNT:n ulkonäkö on häijyydessään häkellyttävä, on puolestaan Tornado italialaista muotoilua parhaimmillaan. Toki tietyt omalaatuisuudet leimaavat sporttiakin, silti se puhuttelee enemmän tyylillä ja linjakkuudella kuin järisyttävällä aggressiivisuudella. Teknisellä puolella poikkeavin seikka liittyy moottorin jäähdytykseen, jäähdytin sijaitsee moottorin takana, ilmaa jäähdyttimelle syötetään katteiden sisällä olevista pitkittäisistä ”hormeista”. Ilmanpoistoa tehostaa kaksi satulan alla sijaitsevaa ”propellia”. Näky on takaa katsottuna melko metka, kun propellit lähinnä taajamaliikenteessä lähtevät pyörimään… Alusta on USD-etuhaarukkaa ja Brembon jarruja myöten korkealuokkainen, ainakin paperilla.

Ajoon…

Yhtäläisyyksiä TNT:hen löytyi sittenkin; laatikko on täsmällinen mutta melko jäykkä. Tämä johtunee suurilta osin uutuudenkarheudesta. Lenkin aikana tuli opittua talon tavoille, eli pysähdyttäessä oikea pykälä valitaan hyvissä ajoin. Jos liikennevaloihin pysähtyy kolmonen silmässä, saa pienempää pykälää haettaessa polkea vipua ihan tosissaan. Välivapaata ei puolestaan juuri tullut haettua. Moottori on perusrakenteeltaan TNT:n myllyä vastaava, lyhytiskuisempi ja korkeaviritteisempi. Korkeaviritteisempi siinä mielessä, että teho- ja vääntöhuippu majailevat korkeammalla kuin fighterissä.

Tornadon selkään kapusin eräällä bussipysäkillä mutkaisen maalaistien varrella, joten pääsin saman tien syöttämään mutkatietä ilman pakollista kaupunkisiirtymää. Ajoasento on ehkäpä kyykyin tapaamani, siihen nähden yllättävän mukava. Moottori on muikea, äänet upeat. Rajua piikkiä ei ole, voima tulee tasaisesti aina yläkierroksia myöten. Ylhäällä soundi on tosissaan järisyttävän hieno, tasakaasulla puolestaan käheää murinaa.

Ajossa Tornado on helppo, ei yhtä herkkä kuin TNT, mutta silti helppo. Pitkittäisissä halkeamissa tai urissa pyörä hiukan hakee paikkaansa, mutta mutkissa sporttinen Benelli istuu kuin tatti. Jarrut ovat yhtä vaikuttavat kuin rähinäversiossa.

Jälkilöylyt…

Benelli Tornado Tre:n kohdalla on todettava samat seikat kuin TNT:nkin kohdalla. Pyörremyrsky puhuttelee ominaisuuksillaan, mutta yhtä vahvasti luonteellaan vedoten kuskin tunteisiin. Tornado halajaa rajua ja kovaa ajoa, se ei kaipaa pehmeitä sivulaukkuja ja matkustajaa… Todettakoon myös, että oma Honda tuntui näiden jälkeen melko mukavalta ja helpolta, toisaalta myös hiukan… nössöltä… Lisätietoja Benelleistä Erikoisauto Oy:n Tommilta, puh. 03-783 0116
 

Nettimoton käyttäjien antama arvosana motomallille: Benelli Tornado

     
2.7
Lue käyttäjäarvostelut tai kirjoita oma »

Myytävät Benelli Tornado -motot

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.